icon

Problémy s partnerovým dítětem: Jak zvládnout víkendy?

anonymnii
23. čer 2023

Ahoj všem,

chtěla bych se podělit o svou zkušenost s partnerem, který má dítě z předešlého vztahu. Před rokem jsem poznala super chlapa, vše bylo zalité sluncem, nikdy předtím jsem lepšího nepoznala. Řekl mi, že má sedmiletou dceru z předešlého vztahu, kterou si bere ob víkend.
Vzhledem k tomu, že jsem nikdy neměla chlapa s dítětem a já sama děti nemám, tak to pro mě bylo nové, ale nijak mě to neodradilo. Řekla jsem mu, že to chápu, že má dítě a ať víkendy s dcerou tráví sám, abych jim do toho nijak nezasahovala a malá si ho mohla naplno užít bez asistence nové ženské 🙂
Po dvou měsících mě ale začal lanařit, abych víkend s jeho dcerou trávila s nimi a že už holčičce o mě řekl a že mě chce poznat. Říkal jak je hodná a že ji v noci neprobudí ani buldozér 😃 Tak jsem tedy svolila a vypadalo to, že mě malá přijala dobře, hned se ke mě měla a pořád se točila jen kolem mě, což bylo milé, ale chvílemi už jsem cítila, že by mě mohla nechat chvíli vydechnout. Neustále si mi totiž sedala na klín, pořád se mě držela a běhala za mnou i na wc nebo do koupelny. Už to prostě bylo moc, neustále vyžadovala mou pozornost a k příteli jsem se neměla možnost za celou dobu ani přiblížit. Celé jsem to snášela s grácií a těšila se až večer ulehne a budu moct být chvíli s přítelem. To se ale nekonalo. Šel ji uspat, s tím, že pak přijde za mnou do obýváku a pak se k ní vrátí, aby spal s ní. Během chvíle se malá probrala a obrovský křik a scény, že proč neleží s ní. Řekl jí, že za ní přijde, až dokouká film, ať si jde zase lehnout. To nerespektovala a křičela dál, tak jí šel znovu uspat a za chvíli nanovo. Tak už pak zůstal u ní.
Byla jsem z toho docela v šoku, že tak vyváděla, ale říkala jsem si, že holt je to pro ni nové.
Jenže takhle se to táhlo několik víkendů.
Přes den jsem se ji věnovala na tisíc procent, byla jsem tou nejhodnější “tetou “ a večer mi bylo odměnou řev a scény, když měla spát. Jen proto, že její tatínek po uspání odešel za mnou na gauč.
Tak teď spí holka v obýváku, kdyz k nám přijede, aby na něho viděla(kdyz se vzbudí) a po dokoukaní filmu, jdu já spát do ložnice a on s ní zůstává v obýváku na gauči 🙈
Poslední dobou se i přes den ke mě občas nechová hezky, kolikrát do mě doma nebo venku strčí a diktuje co mám dělat. A jak není výjimečně po jejím, tak začne být zlá a má ošklivé řeči, které až zabolí. Několik návštěv mi dokonce říkala, že si nepřeje, abych měla s jejím tatínkem dítě nebo svatbu, přitom jsme se o tom nikdy s přítelem před ní nebavili a ani to zatím nemáme v plánu.
I tak mi ale tyto řeči dost ublížili, protože přítele miluju a tohle se mi nehezky poslouchá.
Navíc není absolutně samostatná ani na chvíli.
Je to opravdu náročné a začínají mě ty víkendy s ní vyčerpávat a ubíjet.
Někdy mám pocit, že mě má rada a pak mi jak kdyby vrazí kudlu do zad svým jednáním. A já jako nerodič s tím nemohu nic dělat, abych jí vynadala nebo tak.
Už přemýšlím, že je zase nechám trávit víkendy beze mě, byla to asi chyba na to přistoupit, jenže já myslela, že to půjde a dělala vše, aby to bylo hezký.
Co si o tom myslíte?

