icon

Opět mě štve celý svět

ruzovaprincezna
9. čer 2016

Ahoj všichni,bydlíme v rodinném domě.Často se tu hádáme mamce se nelíbí můj přítel mě se zase nelíbí ten její a navzájem Ti naši chlapy si mezi s sebou dělají naschvály..Já se s mamkou snažím vycházet stůj co stůj v pohodě,i přesto že je mi to proti srsti se snažím vycházet s jejím přítelem aby to bylo všechno v pohodě..Vypadá to tak že chvilku se bavíme a chvilku zase ne,podle toho co se stane..Mě to potom moc mrzí a trápí když se spolu nebavíme.Mamina vypadá nebo se aspoň tak chová že jí je to celkem jedno,i když si myslím že jí to asi jedno být nemůže..Momentálně to vypadá tak že si všechny vstupní dveře pozamykaly a já se za ní ve společném domě ani nedostanu,jedině jí zavolat nebo na ni zazvonit..Docela jsem to zkrátila,protože je toho tolik že by to bylo na dlouho..Co mě štve nejvíc že pokaždé když se přestaneme bavit jí nadbíhám,vyloženě lezu do zadku buď jí nebo tomu jejímu aby to bylo zase v pohodě a je to pořád dokola.Tak jsem si řekla že už to dělat nebudu přece jenom vztah dělají dva lidi a mě připadá že se stále snažím jen já,tak jsem si řekla že už na to kašlu,ale i tak mě to strašně mrzí a trápí,je to přece moje mamka a já jí moc miluji a nejde mi se od ní odtrhnout jen tak aniž by to semnou něco dělalo..

Strana
z2
andreaandrejka
9. čer 2016

@mogwaika Psala jsem, že pokud je to dvougenerační dům, kde si každé patro jede na SVOJE, tzn. že má každé patro svoje hodiny na elektriku, vodu atd. tak že nebude muset platit nic. Jelikož tam nikdo nebude bydlet, niv využívat a odebírat tak se neplatí nic. Kromě té udržovací elektřiny, kterou jak jsem psala, moje mamka platí. Pokud ale je to barák, kde jsou tyto hodiny jen jedny, tak ano, pak už je to tam možná jinak. To už je ale na jejich domluvě.

japona
9. čer 2016

@mogwaika Proc by proboha musela souhlasit s pronájmem oddelene bytové jednotky v osobním vlastnictví?

mogwaika
9. čer 2016

@japona NOZ odd. 2 par 1123. Stačí aby byly před vchodem 3m2 společného prostoru/pozemku (jen příklad), už je druhý spoluvlastník právně omezen ve svých vlastnických právech a pokud by maminka nesouhlasila, došlo by k soudu dle NOZ odd.3 par 1129. Musela by vlastnit alespoň 2/3 domu, aby mohla svobodně bez souhlasu pronajmout. Bohužel NOZ hodně zamíchal kartami :-/

mogwaika
9. čer 2016

a já to lidsky chápu holky, tu úlevu, ale finančně a právně to bude hodně náročné.

mogwaika
9. čer 2016

@andreaandrejka když tím bych si nebyla úplně jistá. Daň z nemovitosti, temperování bytu, udržovací náklady na elektriku, TV a rozhlasový poplatek, pokud v místě zůstanou odběrateli EE, stočné a další částky, které se nasčítají. Ale věřím, že zakladatelka si s tím nakonec poradí 🙂

andreaandrejka
9. čer 2016

@mogwaika Když člověk chce, jde všechno 🙂

ruzovaprincezna
autor
9. čer 2016

Holky,děkuji za odpovědi a za reakce.je to tak že jsou vlastníci 2 a jedna bez souhlasu druhé s tou svojí polovinou nemůže nic dělat ať už je to cokoliv (úvěry,půjčky,ručení nemovitostí,prodej,pronájem).Vchody máme zvlášť jinak všechno společné hodiny,kotel..Máme obálku a spočítané vše co platíme za rok + topení na zimu,rozpočítáno na měsíce a každý měsíc se musí odložit dohromady 10 000kč.Kdyby jsme odešli my stejně to tam budou muset dávat a to by se myslím i jim špatně táhlo..Já mám momentálně mateřskou a přítel nevydělává zrovna statisíce.Už teď nám to vychází tak skoro akorát..Co jsem se tak dívala ve městě na nejlevnější tak něco za těch 7500 by se sehnalo,možná by se ušetřilo trochu za jídlo protože to tu máme trochu dražší než ve městě,ale zase přítel by projel o 1000kč víc do práce protože by to měl dál a musel by se dopravovat sam.Teď si nejsem 100% jistá jestli bych tu pořád nemusela platit třeba daň z nemovitosti a pojistku když jsem spolumajitel..Vím že kdybychom šli pryč máme klid a hotovo,ale trochu se bojím o peníze,jedině počkat až malej trochu odroste a budu se moct vrátit zpátky do práce..Nebo se obrnit nervama,aby mi bylo všechno jedno..Jsem právě taková,že si všechno moc zabírám.Takže se asi budu muset naučit nad tím mávnout rukou a říct si no a co tak se nebavíme,i když v duchu mě to strašně mrzí..Jak se to dělá? 🙂

