Problémová babička: Jak řešit konflikty s rodinou?
Zdravím dámy. Zajímal by mě váš názor na následující, s tím, že nepotřebuju moralizovat jak bych měla být vděčná za to, že mi někdo pomáhá. Jsem, ale jde o něco jiného - po rozchodu s otcem mé dcery před třemi lety mi moje matka nabídla, že se bude starat o moji dceru, které v té doby byl rok a půl tak, abych mohla chodit na plný úvazek do práce. Moje matka je 4x rozvedená, my dvě jsme při společném soužití také měla problémy vyplývající z jejího nerespektování mých hranic, ale protože jsem věřila, že se třeba aspoň trochu změnila, její nabídku jsem přijala, byť jsem jí řekla, že její neznalost sebe sama může potenciálně soužití našeho tria ohrozit a ať raději předtím jde za psychologem a promluví si s ním. K tomu nedošlo, protože byl lockdown. Sestěhovaly jsme se tedy, ona, já a moje dcera do bytu, kde nyní platím nájem 20.tisíc.
Problémy začaly docela brzy - šlo o takové věci, jako že si nerozsvítila velké světlo, když dceři utírala zadek nebo když ještě ráno v zimě byla tma a dceři tak zadělávala na problémy. Nebo nechávání otevřeného okna v její přítomnosti, nechávání dceru křičet za dveřmi pokoje, ve kterém jsem pracovala na home office a protože dělám HR/Recruitment manažerku, bylo docela blbý, když jsem zrovna měla meeting s ředitelem společnosti nebo kandidáty. Nebo se rozhodla, že dceru přivede na svoji víru (křesťanství) a vůbec ji nenapadlo zeptat se mě a dceřiného otce, zda s tím souhlasíme. Protože co kdybych já byla budhistka a bývalý partner jehovista. To by asi dcera byla docela zmatená. Na moji poznámku, že toto není možné, vystupovala defensivně, že tato víra je ta pravá a další podobné bláboly. Šlo další a další věci, které jsem jí milionkrát opakovala až do mého vyčerpání, bez většího efektu. O věci, které mi způsobují časovou a i finanční újmu, jako například to, jak správně topit, jak pečovat o dceřino prádlo (když se sama ze své iniciativy jala ho vyprat, přestože jsem jí jasně řekla, že ho budu prát sama), nevšimla si skvrny a zaprané tričko se muselo vyhodit. Nebo že špinavé věci dá zpět do skříně a já si jich nemám šanci všimnout a pak zbytečně musím prát, přestože už jsem ten den vyprala dva cykly.
Nad to je chytrá jako rádio, všechno je to proto, že jsem nepřijala ježíše do svého života, jinak prý všechno mohlo být jinak. Dvě psycholožky, které o tomto byly informované, mi doporučily, ať si udělá psychiatrické vyšetření, protože je tam sklon k fanatismu a s člověkem takto nastaveným se samozřejmě nedá cokoli konstruktivně řešit, protože všechno hází na vnější "zlo", tudíž nulová introspekce a naneštěstí její komunikační návyky jsou na takové úrovni, že ani druhého člověka nenechá domluvit větu a primárně je v silně defensivním nastavení.
Ona sama věci, které jsme řešily, považuje za banalitu a cituje ježíše s tím, že z její strany několikrát padlo i to, že bude konec světa, na což jsem tedy volala psycholožce, která velmi striktně řekla, že toto před dítětem nikdy nesmí vyslovovat a že by jí i sociálka mohla zakázat styk s vnučkou. Na vyšetření psychiatrem jsem se nakonec vypravila já a ten konstatoval, že jsem na okraji fyzického a mentálního zhroucení. Po čtyřech letech neustálého řešení problémů, hádek, a pak čtyři měsíce, kdy jsem na dceru, která sporadicky chodila do školky, byla sama a pracovala z domu na plný úvazek, do toho ráno chodila s dcerou do školky, dopoledne ji šla vyzvednout, vařila ji v obědové pauze při práci oběd nebo se o ni starala, když byla nemocná, vše při plném úvazku, při náročné práci. V tu dobu byla její babička nemocná a byla v nemocnici.
Jak to vidíte, dámy, řeším blbosti?
@swan42 Otec ji má 1 úterní odpoledne od 15:30 - 20:00, já v práci končím v 17:30, domů se dostanu v 18:30, takže mám hodinu a půl "volno". Pak ji má v pátek, to je stejná situace (on si zkrátil týden na 4 pracovní dny, protože péči o dceru v tomto režimu nezvládal a neměl čas si užívat života, jak to nazval). Jediný den, kdy mám volno od 9-18h je sobota, kdy doháním resty z týdne. Nevím, co konkrétně ti připadá jako řešení kravin. Ze školky ji může vyzvednout max. v úterý, protože v pátek se mu nechce, to například uklízí...Víc to asi nebudu komentovat.
