Přítel odešel z práce, všechno je na mně

dydy43
18. zář 2017

Dobry den,
s pritele zijeme, uz tri roky, v kvetnu se nam narodila dcerka. Pritel hned na to uplne zesilel, odesel z prace.Vsechno je na me, placeni najmu 11000, jidlo, veci pro malou a td. Pritel mi ani nepomuze s nicim doma, jen se vali na gauci, kouka na TV, hraje na PC a nebo je cele noci pryc.Kdyz mu reknu at si najde praci, zacneme se hadat a ja zkoncim s peknyma modrinama. Vcera mi rekl, ze se urcite rozejdem hned jak si najde nejakou jinou a zacne byt konecne stastny. Ja uz dal nemuzu, beru jen RD 7600, takze jsem se zadluzila, abych vubec mela na najem a vsechny veci. Dnes mame zaplatit dalsi najem, jenze ja uz nemam kde brat, snazim se to nejak sehnat. Pritel nic neresi, pry nas proste vyhodi no co. Nevim co rict majiteli, aby mi dal nejaky cas sehnat penize.
A hlavne bych se chtela od pritele odstehovat, to co mi vcera rekl, byl posledni hrebicek. Jenze nemam odvahu. Nemuzu sehnat zadny byt za rozumnou cenu, hlavne uz nemam zadne uspory a z RD mi zbyva jen 5000. Rodinu nemam a vetsina kamaradek ma svuj zivot a deti. Azylak bych asi nezvladla. Hlavne se bojim, ze za par mesicu budu brat RD jen 4000 a nevyziju uz vubec.
Je tady nejaka maminka, ktera byla v podobne situaci, zvladla odejit a poradila mi co delat?

dendasubaristka
18. zář 2017

Tak to je silene. Uz po prvnich modrinach jste mela odejít :( zkuste zajit na socialku,vsechno jim rict a hlavne i o tom nasili,meli by vam pomoct. Je i hodne zdruzeni pro tyrane zeny

jezz1e
18. zář 2017

a) vyrazit přítele, když nájem neplatí a ještě ho živíš, zejména pokud tě navíc bije
b) poté zavolat majiteli bytu, vysvětlit mu situaci, požádat o odklad splatnosti části nájmu (snažila bych se mu dát aspoň 4-5000 t, aby nebyl sám ve ztrátě) a snížení služeb o jednu osobu
c) podívat se co nejrychleji po menším bytě - garsonka ti teď s dcerkou bude stačit (pro případ, že by byt nechtěl vyklidit přítel, tak bych ho v tom bytě nechala a tímto bodem bych začala)
d) zajít na sociální odbor na obecním úřadu podle místa bydliště a zkusit požádat o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou dávku v hmotné nouzi + na úřadu práce o příspěvek na bydlení.

terezak88
18. zář 2017

Existuje spoustu neziskovych organizaci, ktere vam pomuzou. Pokud nemate našetřeno tak stejne nebudete mit penize na zaplaceni kauce za byt, je spoustu ubytoven, muzete to brat jen jako start nez nasetrite na kauci. Radeji bych odesla a byla s dcerou sama v jednom pokoji nez se zadluzovat a platit luxus takovemu blbovi. Obratte se na socialku, tam vam pomuzou. Preji hodne stesti a prosim neodkladejte to dlouho.

biedronka10
18. zář 2017

Takovy odpad co triska zenskou potrebuje sam natriskat. A hlavne by mel narazit na mrchu ktera s nim pekne vybehne. Ze si planuje ze bude stastny. Beda az si udela vic decek nekde a vzdy se sebere a pujde pryc, vsak nejaka ho zazaluje. Zkuste jit na socialku. Dale mate nejake dukazy? Treba vyhruzne sms? Po ataku jste si mela hned modriny vyfotit a jit na policii. Jestli mate uctenky od kupovanych veci, schovejte si je jako dukaz. Jinak urctie zkuste se nezavazne poradit s nejakym advokatem. Mala konzultace je zdarma jak postupovat v otazce alimentu, popripade jak chlapa zalovat. Platit by mel jak mourovaty a nezajem ze nema pracicku. Moje kamoska ma neco podobneho doma takoveto opici stvoreni a podala na neho trestni ozneni ze ji neplatil na obe male, tak ted chlapec sedi. Co bude dal az ho pusti to nikdo nevi, ale kamosce pomaham s odstehovanim do azyloveho domu, takze ziskala cas v klidu od nej odejit.

