Prošlé potraviny jako dárek od tchyně
Zajímal by mě holky Váš názor. Měli jsme tu na návštěvu tchyni a dovezla nám spoustu potravin a dobrot. Při ukládání těch věcí jsem se automaticky podívala na datum spotřeby a docela zírala. Sušené ovoce rok a půl prošlé apod. Jasně, taky občas koupím něco lehce prošlého, ale ne jako dárek, navíc pro děti ve věku 1,5 a 3 roky!!! Neřeknu, kdyby byla ve špatné finanční situaci, ale podle všeho není. Nebo není lepší tedy dovézt toho méně ale kvalitní čerstvé věci než kupovat levné ve výprodeji? Vrtá mi to hlavou, tak mě zajímá, co si myslíte Vy. Jinak podotýkám, že vztah celkově nemáme nic moc, ale samozřejmě jsem hezky poděkovala, nic neřekla a nehodlám to nijak rozebírat ani dramatizovat.
@ivular dovolím si zareagovať, kúpte si hrozienka konzervované inak, ako oxidom siričitým, je ich na trhu už pomerne dosť, oplachom množstvo SO2 znížite, ale beztak, niekto může byť citlivý aj na stopové množstvá, určite by som sa vyhla takej potravine u dieťaťa, bolesti žalúdka a hlavy spůsobené So2 sú pomerne časté aj u dospelých jedincov
http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E220
Jednou mi taky tchýne přivezla prošlé potraviny, syr, salám, jogurt, prý to litovala vyhodit. Bohužel na tom sýru bylo i videt že už je prošlý. Slušne jsem poděkovala dala do lednice a když odešla tak to letelo do koše. Ale kolik má toho doma prošlého, to by jste koukali. Fuuuj. Když jsme tam byli v léte a tchýne nebyla doma, jen tchán a varila jsem tam, tak jsem měla sto chutí to všechno povyhazovat... A moje babi od táty, nám nikdy nic nedala když jsme byli deti, ale když mela neco prošlého tak to nám dala a máma to všechno házela do koše 😀
No jde spíše o to, zda to bylo úmyslně, nebo ne. Mohla to mít doma a jelikož si na to vzpomněla a nechtěla to vyhodit, dala vám to. Nebo to mohla někde koupit absolutně nevědomky, že je to prošlé. No a nebo to udělala "úmyslně", teď se ale zase nabízí otázka, zda jí osobně by to vadilo, nebo ne. Znám spoustu starších lidí, kteří normálně jedí prošlé věci, protože "jim přeci nic není" - samozřejmě ne třeba jogurty, ale sušené ovoce klidně. Jiní by to zase nikdy nepolkli. Takže těžko radit, jelikož nikdo neví, jak to bylo myšleno ...
Tyhle putovní dárky, to je mor ☹. Nám se nedávno přihodil taky ffftipnej "dar", i když z jinýho soudku. Soused potřeboval balík sena a balík slámy a ukecal manžela, aby mu to dovezl. My máme jen pro vlastní potřebu a běžně neprodáváme, takže se do toho manželovi nechtělo, navíc měl v té době spoustu práce a tohle není záležitost na chvilku, ale je to dobrák a nechtěl nechat osla o hladu a bez podestýlky. Takže zapřáhl vozejk, naložil balíky, odvezl, složil a aby toho nebylo málo, soused si ještě naporoučel, že to chce do stodoly, před kterou bylo naskládaný dřevo. Takže manžel ještě přehazoval dřevo, aby mu to tam mohl šoupnout, protože dědek plesnivej skuhral, jak ho bolí noha. Celý to zabralo asi dvě hodiny (pro nás v této době opravdu spousta času) a soused vyrukoval s tím, že nemá doma hotovost, ale že mu to pošle po manželce. Po tejdnu dorazila sousedka a místo peněz (běžná cena za takhle velký balíky je u nás cca 800,- v létě, během podzimu a zimy to samozřejmě stoupá) dotáhla basu dvanáctek, z poloviny prázdnou, aby to neměla těžký. Nedávno jsem souseda potkala a on na mě, kdy prý jim přinesu basu s prázdnejma lahvema 😀. Tak jsem chvíli koukala, jestli to jako myslí vážně a když mi došlo, že ano, tak mu povídám, ať si pro to dojde, že se s tím nebudu tahat, když mě každou chvíli bolí břicho. No a večer už v hospodě drbal, že si ani neumíme vážit darů, že od něj manžel dostal basu piv za ochotu a já jsem dnes odpoledne ani nepoděkovala 😂
no záleží na úmyslu, moje babičky mi taky někdy dávaly prošlé věci, ale samy je jí...jenže já jsem na prošlé a staré jídlo hodně háklivá, takže už se to o mě v rodině naštěstí ví, všichni mi říkají ČOIka, ale zase můžu odmítnout cokoliv, bez uražení toho, kdo mi to dává...takže když tchán vytáhne na večeři párky z mrazáku, tak se hned automaticky ptám, po jak dlouhé době je předtím po koupi do toho mrazáku dával....to ho odzbrojí a párky mi už nenutí🙂
@mariti to znám, taky jsem několikrát dostala do babičky něco prošlého, holt oni to tak neberou, "to jsou přece věci, co se nekazí"
Moje tchyne taky používá prošlé potraviny a nikdy by mě nenapadlo si to nechat líbit, vždycky jsem ji to řekla, že to je už XY dni/ let prošlé a ze to nechci. Naštěstí nám jídlo jako dárky nedává. Spis když k ní přijedeme na návštěvu a ona mi chtěla uvařit pět let prošlou meltu :@ a ani se neomluvi..
Tak koukám,že to s prošlými dárky není jen u nás. Tentokrát donesl u tchyně prošlé sladkosti Mikuláš. Řešit to nechci, jen to podle mého vypovídá něco o jejím vztahu k nám...
Děkuji moc všem zúčastněným za jejich příspěvky, zkušenosti, názory... Jen dodám, že tchyni není 80 a není senilní, je jí 59 let a učí na vysoké škole, takže demence to nebude. Spíš to souvisí s jejím postojem celkově - ona ví vše nejlíp a ona nás zachraňuje, my máme být vděční, protože bez ní bychom to nezvládli - tedy po půl roce, když si vzpomene, že existujeme..... Ale zas mám skvělého dědu (tchána, jsou rozvedení), tak si nestěžuju....

Tak moje máma jezdí do Prahy na nějakou burzu a ve stanu nakoupila hromadu sladkostí a doma pak zjistila,že je vše tak rok prošlé a ještě mi říká,že jí bylo divný,že to tam mají tak levné😉😀