icon

Práva matky při rozchodu s partnerem. Jaká mám práva a ochranu?

goldenova
20. dub 2020

Chci se zeptat na jednu právní záležitost - pakliže jsou tady matky, které podobnou situaci řešily. Jaká práva a ochranu mám v případě, že se s partnerem rozhodneme ukončit vztah? Situace je následující - bydlíme v pronajatém bytě, on má práci, ja pobírám příspěvěk při RD. V současné chvíli bych ani neměla kam jít (po uplynutí výpovědní lhůty z nájmu). To, co by mě zajímalo, je zda mi např.může pohrozit tím, ať mu dítě dám, pokud v tuto chvíli nemám materiální prostředky k zajištění jeho obživy (neříkám, že to tak nutně bude) nebo jako matka mám prioritní právo na dítě? Je jeho povinnost zajistit mi a jeho dítěti bydlení a finanční podporu dítěti do doby než si najdu práci (a pokud ano, v jaké výši - jeho plat je 95tisíc hrubého). Dále, jakou roli by hrálo to, že je naprosto nevšímavý k potřebám dítěte v tom smyslu, že si nevšimne, kdy Aidě dojde mléko nebo vitamíny nebo strava a já jsem tedy nezastupitelná, protože se na něho absolutně nemohu spolehnout v tom základním? Nenapadne ho ani vzít Aidu ven v kočárku, protože videohry jsou pro něho zábavnější a když ji vezme ven, je to na terasu, protože jemu to tak stačí. Může nás vystavit takové situaci, že dá výpověď z nájmu a nebude ho dál nic zajímat nebo je zákonná povinnost ze které vyplývá, že se o nás finančně musí postarat, tj. nemůžeme skončit na ulici? Děkuji za jakýkoli tip/radu.

Strana
z3
goldenova
autor
21. dub 2020

@j.a.n.i A víte, že jsem si to sakra rozmýšlela. Ale když s vámi otec dva dny nemluví, což je v podstatě psychologické násilí a poznamenává to malou, která to moc dobře vnímá a ta situace se táhne už několik měsíců, tak asi už není na co čekat, že?

goldenova
autor
21. dub 2020

@hancazivocich Práci už samozřejmě řeším, jenže současná situace na pracovním trhu tomu nenahrává. Firmy mají trend uchování stávajících zaměstnanců, nehledají nové. Takže pokud se toto rozsekne, tak doufám, že na konci května. Partnerovi byly moje poměry jedno. On peníze má, může odejít ihned, tak proč by mě podporoval setrváváním ve společném nájmu do doby, až se budu schopná postarat o sebe. To mu není podobné.

goldenova
autor
21. dub 2020

@j.a.n.i Můžete vysvětlit to s těmi kecy a jedním pohledem na věc? Asi nejsem jediná, kdo této poznámce nerozumí. Rozveďte prosím.

j.a.n.i
21. dub 2020

@goldenova Hele, dělej si co chceš, odejdi, je to čistě tvoje věc, když myslíš, že na tom budeš líp.

goldenova
autor
21. dub 2020

@codal Je to dcera. A ono docela záleží na tom, jestli si všímá, že došla voda, mléko nebo její potraviny, vitamíny, léky. Zda zavolá doktorce, kterou jsme speciálně pro něj vybrali v angličtině, což ale vlastně bylo zbytečné. Stejně vždy volám a zařizuju já. Dceru vzal sám v kočárku ven 3x za rok. Několikrát riskoval i její život, např. když ji za jízdy v autě vyndal z autosedačky a začal ji oblékat, aby ušetřil čas a nepřišel pozdě na svatbu kamarádovi. To, že odmítl s dcerou jet do nemocnice taxíkem a půjčit si autosedačku od kamaráda, přestože dceru propustili z JIP po předčasném porodu a já musela volat záchranku, to už mu bylo jedno. Kamaráda nechtěl obtěžovat. Takže asi tak.

somalicats
21. dub 2020

@goldenova Můžeš mi, prosím, vysvětlit jednu věc? Proč jste spolu zakládali rodinu, když jste dle toho, co píšeš, jeli v módu "každej za svý"? To jsi dopředu nepočítala s tím, že se nepostará, a že třeba bude všechno ležet na Tobě?

