icon

Péče o babi v bytě s dítětem, začínám být zoufalá

stralisek
26. čer 2015

Ahojda maminky..
Začínám být docela zoufalá..Řešilajste některá,že jste měla babičku u sebe v bytě na péči?Přítelova babi je měsíc u nás a já už nedávám..keecá do všeho,vaří a připravujejídlo malýmu ☹ vlastně je to její dítě?? Jakmile není po jejím ☹ ona je starší a já nic n??nevím ☹ máte tip??

apacheee
AMBASADORKA
26. čer 2015

@stralisek podle me je jediny tip to,ze se nedas ~ ty jsi doma,je to tvoje dite,tudiz bude proste po tvem😄

ckei
26. čer 2015

@stralisek no, jediná rada je, přestat spolu bydlet, aby to fakt fungovalo ☹ Což asi není možné, tak prostě dupnout a nedat se ☹

misimisi
26. čer 2015

Asi je zvyklá pořád něco dělat, nebo chce být užitečná, dokonce si může myslet, že to je její povinnost, pomáhat vám. V rámci zachování vzájemné úcty bych ji požádala o některé úkony, které tedy bude mít na starosti ona, a sdělila jí, že to a to si chci dělat - většinou - sama, a že si její pomoci moc vážím. Chjo... Není to jednoduché, když už má svoje tempo a názory hodně vžité.... Snad se trošku brzy zadaří.

svetlus_pepca
26. čer 2015

Tak tuhle situaci ti ale vůbec nezávidím. Bydleli jsme u manželovo babičky necelý rok a já tak po dvou měsících naprosto šílela. Ač jsme měli vlastní bytovou jednotku v jejím domě. Už nikdy víc!!! A to jsme neměli malého, to už si nedovedu vůbec představit 😕 Rada, že si musíš dupnout, je sice super, ale obvykle funguje jen na chvíli. Navíc starší lidi mají tendence se urážet a být ublížení. Takže radu pro tebe vlastně nemám, pokud nemáte kam odstěhovat ji nebo sebe, ale moji empatii máš teda v plné míře!

sibara
26. čer 2015

Tak my žijeme ve stejné domácnosti s manželovou babičkou čtyři roky - a nechci vaši situaci vůbec zlehčovat, ale dokud babička "fungovala" a do všeho mi kecala, tak to, zpětně viděno, bylo ještě zlatý, oproti už dvouletému stavu teď, kdy je babi v důsledku zhoršení zdravotního stavu ležák a k tomu s postupujícím Alzheimerem...
Ale opravdu nezlehčuju, jelikož i ty dva roky, kdy babička byla aktivní, byly záhul,,chápu, že je to náročné...
U nás nejvíc pomáhalo, "přidělit" babičce pravidelné každodenní úkoly, v nichž se realizovala, měla pak méně prostoru realizovat se v jiných, nežádoucích oblastech - například, dokud děti dopoledne spávaly, tak babi na hodinu-dvě vozila kočár, děti spaly, babi zabavená, obě na čerstvém vzduchu a já jsem doma zatím v klidu uklidila a uvařila. Jistě si najdete i něco vlastního, v čem se dá podobný princip uplatnit...
A v dalších drobných každodenních situacích jen obrnit se trpělivostí, zocelit nervy a pokud je to něco, co chápete jako stěžejní, donekonečna vysvětlovat a opakovat...
Vícegenerační soužití není nikdy jednoduché, tak moc držím palce, ať si najdete svoji cestu a vydržíte 😉 Ono zas je to veliká deviza i do budoucna (pro rodinný model vašich dětí například) a minimálně tedy u nás funguje i obrovský pocit satisfakce, že tak to má být (samozřejmě pokud to podmínky dovolují, nechci se dotknout nikoho, kdo to tak z jakýchkoliv důvodů třeba nemůže takto zařídit) a je to po staletí ten správný model fungování rodiny a péče o její členy ve všech generacích...
Je to trochu už OT, ale docela pěkně se toho dotýká i v aktuálním článku Andrej Ruščák, jestli chcete i náhled z jiného kousku světa...(vůbec je to zajímavý článek i z jiných aspektů).
Tak na závěr - myslím na vás, ať se zařídíte jakkoliv, jistě tu nelehkou situaci zvládnete 😉

sibara
26. čer 2015

ten zmiňovaný článek jsem zapomněla...
http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/465307/mode...

stralisek
autor
29. čer 2015

@apacheee zdravím, konečně jsem se dostala k pc 😀 no je to s ní těžké, respektuje mě, ale chce to dělat po svém 😀 😀 😖 😖

stralisek
autor
29. čer 2015

@ckei zdravím, bohužel to nejde, má tady v bytě doživotní právo, u syna se pohádala na šumavě, tak se vrátila sem k nám.. ze začátku to šlo, ale teď jsem radši venku celý den, ale nevím, co budu dělat v zimě 😀 😀 ☹

ckei
29. čer 2015

@stralisek chápu, chápu....tak stanovit jasná pravidla i za cenu, že budete ta "zlá", jinak se z toho zblázníte ☹

stralisek
autor
29. čer 2015

@misimisi zdravím, když ona je akční 😢 😢 na jednu stranu jsem ráda, ale na druhou stranu udělá vše a já si připadám jako trotl.. každý mi říká, že to je super, že mi pomůže, ale já bych si to radši udělala i s mimčem sama.. bude jí v listopadu 70 a některé názory..já jsem hoooodně tolerantní, ale asi jí brzo uškrtím.. ona mi řekne, že to udělá, uvaří a já mám jít s mrňousem ven..

stralisek
autor
29. čer 2015

@svetlus_pepca zdravím, kdyby jí v listopadu nebylo 70 a neměla právo dožití u nás, tak by byla už vystěhovaná jinde 😀 😀 není to záviděhodná situace.. ☹

stralisek
autor
29. čer 2015

@ckei budu ta nejhorší !!! ☹ 😀 😀 😀

lenysek1988
29. čer 2015

@misimisi snad nezapomenu co jsi tu napsala 🙂 Já to mám krapet jiné než tady mamina. Babi bydlí v prvním patře a my s manželovými rodiči v přízemí.... Tchánovci jsou fajn, už se i připravují na to, že tentokrát je mimi u nich doma. Už mají dva vnuky. A tchýni začne dlouhodobé léčení až se malá narodí, takže bude mít díky malé jiné myšlenky....Ale s babi zápasím v určitých věcech a bojím se toho, co bude až se malá narodí 😖

svetlus_pepca
29. čer 2015

@stralisek Tak to ti snad můžu jen popřát, abyste to právo dožití vy ve zdraví přežili 😀 Jako tohle, kdo si nezkusí, tak neuvěří. Na nás třeba lidi kolem koukali, jak kdybychom si vymýšleli, když jsme jim vyprávěli některé "story". Že to nemůže být tak hrozné, a že je babička taková milá, a jestli my nejsme moc nároční... Milá byla vždycky na všechny kolem, ale "za zavřenými dveřmi" to byla neskutečně zlá ženská!