anonymnii
autor
23. čer 2023

@sinicka Mám dobrou kamarádku, která má taky sedmiletou dcerku a mluvím s ní několikrát týdně, je rozvedená a má už přes rok nového partnera a holčička spí normálně v pokojíčku a ona s partnerem v ložnici, dcerka je hodná a slušně vychovaná, samozřejmě taky umí pozlobit, ale v normě. Umí si hrát i sama, umí být samostatná a nikomu neustále něco nediktuje. Znám ji už několik let a pravidelně se vídáme, takže vím, jaká holčička je a co nevím nebo nevidím, tak mi poví kamarádka. Když jsem jí pověděla o partnerově dceři, tak byla v šoku a soucítí se mnou. Její dcera jezdí taky k tatínkovi na víkendy, který má také partnerku a tam taky spinká odděleně a chová se slušně. Rozhodně nezboří křikem barák, když se taťka vzdálí od ní z postele, byť jen na záchod.
Takže holt mám takové porovnání.

miryp
23. čer 2023

Víš jak to na mě působí? Jako bys to měla nastavené v hlavě tak, že když ty jsi musela být poslušná holčička a nemohla jsi otevřeně projevovat po rozvodu svých rodičů své emoce, tak ona to má mít stejně, aby ti tím nenarušovala tvůj život. Já bych naopak čekala, že když sis tím sama prošla a víš, jak to bylo těžké, budeš pro ni mít pochopení a pomůžeš jí to nějak zpracovat... A pokud chápu tvá slova "Ne vždy člověk narazí na vzorné děti, o to víc mě mrzí, že jedno takové má můj partner." správně, tedy že ji považuješ za nevychované dítě, pak je mi holčičky upřímně líto...

urtica
23. čer 2023

@anonymnii Každý reaguje jinak. To, že se ta holčička chová navenek vzorně neznamená, že netrpí vnitřně a že se jen nesnaží přizpůsobit, aby ji měli rádi. Poslušnost není vždycky pozitivní ukazatel. Tahle situace je pokaždé obtížná- jak pro nového partnera rodiče, tak pro děti. Vřele doporučuji https://www.tretirodic.cz/

sinicka
23. čer 2023

@anonymnii dcerka tvoji kamaradky ale zije s ni, v jejim prostredi a se svou maminkou. A pokud netravis vikendy s jejim otcem, tak nemuzes vedet, fakt ne. A ptam se uz po ctvrte.. proc ji furt s nekym porovnavas, abys ukazala jak strašná je?
No tak je taková. A co jako. Vyroste. Jednou bude dospělá žena, třeba úspěšná, třeba bude skvělá máma.
Proč ji furt chceš proboha předělávat? Je prostě třeba více emotivní. No a co??? Může si být upištěná, ubrečená jak chce. Je to malé dítě. Teprve se všechno učí.
Ty jsi vůči ní extrémně zaujatá a bude špatná i kdyby měla vychování a morálku jak princezna Charlotte. Nech ji být dítětem, protože je dítě. A dost maličké.
Podle mě ji prostě nesnášíš a možná na ni žárlíš. Nebo já nevim, jaké máš očekávání..
Když chce spát s tátou, ať spí. Co je komu do toho, když chce i táta.
Ty si teda vymez svůj prostor - záchod, koupelna.. a pokud jí nechceš dělat program, tak nedělej.
Odejdi na půl dne pryč, nebo je nech samotné. To ty jsi tady dospělá a zodpovědná i za svoje psychické zdraví. Když ti ta chudák holčička tal vadí, tak se zařiď, ale nechtej to proboha po ní.

zmrzlinka
23. čer 2023

Každé dítě má ale jinou povahu a jiné potřeby.To že kamarádky dítě je samostatné neznamená ,že když je jiné dítě min samostatné,tak že je to dané výchovou....často je to povahou.Uprimne mi je holčičky líto.....nezapadla do Tvých představ hodně holčičky a proto je nevychovaná....chudák děcko ....