goldenova
autor
21. dub 2020

@somalicats Prosím vás, já do kategorie hysterek nepatřím. Není to jednostranný pohled na věc, všímá si toho moje matka, potvrdí to i dceřina pediatrička. Nechci na nikoho házet špinu. To jsou fakta. Má i dobré stránky, ale je nevšímavý k dceřinným základním potřebám a i přes moji opakovanou dobrou snahu a tvorbu nějakého systému, aby se mu to lépe evidovalo, se nic nezměnilo. Já nejsem jeho matka. On je otec. Rodiče jsou dva. Já bych do práce začala chodit od července, evidovala a zařizovala bych vše stejně jako doposud. Jaká by potom byla obhajoba pro jeho nedostatečnou angažovanost a nevšímavost. Žádná. Stejně jako není nyní. Protože o víkendech a na dovolené se chová stejně.

somalicats
21. dub 2020

@goldenova Tak ale to je takhle "nevšímavých" tak 80% chlapů. Myslíš, že ten můj je jinej? Jo, to s tou autosedačkou je průšvih, to by třeba ani ex, ani současný neudělali. Ale ač se chlapů nechci nějak extra zastávat, tak tu péči o děti prostě oni mají nastavenou jinak. Můj neohlídá, že doma dochází mlíko, kdybych to nehlídala já, tak není co dát holkám k snídani. Všechno mu musím říct, pokud chci, aby to zařídil on. Totéž bylo s ex - tomu jsem musela sepsat přesně včetně času, co kdy mají děti jíst, jinak by si neporadil, když jsem nebyla doma. A vyrostl z toho, trvalo to ale dobré 3 roky. Taky měl zkraje priority "pařbičky", ještě i v době, kdy byla na světě už naše první společná dcera. Priority přehodnotil, taky to chvíli trvalo, dneska by se pro děti rozkrájel (je jim 6 a 4 roky).
Hele, do vašeho vztahu nikdo nevidí, ale pokud jde jen o tu "nevšímavost", tak to fakt není výjimka.

goldenova
autor
21. dub 2020

@drep Je zajímavé a zarážející, jak na základě jednoho příspěvku někoho mohou hodit do pytle s vyděračkami a neproaktivními lidmi. Ano, já si před odchodem na MD vydělávala 55 tisíc hrubého. Úspory padly na dítě, společnost mezitím změnila podobu a já dala výpověď s tím, že jakmile mi skončí RD, což je v červenci, začnu pracovat na plný úvazek. Nesedím s rukama za zadkem. Na nájem už jsem si od včerejška peníze zařídila, pokud by došlo k dramatickému vývoji situace a kontaktovala kohokoli z oblasti recruitmentu, kdo by mi mohl nabídnout práci. Na jobs.cz bývalo v této oblasti několik stránek pracovních nabídek. Nyní je jich tam patnáct. Situace hledání práce nenahrává, proto můj iniciální dotaz, který vyplýval z představy toho nejhoršího, co by se mohlo stát, protože jsem v časové tísni. Ale jednám, takže k tomu vůbec dojít nemusí. Z partnera nechci vytřískat žádné peníze, ale rozumnou částku na plnohodnotnou výchovu dcery. Taktéž mu nechci bránit v péči o ni za předpokladu, že prokáže, že je schopný se o ni starat.

goldenova
autor
21. dub 2020

@shaun40 Přesně to bylo cílem mého dotazu. Vystihla jste to přesně. Děkuji, že pořádně čtete a používáte u toho mozek.

eviicka
21. dub 2020

@somalicats já teda jen doufám, že důvody rozchodu jsou ještě někde jinde, protože ty ZDE UVÁDĚNÉ argumenty jsou fakt hodně malicherný (a proto se možná autorka setkává s nepochopením). Můj úžasný chlap taky netuší, kdy dochází kaše (a kde se kupuje ví až teď, když dělá nákupy jen on), neví z hlavy jaké kapky/čípky pro něj doma mám nebo kde má malý čisté ručníky. NO A CO. Stejně vůbec nemám strach mu ho tady nechat po dobu, když budu v porodnici, či kdyby se se mnou něco stalo. Já zase nevím kdy a kde se mění olej do auta nebo sekačky na trávu.

tulikiss
21. dub 2020

@shaun40 kdyz uz tady chces hazet castky tak si proboha neco zjisti... nevim jestli nepracujes nebo se jen nezajimas co vse se strhava z tve hrube mzdy, ale vazne to neni jen 15% dan z prijmu... 95 hrubeho je cca 67 cisteho ne 80...

somalicats
21. dub 2020

@eviicka No asi tak nějak. Já mám momentálně 5 týdnů do porodu, od včerejška mám nařízen klidový režim, takže manžel teď musí uklízet, vařit, starat se o holky v době, kdy jsou u nás - protože já to momentálně ani fyzicky nezvládám. A stejně musím u všeho asistovat - neví, kde je jejich oblečení, ptá se mě, co jim má dát k večeři - prostě v tomhle nepoužitelnej 😀, ale kvůli tomu se s ním fakt rozvádět nebudu. A to nás momentálně všechny živím já, protože koronavirus a manžel přišel o část zakázek (je OSVČ).