mogwaika
9. čer 2016

@ruzovaprincezna třeba je to vážně jenom ponorka a časem bude lépe. Zkusila bych opravdu omezit společné kávy, návštěvy a pod, možná se vyčistí vzduch. Nejsem si jistá, jestli by se vám lépe dýchalo někde v paneláku za pronájem s představou, že většinu peněz vrazíte do cizího. Sousedy si taky nevybíráš. Asi bych šla cestou nejmenšího odporu. Třeba časem najít práci a pronájem ve "městě" a domů jezdit na víkendy, když budete finančně stabilnější, určitě by to situaci hodně uklidnilo.

astyna
9. čer 2016

My jsme s mamkou stejné povahy a když jsem doma bydlela, hádaly jsme se se pomalu každý den. Po vysoké škole jsem se odstěhovala, platím si nájem cca 14000 za 2+1 a mám klid. S mámou si voláme skoro každý den, máme super vztah 🙂 Nechtěla bych bydlet u rodičů ani zadarmo - pořád jsou to moji rodiče a budou mě "vychovávat" i v 40 letech 😀

astyna
9. čer 2016

@banitram

úplně stejně i u nás ....

astyna
9. čer 2016

@mogwaika

Moje máma před pár lety byt přepsala na mě. Takže ten byt je de facto můj, ani tam nemá věcné břemeno. Ale to neznamená, že je to "moje" - ona tam uklízí, platí nájem, najímá si malíře a údržbáře, takže se nějaké "rujny" nebojím a klidně bydlím jinde 🙂

zakladatelka už asi ví, co by měla udělat, sama si odpověděla....

lennus
9. čer 2016

Nebyla bych tam ani zadarmo, takové vztahy nedělají dobrotu a sami to vidíte. Nejde vždy jen o peníze, pokud na tom vyloženě nejste tak blbě a nemáte jinou možnost.
Navíc pokud tam tu svoji část máš, nepřijdeš o ni, jen teda by se to řešilo až v rámci dědictví. Když jsou to dva byty, co ten váš pronajímat a jít teda jinam?
Já bydlím od 20 pryč a moc nerozumím, že to má někdo jinak a chce bydlet u rodičů. Vztahy máme dobré a pomůžeme si, když můžeme, ale je to tak pro všechny lepší.
Mně tak trochu přijde, že si sice stěžuješ, ale jinou možnost nevidíš. Leda to hodit za hlavu, ale bude tě to vnitřně žrát.

lennus
9. čer 2016

@ruzovaprincezna A ještě jedna možnost, najít si k mateřské brigádu, je to někdy těžké, ale jde to. Já si něco našla od roku malého, spíš jako peníze navíc, nechybělo nám nic, ale i pro můj dobrý pocit. 😉

naomi6
9. čer 2016

@ruzovaprincezna Záleží na tom, co je pro tebe důležitější. Jestli spokojený klidný život se svou rodinou, nebo peníze. Já bych teda neváhala a odstěhovala se. Když člověk chce, tak ušetří i z mála. Radši bych si našla brigádu a uskromnila se, než žít v neustálých hádkách. Držím moc palce a přeji hodně štěstí.

