icon

Přítel má jiný sociální status - dá se s tím smířit?

philips01032017
1. bře 2017

Ahoj, zakládám tuhle diskuzi pod novým nickem, ale jsem zde již docela dlouho.
Řeším teď docela dilema. S bývalým, se kterým mám dvouletého syna, jsem se rozešla před rokem. Byl to typický frajírek a sobec, který bral ohledy jen na svoje potřeby a pocity, podváděl mě a s ničím nepomáhal. Rok jsem se z toho vzpamatovávala a kolem vánoc po dlouhé době zase někoho potkala, kdo mě zaujal. Je stejně starý, podobně dlouho rozejitý s podobně starým dítětem. Od první chvíle spolu trávíme hodně času. Je na mě moc milý, na syna také, máme podobný smysl pro humor, super sex, podobné názory, je hodně šikovný a činorodý...potud všechno OK, už jsem nejednou přemýšlela o světlé budoucnosti až navždy. Problém je, že já jsem docela snob nebo spíš povrchní, prostě na prachy. Nic jsem v životě nedostala zadarmo, ale vždycky jsem byla dost úspěšná v práci, hodně vydělávala a pohybovala se ve vyšší společnosti. Hodně cestovala, užívala si života. Ráda si zajdu na dobrou večeři, na eurovíkend, koupím pěkné věci. Po rozchodu jsem se sice musela dost uskromnit, ale mám práci na poloviční úvazek, vlastní byt a sama se synem hospodařím s více než třiceti tisíci měsíčně...umím se o nás dobře postarat a chtěla jsem chlapa, který bude také vydělávat nadprůměrně, abychom spolu mohli zase požitkařit. Jde i o to, že drtivá většina mých kamarádů má vyšší životní standard. Není to o tom, že by někým bez peněz opovrhovali nebo tak, ale prostě když jdeme na večeři, tak do steakhousu a ne do čínskho bufetu...no a přítel moc peněz nemá. Pracuje manuálně, hloupej rozhodně není, intelektuálně jsme si určitě rovni, ale život do zavedl k manuální činnosti a ne do nablískané kanceláře jako mě...ze začátku vztahu se tvářil, že má taky dost peněz a já se nikdy netajila tím, že potřebuju chlapa s penězma, platili jsme dost věci na půl, rozhodně mě nijak nevyužíval, ale z návrhu nějaké dražší zábavy vždycky vycouval... až vyšlo najevo, že má na moje poměry docela hluboko do kapsy...třeba tak kolem dvaceti čistého na měsíc...vůbec nevím, co mám dělat. Jednak mě samozřejmě štve, že ke mně nebyl upřímný...ale je fakt, že bych si jinak s ním ani nic nezačala, to vím. A pak samozřejmě ta skutečnost, že prostě nemá prachy... vím, že jsou důležité jiné věci, že je milý, pozorný, citlivý, nepije atd...ale pro mě prostě ty peníze důležité jsou. Kdybych byla s ním, tak už můžu zapomenout na svoje koníčky...a co teprve, kdybychom spolu měli dítě? Čtyřčlenná rodina v Praze žít z třiceti tisíc? A já samozřejmě ještě další dítě chci... řešila jste některá podobnou situaci? Rozhodly jste se na svoje "předsudky" rezignovat a pak se ukázalo, že to prostě nejde? Nebo naopak jste ráda, že máte super pozorného chlapa a na snížený standard jste si zvykly? Díky za zkušenosti.

terry1512
2. bře 2017

@blahova_andrea já sem dělala v obchodě. Iluze je to pěkná. Realita je 12000,- cistyho po 5 letech.

somalicats
2. bře 2017

@journals Já dělám na částečnej kvůli dětem už 6 let, začala jsem s tím po rozvodu, když bylo nejstarší dceři 7. Takže jsem na tom tenkrát byla finančně úplně stejně, jako je zakladatelka teď.

