icon

Po rozchodu s přítelem jsem zjistila, že jsem těhotná

janiczech
21. zář 2014

Ahojky všem,

už několik týdnů pročítám nejrůznější diskuze tady, a proto jsem se rozhodla sama napsat svoje trápení, protože víc hlav víc ví a třeba jste si některá z vás prošla něčím podobným a budete mi umět poradit. S přítelem jsme se poznali před 9. měsíci a bylo to tak velké okouzlení, že všechno nabralo rychlé obrátky. Jemu je 37 let a mně 31, takže jsme si říkali, že nemáme na co čekat. V podstatě během dvou měsíců jsem se k němu nastěhovala do zahraničí (Rakouska), kde on pracuje. Plánovali jsme, jak mi najdeme práci, odpracuju si nutné minimum, abych dostala mateřskou, a pak si pořídíme miminko. Stejně rychle proběhlo seznámení s jeho i mojí rodinou a všechno vypadalo úplně hladce. Ještě několik měsíců jsem pracovala externě přes počítač pro českou firmu, ale smlouva mi končila v červnu. Pak bylo nutné najít mi nutně práci, protože moje peníze došly a já jsem nechtěla být na příteli závislá - nikdy v minulosti jsem na nikom nebyla a nejsem ten typ ženy.

Jenže v této době se začaly množit problémy v partnerství. Můj přítel mi v průběhu vztahu oznámil, že když jsme se poznali, bral antidepresiva, protože mu půl roku předtím umřel tatínek a on to těžce nesl. Za braní léků se ale styděl, a proto je po pár měsících semnou začal vysazovat. Chvíli bylo ještě dobře, ale pak se u něj čím dál častěji začaly projevovat deprese. Musel z pravdou ven a já jsem se dozvěděla, že jakousi depresivní nemocí trpěl i jeho otec a on to po něm asi zdědil. Pro představu, jak těžké byly jeho deprese můžu říct, že měl i vidiny (např. se mu zdálo, že něco běží přes cestu, ale nic tam nebylo). V té době jsem se o něj moc bála. Milovala jsem ho a chtěla mu moc pomoct. Tahala jsem ho z těchto stavů a naštěstí mu vysvětlila, že si musí jít znovu pro léky, protože měl i sebevražedné myšlenky.

Od chvíle, kdy přítel začal trpět depresemi, začal se abnormálně fixovat na svou rodinu - maminku a bratra. Byl s nimi dennodenně na telefonu, viberu...v posteli už jsme vlastně ani nebyli sami (obrazně), protože odsud pořád jen komunikoval s rodinou. Začala jsem zjišťovat, jak obrovská je jeho závislost na mamince a bratrovi. Vlastně jsem se ani neměla čemu divit - někdy na počátku vztahu mi řekl, že jeho maminka pro něj je a vždycky bude žena č. 1. Tehdy jsem nad tím mávla rukou, že asi jen ještě není dostatečně zamilovaný do mě. V práci měl přítel jen 30 hod úvazek, aby mohl jezdit ve zbytku času domů k rodině (na Slovensko) a plánoval, že si jej ještě zkrátí na 20 hod/týdně, aby měl víc volna na ježdění domů. Já jsem ze začátku jezdila s ním. Bylo mi jedno, odkud jsem pracovala, jen jsem musela mít notebook a internet.

Na začátku léta mi ale začalo vadit, že se u nich doma musí všechno řídit podle maminky nebo bratra...a můj přítel jim dělal jen sluhu. Přítel se svým bratrem společně rekonstruovali dům po prarodičích, a to byla vždy jeho verze, proč musí jezdit domů...stavět, budovat, opravovat. Už na začátku vztahu mi přítel řekl, že domů nikdy jezdit nepřestane, protože to je jediné místo, které miluje. Neprotestovala jsem, protože se mi tam také líbilo...dokázala jsem si představit tam jednou žít. Jenže během léta přišla informace, že na dům se nastěhuje bratr mého přítele. A najednou něco nesedělo. Můj přítel pořád plánoval, jak tam jednou budeme žít my dva...jenže teď bychom tam žili ještě s jeho bratrem a možná i jeho přítelkyní. Podotýkám jen, že dům není dvougenerační a má v podstatě jen 3 místnosti a jeden vchod do domu. Začali jsme se kvůli tomu s přítelem hádat, protože já jsem se mu snažila vysvětlit, že není možné plánovat rodinu do tohoto systému žití s jeho bratrem. Na začátku vztahu měl přítel plány, že si v Rakousku pořídíme větší byt, ale najednou bylo po plánech. Už měl jen vidinu toho, že chce žít s bratrem v rekonstruovaném domě po prarodičích na Slovensku.