luckamarcu
18. zář 2017

@dydy43jo já byla ještě možná v horší situaci... toho debila vyhod, řekni mu že bude stejně platit alimenty.Jak už psala holka nademnou utikej na úřad, a vše jim řekni,podej návrh na soud kvůli alimentům, nevím odkud ses, ale sama zatím než budeš mít příspěvky a atd pronájem ani garsonku neutahnes... Nezadluzuj se, a pokud nepochodis na úřadech a budeš zoufalá obrat se na organizaci NA POČÁTKU... TAM TI POMŮŽOU I S BYDLENÍM A KOMPLET SE VŠÍM... Takže možnosti máš, a jestli tě zbije volej policajty nech ho vyhodit na 24hodin mezitím to res... HODNE ŠTĚSTÍ

jezz1e
18. zář 2017

Abyste se vyhnula dalšímu bití, zajděte na policii, podejte trestní oznámení a požádejte o vykázání přítele z bytu předběžným opatřením - tím získáte 10 dnů na přestěhování.
+ na soud podejte návrh na stanovení vyživovací povinnosti partnera na vás a dceru

sonaxoxo
18. zář 2017

Takže na vašem místě bych udělala toto,zašla bych na sociálku,ale aby ten váš silne narušený přítel to nevěděl a tam bych se na vše zeptala na co mám nárok.podle toho co by mi řekli,kolik dostanu od státu a kdy dostanu první dávku,,bych se zařídila.zkusila bych najít garsonku za levno a až bych měla vše sjednané,peníze i byt,tak až by nebyl přítel doma,tak bych se sbalila a odešla s mimi pryč z bytu a on ať se třeba p...popřípadě kdyby dělal problémy při vystěhování tak zavolat PČR!..no lehce se to píše,ale ve Vaší situaci opravdu rychle jednat,kór když nemáte na nájem..pak je jen azylový dům no..

dydy43
autor
18. zář 2017

@luckamarcu Snazim se ho vyhodit, ale neda se. Alimenty mu mozna soud urci, ale stejne mi nic neda, kdyz nema praci a navic neni zapsany v rodnem listu, protoze si nebyl schopny za cely rok vyridit ztracene doklady. Na urade jsem byla uz minuly mesic se zeptat na co mam narok. Daji mi jen prispevky v hmotme nouzi na zivobiti a na bydleni. Jenze pokud dnes nesezenu penize na najem a majitel nas vypakuje, nedostanu vubec nic. Zadluzena uz bohuzel jsem. Pokud zavolam policii bude to jeste horsi, az se po 24h. vrati, neverim, ze bych za tu dobu zvladla najit jine bydleni. Doufam, ze uz se dnes mate lip a ja mam taky nadeji.

michaela_2
18. zář 2017

@dydy43 napsala jsem ti soukromou zprávu

beetlejuice1666
18. zář 2017

@dydy43 policie ho muze vykazat na deset dnu. Za tu dobu bys mela najit jakekoliv jine bydleni. Socialni byt od mesta, azylak, cokoliv. Okamzite od nej odejdi, nejde jen o tebe, ale i o dite. Chces, aby vyrustalo v rodine, kde muz zenu bije a nepracuje? Jake vzory bude mit? Sociálni system u nas funguje dobre, s pomoci se obrat na ospod a treba bily kruh bezpeci. Ale jednej rychle. Jde o vaznou vec. Dluhy ten neres, ale uz nesekej dalsi. Jak najdes bydleni, zacni resit dluhy.

biedronka10
18. zář 2017

@dydy43 nema doklady.. to je nejaky asocial ne? Ma vubec rodice nebo co to bylo za individum nez jste se potkali?

luckamarcu
18. zář 2017

@dydy43 Je mi jasný že na úřadech ti dali jen papíry k vyplnění, jestli chceš napiš mi SZ a poradím ti... Byla jsem v podobné situaci...

koordinatorka_odboje
18. zář 2017

@dydy43 azylovy dum pro matky s detmi je podle me pro tebe skvele reseni, jak sehnat nahradni bydleni a zbavit se slimaka.

journals
18. zář 2017

Je mi moc líto, co musíš prožívat ☹ musí to být strašný stres. Určitě neodsuzuj ten azylový dům, aspoň po dobu co se dostaneš z dluhů by to mohlo docela dobře fungovat. Trochu se uklidníš, budeš mít jisté místo k bydlení a až se z toho trochu zbercháš, tak se postavíš na vlastní nohy. Určitě ten azylák zkus. Ve tvém případě to je snad nejlepší řešení. Sociální pracovnice ti tam pomůžou a nasměrují tě. A od toho blbečka určitě rychle pryč. Na koho je nájem bytu psaný?

karlajasmine
18. zář 2017

Zkus azylovy dum pro matky s detmi, pomuzou ti se dostat zpet na nohy, poradi s dluhy, fakt to bude nejlepsi reseni.

