icon

Potřebuji souhlas otce pro převoz dítěte k příteli?

tynka51220
11. říj 2023

Zdravím, jdu si pro radu..
S Ex jsme se rozešli a já si našla Přítele cca 350km od bydliště kde jsme žili bývalý partner dělá problémy s tím že s malou chci jezdit za přítelem...
Podaný návrh na péči o dítě mám ale je to běh na dlouhou trať než proběhne soud pak bych se chtěla k příteli přestěhovat
Moje otázka zní musím mít souhlas Otce když budu s malou jet k příteli? A může nějak bránit abych se s malou přestěhovala? Samozřejmě mu řeknu že odjíždím a že se chci k němu přestěhovat také ví ale pořád dělá naschvály jen...
Děkuji moc za radu

Strana
z5
bara88
22. říj 2023

@hankapiiisek ano pokud matka není schopna se postarat tak souhlasím a znám plno mužů co mají děti v péči,. Tohle si napsala a je tam přímo slovo znám, tak já nevím teda

hankapiiisek
22. říj 2023

@bara88 blbost. Plno lidí má dítě ve výhradní péči prtz ten druhý třeba má takovou práci kde by střídavou nezvládl atd. A ano střídavku nikdo na takovou vzdálenost nedá a je to v pořádku prtz by to nebylo v zájmu dítěte.

hankapiiisek
22. říj 2023

@bara88 znám. Ne že je mám v okolí. Znát je mohu pracovně ze své pozice co myslíš ?;)

michaela666
22. říj 2023

@hankapiiisek Souhlas, ještě to nemají vyřešené podle toho co píše. Takže se ona nemůže prostě sbalit, odstěhovat a čekat, že on s tím nic nebude dělat.

hankapiiisek
22. říj 2023

@michaela666 on evidentně nic nedělá jinak by si dal předběžné opatření. Ústní zákaz a naschvály nic neřeší.

michaela666
22. říj 2023

@hankapiiisek Takže jestli bude chtít střídavku a ona se odstěhuje bez jeho souhlasu, tak může prostě trvat na návratu dítěte protože ona stěhováním nejednala v zájmu dítěte.

hankapiiisek
22. říj 2023

Když si to tedy vezmu z druhé strany a byla bych rodič kterému chce někdo odvézt dítě bez domluvy a bez pádných důvodu - třeba bydliště tak ano jdu na soud a žádám předběžné opatření.

hankapiiisek
22. říj 2023

@michaela666 je to těžké soudit. Nevíme zda ona s ex žije nebo má pronájem a je pro ni dráhy a proto zvažuje stěhování jelikož to nezvládá. Nevíme jak dlouho má toho přítele, jaké má on zázemí, jak bere její dítě. Proč se neprestehuje on za ní a nenajdou si bydlení společné.

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek ale dovolí, do doby než dítě nastoupí do školy. To je totiž ten případ, který znám. Navíc otec děti pro ně po celou dobu střídavky jezdil a vracel víceméně sám. Matka jela pouze párkrát. Před nástupem starší do školy se konal další soud a pokud by se matka nevrátila zpět, odkud odešla od manžela, děti by soud svěřil do péče otci. Ona se vrátila a tak funguje stridavka i nadále. A peníze v tom opravdu nebyli. Prostě děti nejsou majetkem ani matky ani otce. Mají právo na péči obou.
Takže matka si nemůže dělat, co chce. A je úplně jedno, jestli má rodinu v místě, kde žije s otcem svých dětí nebo třeba přes půl republiky. Soud a OSPOD jednají v zájmu děti. Matka se holt musí přizpůsobit.
Takže nepiš blbiny.

miryp
22. říj 2023

@hankapiiisek Píšeš blbosti – otec má stejná práva a povinnosti jako matka, tzn., že rozhodně neplatí, že proto, aby soud dal dítě do výhradní péče otci, vyžaduje nějaké speciální důvody. Platí pro to úplně stejné důvody jako ve vztahu k matce. Stejně tak není pravdou tvé tvrzení, že střídavou péči soud neschválí, pokud jeden z rodičů odtáhne na druhý konec republiky, už na to existuje i rozhodnutí ÚS, že rozhodně vzdálenost nemůže sama o sobě hrát roli v zamítnutí střídavky.

hankapiiisek
22. říj 2023

@miryp a kde píšu něco o tom že ji neschválí prosím ?

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone když myslíš 🙂 neznám nikoho komu soud dovolil střídavku na takovou vzdálenost.

ilone
22. říj 2023

Peníze nebyly....

miryp
22. říj 2023

@hankapiiisek tady to píšeš

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek já nemyslím. Já je znám a hodně dobře.