Jeho deprese a rozdílné smýšlení o budoucím bydlení mezi námi samozřejmě vyvolávali hodně napětí a stresu. Přítel ale nechtěl trápit svými problémy svou milovanou rodinu, takže jim o svém zdravotním stavu neřekl a snažil se před nimi hrát divadlo, jak je v pohodě a ještě víc jim lezl do zadku. Nevydržela jsem to a s přítelem jsme se na jedné takové návštěvě u rodiny pohádali. Jeho maminka to slyšela a druhý den mu dala čoud, že jako ať si mě zkrotí a co si to dovoluju. Byla jsem ze všeho dost psychicky vyčerpaná, začla jsem víc kouřit a i vína jsem při následné grilovačce vypila víc než obvykle....ale žádné opilecké řeči, vachrlatá chůze, nic takového. Naopak jsem se celkem dobře bavila s přítelkyní od přítelova bratra. Matinka se ovšem ten večer naštvaně sbalila a rozhodla se z chaty, na které jsme měli spát, odjet. Druhý den následoval od ní telefonát mému příteli, ve kterém mu oznámila, že kvůli mému chování musela na pohotovost, protože byla hrozně rozrušená, že já jsem alkoholička, kuřačka...a že už jí nesmím přes práh a ať se přítel rozhodne - buď ona nebo já. Slyšela jsem ten telefonát a byl to úplný horor. Chtěla jsem okamžitě odjet, ale přítel mi schoval klíče od auta...a ještě přidal, že by se oběsil, kdybych odjela. Neodjela jsem, protože jsem ho milovala a viděla, jak je v háji.

Bohužel tato událost už jen dohnala náš vztah k rozchodu. Přítel se mě před jeho matkou nikdy nezastal...prý, že by se s ním už do smrti nebavila. Takže se jí naopak ještě víc vlichocoval, aby se na něho nezlobila. Já jsem měla zákaz jezdit s ním k němu domů, takže nám na sebe zbývalo jen pár hodin v týdnu, když přišel v noci z práce. Domů k rodině jezdit nepřestal...přála jsem si pro nás jen jeden volný víkend za měsíc, ale ani to neudělal. ☹ Zůstávala jsem už jen sama a s očima pro pláč. Z jeho slibů, jak si najdeme větší byt a jak mi pomůže najít práci, úplně sešlo. Navíc do něj každý týden u nich doma hučela jeho matka, jestli už se semnou rozešel, takže se za mnou do Rakouska vracel úplně zaujatý proti mě. Házela na mě vždycky špínu a ani si nedokážu představit, co všechno mu o mně navykládala.

Poslední dny před rozchodem už jsem jen brečela. On nebyl ochotný přistoupit na žádnou domluvu, žádný kompromis. Bral už pár týdnů znovu antidepresiva a byl úplně otupělý, všechno mu bylo jedno. Když jsem mu řekla, jestli si uvědomuje, že za našimi problémy stojí jeho matka, která mě nechce v jeho životě...řekl mi, že on už mě ale taky nechce. A byl konec. Následující den mi ještě sdělil, že se svým bratrem jede na festival, aby se tam odreagoval od všech problémů...a mě nechal úplně zoufalou v slzách. Odjela jsem tehdy k rodičům. Asi po týdnu neuvěřitelné bolesti jsem mu napsala, že ho stále miluju, ale on mi napsal, že raději bude sám, než žít takhle. Něco o tom, jak máme rozdílné povahy a výchovu, a proto náš vztah nedopadl dobře. Nechtěl už nic slyšet z mé strany a chtěl, abych se odstěhovala. Chtěl se setkat a neřešit to po smskách, ale já jsem neměla sílu celé týdny ani vstát z postele, natož se s ním vidět a vyslechnout si všechny jeho chytré důvody k rozchodu. Napsala jsem mu, že se odstěhuju, ať mi přiveze zbytek věcí, co jsem měla na Slovensku... a že už se nikdy neuvidíme. To jsem ještě nevěděla, co se bude dít dál.