garlic
2. bře 2017

@journals pochopila jsem ze má rodičak a ten zbytek na polovicni uvazek? Nevím. Kazdopadne mi to taky nepřijde tak závratna částka, abych si závisti slintala do klávesnice jako spousta příspěvků přede mnou. Hodně dela to, že má zajištěne bydleni, tak si muže jen uživat. Kolegyne sestra prý mela na částečný úvazek 60 t, ale nechalo me to natolik klidnou, že jsem se ani nezeptala, co že to dela... 🙂

garlic
2. bře 2017

@somalicats ona psala, že má peníze na 1.miste? Az takhle formulováne OD NI jsem si nevšimla

journals
2. bře 2017

Jinak - vezměte si, že vyděláváte tedy - dobře, pro někoho krásných 20 tisíc. Potkáte chlapa, ten je sice strašně fajn, krásný, rozumíte si, ale po čase zjistíte, že on vydělává bohužel jen 8 tisíc (kdyby to šlo). Takže věci, které vy považujete za naprosto normální - občas si dáte kafe, zajdete na oběd, koupíte si nové tričko, jdete sem tam do kina a do divadla a nemusíte to řešit, tak on si dovolit nemůže. Najednou nepojedete na dovolenou do Chorvatska, ale do Českého Ráje. První rok, dva to bude mít svoje kouzlo. Jenže časem zjistíte, že zase do Chorvatska chcete a máte dvě možnosti - buď to zaplatíte komplet, což už nebude vzhledem k vašemu platu malá částka, nebo to zase odložíte, ale nebudete z toho nadšené. Jinak začnete vynechávat kafíčka, obědy, tričko si už taky nekoupíte, protože peněz je celkově míň.
Tak, teď ta strašně filozofická otázka - která si to tady může dovolit? Je žena v tomto případě na peníze, nebo ne? Ona je samostatně fungující jednotka, která se může rozhodnout, s tímto mužem se už tak svobodně rozhodovat nemůže.
A teď si představte tu stejnou situaci v o trochu vyšších číslech. Je to úplně to samé.

netopejr
2. bře 2017

@zanetkamaresova Já děkuji Bohu, že jsem si kromě srdcem vybírala taky rozumem. A kdyby dopadl vztah n-m, kdy rozumem ještě ne, mlátila bych dnes hlavou do zdi.
Je to často vic o lenosti nez IQ, vzdělání a možnostech.... Když někdo dělá v průměru 4 hodiny týdně a stěžuje si na to, jak je nedoceněnej, přetíženej a v práci zneuzivanej, a ze se počítá s tím, že bude dělat i na dalších projektech, aby mel další peníze, tak to je něco.
Samozřejmě něco jinýho je samota s nemocnou matkou a péče o ni, třeba. To vsak obvykle není setrvalá situace na posledních 10 let, nez se potkali.

Ono taky u toho rozumu nejde jen o peníze, já třeba měla vždy i etické požadavky, požadavky na charakter, IQ, EQ, manuální práci, rozsah témat, přístup k věcem.... Přijde mi normální mít v tom seznamu i finanční a hmotnou stránku.
Když je někdo hudebník,obvykle chce za partnera taky hudebníka nebo někoho, kdo hudbě aspoň rozumí, hezky zpívá, zvládá perkuse a slyší tóny. Člověk, který žije hudbou žije v jinem světě nez ten, kterému nic neříká, k životu ji nepotřebuje a neudrží rytmus pri tanci, kdyby na buben hráli. To je taky jiny status, a přijde mi v pořádku definovat si to včas. Každá strana za sebe a obě dohromady. Není tady lepší/horší, jen "jiné".

Já toho moc nepotřebuju, ale na rohlíku se sýrem nevydržím dlouho. Zchřadla bych.
Na steakách se zeleninou bych vydržela dost dlouho. A doma si ho fakt tak dobře neudělám. Nevím, c je špatnýho na tom mít r

somalicats
2. bře 2017

@garlic Kdyby ne, tak tohle neřeší, respektive nepíše tak, jak píše, protože pokud by s ním pomýšlela na vážný vztah a na to, že chce ještě dítě, tak to bude řešit s ním. Nikde jsem se tu nedočetla (a už jsem to jednou psala), že ta dvacka je pro něj definitivum, že nemá ambice na to posunout se výš. Pokud by to tak bylo, tak bych její obavy, že on rodinu s dalšími dětmi nezvládne zabezpečit, i dokázala pochopit.

garlic
2. bře 2017

@somalicats ani nepsala (nečetla jsem) ze si vazne nepromluvili. Můj muž při seznámení taky ledacos zamlcel, zkreslil. .. přijde mi to bezne.

marcicek84
2. bře 2017

@blahova_andrea - jenom jestli to je zamilovanost, ani tohle bych netvrdila vzhledem k tomu co se řeší a není jí opravdová zamilovanost nemůže být ani opravdová láska, neslovíčkařila bych...

