icon

Partner upřednostňuje psa před dcerou. Jak to řešit?

littlestrawberry
16. únor 2022

Krásný večer všem, jdu si sem pro radu a doufám, že za tu špatnou nebudu já. Nejdříve jsem se tu chtěla rozepsat, ale bylo by to na strašně moc dlouho, tak to zkusím zkrátit. S přítelem máme téměř roční dceru, a psa. Psa si pořídil dříve než jsme se poznali, ale bohužel bral ho asi jako náhradu za partnerku nebo co, protože ho šíleně rozmazlil a nehodlá na tom nic měnit. Dlouho dlouho jsem to tolerovala, ale už mi dochází trpělivost a mám toho už plné zuby. Pes si může dělat co chce, dcera nesmí skoro nic. Pes může skákat po všech a po všem, shazovat věci ze stolu, ale běda jak dcera něco omylem shodí. Pes může otravovat večer u filmu, kňučet nám do ucha, ale běda jak dcera začne mrčet. A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Poslední kapka přišla ve chvíli, když jsem řekla že pokud pes odmítá poslouchat a nebere na dceru ohledy, budu ho jednoduše zavírat do jiné místnosti když si bude dcera hrát v obýváku (pes totiž váží cca 35 kilo a je to docela buldozer, nedělá mu problém šlápnout na malou, když si hraje, hodit jí tvrdý balón na hlavu, shodit jí na zem atd... a odmita vedle ní jen tak ležet, neposlouchá v ničem tak proč zrovna v tomhle že jo, tak jediné řešení je ho prostě v tu chvíli někam zavřít a je klid) - ale to jsem si asi dovolila moc. Okamžitě mi dal jasně najevo, že pes se zavírat nikam nebude, a že když mi to vadí má si malá hrát v pokojíčku v ohrádce. Ano, malá 10 měsíční holčička si má hrát sama, zavřená v ohrádce, a pes může dělat po bytě bordel. Je tohle normální? A to jsem zdaleka nepopsala vše co denně zažívám, ale tohle už na mě je vážně moc. Co mám dělat? Nebo co byste dělali vy? Děkuji moc všem za odpovědi.

Strana
z3
nekiaxy
16. únor 2022

@littlestrawberry ja bych udelala scenu, jak se znam:D nejsem moc klidny clovek... Ale pokud by situace byla takova, ze by se k dcerce opravdu nechoval hezky, odesla bych. Mam stejne starou holcicku (treti miminko) a deti v tomhle veku jsou proste hajene, rozumu maji co by se za nehet veslo, usmevy rozdavaji skoro zadarmo. Tuhle nelasku bych cekala u bezdetnych pribuznych... Jsk se chova k tobe? Travi s dcerkou cas?

amazonkajanik
16. únor 2022

@littlestrawberryy my naše psy bezmezně milovali, ale také jsme je měli vychované a museli poslouchat. Když přišel na syn a začal lozit, neexistovalo, aby se vzájemně omezovali. Tzn že syn nesměl obtěžovat je, když měli klid a oni třeba nesměli k němu, když jedl a hlavně nesměli na jeho hrací plochu. Chování partnera je proto pro mne zcela nepochopitelné...

fyii
16. únor 2022

@littlestrawberry predpokladam, ze partner s vami cele dny doma neni, takze ja bych klidne psa strcila do jine mistnosti. kazdopadne bych po psovi sla a trvala na minimalne zakladnim vycviku, ktery se duslednosti da vycvicit v kteremkoliv veku psa. 35kg je macek a muze fakt i nechtene ublizit. taky mam psa, manzel ho nesnasi(ale koho on jo), deti psa miluji a pes, kdyz je chlap v dohledu je v pelech v chodbe a taky, kdyz ho deti zlobi aby mel klid.

kamino
16. únor 2022

Já nevím, když jsme uvažovali o dítěti, tak jsme zároveň vychovávali psa. Zvykali ho na různé situace, naučili jsme ho na místo, nesměl do ložnice, tam byl náš soukromý prostor a pes věděl že NIKDO mu nesmí vlézt do jeho pelechu a pod sedačku - dítě jsme k tomu vedli od úplně malinka, co začal lézt, že jsou místa, kam nesmí. Zkrátka SPOLU jsme se snažili, aby nám všem bylo dobře. Vy jste před početím malé o těchto věcech nemluvili? Toto jsou podle mě fakt hodně důležité otázky, které měly být vyřešené před početím miminka.. Pokud partner je má postavené priority jinak, tak tomu moc nerozumím..

eviicka
16. únor 2022

A není problém spíš ve vzájemném respektu než ve psu? Jak fungujete jinak? Jak jako otec?Opravdu mu dcera spíše "překáží"? Jestli mu vadí tyto drobnosti v 10ti měsících...