Je to měsíc a půl od rozchodu. Já si z jeho bytu postupně odvážím věci k mým rodičům zpět do Čech. Vidět ho nechci, protože na to stále nemám sílu. JENŽE...jsou to 3 týdny, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná. Vůbec jsem si neuvědomila, že mi nepřišla menstruace, protože jsem byla úplně mimo. K doktorovi jsem se dostala tak, že mě hodně bolelo jedno prso a já se bála, jestli ještě nemám nějakou vážnou nemoc. No a z krve mi zjistili, že jsem těhotná. Teď jsem v 9. týdnu. Na potrat vůbec ani nemyslím, protože jsem si dítě vždy přála a v mém věku nechci riskovat, že už nikdy miminko mít nebudu. Mám poslední týden na odstěhování posledních věcí z jeho bytu. To proto, že on teď měl 3 týdny dovolenou a já jsem mu slíbila, že se v té době odstěhuju, dokud se zase po dovolené nevrátí do Rakouska. Je mi ze všeho úplně strašně. Jsem těhotná, bez chlapa, bez práce, bez bydlení. Bydlím u rodičů, kteří jsou báječní. Řekli mi, že semnou to malé vychovají a pomůžou mi.

Víte, já prostě nevím, jestli se s ním mám vidět a říct mu o těhotenství, nebo si to na vždy nechat jako tajemství. Přála jsem si vždycky mít krásnou a normální rodinu, ale s ním to nikdy nepůjde. Předpokládám, že by mi řekl, že mi nevěří, že to určitě není jeho, atd....a na to já vůbec nejsem zvědavá. V podstatě jsem rozhodnutá, že do rodného listu ho nikdy nenapíšu, protože mi nestojí za tu almužnu, co bych dostala na alimentech, strachovat se celý život, že si mé dítě jednou bude nárokovat. Při představě, že si úplně cizí člověk bere mé dítě na víkendy a to musí trávit čas ve společnosti té zlé ženské (jeho matky), se mi dělá zle. Na druhou stranu žít s tím tajemstvím celý život mi připadá jako hrozně těžký kámen na duši. Popravdě se i trochu bojím setkání s ním. Přecejen je to nemocný člověk, co když mi bude chtít nějak ublížit. Asi už jsem paranoidní, ale napadá mě i tohle. Přemýšlela jsem i o variantě, že mu v bytě nechám dopis, kde mu všechno vysvětlím a přidám i fotku z ultrazvuku a třeba těhotenský test, aby věděl, že si z něj jen neutahuju. Ale prostě s tím, že nejde o nějaké vydírání, že od něj nic nechci, ale jen mu sděluji, že mu bude za pár měsíců běhat po světě potomek.

Chci jen dodat, že expřítel byl v okamžicích, kdy nebyl pod vlivem své rodiny a depresí, neuvěřitelně hodný a věrný člověk. Velmi vzdělaný, pohledný a milý chlap. Hrozně jsem ho milovala a strašně mě bolí to, co se stalo. Začla jsem chodit i k psychologovi, protože se od toho vztahu pořád nemůžu oprostit. Bolí to snad pořád stejně jako na začátku. Ale asi je to hodně i hormonama v těhotenství. Tolik věcí se mi honí hlavou...jsem ve stresu a bojím se, že se to nějak podepíše na miminku. A nejhorší je, že expřítele stále miluju. Vždyť taky pod srdcem nosím kousek z něj.

Pokud jste se dostali až sem, tak vám moc děkuju za čas i vaše názory a rady. Snad mě nebudete soudit ve zlém...mám toho totiž za sebou tento rok opravdu dost a slzy stále neusychají. ☹

Strana
z5
rozum
2. říj 2014

@janiczech. Já píšu dětem deníky. Jak se narodily, tak jsem zpětně začala psát pocity, které se ve mě odehrávaly a vše, co se točilo kolem těhotenství a mě. Takže, to co píšeš tady můžeš psát i tam a pak časem dát dítěti deník a uvidí, že to pro tebe nebylo lehké, že jsi zvažovala, co bude pro vás dva nejlepší.
Je možné, že dítě dle daného věku tě může odsoudit, ale postupně s věkem tě naopak pochopí. Zvlášť , když to bude holka.....