somalicats
2. bře 2017

Plus ještě jedna věc. Nikde se tu nepíše, že by ta dvacka z jeho strany byla vydřená od nevidím do nevidím. Jestli dělá manuálně, může prostě brát jen tolik zakázek, aby mu zbývalo dost volného času, jaký si on představuje. Můj švagr je řemeslník, kmitá (taky nosí domů velmi slušné peníze), ale kmitá tolik, aby zabezpečil rodinu a současně na ně taky měl čas. Já taky nepracuju už hodně dlouho na full-time, protože mám ráda víc volného času, který můžu věnovat dětem a sobě. Jo, hypotéku bychom umořili dřív. Ale ten volný čas je třeba zrovna pro mě priorita.

desireeclary
2. bře 2017

Ahoj, mam doma studenta konciciho pedak, takze vyhlidky na jeho plat nejsou zavratne. Nase spolecne dovolene, veskere vybaveni a opravy bytu, spotrebice atp jsem dosud platila ja, vydelavam slusne a beru 10.000,- mesicne stipendium z Uni.. Prachy mam ovsem za tu cenu ze vstavam rano brzy a chodim domu velmi pozde, jezdim stale do zahranici a kdyz se staram o klienty, obnasi to pracovni vecere a navraty domu po 23h. Premyslela jsem v obdobnych intencich jako zakladatelka... Ale dosla mi jedna vec. Kabelka od Michaela Korse nikdy nenahradi spolecne straveny cas a ten pocit, kdyz mam doma teplou veceri od meho mileho, ktery o me pecuje / dokonce i uklizi/ a ktery bude rozhodne lepsi tata nez manazer, co mi prinese domu mesicne 50.000 ale bude mit obdobny pracovni rezim a tempo jako ja dosud...

somalicats
2. bře 2017

@garlic A svého muže jsi chtěla odkopnout poté, cos zjistila to, co Ti zamlčel?

journals
2. bře 2017

@somalicats A ty si jako vážně myslíš, že to funguje tak, že někoho vidíš dejme tomu za měsíc 8x (2x týdně) a po 4. schůzce vyložíš karty na stůl - vydělávám tolik a tolik, mám problém s mámou se kterou nemluvím, táta chlastá, platím alimenty na dítě přesně tolik a tolik, moje ex je ale bude chtít zvýšit, ulítávám na tomhle, nerad myju nádobí a nehážu ponožky do koše se špinavým prádlem.
Tohle se fakt neděje. Nehledě na to, že když někoho poznáš, vidíš ho potřetí, počtvrtý, tak ještě ani nevíš, jestli pro tebe je on zajímavý a umíš si s ním představit i pátou, šestou a desátou schůzku. Ale jestli hned při páté řešíš jak bude vypadat rodinný život a jak budete jako rodina po svatbě fungovat, tak máš můj obdiv 😀

netopejr
2. bře 2017

*...mit rad steaky.

Pro někoho je akceptovatelný mit je min často, pro někoho je ok nemít je vůbec. Někdo s tim žije ok, vegosi nechápou, co se řeší (ale zas potřebují peníze na něco jinýho), někdo bez masa zchřadne a onemocní a někdo i umře. Ze vzduchu se dá žít stejně dobře jako bez peněz.

garlic
2. bře 2017

@somalicats no, zjistila jsem to po x letech už vdaná a jako matka jeho děti, takže na to abych ho kvůli tomu odkopla je to přece jen maličkost 😀 Byť nám to trochu komplikuje život, po te co to přestal skryvat. Ale nic fatalniho, čim by narušil důvěru. Zadne milenky nebo tak. 🙂

somalicats
2. bře 2017

@journals No, to už ženeš lehce do extrému 😀 Ale ono úplně stačí vyložit karty na stůl ve stylu "mám ráda restaurace, jezdím na dovolené tam a tam a vzdát se toho nechci". Na tom nevidím nic špatnýho. Než spolu začnou žít, tak spolu budou chtít minimálně jezdit na výlety, na dovolené, chodit ven... Já bych taky nebyla nadšená z toho, kdyby mi potenciální partner, kterého jsem si vyhlédla, neřekl hned na začátku, že jeho stylem života je obrážet každý víkend nákupáky a hodiny tam brouzdat a že to chce samozřejmě absolvovat se mnou 😀. A nehledala bych v tom to, že mi to říká, protože se mnou chce zakládat rodinu. Ale čekala bych to minimálně proto, abych věděla, jestli má smysl se s ním potřetí, počtvrté ještě sejít 😉

