Problém se švagrem. Jak byste se zachovaly?

blackpeps
5. zář 2023

Ahoj maminky,
mám problém s manželovo bratrem. Než se nám narodily děti, bylo vše v pohodě. Ale co se narodily, začal se chovat jako debil a já ho už nemůžu vystát.
Do porodnice za náma chodil jak do kavárny na kafe, naše miminka choval na jedné ruce, protože to přeci dělal i se svojí dcerou, nerespektoval mou žádost, aby měl respirátor, když za námi půjde (byla zima, chřipky, covid).
Po příchodu domů se hned domáhal návštěvy na druhý den! Pohádala jsem se kvůli tomu s mužem. Neměli pochopení, že jsem po císaři, narodila se nám dvojčátka a my se učili fungovat jako rodina ...Když bylo miminkům pár týdnů, byla jsem donucena je jemu a tchyni dát do kočárku.Když odjizdeli, brečela jsem....Pak si vynutili návštěvu. Švagr si bez dovolení jedno miminko hned vzal a důležitě s ním chodil dobrou hodinu po místnosti, naklepaval mu neustále zadeček a frajersky choval opět na jedné ruce. Když jsem ho okrikla, tak udělal, jako že mu malý padá z rukou!!!
Jsem z toho člověka vyřízena. Z každé jejich návštěvy mám stres. Poslední kapka byla, když se tu objevil s tchyni, samozřejmne chtěli vozit ( neznám jediného dospělého chlapa, co chce vozit cizí kočárek). Říkala jsem jim, ať jezdí jen v okolí a když začnou plakat, ať okamžitě přijedou. Přijeli po hodině a jedno miminko se úplně zajíkalo pláčem. Prý tak pláče od začátku, ale "chtěli to zkusit"!! Malého jsem přes hodinu doma uklidňovala. Už toho člověka u našich dětí nechci. Teď se sem chystá tchýně a je mi zle. Jak byste se zachovaly? Švagra sem už nechci pustit.

krisstina93
5. zář 2023

Tak ho tam nepoustej, co udělá? Půjde ti vzít děti v kočárku násilím? Manžel na to říká co? Proste si musíš stát za svým a ne poslouchat tchýni a švagra jak malé dítě a pak někde brecet, ze ti berou děti.

michaela666
5. zář 2023

Neexistuje!! Jestli má švagr potřebu chovat a vozit mimino, ať si pořídí vlastní. Když se chovají takto, ani bych je nepustila do baráku a rázně si promluvila s manželem.

blackpeps
autor
5. zář 2023

@krisstina93 první měsíce jsme se s manželem pořád jen hádali. On mne obviňoval, že nemám ráda jeho rodinu a že moje mamka je u dětí často. Jenže ona mi pomáhá, nakupuje, uvaří...
Takže jsem vždy ustoupila, aby byl doma klid. Ale teď už mi došla trpělivost. Sice se asi zase rozhadam s manželem, ale já tohle už dál tolerovat nemůžu...

bara88
5. zář 2023

@blackpeps takže tvému chlapovi tohle nevadí jo?nevadí mu,když vaše dítě hodinu řve, nevadí mu že dělá ze mu miminko oada z ruky?v tom případě je pěkný debil a v době bavstevy bych šla s dětmi ven

sorboni30
5. zář 2023

@blackpeps jak budeš vědět, že má dorazit návštěva..jdi ven s dětmi.. řekni manželovi, že si neprejes aby k vám švagr chodil, že jsi z něj vyčerpaná a unavená, protože nerespektuje tvůj názor a ignoruje tě. Pokud je tvůj manžel normální, pochopí, že máš mít klid a být v klidu pro svá miminka která potřebují klidnou maminku..pokud je debil, tak mu řeknu pokud stojí o jejich návštěvy, ať si za nima chodí on sám, že takového chlapa doma nepotřebuješ. Protože on by měl stát za tebou, ne být proti tobě!

sorboni30
5. zář 2023

@blackpeps jinak bohužel.. já měla taky švagra debila.. a můj exmanzel se ho zastával. A mám dvojčata kluky... Až mě jednou švagr napadnul (feťák, basman).. skončila jsem se vším a i s manželem. Jsem 4 roky rozvedená a jsem šťastná, že nemusím hledět na toho debila a tchýni která řvala když šel opět sedět do basy, zastávala se ho jaký je to chudák a všichni okolo jsou špatní. 4 x v base byl asi omyl 🤭 Jinak opatrně.. děti vše vnímání. Kluci si pamatuji od malicka vše co jsem resivala se švagrem i exmanzelem. Dnes mají 8 a půl let a občas si vzpomenou 😏