papucka_27
9. čer 2016

@ruzovaprincezna Ani nevis, jak moc ti rozumim. Bydlime podobne, s mymi rodici, manzelem a dvema detmi. A moje mamka je typ "general", takze i kdyz nahlas rika "Je mi to jedno", tak musi byt po jejim, jinak to vsechno zkritizuje. Navic dost casto nasazuje i na manzela, jen zminim, ze neco neudelal nebo jsme se na necem neshodli, tak hned prihodi deset jeho dalsich "prohresku". Manzel to resi tak, ze se s nasima moc nebavi, dela si veci po svem a nekdy snad uz i naschval presne naopak. A ja funguju jako hromosvod z obou stran, jako mezi dvema kameny.....
A mivala jsem to jako ty, porad jsem si myslela, ze musime vychazet za kazdou cenu. Ale tak to nejde, clovek pak zjisti, ze se porad podrizuje necim naladam a nazorum.-( Takze uz to ted tak neresim a kdyz se mamce neco nelibi, tak ji v tom necham, ono ji to zas prejde. Snazim se neresit jejich vecne poznamky, ale je to tezke. Jsou v duchodu a pozorovat nas je jejich jediny vzruso😀 Clovek to dvacetkrat zvladne v klidu a neresi a po dvacateprve bouchne☹ Hodne mi pomaha, kdyz uz me zase rozciluje kazda jejich veta, vypadnout pryc. Ke kamaradce na kafe, na prochazku s detma a tak. A neresim, ze mamka rano zminovala, ze je potreba vyplet zahradu.... Kdyz si mysli, ze to nepocka do zitra, tak si to udela sama. Driv jsem se z toho citila provinile, ze jsem ji nepomohla, ale nemuzu na slovo poslouchat do padesati, ne? Nebo pomuze se stahnout a nepotkavat je tolik. Jsou na zahrade? Tak my jdeme na dvur nebo jsme uvnitr.
A nemyslim si, ze odstehovani by to vyresilo.... Aspon u nas.... Ono porad jsou to rodice, jsou stari a preci jenom nejakou pomoc potrebuji, sami by ten velky dum se zahradou nezvladli. A vim, ze u nas by to ani nevycistilo vztahy, mamka je fakt nastvavaci typ a myslim, ze by to vztahy naopak jeste zhorsilo. Sice bych se mohla odstehovat a mit klid, ale myslim, ze bych prisla o rodice... Mozna tvoje mamka by reagovala jinak, tezko posoudit z toho, co pises.
Takze pevne nervy a neresit!😀 Povsnest se nad to. Ale vim, ze se to snadno rika/pise a hur dela.....

astyna
10. čer 2016

@papucka_27

U nás ve městě takové společné soužití stálo sousedku už 2 manželství. Do třetice se poučila a už bydlí jinde. Prostě její matka na všem něco viděla - i posekaná zahrada byla špatně, uklizený sníh tál špatně, špatně pověsené prádlo, prostě vše špatně....Aby autorka nedopadla podobně. I chlapi mají jen jedny nervy.

kackaaaa
10. čer 2016

@papucka_27 souhlasím s tebou - taky bydlíme ve 2generač.domě. Dva byty. Říkali jsme si, že to bude jako v paneláku - společný průjezd a pak 2 byty. No, je to někdy hodně náročné, hodně toho proběhlo, hodně toho bylo řečeno... šli jsme do toho, že musíme barák opravit a "vrazit" do něj nějakou investici. Zpětně... asi bych do toho šla taky. Za ty peníze co nás to stálo a stojí bychom nikdy takové bydlení neměli. A zažila jsem i bydlení v bytě na sídlišti, kdy si sousedy taky nevybereš. A sebrat se, že se mi toto vlastně nelíbí, jdu bydlet jinam a vy si tady dělejte co chcete... to mi svědomí nedovolí... Bavíme se méně, když jsou na zahradě a nemám náladu je vidět, tak tam nejdeme, jdeme se projít do města a naopak. Naši moc nezasahují do chodu naší domácnosti, snažím se nezasahovat do jejich - i když to někdy jde těžko, páč přeci jen je to 1 dům a během rekonstrukce a oprav je třeba nějaké dohody... Manžel není úplně diplomat ve vyjednávání a občas to hodně skřípalo, ale je to čestný přímý člověk, tahoun, co dal barák vlastně dohromady... Někdy si říkám, že by tohle mohli naši trochu ocenit a pomoci nám třeba s hlídáním dětí. Když jsem byla malá, babička nás taky hodně hlídala, děda nás vodil do školy a na kroužky... tohle jsem od našich nezažila a mrzí mě to... ale to už pletu další věci dohromady. Snažím se to moc neprožívat a brát věci tak, jak jsou...

ruzovaprincezna
autor
10. čer 2016

@kackaaaa @paucka_27 Holky ani nevíte jak jsem ráda,že jste taky napsaly.Aspoň taky další pohled někoho kdo v tom žije..Já jsem teda z emimina ale protože si tam přítel od mamky udělal profil (protože ví že tam chodím) a z něj mě sleduje kde co všechno píšu a já jsem si chtěla postěžovat a ulevit si,vyslechnout nestranný názory tak jsem si založila téma tady..Mamka není špatná,to on je rýpal,ale pokud je pod jeho vlivem tak je to stejně to samo..Moc mě mrzí že když se potkáme venku tak o mě a mimi ani pohledem nezavadí..Úplně mi to rve srdce ale den ode dne je to lepší a lepší asi si začínám zvykat na to že to tak prostě je.Máme v plánu si ještě oplotit i kousek zahrady a udělat si to podle sebe,to už bude vycházet tak že už si bude každý chodit po svém pozemku a uvidíme se maximálně přes plot..No uvidíme jak to všechno bude,buď si zvyknu na to že se pro mě stala jakoby cizím člověkem nebo půjdem pryč,to ale nevím jestli to bude možné protože si myslím že ani oni by to asi finančně neutáhli,nevím to se uvidí..

