Odešel od nás tatínek, jak to nyní vše zvládnout?

ivas_h
20. kvě 2017

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o rady, jak nyní postupovat. Odešel ode mě a od dcery (5 měsíců) tatínek, bylo to po osmiletém vztahu. Zjistil, že ho "příliš omezujeme". Mně je 25 let, ještě mě čeká rok studia na VŠ. Má otázka směřuje do oblasti financí. Nyní jsme s dcerou u mých rodičů v bytě, ale co nejrychleji si musíme najít vlastní bydlení. Vyhlédly jsme si byt 2+kk v Olomouci co nejblíže k bytu mých rodičů, aby mi občas kvůli studiu mohli dceru pohlídat, nájemné činí 13900,- + 3000,- inkaso. Zajímá mě, jestli si budeme moci dovolit takové bydlení, jestli mohu počítat s pomocí od státu. Moje příjmy jsou nyní 7600,- (rodičovský příspěvěk - na mateřskou jako studentka nemám nárok, od září bude můj příjem 3800,-), měsíčně budu ještě 15 měsíců splácet půjčku 2300,-. Přítel podniká, svůj příjem přiznává zhruba 24000,- (reálně je vyšší, ale nečekám, že by nám dával víc, než mu případně vyměří soud, tedy z přiznaných příjmů). Nemám auto, proto se dívám po lokalitě tak blízko mých rodičů, jedná se o novostavbu, proto možná trochu vyšší cena. Samozřejmě se můžeme dívat po bytech s nižším nájmem, i když nebude nižší závratně, nájmy starších bytů 2+kk/2+1 se pohybují kolem deseti tisíc plus inkaso, na druhou stranu je to se starším vybavením, kam by byly potřeba další investice ve formě oprav, nové kuchyňské linky apod. Prosím, poraďte mi, s jakou finanční pomocí bych mohla počítat? Díky za rady a prosím ty, které by mě chtěly jakkoliv odsuzovat, nechejte si komentáře pro sebe, nastalá situace pro mě není vůbec lehká, nepotřebuji další "čočku". Děkuji mockrát.

petruuushkaaa
20. kvě 2017

@ivas_h ahoj, moc neporadim, jen na tvem miste bych docasne nasla levnejsi bydleni, nez dodelas VS.. jinak je mi moc lito, co se vam prihodilo 😏

dreadnought
20. kvě 2017

Je mi lito, co se vam prihodilo, ale snad bych radu mela. Zkuste si zajit na mistni socialku, ktera vam vyplaci rodicovsky prispevek a zeptejte se, na co vsechno mate jako samozivitelka narok. Myslim, ze pokud budete mit najemni.smlouvu a trvaly pobyt v byte, tak byste mela mit narok na.doplatek na bydleni, dale pridavek na dite.... vic si ted nevzpomenu. A.urcite si k vysoke najdete brigadu, ktera se da kloubit se skolou.i ditetem. Preji hodne stesti 🙂

eloise02
20. kvě 2017

Myslím, že v Olomouci se dají najít mnohem mnohem levnější byty viz. např. - https://www.sreality.cz/detail/pronajem/byt/2+1... a spousta dalších, kde se nájem pohybuje okolo 7 tisíc. Kdybych na to neměla opravdu bych si nepronajímala byt za který bych měla platit téměř 17 tisíc. To mi přijde opravdu poněkud přehnané.

vineta
20. kvě 2017

@ivas_h Je mi líto tvojí situace, v příspěvcích zběhlá nejsem, ale konkrétně o těch na bydlení tu už pár diskuzí proběhlo, tak zkus prohledat fórum.. jinak ten nájem mi přijde dost drahej, to je pomalu pražská cena, zkusila bych se na tvém místě trochu uskromnit. Pokud jsem pochopila správně, vyřízení příspěvku chvíli trvá a na kauci a prvních pár nájmů asi bude nutné peníze sehnat.. Držím pěsti, ať vše zvládneš, není to lehká situace.

ranysek
20. kvě 2017

V tvé situaci bych zašla na sociálku poprat se na ty příspěvky,našla levnější byt (klidně i garsonku)a dál studovala kombinovanou formou,pokud to jde.ve zbývajícím čase budeš mít čas na nějakou brigádu.těžko říct,kolik dostaneš od přítele,ale přijde mi hloupost bejt závislá na penězích od něj jen kvůli drahému nájmu.co budeš dělat,když ti třeba peníze nepošle atd?

