Práva matky při rozchodu s partnerem. Jaká mám práva a ochranu?

goldenova
20. dub 2020

Chci se zeptat na jednu právní záležitost - pakliže jsou tady matky, které podobnou situaci řešily. Jaká práva a ochranu mám v případě, že se s partnerem rozhodneme ukončit vztah? Situace je následující - bydlíme v pronajatém bytě, on má práci, ja pobírám příspěvěk při RD. V současné chvíli bych ani neměla kam jít (po uplynutí výpovědní lhůty z nájmu). To, co by mě zajímalo, je zda mi např.může pohrozit tím, ať mu dítě dám, pokud v tuto chvíli nemám materiální prostředky k zajištění jeho obživy (neříkám, že to tak nutně bude) nebo jako matka mám prioritní právo na dítě? Je jeho povinnost zajistit mi a jeho dítěti bydlení a finanční podporu dítěti do doby než si najdu práci (a pokud ano, v jaké výši - jeho plat je 95tisíc hrubého). Dále, jakou roli by hrálo to, že je naprosto nevšímavý k potřebám dítěte v tom smyslu, že si nevšimne, kdy Aidě dojde mléko nebo vitamíny nebo strava a já jsem tedy nezastupitelná, protože se na něho absolutně nemohu spolehnout v tom základním? Nenapadne ho ani vzít Aidu ven v kočárku, protože videohry jsou pro něho zábavnější a když ji vezme ven, je to na terasu, protože jemu to tak stačí. Může nás vystavit takové situaci, že dá výpověď z nájmu a nebude ho dál nic zajímat nebo je zákonná povinnost ze které vyplývá, že se o nás finančně musí postarat, tj. nemůžeme skončit na ulici? Děkuji za jakýkoli tip/radu.

j.a.n.i
20. dub 2020

@goldenova Jedinné na co máš nárok je, aby ti po rozchodu platil soudem určené alimenty a on má nárok na určení styku s dítětem(nebo na střídavou péči, když ji vysoudí). Rozhodně není jeho povinností tobě zajišťovat bydlení.

leilinka1234
20. dub 2020

"Je jeho povinnost zajistit mi a jeho dítěti bydlení...?"... Tak a v tom momentě jsem přestala číst 🤦‍♀️ Nepřestane mě překvapovat myšlení některých matek!

zizulka2008
20. dub 2020

@goldenova jeho povinnosti neni nic,urcite ti nemusi zarizovat jine bydleni...musite si urcit svereni do pece,ale na to musis mit bydleni a finance,pokud budes zadat ty do sve pece a otci rozhodnuti o alimentech...z cerstve zkusenosti me kamaradky-bydlela s pritelem a synem v dome jejich rodicu,neklapalo to,rozesli se,ze dne na den nemela kde bydlet,tudiz sla na nejaky cas ke znamym nez si najde praci a sve bydleni. O syna prisla,nedali ji ho,ma ho v peci otec,ac se take driv moc nestaral,spise jeho rodice,ona ho ma jen na vikendy. Ted uz ma pravidelny prijem i svuj byt a syna ji stejne do pece nedali ani po 3/4 roce...resi vse pres ospod,pravnika ale syna ji proste do pece dat nechteji. Takze prioritni pravo jako matka nemas a i nevsimavy otec muze dite dostat do pece.

goldenova
autor
20. dub 2020

@leilinka1234 Slečno, já jsem se ptala proto, že o takových záležitech nic nevím. Požádala jsem tady o rady, ne o odsuzování a emotikony s rukou plácající se do hlavy. Dobře pro vás, že víte úplně všechno a nikdy jste nepoložila "blbou" otázku. Běžte si léčit své mindráky na někom jiném než na člověku, které je v tíživé situaci.

tulikiss
20. dub 2020

mas pravo pozadat si o svereni ditete do sve pece, to jestli tomu bude vyhoveno zalezi na hodne vecech. jde o to kde budes bydlet a jak by si dite zivila. Pokud nebudes mit kde bydlet, nebudes mit jak dite zivit(ted nepocitam alimenty) a otec ditete o nej bude usilovat, je mozne ze dite sveri jemu. Argument ze se doted nestaral jestli je dost plinek nebo sunaru nikho zajimat nebude, protoze to vyvrati jednoduchy protiargument, ze on chodil do prace, aby vas zajistil a tak kdyz si byla doma na rodicaku, tak je snad jasne ze jsi se o tyhle veci mela starat ty. Pokud dite sveri tobe ma on povinnost platit urcene alimenty. Zadne bydleni ti zajistovat nemusi.

emamaira
20. dub 2020

Pokud jste manželé, tak bys měla nárok na alimenty i pro sebe. Ale chápu správně, že manžele nejste? Matka nema prioritni narok na dite, ale pokud je dite opravdu male, je obvykle sverovano matce do pece, ale nemusí to tak být nutně. Doporučuji se na rozchod připravovat, zajistit si bydlení, uspořit nějaké peníze.

