icon

Peníze - nedostatek a více dětí. Jak na to stále nemyslet?

floruska
28. lis 2019

zdravím nechci moc dlouze se rozepisovat ale chtěla bych si popovídat s někým nebo
probrat to s někým kdo to má podobně a když musí řešit více peníze
má více dětí a jsem z toho frustrovaná a opravdu hodně
jako vím že dětem nestačí moc že jim stačí když se jdeme projít ven nebo tak ale prostě
stačí i pokud jdeme do obchodu nebo tak nemohu jim něco koupit jen tak
trápí mě to
i když vím že to asi řeším moc jen já
manžel do práce chodí ale i tak mi přijde že ty peníze prostě nestačí jako se 4dětmi
co pak kroužky atd?kdyby prostřední syn neměl 3kroužky v rámci školní družiny kdy to jsou zatím jen stovkové uhrady tak by asi ani nechodil
já bych šla do práce hrozně ráda ale hlídání není a nejmenší (10měsícu) má lepší někdy horší
dny i to spinkání je jednou tak podruhé tak
přála bych si řešit něco jiného chci si užívat i ty děti ale když pominu i to že veškerý program
je na mě a že náš táta je prostě gaučák
trápí mě že občas musím řešit jestli jim vubec koupit kokino nebo zmrzku nebo tak
mám třeba kamarádku ta má děti 3 a zase je s nimi pořád sama ale v tom rozdíl není když chlapa mám třeba doma a stejně se dětem věnujijen já
ale není to o závisti to ne ona třeba zase peníze řešit nemusí ale jen mi to přijde moc líto
zase si říkám že mužeme být rádi že všechny ty 4děti jsou zcela zdravé atd
máte někdo radu jak to vytěsnit více z hlavy abych na to nemusela pořád tak myslet?

pasiba
29. lis 2019

@zelenoockaa Takže si tu napsala situaci, která není možná ☺ na tu se pak ale blbě odpovídá ☺

zelenoockaa
29. lis 2019

@pasiba bylo to myšleno tak, že situace, kdy se rodiče střídají v práci, nebo je jeden v práci 7 dnů v týdnu je dlouhodobě neudržitelná. Pro zakladatelku je nejlepším řešením zvednout si rodičák a dát dítě dřív do školky.

llluckaaa
29. lis 2019

Ahoj, čtu si tvé příspěvky, že mi přijde, že jsi z toho opravdu špatná, a řešíš to hlavně ty, ne děti. Ano, jste na tom finančně špatné, ale máte kde bydlet, máte co jíst, zbyde i na ty stovkové položky. Děti nepotřebují mít drahé kroužky, aby byly šťastné. Ani nepotřebují značkové oblečení. Potřebují mít rodiče, kteří je mají rádi a na které se mohou spolehnout, kteří budou stát vždy za nimi. Pokud z toho bude dělat problém ty a budeš si s tím dělat starosti, tak se na to takto budou dívat i tvoje děti. Mně spíš přijde, že problém je v tom, jak to u vás v domácnosti funguje, jaký je vztah s otcem, jak se chová nebo nechová. Jestli zvládáš 4 děti, tak klobouk dolů, musíš být schopná a hodně výkonná, omezit hodně sebe a svá malá sobecká přání, na která máš určitý nárok. Děti určitě pochopí vaši situaci, až budou větší, že jsi pro ně dělala maximum. Možná neuživíš všechny 4 současně na VŠ, ale když to dítě bude chtít VŠ studovat a bude na ni mít, tak to zvládne i samo a bez tvých peněz.
A že ti tady někdo předhazuje, že sis udělala 4 děti a teď máš finanční starosti, z toho si nic nedělej. Finanční starosti má dnes skoro každý, někdo větší, někdo menší a kolikrát mi přijde, že hlavně ti s většími příjmy si stěžují, jak jsou děti drahé a kolik je stojí. Skromnější rodiny umí vyžít s menšími zdroji, ale neznamená to, že se mají ve výsledku hůř a jsou méně šťastní 😉 Držím palce, ať ti děti dělají jen samou radost a stane se zázrak, a ten tvůj chlap se pochlapí a bude ti oporou 😉