somalicats
2. bře 2017

@journals Ještě dodatek: jestliže zakladatelka ví, že je pro ni prioritou u partnera dostatečný výdělek, tak ona je ta, která by to měla při schůzce říct - většina národa nadstandardní příjmy nemá a pravděpodobnost, že zrovna ten dotyčný, se kterým se schází, takové příjmy má, není zas tak velká. A pokud se o tom bavit nechce, tak holt musí lovit v jiných vodách.

journals
2. bře 2017

@somalicats Já myslím, že to právě do extrému vehnané není - jsou na začátku - 2 měsíce, kdo z nás se na začátku vztahu nedělal tak trochu lepším? Probírat peníze s ještě defakto cizím člověkem mi přijde jako hodně intimní a soukromá záležitost, ani své dobré kamarádce neřeknu přesně kolik beru, nevidím důvod. To naopak on si hrál na lepší, třeba vybral restauraci v dražším stylu, tak si zakladatelka tématu myslela, že je to pro něj normální. A jestli si ti dva povídají a zjišťují, co je baví, jaký typ koníčků a jak tráví volný čas, tak jde většinou dost dobře odhadnout...

karlajasmine
2. bře 2017

@somalicats Tak ja myslim, ze pokud jsou spolu 2 mesice a ted zjistila, ze vydelava 20.000, tak to tak akorat sedi, ze tohle zjistila po 2 mesicich.. Myslim, ze na tretim, ctvrtem rande tohle jeste clovek neresi 🙂 Nebo ja se teda chlapa na prvnich schuzkach fakt neptala, kolik vydelavaji..

JInak naprosto souhlasim s prispevky @journals... Kazda, ktera tady pise zakladatelce, ze je na prachy, by si mela predstavit, ze pokud vydelava napr.15000, tak se seznami s chlapem, ktery ma 5000Kc, a ktery si predstavuje spolecne vikendy tak, ze se nakoupi v Penny marketu v akci a pak se sedi doma nebo jde na prochazku kolem baraku. Proste kazda z nas je na penize, extremni chudoba u nas v Republice az na vyjimky neni.. jidlo do pusy a strechu nad hlavou si muze obstarat kazdy, i kdyby to bylo v mestskem byte nebo v azylaku nebo formou spolubydleni atd, tak fakt nelze rict, ze nekdo 'neni na penize', protoze vydelava 15000Kc misto 50000. Je to jen o tom, na jaky je kdo zvykly zivotni styl a pokud se clovek seznami s nekym, kdo vydelava min a utraci penize jinak, problem to rozhodne byt muze, i kdyz se ti dva milujou sebevic.

dokument
2. bře 2017

tak my jsme s manzelem mluvili o svych predstavach o zivote a vychove deti uz na prvnim rande. Ne ze bychom rikali, to a to si predstavuju tak a tak, kdyz se mi libis a rad/a bych s tebou mozna zalozil/a rodinu. Ale podle jinych hodnoceni vseho mozneho, o cem jsme mluvili bylo naproto jasne jak si kdo svuj zivot v tomto ohledu predstavuje. A to pro me bylo taky smerodatne. Musim rict, ze i kdyz mame neshody, nikdy se to netykalo predstavy o vychove deti napr. To opravdu plati tak, jak mi to rikal a to byl taky dulezity okamzik, pamatuju si presne ten rozhovor. Pak jsem sla obhlidnout jeho zazemi.. 😀
@journals

no a samozrejme jsem brzy zjistila, jake ma zamestnani, takze jsem si hrubou predstavu o jeho prijmu udelala.