japona
20. kvě 2017

@ivas_h Ne, opravdu si nemůžete dovolit dat za bydlení 17 tisíc mesicne, pokud je vas příjem 8 tisíc, resp. 4 tisíce mesicne. Pokud na to nemám, nebudu se stěhovat do novostavby, s tím, že se mi na to ostatní složí, ale zůstanu u rodičů, připadne jdu do azylového domu /sdilene domácnosti s jinou samozivitelkou apod..

garlic
20. kvě 2017

Chápu, že nepotřebuješ další "čočku", ale tvůj příspěvek si o to bohužel říká. Trochu soudnosti a finanční gramotnosti. Ne, opravdu nemáš na bydlení v novostavbě za 17 tisíc. Nějakou dobu se dá přežít v bytě se starším zařízením a se starší linkou. Důležité snad je, že budeš mít kde bydlet a jedná se o dočasnou situaci. Ta tvá současná asi až tak zlá nebude, když tě napadne řešit takovou věc jako je linka. Uf teda. ☹ Souhlas s příspěvkem nade mnou.

editah222
20. kvě 2017

@ivas_h stát možná trochu pomůže,ale kdybych byla v tvé situaci tak zůstanu u rodičů nebo jdu do 1+1 za co nejméně peněz. 17tis.za nájem v OL mi přijde jako úlet,to v životě nedas dohromady.

daisy1
20. kvě 2017

Žiju v Praze, tady na sídlišti je 3 + 1 za 11 000 kč + 3 000 poplatky. Snažila bych se prozatím být u rodičů, pokud s tím oni souhlasí a hledala bydlení s normálním nájemným, v této situaci nejspíše 1+1.

fallingstars
20. kvě 2017

Já bych do bytu za 17 tisíc nešla ani když jsem ještě byla bezdětná se slušným příjmem (tzn. brala jsem o dost víc než tohle nájemné)...to je prostě dost i pro dva. Ty nepokryješ ze svého tedy ani polovinu, a kde máš jídlo a další výdaje na malou? Moc se mi nechce věřit, že bys nenašla levnější byt, který sice možná bude méně reprezentativní, ale účel splní. Šla bych se zeptat, s jakou konkrétní pomocí můžeš počítat, a podle toho vybírala byt, případně zůstala u rodičů. Ale v každém případě bych se nedívala na byty, které jsou už rovnou zcela mimo můj rozpočet...

evik19
20. kvě 2017

@ivas_h pokud budeš na rd s částkou ani ne 4tisice na měsíc a ještě k tomu budeš minimálně rok studovat, tak na tenhle byt budeš muset zapomenout. Popravdě byste to těžko táhli, i kdybyste byli s partnerem stále spolu, takže moc nechápu, že nad tím vůbec uvazujes. Když nemáš na nové vybavení, tak budeš muset vydržet se starým, alespoň do doby, než začneš vydělávat. Hlavně svou finanční situaci neřeš další půjčkou, to by byl začátek konce. Na tvém místě bych hledala byt co nejlevnější, klidně 1+1 nebo garsonku, smirila se zatím se starším vybavením a naučila se žít s tím, co mám. Později si co nejdřív najít brigádu anebo zaměstnání a hlavně si nekupovat nesmysly na úvěr, to je cesta do pekel. Když nemáš auto, tak hledej být, který budeš mít dobře dostupný k rodičům MHD. Je mi líto, že tě přítel opustil, ale určitě to zvládneš a brzo bude líp, držím palce!

monilineek
20. kvě 2017

Tak já bych u soudu rozhodně požadovala doložení roční uzávěrky firmy pokud ji má. Tam to soud pěkně vypočítá. Máte právo říci, že jeho příjmy jsou vyšší než udává. A třeba se uzávěrky zaleklne a dávám kolik budete chtít aby to nemusel dokládat.

evik19
20. kvě 2017

@ivas_h a taky by bylo fajn, kdybysis co nejdřív zažádala o obecní byt, tam budeš mít určitě nižší nájem.

japona
20. kvě 2017

https://www.sreality.cz/hledani/pronajem/byty?r...