Souziti s blaznivou matkou je chyba, zkusila bych si sehnat nejakou jinou spolubydlici, nebo idealne noveho chlapa 😉 btw proc spolu nebydli samozivitelky? Zkousel nekdo?
@barumrallyebum Taky mě to napadlo, ale myslím, že spousta lidí chce především soukromí a už konečně nějaký svůj klid. Každá rodina má zažité rituály, synchronizovat je mi nepřipadá snadné.
@swan42 Cituji: "Samoživitel/samoživitelka je osoba, která vychovává dítě nebo děti samostatně, bez partnera. Příčinami samoživitelství mohou být rozvod, odloučení od partnera nebo úmrtí partnera".
A možná neodpovídej na dotazy v době, kdy máš PMS. Nemáš nejmenší tušení, co chci nebo nechci řešit, co jsem řešila nebo řeším a moje záměry. Skutečně netuším, od jakých faktů se odrážíš. Tímto naši polemiku končím, mám na řešení skutečné problémy.
@goldenova já budu asi zla, ale vítej ve světě matek.. to , že máš praci, dite co dva týdny doma s nemoci má každá druhá, to, že musíš vařit to samé ..ikdyz já připravují dceři do školy do první třídy i obědy skrz alergie, synovi do školky svačinky. . Budu péct pečivo, nemůžu koupit ani blbej rohlík pro ni, koláček či cokoli jiného. Máš matku se kterou nevycházís a tebe to ničí. Tak buď to ukončí to soužití a pořád si prostě sama jako dalších jiných žen, nebo se na to vyser, najdi si jinou práci vhodné zkombinovanou se školkou. Vzdělani urcite máš, takže nevěřím tomu že by se něco nenašlo...
@ai30
@jancazao
Holky aspon vy trochu premyslejte, pokud nejste taky zaslepeny ublizenosti, jak to mate v zivote tezky...
Ano, samozivitelky taky nemaji partnera, stejne jako svobodny matky, ale tam je dulezita druha cast vety-ktery se o dite stara.
Zkratka, pokud otec funguje, plati alimenty a dite si bere, uz to proste neni tak, ze dite vychovava, stara se o nej a zivi ho matka sama.
Otec se taky stara a plati a vychovava, i kdyz podstatne min. Ale dela to, tak proste neni samozivitelka, ja za to nemuzu 🤷♀️
@swan42 No ty si docela zahravas se slovem 'rozbor' 🤣 Kdyz uz tu sestavujes curriculum vyuky, tak ho tam prosim prihod. 😅
Ja vim, ze ty jsi sem prisla pro akademickou diskusi o vyznamu SAMO-zivitelka, ale mimo tvou hlavu to funguje tak, ze pokud rozvedeni rodice nemaji stridavou peci, je ten, ktery ma dite v prevazne peci samozivitel.
@swan42 @swan42 Já se mohu ptát na co chci, doporučila bych spíš tobě nevstupovat do diskuzí, které tě unavují🙂
Kromě tebe mi tady odpovídaly nezakomplexované ženy konstruktivním a praktickým způsobem bez nutnosti používání 3 výsměšných smajlíků ala adolescent. Nicméně chápu, že pokud jsi nervózní z toho, kam jet s dětmi na dovolenou a zakládáš tady diskuze na téma "kolik dát kadeřnici, pedi/mani spropitné", tak jsme životní filosofií podstatně jinde. A otázka je, kdo řeší naprosté blbosti. Zatím to vypadá, že ty.
@goldenova opet si pletes pojmy... nebyla to diskuze, ale zprava na mem profilu... a narozdil od tebe jsem prave ze nezakladala diskuzi a neptala se jestli resim nebo neresim kraviny. Trochu si ujasni jak ten kun vlastne funguje. A nebo mozna si nejdriv ujasni co vlastne chces v zivote a zacni se podle toho chovat, urcite ti tady spoustu nezakomplexovanych poskytlo relevantni rady. Otazka je, jestli si z toho dokazes neco vzit dokud jsi sama zakomplexovana 🤷♀️
@swan42 Samozrejme mas pravdu! Rozvedeni otcove plati statisice a vzdy posilaji presne to, co maji predepsano, v zadnem pripade nezatajuji prijmy a neplati minimum, ktere se pocita jako 'snaha platit'. Nejvetsim problemem dnesni spolecnosti jsou skorosamozivitelky, castecnezivitelky a prevaznesamozivitelky, ktere se oznacuji jako samozivitelky. Naprosto fandim a podporuji tvou snahu tuto zasadni nepresnost napravit. 🫶

@kubesovaadelka zadavatelka ale neni samozivitelka