Nevlastní sourozenec. V kolika letech to říct dítěti?

rosalie123
28. bře 2020

Ahoj, chtěla bych vědět, v kolika letech, by jste řekli dítěti, že má nevlastni sourozence? Přítel, se kterým žiji, ma 2 děti z předchozího vztahu. Jedna dcera je jeho vladti, druhou si adoptoval. Nestyka se s nimi.

martt
28. bře 2020

@rosalie123 Asi by záleželo na situaci v rodině. Každopádně za mne bych to řekla dětem až bych si byla jistá že to pochopí. Což u dětí to může být věkově dost individuální.

zuzkasim
28. bře 2020

To je dost komplikovaná situace, pokud se s nimi nestýká. Nejspíš to má nějaký hodně vážný důvod a asi záleží na tom důvodu, jestli je pro dítě nějak pochopitelný. Protože to dítě si asi bude představovat, jaké by to bylo, kdyby naopak jeho tatínek žil s jinou rodinou a o něj se vůbec nezajímal... takže po zvážení všech okolností bych to dítěti řekla kompletně. Já jsem pro pravdu, ale samozřejmě se to musí podat citlivě a být připraven na další otázky.

koordinatorka_odboje
28. bře 2020

At mu to rekne pritel.

makronka222
28. bře 2020

Vzdyt je to tvuj pritel, ne manzel. Nebrala bych jeho deti, kor s kterymi se nestyka jako nevlastního sourozence sveho ditete... to uz je divny.hlavne se s nimi nevídaná, takze proc to resit?

cikitkapb
30. bře 2020

A jak dlouho spolu žijete? To dítě, kterému se to chystáš říct, jeho otcem je tvůj přítel? Protože pokud ne, tak bych je moc nenazývala nevlastními sourozenci, ačkoliv jimi jsou, ale je divný, že se s nimi přítel nestýká. Příliš málo informací. Jak staré je dítě, kterému se to chystáš říct? Pokud jste spolu chvíli, tak bych o těch dětech začala mluvit až ve chvíli, kdy byste se s nimi měli setkat.

papousekpaja
30. bře 2020

Muj pritel ma dva syny z predchoziho vztahu, i kdyz bydlel ve vychodnich cechach, tak je videl jen o vanocich, jinak proste nemel sanci, byvala mu to neumoznovala. Klukum je 9 a 13 let. Ted spolu cekame my, za 9 tydnu ma prijit na svet nas spolecny syn a z meho pohledu je proste nejlepsi to tomu diteti rikat od zacatku, ikdyz to jeste nebude rozumove uplne jako male chapat, tak bude vedet ze tam nekde ma dve sestry. To, proc se s nimi nevida je uz tak nejak vedlejsi. Vite, dite to musi vedet, nikdo pred nim nemuze tajit, ze ma sourozence az do nekonecna, pak se nedej boze neco stane a nastane dedicke rizeni a to dite se dozvi az tam, ze ma dve sestry? To by byl fakt velky podraz. Take mame sestru nekde na Slovensku od taty, my o ni vime, jen ani bohuzel nevime jak se jmenuje, ale ona o nas, myslim, nema ani tuseni. Jeji matka tehdy tehotenstvi hodila schvalne na jineho, nechtelo se ji ze Slovenska stehovat s cerstve vysokoskolsky vystudovanym vojakem az na zapad ceske republiky a tatovi o ni napsala v dopise az kdyz jsme sestra i ja byli na svete. Jinak pojem nevlastni sourozenec je takovy zavadejici, je to proste sourozenec pokud je otec zapsan v rodnem liste. Nezalezi uz na tom, jestli je predan i genom.

lula86
4. dub 2020

@rosalie123 já mám osobní zkušenost mám nevlastní 3 sourozence od táty. Rodiče mi to pověděli když byl správný čas a už jsem byla rozumově vyspělá abych to pochopila a neměla nevlastní sourozence za nějaké děti co mi chtějí ukrást tátu. Jestli si to dobre pamatuji bylo mi 9 let a vzala jsem to úplně v pohodě, mám s nimi dobrý vztah.