Jako ten pes mi tu přijde to nejmenší.

dasipe
16. únor 2022

@littlestrawberry tak v první řadě za to nemůže pes ale pán. Hned další věc je ta, že tohle už jsi věděla ještě před tím, než jste si pořídili dítě. Tak v čem je tedy problém? Můj osobní názor je ten, že pes do bytu nepatří. Nikdy. Žádnej a za žádnou cenu. A je mi jedno jestli je to čivava nebo brazilská fila. Prostě ne. Osobně bych vyprovodila chlapa i se psem, pokud se ho nehodlá vzdát ani do vedlejší místnosti. Já bych se s tím nemazala.

ee.liska
16. únor 2022

Tady je to těžké. Psa bych okamžitě usměrnila. Pokud tě tedy poslouchá. Ale já bych s takovým názorem zrovna poslala pryč i chlapa.

@dasipe Promiň, ale kam bys dala třeba takového pudla? Do sklepa? 😁😁😁

dixi86
16. únor 2022

No, já půjdu proti proudu. Jsem pejskař. A VELKEJ problém vidim v tom, že pes bude zavřenej, aby si dítě mohlo lezt, hrat, chodit... Pes nemuze byt nikdy takto odehnan, pokud to neni pravidlem a neni uspokojen predtim. Bala bych se o dceru, pokud toto budete praktikovat. Manzelovo reakce velky spatny, to bez komentare, ale takoveho psa nemuzete uplne izolovat nebo davat najevo, ze je nekdo ted prednejsi a to neco je vic jak 4x mensi. Kdo asi vyhraje? radeji bych odesla od chlapa, za to pes nemuze, ale prijde mi to nebezpecna situace a kort, kdyz pan je zrovna ten, koho to absolutne netankuje.

blondynka400
16. únor 2022

@dixi86 a jaké je podle tebe řešení? I kdyby chlap spolupracoval? Pes je za mne prostě zvíře a rozhodně se kvůli němu nebudu nějak omezovat nebo řešit, zda byl uspokojen a nebo ne.... Toto mi přijde fakt špatně...

azanka
16. únor 2022

@blondynka400 tak proto zřejmě nemáš zvíře. Když už ho máš, musíš se starat o to, aby byly uspokojeny i jeho potřeby, jinak může být potencionálně nebezpečný. A ten, kdo si pořizuje psa (obvykle) počítá s tím, že se kvúli němu omezovat bude.

tinaprofi
17. únor 2022

Jednou se starej splete a da voditko dceri... 😅🤣

zelenaesmolda
17. únor 2022

Hezky chlap dava psovi najevo,ze je v hiearchii rodiny nad dcerou a to je dost nebezpecne.Podle me je otazkou casu kdy ten pes neco male udela...

eviicka
17. únor 2022

@zelenaesmolda nemusí to tak být, psi nejsou stroje, jsou psi kteří milují děti a respektují je i když žádnou výchovu nemají a stejně tak psi, kteří sice díky výchově děti budou respektovat, ale nikdy k nim nepřilnou.

@dixi86 zase záleží na povaze psa a jak si to se psem nastaví autorka, ale podle toho co píše, tak žádné nastavování asi zatím nenastalo... Takže i tohle by mohl být problém.

Každopádně jak jsem psala, já bych spíš řešila chlapa, než psa.

alechandris
17. únor 2022

Juj, další blbec do rodiny... Hele, úplně v klidu, když je chlap v práci, nakup psí pamlsky a začni při hraní s dítětem psa usměrňovat a vychovávat. Zavírat někam určitě není dobrý nápad, je to sice pes, ale taky živé zvíře, že jo, které cítí, že je s tebou v opozici a to je špatný. No a s chlapem... Ty ho znáš, ty s ním žiješ, tak musíš vědět jak usměrnit jeho. A když bude remcat, že mu nemáš co kecat do psa, tak mu připomeň, že žijete ve společné domácnosti a máte společné dítě a i společného psa, i když si ho kdysi pořizoval sám, odpovědnost za něj teď máte oba, stejně jako za dítě.

michaela666
17. únor 2022

@dasipe Je to blbý, ale souhlasím s tebou. U nás by byl pes pouze v případě, že bychom měli domek a zahradu. V bytě je pro mě prvořadé dítě. Navíc ani kdyby to byl náš pes s kde jakým výcvikem a výchovou, nevěřila bych mu. Pořád je to živý tvor a má svoji hlavu.
S chlapem co upřednostňuje psa, nechce se dohodnout a nevidí problém bych nebyla. Jednou z toho může být průser.