zelenaesmolda
23. čer 2023

@nnnadja
Ta holka je taky dost velka na to,aby chapala,ze je treba dodrzovat pravidla.
Co bude priste?Bude spat s tatinkem v posteli az do puberty?

anonymnii
autor
23. čer 2023

@miryp Tak mě to naštěstí nepoznamenalo a myslím, že jsem dobrý, slušný a citlivý člověk. A to jsem zažila mnohem horší věci než byl rozvod mých rodičů.
Nemyslím si, že rozvod je to nejhorší, pokud si pak rodiče najdou vhodnějšího partnera, se kterým vládne pohoda, která třeba předtím mezi rodiči nevládla a to dítě se v tom logicky necítilo dobře.
Já to chápala už kdysi v těch sedmi letech a toužila po hezkém dětství v klidné rodině, i za cenu, že biologického otce uvidím jen ob víkend. A mamce jsem přála, aby byla hlavně šťastná.

te_reza
23. čer 2023

Ty děti nemáš, takže veškeré iluze a představy o životě s dětmi veškeré žádné. Je jí 7. Ty jsi cizí teta a tátu vidí jednou za 14 dní. Můžu ti s čistým svědomím říct, že kdybychom my měli jít s chlapem od sebe a mě by nahradila cizí teta, tak se z ní pose*eš. Nastavila bych určitě nějaké hranice, ale jestli chce být po večerech s tátou - tak si prostě jednou za 14 dní nevrzneš, no 🤷

anonymnii
autor
23. čer 2023

@sinicka Znám se i s bývalým od mé kamarádky, byla jsem jim kdysi na svatbě, takže jsem v kontaktu i s ním. Kamarádka s tím problém nemá, nerozvedli se ve zlém. Byla jsem u něho i se svým partnerem na grilovačce přes noc a mel tam svoji dcerku, tak jsem byla i svědkem, jak to u nich chodí, to mi věř.
A je normální, že když mám s čím porovnávat, tak porovnávám. Díky tomu vím, že to jde i lépe.
Ale jak píšu, tohle neovlivním, jaká je dcera mého partnera.

izz76
23. čer 2023

Takže jde o princip, ze dospěli spi spolu a dítě musí spát samo.. A proč , kdo tento princip vymyslel? Zakladatelko holka není tvoje, to je cely problém, nemáš k ni cit,najdi si bezdětného chlapa.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@te_reza Tak mě teda o jakékoliv intimnosti v přítomnosti partnerovi dcery opravdu nejde, to mě ani nikdy nenapadlo.
Řeším tu úplně něco jiného.

koordinatorka_odboje
23. čer 2023

@anonymnii uplne chapu, jak to pro tebe jako prp bezdetnou musi byt tezke. Mam stejne stare dite, takze si uz muzu dovolit rict, ze ta vase mala je naucena, ze se kolem ni toci tatinkuv vesmir. Zazila jsem to u pribuzne, a musim te varovat, ze se to vekem mize stupnovat.

te_reza
23. čer 2023

@anonymnii bylo to obrazně řečeno, chtěla jsem tím říct, tak jí prostě toho tátu jednou za 14 dní nech. S nějakými hranicemi, samozřejmě.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@te_reza No proto přemýšlím, že je nechám samotné, o těch víkendech. Když teda tolik potřebuje jeho přítomnost v noci a mě pro změnu celý den uzurpuje pro sebe, ať si uzurpuje svého tatínka.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@koordinatorka_odboje Děkuju za podporu. Taky se obavám, že se to může časem zhoršovat, pokud s tím nikdo nebude nic dělat.

konidana
23. čer 2023

@anonymnii myslim ze nejaky spolecny cas je potrebny ale sel by omezit jak tu uz nrkdo psal. A je potreba nadtavit hranivmce i za cenu ze se dite vztekne. Myslim pres den jak na tobe furt visi. Musite se s parnerem oba vymezit k tomu aby za tebou nelezla na zachod a koupelny atd. A na techto pravidlech trvat a vynucocat je neustale a dodrzovat. Bude to narocne ale casem to pujde...

