icon

Prarodiče kritizují vaše metody výchovy dětí? Zjistěte více!

14. srp 2023

Taky vám lezou na nervy neustálé řeči prarodičů jak jsou vaše děti hrozné? Jeden čas byl docela klid, ale teď pořád slyším jak jsou ty děti dneska jiné, a my že takové nebyli. My seděli tam kde nás posadili a rozhodně jsme nelítali sem a tam. A neměli jsme "svoji" hlavu. Moje dítě (3roky) je hodné, šikovné a chytré, ale taky prostě dítě, všechno chce vidět, se vším chce pomáhat, nesedí hodinu samo u kostek. Nakonec se dozvím jak jsem vlastně neschopná matka že nechám dítě růst jako dříví v lese a že to chce přitáhnout a tvrdou výchovu. Přitom se výchově plně věnuji. Jen nechci výchovu stylem jako za našich rodičů, kdy se nesmělo nic, jen držet pusu a krok.

Strana
z2
prejeta_zaba
16. srp 2023

@jane46 ale to není o slovickareni a o tom, že by dítě mohlo všechno. Ale o tom, že to co vyžaduji po dítěti má nějaký smysl. Jestliže s ním jdu do divadla nebo na úřad, vyžaduji na to společenské oblečení a chování - prostě bude zticha, jinak jde pryč. Ale když jde na návštěvu k babičce a ta trvá na (za mě) nesmyslných požadavcích a neustále to štěká po dítěti, tam to ať si strčí za klobouk. Nevím, proč by dítě mělo dělat něco jenom proto "že by se to mělo" - viz třeba nosit ty bačkory. 🙄 Nebo takové to venku - nelitej, ať se neuženeš,neskákej, ať nespadneš - pokud dítěti nehrozí nebezpečí nebo něco neničí, ale prostě jen běhá po trávě, tak to je za mě akorát nesmyslná buzerace... 🤷‍♀️

normalnimatka
16. srp 2023

no řeči v tomhle smyslu, že jako jsme neschopný rodiče, naštěstí kolem nás nikdo nemá. ale, že my jsme byli jiný děti, to vnímáme i my samy. prostě se sem roděj už úplně jiný duše, no.... z hlediska rodičovství to máme objektivně MNOHEM náročnější, ale zase mám jasno v tom, že to tak má bejt, a je to v pořádku. svět nepotřebuje lidi bez vlastního názoru, který nevěděj, co chtěj, a jsou jaksi "poslušný"... svět - aspoň ten náš jakože "západní" se řídí do záhuby, a jsou potřeba úplně jiný osobnosti.

dělej to jak uznáš za vhodný a nastav hranice... kdyby měli tyhle kecy pořád - ve spojitosti s tím, že jako to děláme blbě, klidně bych je nějakou dobu nevídala, aby pochopili, že nestojíme jednak o to to poslouchat, ale ani nestojíme o věčnou buzeraci našich dětí za všecko.

normalnimatka
16. srp 2023

jinak doporučuju knihu Svobodná hra, mohlo by tě to zajímat a vybavit nějakejma případnejma argumentama, nebo spíš aspoň takovou jistotu, že dělám, jak to chci, a vim proč to tak dělám. autoři popisujou náročný roky s malejma dětma, se kterejma samozřejmě nebyla moc domluva, a celkově doma jeli z určitejch hledisek hodně "benevolentní" výchovu (když děti např. vyhledávaj rizika, po skoro řekněme extrémy jim to dovolujou, z toho by se naši rodiče a prarodiče posrali:D), a protože jejich rodiče a prarodiče to nedokázali přijmout a pochopit, a oni nechtěli, aby jejich malý děti buzerovali, pár let tam jezdili jen na rychlý návštěvy. uběhlo pár let, děti pochopily pravidla, kde se jak můžou chovat, a užívaj si ten čas spolu děti i prarodiče.