zmrzlinka
17. únor 2022

Mne by hodně mrzelo kdyby se takto zachoval k dceři.Nevim jestli bych to " strávila" .Můžeš zkusit psa vychovat.Nechat si třeba poradit od nějakého odborníka jak psa vést.Otazka je jestli to bude k něčemu .....když to přítel nebude respektovat,tak je to podle mne strata energie.
A jak si to přítel představuje do budoucna?Dcera bude za chvíli běhat,skákat a bude se chtít třeba hrát s kočárkem nebo legem.....to bude zavřená v pokojíčku ?

lida9
17. únor 2022

ve svem okoli jsem par takovych pripadu mela. jak ex pritel a stejne tak muj tatka... ani jeden se nikdy nezmenil, pro ne byl ten pes proste buh a to i v pripade, ze pes zacal byt agresivni a kousal ☹ radu nemam, bude to boj... psi jsou prizpusobivi, pri spravnem vedeni nebude ani 35kg pes ohrozovat male dite, ale to vedeni musi zacit u panicku... ja nejsem proti psum, sami mame dva obrovske se dvemi malymi detmi a funguje to. Na prvnim miste jsou a vzdy byly ale deti, tak to ma i manzel nastaveno... hodne stesti pri zmene manzela

nagojka
17. únor 2022

Par piskotu a duraznejsi hlas kdy das psovi najevo ze fakt jako nesmi udela dost,takze kdyz neni chlap doma snaz se psovi ukazat co smi a nesmi...mluvim z vlastni zkusenosti...u nas maji psa tchanovci..Nemeckeho ovcaka...od malicka je desne rozmazlenej vseho se boji porad neustale steka knuci,dela bordel..jakmile neni v aute katastrofa a pes by zboural barak i zahradu.co se nas tyce mi k psovi mame zakaz.nesmime si s nim hrat nesmime na nej sahar a mit s nim zadny kontakt.tchan je totiz paranoidni a mysli si ze bysme mu ublizili..kdyz tady ten pes steka od 4 od rana cele dopoledne nez si ho nekdo zacne vsimat logicky nas to sere kdyz chcem spat a nikdo ho neokrikne.steka na kocky jak vlazen,na lidi co prejdou 100m vedle pres ulici,kdyz jde k sousedum navsteva...je mu 6 let a dodneska si nezvykl...problem nastal kdyz se nam narodilo mimco.cizi clovek do baraku..nesmel ho citit,videt ani kocar toho se bal..hystercil jak idiot sotva kocar uvidel nemluve o tom kdyz malej plakal..jit uspavat na zahradu?neexistovalo protoze ten pes by se zblaznil..nikdo s tim nic nedelal...ubehli 3mesice..zadna zmena...tak vzdycky kdyz byl malej vzhuru a tchanovci nebyli doma,vzala sem par piskotu kocar a ten sem postavila primo pred kotec...durazne NESMIS a za odmenu piskot.pak sem maleho vyndala z kocaru a strila ho k psovi tak aby si ho mohl ocuchat a hezky sem k nemu mluvila..ze je to nase miminko,ze tu s nama bydli atd..kdyz nestekal dala sem piskot a pochvalila..za 14 mohl malej spat v kocaru primo vedle psa a uplne v pohode bylo ticho..stacilo tak malo...ale musela sem sama..a tchanova reakce kdyz to videl?no vidis ja sem ti rikal ue si zvykne...🤷🤔tot jen muj pribeh...omlouvam se za takove vypisovani jen sem chtela rict abys to zkusila sama po dobrem bez chlapa🙂ale urcite bych taky psa nikam nezavirala to by mohlo byt horsi..a dalsi vec bych si asi znova promluvila s chlapem...to ze je pro nej pes dulezitejsi nez zdravi a bezpecnost jeho dcery v poradku opravdu neni..drzim palce🍀

nagojka
17. únor 2022

@lida9 presne jak pises..pro tchana je pes taky buh osobnost a pres to nejde vlak i kdyby to byl sebe vetsi blbec a nevychovany tele...

petralp
17. únor 2022

@tinaprofi já se normálně do skoro žádných takových diskuzí nezapojuji,ale tvemu příspěvku jsem se smála ještě hodinu 🤣🤣

dasipe
17. únor 2022

@ee.liska pudla bych nedala nikam, protože bych si ho ani nepořídila 😀 vůbec se mi tyhle psi nelíbí 😀 každopádně bych ho strčila na zahradu do kotce, kdyby nebylo zbytí. Úplně se mě jímá hrůza jen při představě, jak na sobě mají ty vystříhaný bochánky 😂 no hnus velebnosti....