zelenaesmolda
29. lis 2019

@llluckaaa chudsi rodinky umi vyzit s malem protoze jim nic jineho nezbyva 🙂

llluckaaa
30. lis 2019

@zelenaesmolda Proč se na to díváš tak negativně? Pokud má někdo kde bydlet, je tam teplo, je tam sucho, má na jídlo, na léky a má i na občasné přilepší s něčím, co vlastně nepotřebuje, tak už má peněz dostatek a není chudý. Ke štěstí nepotřebuje další peníze navíc. Spíš jde o to naučit se být šťastný s tím, co máš, ne se dělat nešťastným kvůli tomu, co nemáš nebo mít nemůžeš. Jsou lidi, kteří se vzdají všech hmotných statků a udělá je to šťastnými, osvobodí je to. Znám lidi, kteří mají hodně peněz a přitom žijí skromně. Je to o životním postoji a je lepší naučit se vystačit s málem, ne si nastavit vysoký standard a pak se klepat, že o něj můžeš přijít, nebo se zhroutit, až o něj přijdeš. I pro děti je to dobrá výbava do života, naučí se pak vážit toho, co mají, budou vědět, že když něco hodně chtějí, musí to být hlavně oni, kdo se postarají o to, aby to měli. Ne je učit na něco, že rodič znamená povinnost jim kupovat nové telefony, brát je každý týden do mekáč a zajistit jim všechno, co vidí u svých spolužáků 🙂

zelenoockaa
30. lis 2019

@llluckaaa Protože je provokatérka, která si prostě pokaždé mele svoje 🙂. Já už ji beru prostě s nadsázkou, jinak to ani nejde 🙂.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@llluckaaa
tak mit na jidlo a bydlet v suchu a teple je mozna znakem bohatstvi nekde v zemich tretiho sveta.vysvetluj tenhle postoj detem kdyz nebudou mit to co ostatni deti.skromnost je dobra vec a je treba ucit deti,ze nemuzou mit vsechno ale taky vseho s mirou 🙂

llluckaaa
30. lis 2019

@zelenoockaa No, ano, někteří lidé mají potřebu být hodně v opozici. Ale i tak si tu mohou vzít nějakou dobrou myšlenky, třeba naučit se od "chudších rodinek" být šťastný nezávisle na množství materiálních statků, případně vidět, že kdo je někdo spokojený, nepotřebuje se vozit po méně obdařených (ať už v materiálním nebo jiném slova smyslu).

llluckaaa
30. lis 2019

@zelenaesmolda Já to dětem vysvětluju a funguje to 🙂 Pokud nejsi potomek pana Kellnera, tak tu bude vždy nějaké jiné dítě, které toho má od rodičů víc než ty 😀 A to že má tamto dítě kobylu za jánevimkolik stovek milionů, přece není důvod, abych ji sháněla i pro svoje dítě.
Nech mě hádat - ty nepocházíš z těch "chudších rodinek", že? 😉

zelenoockaa
30. lis 2019

@zelenaesmolda V běžném životě jsou prostě bohatší rodiny, střední třída a chudší rodiny. Vždycky to tak bylo a bude, platy se sice zvyšují ale tím i ceny. Holt nemůžeme být všichni bohatí.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@llluckaaa
myslim,ze to prekrucujes.neni tady rec o milionarskych detech ani ponicich.jde rec o beznych vecech,ktere maji deti z ostatnich rodin standardne.opravdu si myslis,ze diteti nebude lito kdyz jako jedine nepojede na vylet protoze rodice na to nemaji?

llluckaaa
30. lis 2019

@zelenaesmolda A já myslím, že ty to nechceš pochopit. Člověk se musí naučit radovat se z toho, co má, a netrápit se tím, co nemá.
Ta Kellnerova kobyla byla samozřejmě přehnaná, ale to byl jen příklad toho, že kolem tebe bude pořád někdo, kdo má něco víc. Ano, bude mu to líto. Ale není to nic, z čeho bude mít životní trauma, naučí se s tím žít a nebude mít kvůli tomu zkažené dětství. Bude to ponaučení do budoucna, aby pracoval na tom, aby si mohl všechny výlety v dospělosti vynahradit sám.
Ty sis vybrala zase ten druhý extrém, že rodiče nemají na to zaplatit dítěti školní výlet. To není případ zakladatelky tématu, jak jsem pochopila. Ona píše o tom, že se nechce trápit s tím, že nemůže dopřát dětem všechno, co chtějí. Dobrá výchova ale není přece o tom, že dáš dítěti všechno, na co ukáže 😉
Jinak teda mám v okolí lidi, kteří vyrostli ve velmi skromných poměrech, kdy nebylo na lyžáky, dovolené, auto, někdy ani na oblečení a vyrostli z nich silní, zdraví, úspěšní a spokojení jedinci. Naopak mám v okolí takové, kteří měli materiální dostatek až přebytek a všechno je jim pořád málo, šťastní nejsou...
Spíš mě zaráží, že se paní smířila se situací, kdy manžel chlastá, dělá dluhy a ona je za něj platí. To se nebojí, že k nim naběhnou exekutoři a seberou jim kdeco? ☹