koordinatorka_odboje
23. čer 2023

@anonymnii Nevlast.svagrovi takto rozmazlena dcera znicila vztah. Dnes je ji uz 20, on prohledl, ze by to takto dal neslo. Ale xx let jsi mu to mohla rikat po dobrem, po zlem...a stejne zaryte to nechtel videt, a kdyby se s nim jeho tehdejsi trpeliva pritelkyne konecne nerozesla, nechce to videt dodnes. Ted ma druhou manzelku a malou dceru. Prvni dcera mu udelala scenu kvuli penezum a nechce ho pry nikdy videt, ale pro penize mu vola.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@konidana Tak já už o tom partnerovi říkala, že mi není příjemné jak na mě pořád visí atd. On byl tehdy překvapený, myslel si, jak je hezký, že mě takhle přijala a že si to asi užívám a on si užíval, když ji viděl jak se ke mě má, jenže mu nedošlo, že je toho už moc. Mojí známé na návštěvě malá seděla asi tři hodiny na klíně a já už viděla, jak je z toho celá bolavá, ale bylo jí blbý to říct, asi čekala, že se můj partner ozve a malou z ní konečně sundá. Tak jsem už musela do toho vkročit já a říct malé, ať sleze, že už tetu bolí nohy a záda z toho. Prostě jsem musela příteli vysvětlit, že je hezké, že je kontaktní, ale někdy je to už prostě příliš a že si nemůže myslet, že je to každému příjemné.

sinicka
23. čer 2023

7 leta vydrzela 3 hodiny na nekom sedet? A to o ni rikas, jak je nevycválaná. Já neznám žádné sedmileté dítě, které by vydrželo tak dlouho sedět. To je obdivuhodné..

anonymnii
autor
23. čer 2023

@koordinatorka_odboje Tak to je smutné. To je asi tím, že ti tatínkové mají prostě svoje holčičky za svaté a nechtějí slyšet žádnou vítku, i když je oprávněná. Taky s tímto občas s partnerem bojuji. Je mi jasné, že asi nikdo nechce slyšet kritiku na své dítě, taky se mi nesnadno příteli vysvětluje, co by se mohlo změnit nebo že je docela rozmazlená. A taky se i kvůli tomu někdy pohádáme.
Protože on většinou stojí zarytě za svou dcerou. Což i chápu, ale pokud chce mít vážný vztah, tak je potřeba brát ohledy i na partnerku.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@sinicka Ano, představ si, že téměř 3 hodiny vydržela sedět na mé známé, kterou si také oblíbila. My jsme si celou dobu povídali a ona jen seděla na klíně, nepobíhala kolem nás, ani si nešla hrát. Asi aby o něco nepřišla, kdyz se bavíme, nevím. Ale i tak, mohla si sednout normálně na židli, jenže ona furt jen na klíně. Je pravda, že akorát, kdyz si moje známá odskočila na toaletu, tak z ní slezla, ale pak hned zase naskočila.

veronicka89
23. čer 2023

Ze kdybys mela dite nebrala by sis takove ceci osobne ptz bys vedela ze deti takove veci delaji...
Mimochodem tak jak si narokujes ty chlapa vecer ona si ho narokuje taky ...v podstate proto tam taky je ...

kristyn86
23. čer 2023

Za me popisujes uplne normalni dite,sorry.

anonymnii
autor
23. čer 2023

@veronicka89 Ale já té holčičce přece v ničem nebráním, i ty noce jsem už překousla, že není zvyklá spát sama. Ale pokud není schopná nechat tatínka po uspání, aby se vzdálil z postele ani na záchod nebo mrknout na film, aniž by z toho udělala humbuk a řev, tak to přece není normální.
Už to není mimino.