odula
16. srp 2023

@veronikav31 no, "musi pochopit". je to stejny "Musi" jako my "musime pochopit" ze vyrustali v necem jinym a ze spoustu veci jim proste unika a unikat bude. jako me budou vzdycky unikat socialni site a metavers. Jinak - film vypravej neznam, a nemam drive se na nej koukat. I kdyz jsou rodice narozeny v sedesatkach (kolik ti je cca, 30?), tak je predchozi (po)valecna generace urcite ovlivnila. A jak jsem rikala - rozhodne to neni jediny kriterium, a jediny vysvetleni, a jedinej duvod, nebo snad nejaka omluva cehosi, nevim ceho, ale pripada mi zajimavy uvedomit si kontext aby clovek se trochu lip dokazal vciti do situaci lidi, kteri zili a vyrustali v uplne jiny dobe, v jiny spolecnosti. a nejsou treba uplne "pokrokovy". Pripada mi, ze by to mohlo pomoct dialogu, nebrat si vsechno treba hned osobne atd. Thats it. Samozrejme mluvim spis o rodinach, kde tahle kritika neni patologicka. kde jde jenom proste o generacni konflikt. Pokud jde o manipulaci nebo psychicky tyrani nebo neco - tak to potom je samozrejme jina. Ale jak jsem psala, necetla jsem diskusi.

veronikav31
16. srp 2023

@odula je mi 41,i když jsou rodiče narozený 1960 a 1961.chlapovi je 47 a jeho rodiče jsou ročníky 1955 a 1957

odula
16. srp 2023

ty jo, mlady👍

veronikav31
16. srp 2023

@odula to ano,ale taky již v důchodě

lvl16
16. srp 2023

Nojo. Já mám skvělého skoro čtyřleťáka. Je hodný, klidný, něžný na malinkou ségru, poslouchá. Jednou za čas má ale záchvat, kdy brečí a ječí a nic nepomáhá. Musí si ty emoce odžít a pak se sám/se mnou uklidní. My jsme s tím v pohodě, víme, že to je věkem, že je teď na něj hodně změn (malá ségra, začal chodit do školky…) a takhle to prostě ventiluje. Od našich (hlavně od táty) ale slyším neustále, že to je tou naší "moderní výchovou", že z něj bude člen dětského gangu a jak už by měl dostat na prdel. Já samozřejmě nic takového nedělala. Ostatně já taky v roce chodila na nočník, mluvila ve větách, nikdy mě netrápil růst zubů a od kojence jsem v noci spala celou noc :D. Holt selektivní paměť 😂.

superkousky
18. srp 2023

Tvé dítě, je tvá vizitka.Víc bych to neřešila.

lenniik
18. srp 2023

Jedna babička, jak jsou hodní a pomáhají si a utěšují jeden druhého. Druhá, že jsou rozmazlení a zlobiví. Prostě i přirozený respekt a autorita dělá svoje.

pajusz
18. srp 2023

Ne, mám fajn rodiče a vnoučata milujou, to je samý "ale nech ho, dyt nic nedělá" "to víš že můžeš" . Kdyz si chci naopak já postěžoval na puberťáka, tak mě taťka sejme pohledem a ať si prej vzpomenu na sebe.. A tak si vzpomenu a vím že má recht😄😄

pajusz
18. srp 2023

@odula on to není totiž ani film ale seriál. Najdeš na ct1 na webu. A co píšeš s tím plně souhlasim. My si vůbec nedovedeme představit v cem vyrůstali, v čem zili.. Ale taky jednou budeme starý a budeme mít v sobě zazity to svoje.

rozitta
19. srp 2023

Bohužel když má někdo babičku jako my (tchýně) tak jeho dítě bude vždy zlobivé, pokud nebude jen sedět na gauči a mlčet. Naštěstí bydlí docela z ruky 😝

me_druhe_ja
19. srp 2023

Už se těším,.až budou za 30 let vznikat diskuze na téma: moje vnoučata jsou strašně vychované, mladí to vůbec nezvládají. 😀

Každá generace ji jiná. Má jiné možnosti, jiné prostředí, jiné zkušenosti. Je hloupé kritizovat výchovu našich rodičů/babiček a stejně tak je hloupé, když ta starší generace kritizuje tu současnou.
Nicméně se to dělo, děje a dít bude. 🙂

eviicka
19. srp 2023

Já už rodiče ani prarodiče nemám, takže neposoudím. Ale když si vzpomenu, co všechno nám děda s babičkou dovolili, tak to ani tehdy v 80. letech nebyl takový dril (a nebyli jsme nijak rozmazlení, pravidla se dodržovat musela). Skákat doma, stavět bungry, hrát s míčem o zeď, rozhodně jsne neseděli zpusobně na gauči.
Myslím, že tyto konflikty budou o jednotlivých lidech, egu (někomu se člověk nezavděčí) a té selektivní a špatné paměti.

koordinatorka_odboje
31. srp 2023

Prd si pamatuji. Nebo vas strcili svym rodicum a na stara kolena se u vnoucat divi.

Strana
z2