drep
30. lis 2019

@llluckaaa mám ve svém okolí lidi, kteří na ty výlety a lyžáky nejezdili a rozhodně nemůžu říct, že by je to nepoznamenalo. Ano, není třeba dát dítě vše, nač ukáže prstem. A to že ostatní mají iphone pro nebo jaký je zrovna ten poslední nejnovější by mě tak netrápilo. Ale ve společnosti, kde se pohybuju, mají tihle lidi dost často dost trauma/mindrák ze svého dětství. Jeden musí mít vše totálně tipťop nejlepší. A ze svého nadstandardního platu neušetří ani korunu, naopak si občas půjčuje (třeba na dovolenou). Druhá dtto, ta už má ale dítě, tak to demonstruje ještě navíc na dítěti, který má lepší telefon a počítač a podobně než já. Další dva mí podobní známí naprosto bez koukání napravo, nalevo šli za dobře placenou prací (jeden mi dokonce v šesťáku plakal na rameni, že to je trága, protože ho začala bavit medicína a on přece nemůže být bejt chudej internista, ale musí být bohatej farmadýler). Další sbalila nejbohatšího kluka široko daleko hned v prváku. Sňatek pro prachy jak vyšitej. A všechny spojuje hlavně to, že “chudými” hrozně pohrdají.
Ono to vyprávění, jak peníze nejsou potřeba je takové omlouvání znouzectnosti. V životě tě ovlivní všechno. I to, že rodiče neměli peníze. Netvrdím, že tě to 100% zkazí, ale říct, že trauma z toho nebude mít, to taky není pravda.

llluckaaa
30. lis 2019

@drep Já netvrdím, že peníze nejsou potřeba. Ale že nevadí, když děti nedostanou vše, co chtějí. To, co popisuješ, ale může fungovat úplně stejně u těch, kteří měli peněz dost. Když jsou dospělí, chtějí ještě víc a nevystačí se standardem. Hodně záleží na tom, jak to vypadalo v jejich rodině, jak se k tomu postavili jejich rodiče a jak je vychovali. Nedá se to zobecňovat a holt pravidla neplatí pro všechny.

shaun40
30. lis 2019

@llluckaaa Ano souhlasím .Ja mám míň peněz než třeba lidi kde jsou oba rodiče. Ale mám se dobře nekouřím nepiju a na jídlo a školu peníze mám.Nikdy se mi nestane že nevyjdu z rozpočtem.Můj syn si vymyslel že chce tablet ale já jsem mu řekla že jelikož má svuj notebook a mobilní telefon za 5 tisíc na který jsem spořila pul roku tak mi koupě tabletu přide zbytečná.Dostáva na měsíc 400kč na pamlsky tak jsem mu řekla ať si na tablet našetři a už má přes dva tisíce.A jsem naprosto spokojená.Žijeme si dobře léta mám zážitu obálkovu metodu a funguje na sto procent.Ne každý člověk potřebuje drahy barák a luxusní zařízení a kabelky za X tisíc. Já jse budu příští rok stehovat leden únor a vyklízela jsem zbytečnosti a když jsem se na to v tom kontejnery podívala tak jsem zjistila že nakupujeme úplné kraviny které pak vyhodíme.A o hračkách ani nemluvím kluci měly hračky z kterými si ani nehráli ale já mela pocit že to nutné potřebují. Dnes jsme strávili pět hodin výrobou dárečků na jarmark stačil nám flis a očička ,ozdobné stužky.Povídali jsme si u toho a děti to bavilo .A je to zábava za pár korún.V patek upečeme perníčky a pak ich ozdobíme.Před nedávnem jsme si udělali bambulkový kobereček koupila jsem v galanterii bambulakovače a pár dnu jsme vyráběli bambulky.A cokoliv s nimi dělám já tak ich to baví jenom proto že im stači strávit čas s mámou která ich miluje.Múj syn na lyžák taky nepojede nemám na to peníze ale řekla jsem mu že namísto toho si zajedeme do bazénu a na pizzu.Minulý rok taky nejel ale nebyl sám.Ale ja jse kvůli tomu nehroutim beru to jako součast našeho života .Nemám auto proto že na to nemám.Ale to je realita člověk jse s tím zžije a přijde mu naprosto normální .Na den mám na stravu 250kč a taky mi to přijde dost pro někoho by to bylo málo.A me pride třeba ne normální když si někdo koupi kabelku za 4000kc .Ja mám kamarádku ta má muže ten vyděláva 35000kc ona 20000 pokazil jse im kotel a ona nemá ani korunu bokem.Já mám pul z jejich příjmů a mám ušetřeno 40000kč na které vůbec nesahnu je to železná rezerva.Kdo víc má víc utrácí.

klea81
30. lis 2019

@shaun40 ze 40 tis mu nemůžeš dát na lyzak? On o to nestojí? Máme jeden plat, ale dcera na kurz jede. Těch 400 měsíčně má v kolika letech? Pokud je na zš, je to zbytečně moc, ne?

zelenaesmolda
30. lis 2019

@shaun40
proc by melo byt nenormalni koupit si kabelku za 4 litry?protoze ty na to nemas nebo to nepovazujes za dulezite?