sinicka
23. čer 2023

Dej pritelovi precist tady to vlakno.. to by mu dost otevrelo oci. A ja uz si musim sednout na ruce. Hezky vecer, holky 🙂)

podaji
23. čer 2023

Jezis zenska a co chces vlastne slyset? Tak proste mas rada deti, ktere jsou poslušne, n3jsou hlucne, moc neprekazeji atd. Ja te nechapu, ok sice to neni moje dite, ale pojud se chova nevhodne, nebo je mne neco neprijemne tak to proste reknu. Nejdrive ji...Marenko prosim uz po me nelez, nepisti, neskakej po hlave atd. A pak partnerovi. Ty se jich bojíš? S tim spaním, to musis holt přijmout. Sama jsem rok po rozchodu a nemuzu spat ani na zemi vedle postele. Takze spime deti a ja na velkem letisti. A nebojim se ze to bude trvat do 15...

veronicka89
23. čer 2023

@anonymnii holcicka vidi otce tak malo , nech ji tak 🙂

Mohla te i nesnaset pritom te miluje ... a zarli samozrejme ...

Ona zas muze rict : prijedu k tatkovi a misto abych se s nim tulila celou celou noc je s tou novou pani

anonymnii
autor
23. čer 2023

@veronicka89 No vidíš, takže není důvod, abych jim to kazila a byla s nimi o jejím víkendu. Ať si užije tatínka, ta nová paní jim to ráda dopřeje.

atij
23. čer 2023

@anonymnii samozřejmě, že to JE normální. Prostě není ve svém prostředí, tak tam chce mít u sebe aspoň toho tatínka. Ty chceš prostě slyšet jen potvrzení tvého názoru a posvěcení, že to tvoje vybájené schéma je jediné správné. Není a jestli nejsi schopná to přijmout, tak se zamysli nad tím, co bude do budoucna. Jestli je řešení, že je necháš víkendy trávit samostatně. A takhle to bude už napořád? Vytvoříte třeba novou rodinu a ty se každý druhý víkend někam stáhneš a necháš tatínka s dcerou samotného? Drtivá většina ti tady říká, že holčička se chová normálně. Ale ty si stejně myslíš svoje. Tak si to mysli a ještě přemýšlej, jestli jsi ta správná osoba na vztah s mužem, který má dítě.

rejalin
23. čer 2023

Nezlob se, ale znis jako klasická "bezdětná" 😄 já tě na jednu stranu chápu, než jsem měla děti, také jsem si myslela spoustu věcí o dětech a výchově. Ale realita je prostě jiná. Žádné dítě není stejně, každé má jinou povahu, potřeby.. to, co popisuješ mi zní jako úplně normální dítě, nemluvě o tom, že ta holčička je v citlivé situaci. Píšeš, že seš z ní po celém dní unavená, že na tobě pořád visí.. no ale to je vcelku normální, takové je to "mít děti "... jen pro tebe je to velký šok, ptz si naskočila do rozjeté vlaku.
Další věc je, že výchovu holčičky si nějak nastavili její rodiče a to ty prostě nejsi. Klidně to může být i tím, že namísto autoritativní výchovy, vyznávají výchovu respektujici.. stejně tak hranice té holčičce nastavovali její rodiče a ty je mohli mít úplně jinde než je máš ty..
A trochu mě zaráží i to, jak celou dobu píšeš, že ty jsi ta úžasná a hodná teta, zatímco holčička je ta špatná.. tím nechci říct, že jsi špatná ty. Spíš to, že ty to myslíš dobře, neznamená, že to dobře děláš. Zkus trochu sebereflexe (to nemyslím jako útok).
Nevím no, z toho co píšeš bych ti skoro poradila najít si někoho bezdětného, ptz tohle pro tebe bude těžké, nehledě na to, že to může nechat i stopy na té malé. Ale samozřejmě je to jen tvoje věc, třeba to dopadne dobře, všichni si zvyknete... 🙂

Strana