lusynkova
18. zář 2017

Já nevím... nechci být zlá, to vůbec ne, ale v tyhle nově založené profily s tímhle příběhem nemám moc důvěru...
Samozřejmě přeji slečně i dítku hodně štěstí a síly, rady už zazněly výše...

beetlejuice1666
18. zář 2017

@lusynkova takovych pripadu jsou tisice, neni na tom nic k neuvereni. Kdyz jsem delala kdysi krizovou intervenci, zazivala jsem tohle dnes a denne.

lusynkova
18. zář 2017

@beetlejuice1666 Určitě to možné je, já jen... připadá mi zvláštní, že slečna nejde na úřad (do poradny, charity, kamkoliv) a jde si pro radu tady. Často se pak ty diskuse (četla jsem jich tedy jen pár) zvrhnou v to, že jí někdo posílá oblečení, jídlo, i peníze. Tak nevím, papír (internet) snese všechno... Já vůbec nemám problém pomoci, když jsem pracovala v MŠ, tak jsme dělali každý měsíc dobrý skutek a právě jeden měsíc jsme šli do azylového domu. Děti obdarovaly maminky s dětmi svými hračkami, oblečením. Přispívám na kde co. Jen se takovéto diskuse tady začínají množit... Ale nemusíme to rozebírat, nechci nikoho obviňovat 🙂

dominikaromanova
18. zář 2017

@dydy43,

je mi moc líto, co si zažíváš, ale teď prostě musíš zatnout zuby a bojovat. Zajdi si na úřady, obvolej si organizace jak zde již bylo psáno a hlavně v první řadě přestaň sekat dluhy!!!!! Tím si opravdu moc nepomůžeš. Nehledě na to, žes si půjčila peníze od nějakého nebankovního ústavu s nehorázným úrokem, který z MD nikdy nezaplatíš.
Podej k soudu Žalobu na určení otcovství, jakmile bude otcovství uznáno (určeno), zažádej si o alimenty. Můžeš žádat i zpětně, a to i na sebe (vysuď z něj i spodky, takový zmetek si nic jiného nezaslouží). Tyto návrhy Ti zdarma sepíší na charitě.
Jen mi přijde divné, že přítel již rok nemá doklady. Bohužel tomuto až tak moc nevěřím. Kde bere peníze?

dominikaromanova
18. zář 2017

@lusynkova,

bohužel s Tebou v některých věcech musím souhlasit, naposledy zde škemrala nějaká na kombinovaný screening v I. trimestru aniž by ho opravdu potřebovala. Ale to sem nepatří a rozhodně tyto dva případy nesrovnávám.

yelowangel
18. zář 2017

Nechci rejpat ale co vím azylový domy jsou docela plný a bývá problém se tam dostat, čekací doba bývá i několik měsíců. Ale ta ubytovna není špatný nápad - pokud teda neschytáte v sousedním pokoji věčně ožralý řvouny. Jinak jak znovu zajít na sociálku a prokousat se horou papírů ať máte aspoň z čeho žít. Žádost o alimenty určitě podej, že není v RL nic neznamená, bude se zjišťovat otcovství a jestli je dítě jeho bude mít vyživovací povinnost i na vás do 2 let věku dítěte. Že nebude platit - tak nebude, půjde sedět, povinně tam bude makat a platit bude z vězení. Pokud od něj znovu budeš mít modřiny zajdi k doktorovi a pak na policajty a podej trestní oznámení, musí ho vykázat, někdy mají i zákaz přiblížení na x metrů. Majiteli bytu to určitě řekni a popros ho odklad platby, je to taky jenom člověk a když tp vezmeš kolem a kolem co jinýho než vyhodit vás což by stejně udělal kdybyste mu nic neřekli a nezaplatili vám může udělat. Ale je mě divný že by se změnil až takhle ze dne na den. Jako jo můj chlap se taky zbláznil ale do práce chodil a s malým mě pomáhal. A časem se to srovnalo. Držím pěsti.

dydy43
autor
18. zář 2017

@lusynkova Chapu Vas, ze mi neverite. Sla jsem pro radu prave sem, protoze jsem se tady uz nekolikrat ptala na rady ohledne dcery a nektere byli uzitecne. Ale nejdulezitejsi je, ze me tady nikdo nezna. Je tezke nekomu rict do oci, jak zijete, ze Vas mlati otec Vaseho ditete, ze nemate na konci mesic co jist protoze nejsou penize a dcera ma samozdrejme prednost. Hrozne se stydim za to kam jsem se dostala, nikomu jsem to jeste nerekla, nebo ne uplne vsechno a kdyz z nervu nemuzete spat, je snadne to napsat ,,na papir,, Navic ja po nikom nechci penize, ani zadne veci, jen radu. Nebo ani ne tak radu, prevazne uz vim jake kroky mam podniknout, spis hledam ujisteni a nadeji ze to zoufalstvi jednou zkonci a ja zase budu zit jako normalni clovek.