goldenova
autor
21. dub 2020

@eviicka Ano, důvody rozchodu jsou pochopitelně i jinde. S tím, že zapomíná koupit jídlo pro dceru, se většinou k psychoteraupetovi nechodí. Srovnávat údržbu trávníku s tím, zda dítě bude mít co jíst, je lichý argument. On nedělá nic ani v domácnosti. Když nejde topení, topenáře volám já, když tu lezli mravenci, zařizovala jsem vše já, když se cokoli rozbije, je to tak ponecháno a zařizovala jsem já. Už nechci zařizovat. Roky jsem ho nutila, aby si udělal řidičák, aby se naučil česky. Nemá na to prý čas. Na hraní videoher má čas celou sobotu. Takže asi není úplně muž, který vidí priority. A ano, doufala jsem, že se změní a hlavně jsem dceru nechtěla připravit o rodinu. Bohužel, lidi se nemění.

goldenova
autor
21. dub 2020

@somalicats No jasně. Asi má i jiná pozitiva. Třeba vás bere na výlety, myslí na vás, nejen na sebe, neurazí se po malém nedorozumnění na dva dny. Neřekne vám, když s ním odjedete do ciziny, že pokud s ním budete mluvit určitým způsobem, opustí vás na místě, kde to neznáte a odjede domů - bylo to jeho vlastní město.

somalicats
21. dub 2020

@goldenova Jo, jenže tohle vše v sobě musel mít už dřív, píšeš, že jsi ho roky nutila, aby se naučil česky a on to sabotoval a radši hrál videohry, ale dítěti je rok (pokud jsem dobře četla) - to sis fakt myslela, že ho dítě změní, když si jede sám po vlastní ose i ve vztahu, ve kterém je s Tebou několik let? Jako teď už je pozdě plakat nad rozlitým mlíkem, já chápu, že už Tě vztah s takovým člověkem nenaplňuje a nebaví, když máš stejně všechno na starosti sama, ale spíš nechápu ten spěch - děcku je rok, chlap Tě nebije, nemusíš od něj zdrhat co nejrychleji, takže bych teda osobně v takovém případě připravila vše tak, abyste se pak mohli rozejít v klidu a do jistoty. On ten rozchod totiž vždycky ty děti nějakým způsobem poznamená, a je na vás jako na rodičích, abyste to ustáli co nejlíp právě s ohledem na to dítě.

shaun40
21. dub 2020

@somalicats Každý máme o vztahu nějake představy každý z nás je originál někdo žije z alkoholikem do konce života a nikdy není šťastný. Mám v okolí kamarádku ktera žije s ne věrnikem taky není šťastna poslouchám to pořád dokola brečí nadává ale nic se s vím životem neudělá. Další má magora který není dne aby ji nezmlátil s třemi promile taky není šťastna.A co ti lidi mají společné že stráví život jenom tak budou přežívat děti poslouchají hádky atd.A jenom pro to že jsou líný se s vím životem něco udělat. Ono je to pohodl nejsi .Když se maminka ročního dítěte rozhodne žit sama poněvadž se trápí a stres a trápení se múžou podepsat i na zdraví. Tak ať si jde za štěstím má na to jako svéprávna osoba nárok.A je to pro ni nova situace tak jse chce poradit .Je to normální taky jsem se radila.Zvládne to jako my všechny samoživitelky které jsme se rozhodli žit bez táty našich děti. A já jsem opravdu šťastna .To je důležite.Nepotřebuji ke štěstí chlapa ale je to moje rozhodnuti které se nemusí každému líbit ale je to múj život a ji si ho budu žit tak jak to cítím.

somalicats
21. dub 2020

@shaun40 Viz má odpověď zakladatelce nad Tvým příspěvkem.