tereza0111
5. zář 2023

Byla bych strasne nastvana na manzela, ze nerespektuje moje prani a potreby po cisari. Kratce po navratu z porodnice jsem taky nechtela navstevy a byla jsem vdecna, ze to snad vsichni respektovali
Cemu ale nerozumim, proc jsi brecela, kdy si svarg s tchyni brali miminka do kocarku a odjizdeli? Stejne tak to, ze svara miminko hodinu nosil po pokoji. Ono behem toho plakalo? To nepises. Neni preci jen trochu mozne, ze na nej mas az nespravedlivou averzi? Zas na tom, ze se objevi a chteji vozit mi neprijde nic tak strasne zleho, obecne je to povazovano za kategorii pomoci - opravdu to mysli spatne?

westie
5. zář 2023

Já bych se zachovala tak, že bych si nejdřív vše ujasnila s manželem, domluvila se na jasných pravidlech, jak se má kdokoliv chovat k našim dětem. A buď manžel nebo já bych tato pravidla řekla všem návštěvám. A kdyby je nedodržovali, příště by měli smůlu. My to takto zavedli s našimi rodiči (mými i od manžela) a všichni věděli, že máme jasná a striktní pravidla, jak se mají k našim dětem a k nám jako k rodině chovat. Například šlo o to, že tchýně byla schopná přijít kdykoliv bez ohlášení na návštěvu, během návštěvy nám byla schopná sama od sebe uklidit nádobí z myčky, moji rodiče zase ví, že u nich naše děti nikdy nenechám, protože nejsou schopni jeden večer vydržet bez piva. A takových příkladů bych našla spoustu. Ale upřímně bych nebrečela, že si příbuzní vezmou děti do kočárku a vyrazí s nimi na procházku. A nešla bych proti manželovi s tím, že si přeješ, aby jeho příbuzní nechodili na návštěvy - to nemůže přeci vzít nijak jinak, než útočně a nemáte šanci se mezi sebou dohodnout na rozumných podmínkách. Manžel by měl nejdřív pochopit tvoje obavy a že je jedno, jestli je to rodina tvoje nebo jeho. A ty bys zase měla vyslechnout jeho úhel pohledu a jeho obavy.

blackpeps
autor
6. zář 2023

@tereza0111
@tereza0111 s manželem jsem se tenkrát dost pohadala. Hormony dělaly své a já fakt nebyla připravená pár dní stará miminka někomu půjčovat a vůbec jsem nechtěla resit návštěvy.
Averzi vůči švagrovi mám, ale je to z důvodu jeho bezohledného chování. Já s ním do té doby neměla sebemenší problém.
Na tom, že přijedou za detma, chtějí je povozit, nic špatného nevidím, ale když nerespektují to, o co je požádám, tak to už problém je. A když švagr naklepaval jedno miminko takovou dobu, neplakal. Nebyl k tomu důvod. Tenkrát jsme se s manželem shodli, že nám švagr ukazuje, že on je ten zkušený rodič a my blbci. Ten pocit měl i manžel. A tenkrát, když nám vrátili totálně ubrecene miminko s tím, že neposlechli mou prosbu, aby hned přijeli, jim sám řekl, že dojezdili. Byla jsem za to vděčná, ze se za mne postavil, ale ničemu to nepomohlo.
Při další příležitosti (rodinná sešlost) chtěla tchýně i přes to, co jí manžel tenkrát řekl, vozit. Souhlasila jsem, abych nedělala nějaké scény před ostatními . Pro kočárek si přišel švagr, neřekl ani popel, kočárek mi vzal a začal odjíždět. Byla jsem jak oparena. Tak jsem mu řekla, aby jezdil jen tady a že mne posledně dost naštvali a on odstrčil kočárek, odešel a z restaurace naštvaně odjel.
Nepřijde mi to jako normální chování a vůbec se mi takové chování nelíbí u našich dětí.
O pomoci se tady mluvit nedá. Hned na začátku jsem všem řekla, že pokud mi chtějí pomáhat, ocením pomoc s úklidem domu, s nákupy, vařením. Ale vozeni kočárku pro mne pomoc není, jelikož nemám potřebu od tak malých dětí odcházet a ježdění s kočárkem je pro mne nesmírná terapie a vyčištění hlavy. Ale samozřejmne jsem rodině v ježdění s kočárkem nebranila. Teď mne ale bohužel zklamali a nechci ani vědět, kolikrát naše děti nechali "vyrvat".