dydy43
autor
18. zář 2017

Dekuju Vam vsem za snahu mi pomoct. Zatim se snazim sehnat penize na najem, je to pro me prvotni problem. Najemni smlouva je psana na me, mam vypovedni lhutu tri mesice, navic jsme davali kauci 16000, ktera by se mi hodila na pronajem noveho bytu, jenze o ni prijdu pokud porusim najemni smlouvu. Coz je jak pripad nezaplaceni najemneho tak odstehovani se ze dne na den. Navic mam svoji milovanou fenecku, kterou bych do azylaku vzit nemohla, nikdy bych si neodpustila, ze jsem ji takhle zradila. Mozna Vam to prijde hloupe, ale pejsek a dcera jsou pro me to nejcenejsi, radsi pretrpim dalsi utok nez jednu z nich opustit. Na UP jsem byla mam zazadano o prispevky HN, ktere by meli snad prijit uz v rijnu, coz mi take dost pomuze s najmem, ale nedostanu je, pokud v byte uz nebudu bydlet. Navic se bojim se jen tak odstehovat, udelal by mi ze zivota peklo, ze jsem mu bez reci odvedla dceru. Policie mi nepomuze dokud nebudu mit dukaz, takhle je to tvrzeni proti tvrzeni. Prijde mi to jako zacarovany kruch. Na internetu jsem se docetla, ze UP poskytuje jednorazovou penezni pomoc, nevite nekdo zda by se to mohlo tykat i meho problemu i bez toho abych musela nejake pani na prepazce rikat vse??

sisstin
18. zář 2017

@dydy43 pokud neni v RL, tak se muze ohledne dcery leda tak stavet na hlavu ;) jinak co vim, tak ale i azylak stoji kolem 4000 mesicne....

lusynkova
18. zář 2017

@dydy43 Nechtěla jsem se Vás dotknout, chápu Vaše důvody. Držím palce!

journals
18. zář 2017

Tak ještě jinak. Určitě hned dneska zavolej pronajímateli bytu a domluv se s ním. Popiš mu situaci, vysvětli mu co se stalo a požádej ho o nějakou domluvu. Pokud jste doteď platili v pohodě, nikdy nebyl žádný problém, tak by snad domluva šla.
Druhá věc - podívej se na pronájem pokojů. Nevím odkud jsi ale většinou pronajímají pokoje lidé/rodiny načerno, nechtějí žádné zálohy, vše je o domluvě. Určitě se podívej třeba na spolubydlení. To by mohlo být taky docela dobré a určitě najdeš i něco kam budeš moct i se psem.
http://www.spolubydleni.cz
http://espolubydleni.cz/podnajem-spolubydlici/

luckamarcu
18. zář 2017

@dydy43 jednorázová pomoc se týká těch co nemají ani nejnutnější zařízení... Což by si nesměla mít asi ani počítač a televizi. Přijdou do bytu a když nemáš třeba ledničku dají ti na ni, ale zase... Musíš donést potvrzení že si za ty peníze koupila ledničku... Bude líp,neboj, psa bych dala nějakým známým než se vyhrabes že všeho a šla bych do azylaku... Furt lepší než aby dcera viděla jak tatínek řeže maminku... Ten azylak mě přijde jako nejlepší řešení, před tím volem a predtim než se postavis na vlastní nohy a najdeš si jiný bydlení... Na té adrese kde bydlíte, bych nezůstala, bude tě tam stejně otravovat a už se v klidu nevyspis. Proto bych volila azyl, nebo ubytovnu, a až si dáš dohromady dávky řešila bych co dál... Nevím kolik je dceři ale můžeš si pak najít brigádu až budeš mít novej domov a dávky. Vše se dá zvládnout

dominikaromanova
18. zář 2017

@dydy43,

bohužel paní budeš muset svoji situaci popsat, ale nejsem si úplně jistá zda máš ze zákona nárok na tzv. Mimořádnou okamžitou pomoc.

babanci
18. zář 2017

Především se zbav toho "přítele". Ten Tě stáhne akorát ke dnu. Najdi levnou garsonku, možná, že nakonec budeš muset vzít zavděk i azylákem. Třeba načas, ale jednej, jednej, holka zlatá. A výživné si zajdi zařídit. Jdi na úřad, na všechno se poptej. Držím palce.

dominikaromanova
18. zář 2017

@dydy43,

odkaz na Mimořádnou okamžitou pomoc nalezneš zde, i další pro Tebe celkem důležité věci. https://portal.mpsv.cz/soc/hn/obcane/pomoc.