@klea81 souhlasim s tebou.nasetrene penize bokem ma ale syn na lyzak stejne nemuze,to je divne.zajit si na bazen a dat si pizzu a srovnavat to s lyzakem mi prijde docela mimo.

shaun40
30. lis 2019

@klea81 Ne proto že je to rezerva ne kteru nesahnu když se mi porouchá kotel tak nás lyžák ne zahřeje. A když zaplatím jednomu musím i druhému synovi tak za chvílí by bylo.po penězích.

shaun40
30. lis 2019

@klea81 má to ve dvanácti letech a je to 13kč na den to je moc?

zelenaesmolda
30. lis 2019

@shaun40
jaka je pravdepodobnost,ze se pokazi pravidelne servisovany kotel?promin,me to prijde jako vymluva.nepustim je na lyzak protoze by se mohl pokazit kotel.co skolni vylety?taky nepojedou protoze by se mohlo neco pokazit?je tvoje starost a zodpovednost o tyhle veci se postarat,nemely by na to doplacet deti.

shaun40
30. lis 2019

@zelenaesmolda Hele je to moje věc jestli zaplatím detem dva lyžáky nebo ne.Tobě je potom houbeles.A ano servisovani kotel jse moji kamarádce pokazil v srpnu mela servis a tet ji odešla expanzní nádoba to je divné viď?to se deji věci? ale tobě by se to nestalo.

shaun40
30. lis 2019

@zelenaesmolda ano tím že mám rezervu tak se starám.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@shaun40
ano,je to samozrejme tvoje vec jestli jim zaplatis nebo nezaplatis lyzak ale tak diskutujeme o penezich a financni situaci tak neni treba hned vyjizdet ne?ja jenom nechapu tu logiku,ze deti nepojedou na lyzak protoze by se mohl pokazit kotel.kdyz to beres takhle tak nikdy nezazijou nic protoze se vzdycky muze neco pokazit coz ale neni jejich problem,proc na to maji doplacet?40k rezerva je docela malo,doporucuje se mit nasetreno aspon tri platy 🙂

klea81
30. lis 2019

@shaun40 dcera má 200 a bohatě jí to stačí, já ji nepodporuji v tom, aby si něco sladkého kupovala každý den, domluvili jsme se 1x týdně a to jí peníze vystačí 😉400 měsíčně od rodičů, to jsem neměla ani já na vysoké 😇jen mě to překvapilo, proč dáváš při malém příjmu, tak vysoké kapesné. Kdybys dala míň za rok ušetříš na ten lyzak třeba..

shaun40
30. lis 2019

@zelenaesmolda Ne pro me je to vyhazování penez za kabelku jsem ochotna zaplatit do 1000kč a udělá mi stejnu službu jako ta za 4000kč

klea81
30. lis 2019

@zelenaesmolda lyzak je pro dítě docela důležitá akce, někdy první a poslední zkušenost lyžovat, takže ikdyz nás to vyjde draho, tak mě nenapadlo, že by dcera nejela. Něco jiného je, pokud nemám ušetřené nic, ale 40 tis není zase tak málo.

shaun40
30. lis 2019

@klea81 ty peníze mu dávam pro to že když jezdí busem ze školy tak jsi děti občas cestou kupují pamlsky.A on na nich nebude koukat ale z tech penez si i spoří. A to kapesne mu vkládám na dětský účet.Má to na kartě. 13kč na den mi nepřijde moc.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@shaun40
ano,pro tebe je to vyhazovani penez.netvrd ale,ze je to nenormalni jenom protoze tobe to prijde zbytecne.
ja taky nejsem kabelkovy typ,4k bych za kabelku taky nedala ale beru,ze nekdo to ma nastavene jinak.

@klea81
souhlasim s tebou,vylety,lyzaky a jine skolni akce jsou pro dite dulezite a neexistuje,abych rekla,ze nepojede ale mela v zaloze 40k...

zelenaesmolda
30. lis 2019

@shaun40
tak na jednu stranu nechces,aby koukal kdyz ostatni jedi pamlsky ale nevadi ti,ze nepojede na lyzak,ktery je daleko vetsi zazitek a pro dite dulezitejsi nez si denne kupovat sladkosti.
priznam se,ze tehle logice nerozumim.

shaun40
30. lis 2019

@klea81 No nejede pulka třídy tak to až tak duležita akce není. Já jsem v živote na lyžáku nebyla a nevadí mi to.

Strana