kattyd
17. únor 2022

Tak u nas něco podobne, ale nejdřiv děti a pak si muž pořídil psa. Takže vím že děti má raději než psa, ale prostě mu hodně věcí vůbec nedochází...Štěně s cílovou velikostí psa též 35kg, prostě malé torpédo, po dětech skáče, chce si hrát, kouše, trhá jim oblečení, a chlap to neřeší. Děti první měsíc totální panika, řvaly, psa se bály, poškrábané od drápků...no moje nervy...udělala jsem pro psa ohrádku v obýváků, no nakonec si v ní hrály děti, byl to jejich bunkr kam pes nesmí, a dali jsme i zábranu na dětský pokojík a tam pes taky nesmí. Postupně si zvykly a už se psa nebojí, občas jim ukradne svačinu atd, to je prostě učíme že musí jíst u stolu a ne na sedačce jako předtím. Snažíme se o nějaké soužití, hlavně psa cvičit a cvičit aby poslouchal...

ee.liska
17. únor 2022

@dasipe 🤦‍♀️

blondynka400
17. únor 2022

@azanka zvíře mám, jen ne psa a rozhodně mne ničím neomezuje. Jako to co píšeš chápu, ale když do rodiny přišlo dítě, je to trochu změna situace. A omezovat dítě kvůli psovi mi přijde totálně na hlavu. Pořád je to jenom zvíře, nic víc.

amazonkajanik
17. únor 2022

@blondynka400 @azanka má pravdu. Pes byl jako první, má své potřeby, ale v tomto případě nebyl správně vychován a usměrňován. To je jako odsunout na druhou kolej staršího sourozence. Pes začne být frustrován a v tomto stavu by mohl někoho napadnout, nedej bože zrovna dítě...

tahejhula
17. únor 2022

Tak bez výcviku jste samozřejmě v háji. Můžeš to se psem zkusit ty, ale nemusí tě přijmout, to nevíme. Pes nemůže za to, že je chlap poněkud... jak to napsat nepříliš ostře, řekněme nestandardně zaměřen. Průšvih je, že ti ve výchově psa bude dělat zřejmě bordel. Rozhodně bych nikam nezavírala dítě jen proto, že má partner pomíchaný žebříček hodnot.

blondynka400
17. únor 2022

@amazonkajanik toto nerozporuji. Ale jestli nejde převychovat, tak by šel prostě do útulku. Přeci nemůžeš srovnávat psa a staršího sourozence. Pes a dítě nemá stejná práva.

dixi86
17. únor 2022

@blondynka400 reseni? to meli resit uz driv a ne ted. Snad mel prednost pes i predtim. Ted zacne prcek chodit a vsechno zkoumat a ja vidim jen pruser. Reseni? pokud ma chlap rozum, i zenska, budou se psovi i nadale dostatecne venovat, nezavirat ho nikam, pokud do ted nebyl zvyklej a zkusi to zkombinovat i s ditetem. Kazdopadne hlidat neustale. Od zradla, jeho misky, po hracky jeho, ditete, jidla ditete, pelech, atd. Jestli pes bude 90%casu zavrenej, necekejte, ze bude vse zalite sluncem.

amazonkajanik
17. únor 2022

@blondynka400 snažila jsem se ti to nějak přiblížit, proto porovnání se sourozencem. My jeli výchovu stylem vlčí hierarchie. Alfa,beta...pes to chápal velice dobře. Ale my jsme fakt trvali na pravidlech. Navíc byl pes ještě před naším malým v kontaktu s dětmi a tam se naučil ohleduplnost. Hlavně zbožňoval děti, obzvláště sousedovic malého, kdy vyl, když slyšel malého plakat. Nebo když slyšel ryčet dítě na ulici, tak nám málem vyskočil z okna v 1. patře, páč měl potřebu jít na pomoc. Cizí maminku nepustil ke kočárku k plačícímu dítěti, dokud si ji neočichal a neodešli jsme, dokud se nepřesvědčil, že je malé v pohodě. Ale je fakt, že nám do karet hrála i tahle jeho ochranářská povaha. A to byl prosím z útulku, před náma ho vrátilo 11 lidí pro nezvladatelnost a agresivitu...

blondynka400
17. únor 2022

@amazonkajanik toto beru a i to, že když už člověk psa má, nejdřív to nějakým způsobem zkusí, aby to spolu fungovalo dohromady. A je dobře, že vy jste byli ti 12, co to zvládli 🙂

Strana
z3