mamio
20. dub 2020

@goldenova ahoj, baby tady melou hovadiny... Samozřejmě že máš právo na podporu finanční... Zmínila si, že malej je v kočárku... Takže je malej, máš nárok si soudně vyžádat peněžité prostředky na neprovdanou matku do dvou let dítěte! A alimenty! Pokud vidělava takovej ranec, ať soli... nenech se...v jiných zemích je to samozřejmost.Máš samozřejmě nárok.

mamio
20. dub 2020

@emamaira jde to i pokud jsou partneři...

goldenova
autor
20. dub 2020

@mamio Já jsem měla za to, že nemám, jak tady tvrdí ostatní. Moje matka mě ale poté, co mluvila se svou známou - sociální pracovnicí, přesvědčuje, že je to jinak, tak, jak říkáš ty. Proto jsem se ptala. Děkuju za zprávu.

goldenova
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
mariti
20. dub 2020

@goldenova Jenom Tě chci povzbudit a podpořit. Kdo nezažil, jak je to složité - lehce odsuzuje.... nejsem právnička, taky teprve zjištuji, jak to je, budeme se rozvádět. Když nejsi provdaná, je to o něco horší pozice, ale nároky taky máš - ne přímo na zajištění bydlení, ale na výživné dle výše platu ano, resp. určitě na dítě, a za určitých podmínek i na matku (záleží dle věku,a nevím kdybys byla neprovdaná). Jako ano, je tady riziko ,že dítě svěří otci, záleží hodně na soudci. Pokus se zařídit si bydlení, třeba skromné, ale tvoje, budeš mít mnohem lepší pozici. Obecně jsem proti půjčování peněz, ale v této situaci - pokud nemáš rezervy, tak jiné východisko nevidím. Fakt to není sranda. Já se zrovna stěhuju se třemi dětmi. Je to blbý, když člověk nebydlí ve vlastním, kdykoli můžeš dostat výpověď,občas si připadám jak prašivá, že mám děti. Nedej se. Je to náročný, ale nakonec - stejně Ti nezbyde nic jinýho než se tím prokousat. Jo a sežen si právníka. Nejlépe zadarmo 🙂 bud občanskou poradnu nebo aperio. A hledej si kamarádky,který tě podpoří - koník je dobrý, ale naživo je to přece jen lepší!

emamaira
20. dub 2020

@mamio to je pravda, ale jen do dvou let dítěte... nevím, jak je staré dítě zakladatelky.

goldenova
autor
20. dub 2020

@emamaira Rok.

sudylichozrout
20. dub 2020

@mamio At soli a nejlepe at se opovazuje chtit se s ditetem vidat, ze? Takhle si to nektere matky uvazuji. Po tom tvem vykriku mohu jen doufat, ze to neni tvuj prohled na vec.

j.a.n.i
20. dub 2020

@mamio Tak, že má nárok na alimenty jsem psala hned v prvním příspěvku a nespecifikovala jsem na koho... a na zajišťení bydlení nárok nemá, takže nevím, komu tady píšeš, že mele kraviny.

mamio
20. dub 2020

@sudylichozrout nikdo nepsal, že dítě nemůže otec vídat. Nehazej všechny do jednoho pytle. Jen odpovídám zakladetelce na co má nárok.

alilali
20. dub 2020

@goldenova Nepíšeš kolik je dítěti let. Máš nárok do 2 let dítěte na výživné nejen pro své dítě, ale také pro sebe. Nárok máš na alimenty. Poté od státu příspěvek na bydlení, přídavky (záleží na výši alimentů). Zajistit ti bydlení nemusí, to je v tvém zájmu si ho zajistit aby dítě nesvěřili jemu.

mamio
20. dub 2020

@j.a.n.i tebe jsem tam snad neuvedla, nebo ano?

goldenova
autor
20. dub 2020

Tak diskuzi uzavírám, děkuji všem konstruktivním přispěvatelkám a těm co sem ostatní přišly shazovat a dokazovat si, že mají pravdu, doporučuju na uklidnění třezalkový čaj...nebo něco silnějšího.

sudylichozrout
20. dub 2020

@goldenova promin, ale napsala jsi to proste blbe. Ty jsi na RD, tak mas na starosti peci o dite ty. Tvuj partner nevydelava malo, tyhle penize urcite nema za vrtani se v nose s nohama na stole. Takze se da jista mira "nepomahani doma" pochopit. Samozrejme by nemelo byt vsechno jen na zene, muz by se mel doma angazovat, ale pokud treba dela 12,15 hodin (v praci plus doma), tak se na nej nemuzes zlobit, ze uz nema v hlave to, ze ma koupit UM. To mas mit v hlave ty. Myslim, ze byste si meli poradne promluvit a ne hned resit rozchod, rozpad rodiny a snahu ho co nejvice podojit.