ruzovaprincezna
autor
10. čer 2016

@astyna No to taky znám když jsme byli rodina já,mamka,taťka tak jsem měla přítele.O taťku jsme přišli,mamina si našla toho svojeho a protože on nenechá nikoho napokoji tak začal rýpat do toho mojeho za čas i mamka,nakonec to skončilo rozchodem..Našla jsem si dalšího - kecy úplně stejný a v ten moment mi došlo jaká jsem vlastně krá*a že jsem si nechala do něčeho kecat.Toho vztahu lituju do dneška..Ale tak teď mám toho současnýho - kecy samozřejmě úplně stejný jako vždy ale už se rozhodit nenechám..S tím prvním jsem stále v kontaktu a tvrdí že i kdybych tu měla třeba svatýho Petra tak se jim stejně líbit nebude a tady pokud tu bude on nikdy šťastní nebudem a tenhle první už by sem za žádnou cenu nešel pokud bude mamina s tím s kým je..Takže tuhle stránku už mám dávno vyjasněnou.. 😉

kackaaaa
10. čer 2016

@ruzovaprincezna Ono je to o lidech - jako vždy a vše... - naši se snaží, ale občas se nechápeme - jsme různé generace, různě vychovaní. A vznikají různá nedorozumnění. Pomohl mi s Duškem Čtyři dohody... a taky to, že jsem se už vrátila do práce a mám jiné myšlenky, než řešit kdo se na mě jak podíval, a kdo mě jak pozdravil či nepozdravil... i když občas to na mě taky dolehne. Ideál by byl bydlet každý ve svém domku - to je jasné - ale né vždy to je realizovatelné...

papucka_27
10. čer 2016

@kackaaaa Mas pravdu. Ono to je tak, svedomi mi to nedovoli je tu nechat☹ A mam docela silnou vazbu k nasemu domu, je z r. 1850 a podle me ma jakesi kouzlo😀 A to, co naznacujes s hlidanim, to taky znam. Nekdy mam pocit, ze jsem na tom s moznym hlidanim hur nez holky, ktere maji babicky 200km daleko☹ Pritom ja byla doma jako mala vecne s babickou a dedou. A i se divim, kdyz si nasi zazili to souziti i z opacne strany (oni mladi, s rodici a babickou v jednom dome), ze delaji i veci, ktere si pamatuju, ze je stvaly na babicce a dedovi. No nic, lepsi moc nepitvat a radovat z tech chvil, kdy je to fajn a byt rad, ze mame bydleni bez hypoteky🙂

kackaaaa
11. čer 2016

@papucka_27 To máme opravdu velmi podobné. Také máme starý dům "s duchem", který opravdu krásný, s krásnou zahradou nastavenou do parku... I ta situace s rodiči... Jediné co zbývá, vzít si příklad jak to mít a nemít s vlastními dětmi 🙂 . Ale kdo ví, třeba budeme stejní... 😀

enanek
12. čer 2016

jedno je že máma je máma,ale už je na čase tu pupeční šnůru přestřihnout,společné bydlení málo kdy klape,odstěhuj se.moje sestra žije s manžele v RD, jeho rodičů a s jeho ženatým bratrem, tak že tam žijí tři rodiny a děs stále se všichni dohadují třeba jen kvůli úklidu či zahradě nebo je zle zase pro něco jiného ,sestra mi stále bečí do telefonu že už neví jak dál,ale že by se odstěhovaly do svého to je za ty roky ani nenapadlo hlupáci,já s rodinou žiji ve svém RD co jsem zdědila po rodičích.před 10 roky se přistěhovala z ničeho nic k nám tchyně já byla postavena od manžela před hotovou věc jede pro ni a chvilku tu bude. Vydržela jsem to s ní měsíc do všeho kecala i do výchovy dětí vadilo ji vše co jsem udělala no prostě došla mi trpělivost a do týdne byla odstěhovaná jasně že se od té doby semnou nebaví,ale mi je to jedno

Strana
z2