aneriska
3. říj 2014

to je silný příběh, jak z časopisu pro ženy.. Taky se přikláním neoznamovat mu nic, určitě se nějaký milující partner a tatínek najde. Možná, že případnému vlivu biologického otce potažmo jeho rodiny, by situaci ještě zkomplikovalo. Dítě má právo na to vědět, kdo je jeho otec a jak to s ním je, ale počkala. Přeju jen, aby psychická zátěž nepřešla i na potomka.. Ale určitě správná výchova zachrání mnohé. Držím palce!!

tarra27
14. říj 2014

@janiczech Nečetla jsem všechny příspěvky, ale prosim tě neříkat......říct mu to můžeš zpětně....ale to bych nedelala.

vzhledem k pomoci rodičů, bych díte vychovala sama a pak mu až bude velké řekla, jak to bylo narovinu...

vůbec bych nemella výčitky - jednak má pán nejen deprese, ale pokud vidí i neco, co ve skutečnosti není, tak je to schizofrenie jak vyšitá, plus sebevražedné sklony....vysazování léčby....a tohle chceš udelat svému decku?? já vím, že má i svetle chvilky, kdy je báječný, jenže takový člověk by byl schopen i díte zabít a soud by ho zprostil vinny, neb má dg....a nařídil max léčbu, což by Ti bylo víš k čemu....

A tchýně by se postarala neboj se, aby ho vídala, nehlede na to, když ho neuvedeš, on pujde k soudu, že je jeho, zažádá o zapsnání, udelají testy a je vymalováno....a když zažádá o střídavou peči, maminka mu pomůže, perfektní zázemí....co nadeláš?? ano můžeš dávat dg....atd...ale nemyslím si, že by kvůli jeho dg uplne odstřihli kontakt...navíc řešení, když bude klid a okolí mu to dosvedčí...přestane brát leky, ukáže se u lekaře jednou za rok ve svetle chvilce, kdy ho pošle matka...a on má zápis že dobrý...a jste všichni v pr....

Takže TY mu nic neříkej, ututlej to jak to jde....a dej svemu decku klidné zázemí a domov u tvých rodičů.....

a bacha na predispozice, musí mít klidný a milující domov....a ne nejakého vyšilvacího blázna (omlouvám se za tento termín) který kdo ví co by mu udelal, on by za to vpodstate nemohl....protože je nemocný...ALE TY MUSÍŠ CHRÁNIT SVÉ DÍTĚ....

tarra27
14. říj 2014

@melodygirl přesne...může si platit soukromého Bůh ví kde....to je další věc...a tím pádem nikdo nemá páru...

navíc tohle není "jen deprese"

tarra27
14. říj 2014

@janiczech Jani, z reakce decka se neboj....rodiče tě podpoří a hlavne jako dospele už bude daleko snáz moct prokouknout, jak to u nich v rodine je....že je neco hodně blbě, pokud tam tedy vůbec bude chtít jít....což asi možná ano....ale nebudeš se muset bát, že mu chlap neco udelá a baba nebude hlídat....navádet atd...

takže neměj výčitky....drž se.

a ještě neco, jeikož je psychicky nemocný, nemyslím si, že Ti ze života zmizí hned, bacha na to...

segra mela podobného muže a postupne ji taky říkal, že bere leky atd....maminka byla nemocná a pak zemřela...a segra s nim tehotná není, ale co si zažila...fakt mazec....nakonec ji i jako nemocný tahal po soudech a všechny učtenky i z nákupu mel schovane, a ona mu ted bude 6let platit 2500kč měs (chtel 4tis)...přitm naši jim dávali peníze do ruky a on platil vše ze sveho učtu...

a pak ji sledoval v práci, ona ho videla, když už spolu nebyli.....hrůza....

to jsou lidi, od kterých musíš čekat cokoliv!!! je to smutné...ale je t tak....

jeho ex na kafe ji zval, pro veci, pak spoustu duvodu, taky ji sledoval.....až mu upne přestala odpovídat...ale on ji rok psal.....

a po segře si našel holku a te nalhal, že segra ho sleduje....že ho chce zpet...byli dokonce za stalking na policii, kde svedčila nová přítelkyně proti segře!! a pak z ní vypadlo, že on ji řekl, že mu volá atd...a psal nové přítelkyni z internetu nebo jiných čísel sms jakože od mojí segry....

Haluz.....

Takže nemej výčitky, chran se a kontak utni hned, než uvidí, že jsi tehotná....protože když by to řekl mamince, tak to vám te´prve začne peklo.....

Strana
z5