tulikiss
20. dub 2020

jen pozor na to ze ty prachy na neprovdanou matku, neni zadny terno. rozhodne to neni neco co by ti zaplatilo bydleni nebo obzivu, to zdaleka ne... ono totiz u toho neplati to co u deti, ze ma pravo na stejnou zivotni uroven, takze je to vetsinou 1-3 tis.

j.a.n.i
20. dub 2020

@mamio Neuvedla si tam jmenovitě nikoho, takže v tom neadresném vyjádření jsem byla zahrnuta taky.

janedv
20. dub 2020

@sudylichozrout tvl, kdyz muz vydela vic nez prasivy prumer tak ma zlatou propustku se dal nestarat? Svata prostoto, je neskutecne, jak penize umi zatemnit mozek.

sudylichozrout
20. dub 2020

@janedv Je neskutecne, jak vztek umi zatemnit schopnost porozumeni psanemu textu...

mariesv
20. dub 2020

taky otázka, jestli se to dělá nějakým předběžným opatřením...nebo jestli klasicky soud...pokud bude mít nějakého dobrého právníka, tak se soud potáhne teoreticky dlouho a pokud se bude opravdu snažit, tak dítě může přímo dostat on. Kamarádka takhle nemohla vysoudit zpět dvě dcery cca dva roky...nicméně další věc je ta, že lidé se zase tak moc nemění...takže pokud takový byl i před mimčem, těžko teď operovat tím, že s ničím nepomůže a raději hraje hry...

goldenova
autor
20. dub 2020

@sudylichozrout Ježišmarjá, já nikoho nechci podojit o prachy, jak jsi to nazvala, ale pokud by to bylo třeba, pouze pomoc např.s prvním nájmem. Práci jsem vždy měla a dobře placenou. Teď je situace jiná a protože partner je držgrešle, která trvá na koruně v příspěvku na nájmu a většinu peněz si šetří pro sebe, mám prostě obavu, jak bych to řešila na začátku. Taky jsem nikde nezmínila, že nechci, aby dceru neviděl. Ovšem jeho neschopnost angažovat se, jak píšeš a vystavování ji riziku, neschopnost se domluvit základní češtinou, i přesto, že v zde žije již několik let, mi nedává moc víry, že by ji zajistil adekvátní péči. Takže pokud bych mu ji svěřila, tak např. 2x měsíčně na víkend. Pracuje ve stejné společnosti, kde jsem já dělala v recruitmentu. Vím, co dělá, není to tak složité a nepracuje víc než osm až devět hodin denně. Pak si vždycky najde čas na seriál nebo svoje záliby. Ano, já zajišťuju vše, ale potřebuju být zastupitelná a vědět, že je na něj spoleh, pokud budu nemocná nebo spolu nebudeme. Ani na dovolené nekontroloval, jestli má dcera dostatek jídla, ale prostě odjel do obchodního centra a nic by jí nepřivezl, kdybych mu nenapsala. To se tam stalo několikrát. Dojdou jí kapky a on nic nenapíše, nekoupí je. Mluvili jsme o tom nesčetněkrát, žádné opatření nepomohlo. Chodili jsme i k psychoterapeutovi. Určitě se nerozcházíme jen kvůli jeho zanedbávání. Je toho víc, nejsme idioti.

magdanaty
20. dub 2020

Určitě má vyživovací povinnost k dítěti a tuším, že do 2 nebo 3 let dítěte, pokud jsi na RD, tak i vůči tobě.. styk s dítětem je třeba upravit soudně, pokud se nedomluvite jinak. Je potřeba, abys měla nejak bydlení porešené, třeba u rodičů prozatím, jinak je dost velká šance, že dítě soud sveri do pece otce..ať je jakýkoli. Bydlení je prostě základ..

shaun40
20. dub 2020

Jak už holky psali musíš mít bydlení. Po žádosti svéřeni do péče maloleteho te navštíví sociální pracovník .Jsou to většinou hodne ženy.Spoustu věci ti vysvětli .A alimenty bych žádala tak kolem 16 tisíc korun a neomezeny styk tatínka z dítětem. Máš šanci na slušné alimenty z toho nájem zaplatíš. Ale skusíla bych to s nim nějak probrat nevím jestli není škoda se rozcházet.Přece jenom by jse s tím jeho nezájmem dalo neco udělat. Nevím do vztahu nevidím.

hany84
20. dub 2020

@shaun40 Teda, Vyjste ale vypočítavá ženská....

orisek56
20. dub 2020

No.... Po precteni uvodniho prispevku premyslim, jestli se mam smat, nebo brecet....... Asi smat a smich prodluzuje zivot.