codal
21. dub 2020

@goldenova Co se týká lékařů, jídla a oblečení pro děti, tak to má teda doma na starosti taky já a nevidím na tom nic špatného. Já mám přehled, co holky jedí a co tím pádem chybí, já s nima chodim na prohlídky, protože jsem na mateřské, takže já mám přehled o datech a lécích. Vím, z čeho mi holky vyrostly, co je potřeba koupit z oblečeni. V tomhle je manžel taky mimo a nijak mi to nepřekáží. On se zase víc stará o chod domu, o kotel, o uhlí, o zahradu a o věci, o kterých zas já nemám ani ponětí. Jinak se holky stará příkladně od narození, koupe, prebaluje, obléká, krmí, věnuje se jim, ale jestli je ve skříni kaše nebo kde mají holky ponožky taky netuší a vždycky se mě ptá, kde to najde atd. Kdy máme jakou prohlídku taky neví, to mu vždycky řeknu a pak mu vždycky volám výsledek. Samozřejmě by me nikdy nenechal jet na nějaký závažný zákrok samotnou, vždycky se jednalo jen o preventivní prohlídky, kdyby šlo o něco vazneho, tak by byl s nami. Co se týká tvého muže, tam je těch problémů očividně víc a mnohem závažnější ho než zapomenutého jídlo, já třeba nechápu, proč si ty utratila všechny úspory za dítě, vzhledem k tvému platu asi nebyly úplně malé, to dítě je snad vaše společné, tak se měl na jeho zabezpečení podílet taky minimálně polovinou. Zároveň nechápu, jestli byl takový už dřív, sobecký a sebestředný, proč s někým takovým máš dítě. Já chápu, že někdy se ti chlapi s příchodem dítěte změní, nejsou schopni se s tím popasovat a dál si jedou svůj svobodný život, ale pokud byl držgrešle a sobec už před tím, tak je jasné, že příchodem dítěte se to asi jen tak nezmění. Navíc žena, když jde na mateřskou, tak musí počítat s tím, že bude minimálně nějaký čas nebo částečně finančně závislá na partnerovi, ale vy jste očividně peníze neměli vůbec vyřešené. Jako je mi líto, že jste takhle dopadli a že to máš teď těžké a hlavně to teprv budeš mít těžké, ale v některých ohledech máš na chlapa přehnané nároky (viz jídlo atd.), a některé jeho naopak opravdu závažné nedostatky (viz to, že je lakomý a neměli jste vyřešené finance, jeho sobeckost, videohry atd.) jsi asi přehlížela, když jsi si s někým takovým pořídila dítě. Já nevím, celé je to podivné. Doufám, že se nějak dohodnete a že tim bude co nejméně trpět malá. Co se týká jejího styku s ním, tak doufám, že najdete nějaké řešeni, aby o něj úplně nepřišla, každé dítě potřebuje oba rodiče pokud je to jen trochu možné. Samozřejměji nesmí ohrožovat na zdraví nebo dokonce má životě! A co se týká alimentů, tak při jeho platu by neměly být úplně nízké, tak snad nebude na své dceři úplně šetřit. Hodně štěstí!

somalicats
21. dub 2020

@shaun40 Ještě doplním: problém je, že jsou tam i ty děti. Je sice fajn myslet na svoje vlastní štěstí, ale je taky nutné myslet na štěstí těch dětí. A ne vždycky je utnutí kontaktu s tátou ve prospěch těch dětí. A o to tady jde. Zakladatelka diskuse to tu doplňuje postupně, nicméně zatím to vypadá dle těch příspěvků, že je to další ženská, která si naivně myslela, že se dospělej chlap změní ve chvíli, kdy mu ukáže pozitivní test (nebo až když se to dítě narodí). Přitom těch odstrašujících případů je nejen tady, ale i v normálním reálném životě fůra. Zatím tu třeba nepadlo to, zda ten její to dítě vůbec chtěl, zda ho ona ukecala, nebo zda to byla "nehoda", nebo zda se na dítěti domluvili a on začal couvat ve chvíli, kdy viděl i ty starosti. Mě třeba zarazilo to, že psala, že na dítě padly všechny její úspory - to mě třeba vede k myšlence, že to těhotenství plánované nebylo, ale on o to dítko nijak extra nestál, takže ona se radši zařídila sama dle sebe - čemu se teď ale diví?

j.a.n.i
21. dub 2020

No, ja bych se bála jeste jedne věci, neumi česky, takze je to cizinec, tedy se klidne muze stat, ze se sebere a zmizi. Takze nejake vysoke alimenty mohou byt ciste teoreticka polozka.

drakenn
21. dub 2020

Já bych se cítila jako děsná pipina, kdybych po chlapovi chtěla nějakou evidenci toho, co dítěti dochází, když jsem na RD.. 🤪

somalicats
21. dub 2020

@j.a.n.i To v lepším případě. V horším zmizí do zahraničí i s dítětem.

shaun40
21. dub 2020

@somalicats No ja si myslím že ty úspory padli z důvodu že je to škrt.Ona tam píše že počíta každu korunu takhle nějak. Nemyslím si že je naivní rodičovství je nova role ona nemohla vědět jaky bude tatínek .Já jsem vždy myslela na svoje štěstí. Pro to že nešťastna máma se na dětech podepíše vidím to ve svém okolí. Plati pravidlo že šťastný rodič předává pozitivní energií i diteti.Já jsem ped dvouma lety onemocněla vážně.A doma jsem nic nemluvila proste jsem fungovala a paní učitelka mého syna jse ptala co se u nás děje že se muj syn změnil. Tak jsem si s nim promluvila a on mi řekl že jsem pořád smutna a on neví proč.Proste ta moje energie přešla i na něho.