marketa1218
6. zář 2023

@blackpeps proč se tě manžel nezastane? Já vím, je to jeho rodina, ale teď má vás a vy jste jeho rodina. Tohle si nenech líbit, jsou to vaše miminka. Já mám třeba zase strašnou švagrovou, měli jsme nespočet konfliktů, byla jsem na ní ze začátku krátká , ale kdyby se mě manžel nezastaval, tak spolu nejsme. Tenkrát nám chtěla překazit i svatbu, hele nedej se.

blackpeps
autor
6. zář 2023

@westie určitě souhlasim. Zakazovat návštěvy tchyni nechci a ani nebudu, švagra tu ale nechci. Nebo takhle, samozřejmne, ať za manželem na kafe přijede, ale bez mé a děti přítomnosti.
Manžela proti jeho rodině stavět nechci, ale já jako máma nedovolím, aby někdo neustále s našimi dětmi "zongloval", nechával je venku hodinu plakat, protože on si chce vyzkoušet, jestli je zvládne uklidnit apod. Ať si honí svoje ego jinde a rozhodně ne na našich dětech.

bara88
6. zář 2023

@blackpeps tak když se tě tedy manžel zastal a ty mu dítě nedáš tak nechápu čeho se jako bojíš?

mari90
6. zář 2023

@blackpeps tak jsou to tvé děti, mně to přijde takové divné od toho švagra...navíc já nechtěla své první dítě půjčit skoro nikomu...a v závěru ho nikdo chovat ani nechtěl, protože měli všichni strach, dcera se narodila dost předčasně

radecka1
6. zář 2023

@blackpeps Na jednu stranu Tě chápu, že si chceš děti uzit, ale tedy říct, že ti můžou příbuzní pomoct s nákupem, vařením a úklidem a děti jim půjčit nechceš (tedy švagrovi) se mi zdá dost drsné. Nemyslíš, že se na děti těšili a že by si to s nimi chtěli užít? Rozhodně se švagr netěšil na možnost šůrovat ti dům. A pokud jsou s dětmi v kočárku, tak to není na celý den, ale třeba na hodinu a pokud nechodí jen u domu, tak prostě nějakou dobu trvá než se vrátí i když dítě brečí a člověk se ho nějak snaží utišit a při to jede domů. A nemyslím si, že by někdo s nadšením jezdil se řvoucím dítětem. A ty můžeš jít s dětmi ven jinou část dne.

jeyre
6. zář 2023

@radecka1 A mně to zase přijde naprosto v pořádku. Pokud k někomu jedu s tím, že pomůžu, tak holt pomůžu s tím, co je potřeba a ne s tím, co se mi chce a ona o to ani nestojí. Proč by se máma dvojčat pár dní po porodu měla ohlížet na pocity švagra, když jim jsou ty její očividně jedno? Pro mě je tohle období, kdy co ženská řekne, tak má platit.

alice180
6. zář 2023

@radecka1 no ale švagr má poslouchat, co mu rodic toho dítěte říká nebo ne? Pokud mi řekne matka nebo otec netres s ním, tak netresu. Když mi řekne pokud bude řvát vraťte se vrátím se. Rozhodně se zeptám, jestli si dítě můžu pochovat atd. Moje dítě to není.

michaela666
6. zář 2023

@radecka1 Nejvíc se na dítě těšili 9 měsíců jeho rodiče nemyslíš? Takže mi přijde absolutně nevhodné se hned po příjezdu z porodnice kýblovat k nim domů. To je chování bezohledného burana a ne chlapa co už děti má a logicky musí vědět, jak bylo jeho ženě v šestinedělí. A teď si to vynásob dvěma miminkama + rekonvalescence po císaři.

Tohle není pomoc, ale přítěž. Po psychické stránce sakra velká.

blackpeps
autor
6. zář 2023

@michaela666 děkuju ❤️

michaela666
6. zář 2023

@blackpeps Není zač 🙂 Pochybuju, že k vám švagr chodí uklízet, vařit nebo nosí nákup, takže z jeho strany vítaná pomoc 0.

blackpeps
autor
6. zář 2023

@radecka1 zatím jsem ještě nikomu neřekla, že jim miminka nepůjčim. Pouze premyslim, jak se k celé situaci postavit.
Po švagrovi jsem rozhodně nechtěla ani nákup, ani úklid. Mluvila jsem o babičkách, které pořád říkaji, jak mi chtějí pomoct a abych si odpočinula. Pro mne je pomoc a odpočinek, když nemusím vařit a uklízet a můžu se věnovat našim pokladům.
Moje mamka to pochopila, přiveze nákup, upece buchtu a s miminkama jezdí v kocarku a hraje si s nima. Nikde jsem nepsala, že mají vysurovat barák k dětem nesmí. Jde mi jen o respektování mne jako mámy.