Tu presnejsi jsem mela az v okamziku, kdy jsem na nej zadala o rodicak... To uz jsme byli manzele. Mne to zas tak do detailu nezajimalo, vedela jsem, ze se o nas dobre postara a to mi staci.

majaaa82
2. bře 2017

Přemejšlím ještě nad jednou věcí. Pokud zakladatelka od muže očekává, že bude vydělávat víc než ona, čili alespoň třeba 70 tisíc hrubého, měla by tomu muži také něco dokázat nabídnout, aby ji chtěl. To znamená, že bude muset jó vypadat a pečovat o sebe. Plus taky nebude smět být moc často unavená, takoví muži mívají celekm slušný apetit. Čili, zakladatelko, ty něco chceš, ale měla by sis taky uvědomit, že budeš muset hodně dát. A nikdy nebudeš mít jistotu, jestli dáváš akorát...

dokument
2. bře 2017

@journals ale to vsechno probihalo tak nejak podvedome, ne ze bych sla zkoumat a hodnotit jeho bydleni. Proste jsem sla na navstevu a pritom jsem ziskala bezdecne spoustu informaci.

karlajasmine
2. bře 2017

@majaaa82 Tak ja nevim, ale muj muz rozhodne nejakou upravenou fiflenu nechce :D.. libim se mu v teplakach, nikdy se nemaluju.. kolik kdo vydelava nema nic spolecneho s tim, jestli chlap je narocnej na vzhled pritelkyne/manzelky a podobne.. muj chlap je treba velkej introvert a podstatna 'kvalita' pritelkyne bylo to, aby byla spolecenska, nekam ho vytahla a pomahala mu navazovat kontakty a pratelstvi..

blahova_andrea
2. bře 2017

@journals jako jo, je to velký rozdíl, když ona má dvojnásobek, ale zase se jedná o 30 tisíc a ne o 300 tisíc 😉

blahova_andrea
2. bře 2017

@terry1512 věřím, že ta realita bude bohužel takto nějak.

garlic
2. bře 2017

@dokument podle mě nějaké řeči a představy mají často pramálo společného s tím, jaká je nakonec realita. 🙂 Nevím .., co si můžou dva bezdětní říkat na prvním rande o tom, jak budou vychovávat své děti? Nedovedu si to představit.

japona
2. bře 2017

@majaaa82 Proc si myslíte, že nadprůměrne vydělávající muž by chtěl vedle sebe neukojitelnou barbinu? Možná par chudaku, takzvaných krátkopéráků, kteří si zvyšují ego bud mega autem nebo vystajlovanou kočičkou. Ale většina více vydelavajicich chce normální inteligentní ženskou, za kterou se nemusí stydět, když někde promluvi..

netopejr
2. bře 2017

@majaaa82 To vidíš svět fakt tak černobíle, že věříš tomu, ze všichni chlapi hledí pouze na tělo a myslí jen na sex?
😂😂😂
Oni napr.ti, co dost vydělávají, jsou dost v praci, mají starosti, stres, bolí je hlava, a chtějí chvíli klid, třeba.

Chlapi, kteří jsou k něčemu, chtějí od ženy xy jiných věcí než. (jen to) aby dobře vypadala a byla ta postel ok. A naopak ti, kteří takhle z nějakýho důvodu skončili s dotyčnou i s dětma, tak se tlučou do hlavy a velice rádi by ji vyměnili, resp.by jim i stačilo, kdyby si ji i někdo odvedl

Chlap, kterej chce akorát hezký tělo a sex, ví o životě prd a za moc nestojí a/nebo ho ovládá jiny orgán než mozek. A rozhodně není vhodným adeptem pro rodinný život. Mnozí muži mají na ženy mnoho jiných nároků než jen to, aby dobře vypadaly a byly dost akční v posteli. To by bylo tak jednoduché....

blahova_andrea
2. bře 2017

@journals já si tu situaci nemusím představovat. přesně jsi popsala naši situaci v začátku vztahu 😀 ano, dotovala jsem ho, dotovala jsem nás a ještě se mu starala o děti z předchozího vztahu. byl to velký risk, ale pro mě i velká výzva. dost mi to dalo. ale je fakt, že mě tehdy nebylo 35 a neměla jsem dítě. no a taky jsme se pohybovali v těch číslech, co píšeš (on tedy ještě mnohem hůře) a ne v těch 50+

dokument
2. bře 2017

@garlic tak treba podle hodnoceni nejakeho chovani deti v pribuzenstvu, proste libilo se mi jak o tom premysli, pak jsme se bavili obecne. No opravdu jsme toto resili na prvni schuzce. Ale dlouho predtim jsme si psali, takze i z toho jsme se o sobe dozvedeli spoustu veci. Myslim, ze to bylo taky tim, ze jsme oba meli stejny cil. takze toto tema bylo v zajmu obou, jak neco se dozvedet, tak dat najevo svoje nazory. A byl to takovy nenuceny rozhovor. Zadna krec.

Strana