somalicats
21. dub 2020

@shaun40 A nebo to dítě nechtěl a nic na něj nedal. To je taky varianta. Nebo si o tom prostě nepromluvili. A ano, je to naivita. Já třeba když jsem zjistila, že jsem těhotná s ex, který se nikdy netajil tím, že dítě nechce, tak jsem mu dala na výběr - buď se zapojí jako otec se vším všudy (tedy i finančně - nebyli jsme svoji) a bude v rodném listě, nebo ať mi na rovinu řekne, že se zapojit nechce, a já se postarám po vlastní ose (dítě bych si nechala tak jako tak, ale přišlo by mi nefér ho do té péče nutit - jenže já byla v situaci, kdy jsem byla plně soběstačná a mohla jsem si dovolit i výpadek příjmu po dobu PPM/RD). Vybral si roli tatínka a dnes je z něj skvělej táta, i když jako partnera bych ho nepřála dneska už nikomu.
Ad šťastná máma - mícháš 2 věci dohromady. To, žes byla nemocná a děti to poznají a má to na ně vliv, to se stává i v úplných rodinách. ALe tady se řeší rozchod rodičů, a ten ty děti vždycky poznamená. Já taky nikde netvrdím, že žena musí s mužem nutně zůstat, i za cenu domácí nepohody a hádek, ale je potřeba se naučit s tím druhým komunikovat a rozejít se tak, aby to ty děti poznamenalo co nejméně. Ano, jsou extrémy na obou stranách, kdy k dohodě nedojde nikdy, ale jsem přesvědčená o tom, že velká většina těch, co se rozcházejí, by to zvládla, kdyby dokázala spolknout svoje ega. My to zvládli taky.

sunflowerr
21. dub 2020

@goldenova
jako matka ročního dítěte máte určitě na něco nárok, výživné na dítě i na sebe - do 2 let dítěte, sociální dávky.
Určitě se blíže a raději zeptejte na příslušných úřadech - OSPOD, Úřad práce nebo advokáta. Na internetu jsou i bezplatné právní poradny.

Tady si do vás některé očividně spíše rypnou a ještě vás tu budou rozebírat, jakoby jste byla jejich sousedka... Než aby poradily k věci... 🤷

http://www.porodnice.cz/clanky/na-co-ma-narok-n...

shaun40
21. dub 2020

@tulikiss Já jsem to dala orientačne.Já žel 95000vydelam v hrubém za tři měsíce. A každopádně bude mít on 8krár větši příjem než její mateřska.Pohybovala bych se v částce od 13 do 16 tisíc měsíčne.Můj kolega v práci plati na 2 lete Dítě 6000kč a vydělá si 25000kč.Kamarádka ona plat 30000 manžel 50000 bere na holku 4roky 11000kč.Když ji navštívi sociální pracovnice tak ji pomůže i z výši alimentů. Oni se v tom orientují. Já jsem dostala to co jsem si napsala do žádosti.

tulikiss
21. dub 2020

@shaun40 ono u urcovani vyse alimentu, bohuzel stale zalezi na tom na jakeho soudce clovek natrefi. jsou sice orientacni tabulky, ale soudce se nemusi tim vubec ridit. uz sem se setkala i s tim, ze soudce pri platu 50 000 dal 7500, protoze dvoulete dite nema vysoke naklady.

shaun40
21. dub 2020

@tulikiss S tímto souhlasím .Jsou rúzny soudci.Záleží na osobnosti.

burnette
21. dub 2020

@goldenova já bych Vám osobně doporučila se s ním domluvit. Nevidím nic špatného natom aby vám i s prckem platil nájem a domluvili by jste že nemáte problém s tím aby se stýkal prckem. Nejlepší věc co rodiče mohou udělat je předem se domluvit se předem na určitý pravidla a potom jít před soudem. Myslím že otec které svoje dítě miluje ví že u matky je líp, jenom chce být taky součástí života dítěte. Nečtěte příspěvky některé lidi, myslím že dost lidí jsou nespokojení se svým životem a je snadnější hejtovat kde se dá. Jinak pokud budete chtít jít cestou pouze co určí soud, máte bohužel pouze nárok na výživné pro dítě, pokud jste manželé máte nárok i vy na výživné☹️

Strana
z3