Nájmy malých bytů v olomouci od nejlevnějšího po nejdražší.
Neříkám, že je to zakladatelčin vyhlídnuty byt, ale cenou se mu podobá .. je to nejdražší 2kk v Olomouci! To mi přijde jako absolutní ztráta soudnosti.

msimankova
20. kvě 2017

@ivas_h trochu vyšší cena? 😂 To je cena nesmyslná i pro pár, také doporučuji najít něco u MHD, na chvíli ti i s miminkem stačí garsonka. Nebudete tam napořád, a starší vybavení je fakt to poslední, co bych řešila. Když si vezmu náklady na bydlení, jídlo a základní věci, potřebovala bys s takovým bytem doplácet od státu a přítele minimálně 20 tisíc, a i když bych ti to přála, není to reálné a mimochodem i dost mimo. U rodičů by to ještě nějakou dobu nešlo?

ivas_h
autor
20. kvě 2017

Děkuji za všechny komentáře. S tím bytem mi šlo o to, že se bojím toho, že jednou, až dostane rozum, bude chtít malou k sobě. A pokud já budu žít v garsonce nebo v nějakém starém bytě, sociálka nebo soud (nejsem v tom ještě sečtělá) k tomu přihlédne, protože on má dům, má pozemky, prostě majetek, se kterým já jemu nemůžu konkurovat. A já jako studentka nemám příjem jiný, než tu rodičovskou. Vím, že to udělá, vyhrožuje mi tím. S brigádou při studiu určitě počítám, jen musím vydržet, až mi malá trochu vyroste, protože mí rodiče se o ni přes den nemohou kvůli jejich práci starat, navíc kojím. A bydlení u rodičů už nepřichází v úvahu. Poté, co jsme se všechny děti odstěhovali, koupili si menší byt, kam už se ve čtyřech se psem nevlezeme. Ale děkuji mnohokrát za všechny rady.

dreadnought
20. kvě 2017

@ivas_h výhružkami se určitě nenech zastrašit, majetek nehraje roli, pokud se budeš o dceru starat a bude mít vše co potřebuje, nebude soud přihlížet k jeho majetkovým poměrům. Dítě patří k matce. Kvůli jeho nadstandartu nemusíš jít proti svým možnostem. Raději levné bydlení a vše potřebné pro dítě, než jíst kořínky.

msimankova
20. kvě 2017

@ivas_h no, oni takhle rádi chlapi vyhrožují. Tak právě proto, že má majetek, by mu soud měl vyměřit nějaké smysluplné alimenty, navíc myslím, že máš nárok i na výživné pro sebe. Určitě se poraď s právníkem a sociálku neohromíš drahým bytem, ale dobrou péčí o miminko. Držím palce!

fallingstars
20. kvě 2017

@ivas_h Soudy v tomhle neposuzují majetek, resp. není to tak, že dají dítě tomu, kdo se má lip. Navíc otcové to pořád mají komplikované i se střídavkou (není-li dohoda s matkou), natož se získánim dítěte do péče. Toho bych se vůbec nebála.

nelinecka1
20. kvě 2017

Jak tady pisou holky nade mnou, ta cena za podnajem je uplne mimo tve prijmy. Ja myslim, ze takovy najem si vetsina z nas nedovoli ani v paru, i kdyz oba pracuji... 17 000 byt, 2300 pujcka, jidlo a potreby min. 4 tisice. A tvuj momentalni prijem 4 tis- jako 20 tisic ti ani pritel ani stat opravdu nedaji. Jak pisou holky, s mimiskem to zvladnete i v garsonce, urcite budes mit narok na prispevek na bydleni, zde je nutne mit trvaly pobyt v byte, a popr.i doplatek na bydleni. Jak psal nekdo vys-skolu dodelat dalkove, najit si brigadu, zvlast pokud mas moznost hlidani. Urcite to neni lehka situace, ale je treba, abys uvazovala realisticky. Drzim ti palce!

japona
20. kvě 2017

Dle statistik je prumerna plocha bytu na osobu asi 30m2. A to jsou lidé, kteří si bydlení plati ze svého..
To jen, až budete mit dojem, že "potřebujete" něco většího než garsonku se starou kuchyňskou linkou..

magdalenax
20. kvě 2017

Ježiš, děvče neblázni, já vím, že nejsi v situaci, kdybys dostala hypotéku, ale za ty peníze bys bydlela ve vlastním. Vím, že to nejde (zatím), ale kde je napsáno, že po ukončení studia neseženeš dobře placenou práci a nebudeš si moct hypotéku dovolit. Proto bys se vůbec nesnažila o nějaký komfort, splašila bych si garsonku nebo 1 + 1, zatím Ti to stačí a pak uvidíš, jaké karty dostaneš od života do ruky.
Mám kamarádku, která bydlela s partnerem a dítětem v pronajaté garsonce. Za ty roky, co tam byli nacpali majitelce slušné peníze, přitom jim tak nějak přislíbila, že jim tu garsonku za určitou dobu prodá, ale stále se k tomu neměla. Jenže se sešlo pár let, kamarádka zjistila, že čeká druhé a jelikož měla léta zažádáno o byt, tak vlítla na úřad, že je to neúnosné atd.... . Samozřejmě že nečekala, že to bude mít nějaký rychlý dopad a sehnali si jiné bydlení, snad (to ale přesně nevím - zda dostali hypotéku). Každopádně v jeden den - bydlení sehnali, babka se jim nabídla navážno garsonku a město byt, ještě mi říkala, - no já se na to vykašlu, celej život nemám pořádně střechu nad hlavou a najednou mám tři byty....