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone ano já vím své taky. Co úřednice to jiný nazor a co soud to může být jiný rozsudek. Nevíme nic o jejich zkušenosti takže ano nemá význam je soudit

hankapiiisek
22. říj 2023

@miryp střídavku když je dítě školou povinné nedoporučuje ani ospod.

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek já ti říkám, že to výjimečně prostě není a nehrají v tom ani kolikrát roli peníze. Jen si soudy uvedomily, že děti mají dva rodiče. Btw a dcera ve skole má spolužačka, která je ve stridavce.

hankapiiisek
22. říj 2023

Okresní soud v České Lípě došel po rozsáhlém a důkladném dokazování[4] k závěru, že střídavá péče po zahájení školní docházky již není v zájmu nezletilé. Za stěžejní považoval znalecký posudek psycholožky, která uvedla, že ačkoliv nezletilá školní dualizmus formálně zvládá (má výborný prospěch), tak je to na úkor velkého energetického vypětí a psychické pohody.

Takže co soud to jiný názor, ale neznám nikoho kdo by měl střídavku na takovou vzdálenost - ono to je i pro to dítě složité že a jak říkáte sami tak jde o zájem dítěte a ne rodičů.

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone ok hádat se nebudu. Vždy záleží na okolnostech, vztahu rodič a dítě atd. Není to nicméně běžné a otec pokud by měl zájem ať dítě nikam nevozí tak si dá předběžné opatření.

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek jenže ty tady dáváš zakladatele falešnou naději, že si v podstatě může dělat, co chce. Nemůže, ona musí také jednat v zájmu dítěte a v zájmu dítěte není přijít o péči otce. A to, když se odstehuje přes půl republiky, udělá. Takže soud prostě může trvat na tom, že matka musí zůstat v blízkosti bydliště děti, odkud je odvezla. To, že tam nemá rodinu a vazby nikoho nezajímá.

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone jaké ji dávám naděje? Pokud by otec chtěl podal by předběžné opatření které by to vyřešilo do pár dnů. Pokud to neudělal a jen mele a dělá naschvál tak mu to asi tak moc nevadí ne? Mimochodem ty víš v jakých podmínkách žijou teď a co je pro dítě lepší? Jelikož to nepíše tak není možné psát pořád dokola na co má otec právo atd.

miryp
22. říj 2023

@hankapiiisek nebudeš ty jedna z těch pracovnic OSPOD, co neumí být nestranná?

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek no, ale ty se tady dopouštís ještě větších spekulací a radis kraviny. Prostě jen tak se sebrat a odstěhovat se a cesta, jak to dopadne, je špatně. Mají se dohodnout oba. A než, že se jedna strana udělá, co chce, i když druhá s tím nesouhlasí a bude čekat na předběžne opatření soudu. A ty ji k tomu ještě budeš tleskat.
Jako k tomuhle vůbec dojít nemá. Když už se neumí dohodnout, mají požádat o pomoc mediatora.

hankapiiisek
22. říj 2023

@miryp to určitě nejsem;) a nestranná jsem. Já tady pořád tatínka neobhajuju když nevím jak to u nich je a ani proč si nepodal to předběžné opatření. Řekni kdybys byla v kůži otce a měla tyto informace tak bys předběžné opatření nepodala? Já ano pokud by mi to vadilo.

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone mediátora dnes nevyužívá nikdo téměř co si budeme povídat. Já ji netleskám, ale ani se nebudu zastávat otce. Mimochodem předběžné opatření musí být projednáno do 7 dnů tzn měl by jistotu hned a nemusel by dělat naschvály ne? Nebo je lepší dělat naschvál a nic jinak neřešit ?

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek tak pokud se odstehuje matka přes nesouhlas otce, tak s těmi naschvály začne ona. Přesto se jí budeš nadále zastávat? Na rovinu, ty bys skákala radosti, kdyby ti ex oznámil, že se s vašimi dětmi stěhuje přes půl republiky? Tak o tom dost pochybuji. A znovu - dítě není majetek ani matky, ani otce. A oni jsou na rozdíl od děti dospělí, oni je stvořili a jsou povinni jednat v jejich zájmu, tedy dohodnout se. Oba - ne pouze otec, ale i matka. Aneb slovy z Malého prince - jsi navždy zodpovědný za to, co k sobě připoutas...

ilone
22. říj 2023

@hankapiiisek a nejsi nestranna...

hankapiiisek
22. říj 2023

@ilone copak ty nevidíš že ji i zakazuje jezdit s dítětem někam na návštěvu? To ti nepřijde jako naschvál? Proboha pokud ho dítě zajímá tak ať podá předběžné opatření když nejsou schopni se jako dospělí lidé domluvit. Navíc jasně píše že se bude stěhovat po soudu tak co tady pořád řešíte ?

bara88
22. říj 2023

@hankapiiisek jestli ty nebudeš ten její frajer🙂přihlášení tento měsíc?🙂

Strana
z5