sorboni30
6. zář 2023

Jako čtu tady dobře??? Kdyby to byla švagrová která dojede že chce pomáhat.. pochopím. Ale švagr?? Každá matka si o pomoc dokáže říct a pokud maminka zatím pomoct nechce, nepotřebuje a spíš ji vadí, prostě bych to tak brala!! Jako pardon, ale kde kdo přišel na to, že protože je to rodina, může si vzít na procházku děti kdy chce...? Poslala bych je do prdele a nebavila se s nima. A v šestinedělí by se maminka měla seznamovat s miminkama, poznávat je, oni ji..přijít na rezim který bude vyhovovat a ne že jim režim bude dělat někdo "cizí"? Já bych si nikdy nedovolila někam přijet a říct co "já chci"
Tady jde o respektování toho druhého. Mimochodem každý když slyší dvojčata se děsí kolik práce to je.. ale není to pravda. Je to právě super. Vše naráz, děti si spolu zahrají, lepsi uspávání pak samotných v pokoji kdy mají jeden druhého a neupinaji se tolik na maminku, lepší nástup do školky, školy, vždy vedle sebe mají "kamaráda" a nikdy nejsou sami.. Takže pomoc ano, ale záleží na mamince "jakou" pomoc chce. Já jsem ocenila, kdyz byla miminka větší jak měsíc když je brali na procházky. Teď mám dceru a nikdo mi ji nebral s kočárkem a celý den s ní, jsem už dost unavená a někdy nechápu jak jsem mohla dát dvojčata.. ale ta pomoc byt malinká je fakt super. Jen si o ní ta maminka musí dáma říct! Ne že je někdo bude určovat jak nesvéprávné

blackpeps
autor
6. zář 2023

@michaela666
@michaela666 naprosto. Pro mne akorát neskutečný stres.

pajusz
6. zář 2023

@blackpeps prosím tě a ty jsi nesvepravna? Nebo proč prostě rázně nezakrocis, nebo jste na svagrovi, tchyni nějak závislý že si "nemůžeš dovolit" stanovit jasný hranice? Lidi se k tobě budou chovat tak jak ty jim dovolis, zamysli se nad tím

radecka1
6. zář 2023

@blackpeps Teď už to zní o dost jinak, než původní příspěvek 🙂. Třeba se švagr v té restauraci naštval a máš po problému. To, že se naštval už není tvůj problém. Pokud se Ti něco nelíbí, tak mu to řekni a děti klidně nedej. Jen doporučuji trvat pouze na důležitých věcech, jako vrátit v dohodnutý čas, nedržet nebezpečně. To, že dítě plácá po zadečku a ty bys neplácala, mi přijde zbytečné řešit, pokud to dítěti nějak nevadí. Držím palce, ať jsi spokojená.

lovecanda
6. zář 2023

@blackpeps nepustila bych si k dětem ani jednoho, nemají na ně jakékoli právo, ty jsi rodič, ty jsi matka, takže tvoje pravidla. Děti nejsou hračka, buď budou respektovat tebe, nebo je prostě neuvidí

mama_mila
6. zář 2023

Četla jsem jen úvodní příspěvek, takoví lidi by nesměli přes práh, absolutně ne. A manžel by se mohl postavit i na hlavu. Měla jsem jen jedno dítě (ne dvojčata) a první měsíce mě dokázaly naštvat, rozbrečet nebo rozhodit i míň hrozné věci (nevím, jak jinak to napsat). Takže tak.

radecka1
6. zář 2023

@jeyre hele, i ostatní se těšili na miminka. Pokud se jí to nelíbí, tak ať mu je nedává, proti tomu nic nemám. Ale to, že má děti neznamená, že najednou všichni budou skákat, tak jak ona bude pískat a když ne, tak děti neuvidí. Jsou věci zásadní, na kterých trvám a pak věci, které pokud dítě neohrožují, tak ať si každý dělá dle uvážení. A to, že manžel k nim vzal návštěvu, tak to si musí dohodnou s manželem.

alice180
6. zář 2023

@radecka1 to by mě teda zajímalo, kdyby si švagrovi řekla ať to dítě neplaca a on by udělal, že dítě mu padá s rukou, jak bys reagovala ?

radecka1
6. zář 2023

@michaela666 Tak mu snad mohli říct, ať nechodí a přijde až za 14 dní. A pokud mu to řekli a on to nerespektuje, tak pak mi není vůbec divné, že mu děti dávat nechce a sama bych nedávala. Pokud mu manžel řekl ať přijde, tak je to chyba manžela.

radecka1
6. zář 2023

@alice180 Byla bych naštvaná a dítě bych mi vzala, pokud se chová jako pitomec. Neřešila bych, pokud dítě poplacavá a dítěti to nevadí.