dolezalovalucie
20. kvě 2017

Jestli odesel proto,ze ho omezujete tak teda nechapu proc by chtěl dite do sve pece,jinak ja tedy zkušenost nemam ale na socialce poradi na co delat a na co mate nárok,ale hledala bych teda klidne mensi a levnejsi byt,tohle je drahe a s tim prijmem co ste napsala nemate sanci.

verena
20. kvě 2017

Nevím, jak je to nyní, ale známa nebyla vdaná, mela dite a studovala, přitom myslím bydlela u rodičů, ale to už nevím. A na sociálce ji řekli, že nemá nárok na příspěvky a mají ji zivit rodiče, včetně toho ditete. Tak jen bacha a zjisti si, jak je to nyní, ať se ti to taky nestane. Jinak určitě už se dnes neodebírají deti kvůli majetku,pokud se má přítel lépe a bude se tim chlubit, spíš mu zvysi alimenty, to mi vyrid 😉. Pokud kojis, udrz to co nejdele, ať mu malou nemusíš dávat pres noc. S tim najmem neblbni, přehnane výdaje by taky na sociálku i soud nemusely působit Dobře. Preju co nejlepší vztahy s byvalym, hlavně kvůli dceři.

panickatlamicka
20. kvě 2017

Vse uz bylo recene, ja jen dodam, ze socialka ti rozhodne nemusi nektere davky na bydleni priznat, pokud je podezreni, ze sis drahy byt vybrala „z vycuranosti." Prispe ek na bydleni bys dostala cca 6500.

anetka9
20. kvě 2017

@ivas_h existuje výživné pro neprovdanou matku (platí otec dítětete) 🙂 o to si u soudu určitě zažádej, je na omezenou dobu, tak ať apsoň něco máš ještě kromě sociálních dávek🙂)

magdalenax
20. kvě 2017

@anetka9 Nevím to stoprocentně, ale pokud by dostala příspěvek pro neprovdanou matku od otce dítěte, tak si myslím, že se počítá jako příjem a to stejně, jako výživné.
A považovala jsem za velmi správné, že příspěvek na neprovdanou matku a náklady spojené s těhotenstvím....atd., mohla matka uplatnit do porodu dítěte. Dnes je tomu jinak

anetka9
20. kvě 2017

@magdalenax Dneska to jde i po porodu🙂 ale jak se to posuzuje, jestli jako příjem, tak to netušim, zase tolik do toho nevidím. Ale mělo by to být výživné pro matku plus normálně v řízení o péči o dítě bude stanoveno výživné dítěti. Takže chvilku by měla apson dvě tyhle platby, ale jestli pak třeba kvůli tomu nedosáhne na nějakou sociální dávku, tak to už netušim:/

jezz13
20. kvě 2017

Dítě mladší 3 let soud otci do péče zásadně nesvěřuje, pokud není matka nemocná, alkoholička apod. Takže shánět byt výrazně nad vašimi možnostmi jen ze strachu, že by jinak dítě šlo k otci, teď fakt nemusíte.

mama4tata
20. kvě 2017

Nemam cas procitat vsechny prispevky, mozna se budu opakovat. Na vyzivne mate narok vy, do 3 let veku ditete a detatko take. Chapu, ze chcete bydlet v hezkem, ale zkusila bych najit neco mene nakladneho, kde se budete citit dobre. Budete mit narok na pridavek na dite, soc.priplatek a prispevek na bydleni-aspon myslim, ze by vam to melo vsechno vyjit. Do 3 let zadny soud neda stridavou peci-do te doby si myslim, se trochu "zmatorite"a budete mit treba i na lepsi bydleni.. je fakt, ze k tomu soud prihlizi.. ale buh vi, jake bude mit otec ditete plany z 2,5 roku.. nebala bych se toho. Hlavne zkuste byt co nejvice v pohode, to je to, co muzete udelat nejen pro sebe, ale hlavne pro detatko.::