Půl roku po porodu se nestíhám starat o domácnost
Jsem půl roku po porodu a stále se nestíhám starat o domácnost, uklízet, vařit. Manžel už je z toho na prášky, neustále se kvůli tomu hádáme. Žijeme v totálním nepořádku. Máme malý byt a moc věcí, takže neustále o vše zakopáváme. Jak to doma řešíte vy? Stíháte si například vařit oběd? Jak přes den jíte? Nedokážu nechat syna jen tak aby brečel, hlavně že já se najím, nebo uklidím. Chci se mu věnovat, jinak mám výčitky.
@lenjii Klidně s urážkou 😀 Je to tak!
@bilkovalucie 😀 😎 oukej 🙂
@lin18 Jo to je jasný, jedna věc je, jestli se mu to řekne, druhá věc je, jestli to udělá sám a ženu tím třeba schválně překvapí 🙂 Je hrozný, když je chlap dlouho v práci, to je fakt... hrozný i fajn zároveň, rodina se aspoň uživí. Máme to tak podobně, koukám. Ty máš dlouho manžela v práci, my zase makáme po přítelovým příchodu domů... nemá taky ani chvíli pohov, ale zvládá hromadu věcí navíc, než by musel.
@bilkovalucie on dělá na stavbách, takže ani ohřát si to nemá kde...takže v zimě by to jedl studený a v létě zkažený 🙂. On má naštěstí dobrej metabolismus....může jíst třeba do půlnoci a nepřibere...no a já nevečeřím. Teď už je to v pohodě....syn je velkej a jí to co my...opruz byl když jsem vařila zvlášť i pro syna...a ještě mixování a vaření té zeleniny. Ale skleničky prostě dítěti kupovat nebudu, když máme plnou zahradu svýho.
@bilkovalucie my do synových čtyř let stavěli barák...takže byl furt na stavbě, no a zahrada samozřejmě zaměstná i mě....15 záhonků, takže furt plít, zalívat, sklízet, zavařovat, sušit....Ale beru to tak, že to dělám pro rodinu....je pravda, že co se syn narodil tak jsem měla sama pro sebe minimum času, ale dělám to ráda 🙂
@lin18 To je vá věc, jak to máš zařízeno. Ale neprezentuj to jako standard, který musí zvládnout každá, jinak by ji měla hanba fackovat. A jakýkoli jiný "standard" jako něco strašně špatného. Fajn, vše jsi zvládla, měla jsi denně navařeno a naklizeno, dítěti ses věnovala.... Neznala jsi televizi a internet. JENŽE: Když se ohlédneš zpět, na co vzpomínáš? Na nablýskanou kuchyňskou linku a vonící večeři v troubě? Měla jsi vůbec nějaké hezké zážitky? A pokud ano, kolik hodin denně, když jsi (jak píšeš) naprostou většinu času trávila u vaření, prádla, úklidu a u uřvaného dítěte? Taový život jsi chtěla? A musí ho chtít každý, jinak je neschopný?
@mysicka_lb kolik času denně ti zabere uvařit a trochu poklidit? Hodinu? No a ten zbytek byl pro mě a dítě. Jezdili jsme na výlety, učila jsem ho kytičky, pomáhal mi na zahradě, v létě bazény a dovolené. Krásná doba....možná i proto, že jsme fungovali jako rodina...manžel byl spokojený, protože měl doma pořádek a teplé jídlo a hlavně v pohodě manželku a dítě a pak měl i on chuť trávit s námi čas. Možná spíš mamina co donese jídlo v nosičkách z hospody, dítěti šoupne skleničku a zbytek dne prořve jaký má doma bordel nebude za pár let vědět o čem byl který seriál co zrovna nutně musela vidět.. 😀
@lin18 mě by zas hanba fackovala radit někomu, že vlastně nic nedělá a má makat, dokud nevypustí duši, zatímco její muž si válí šunky na gauči. Jestli tobě vyhovuje tvoje uspořádání, tvoje věc, já si myslím, že pokud se jeden válí a očekává, že druhý bude makat od rána do večera, tak je to špatně.
@lin18 a kde jsi vzala, že někdo sedí u seriálů? já si jsem za prvního půl roku dcery neviděla v kuse ani jeden film, protože tak dlouho nikdy v klidu nevydržela.
@lin18 Já jsem zvyklá se taky mrknout na telku, sednout k počítači, jako třeba teď... u toho nakojit malou, sledovat, jak si syn luští dětské křížovky a doplňovačky, pomáhat mu a přitom mít čas i pro sebe... sleduji hodně seriálů, ale k tomu si umím užívat i děti. Radši budu mít plný dřez nádobí (ovšem zbytek bytu poklizený), ale šťastné děti, než srovnávat život tvůj, jakožto matky, která má jedno dítě, s životy matek, které mají děti dvě a žijí jiným životem... A už vůbec nebudu vnucovat svůj styl života a taktně se vysmívat... Ano, jsi dokonalá. A já jsem vděčná za to, že dokonalá nejsem.
@betelgeuzz Ale její manžel přijde pozdě z práce a pak se stará o věci kolem baráku, nesedí jen tak doma, to se musím zastat...
@betelgeuzz kdybys četla všechny moje příspěvky věděla bys, že muž rozhodně na gauči nesedí...děláme každý svou práci a mezi moji patří dítě, úklid a jídlo. On mi taky po návratu z práce neřekne ať jdu posekat zahradu, že je unavenej.
Nevím,ale já mám dvě děti,a stíhám všechno,i odpočívat,a to malý je kolikrát taky náročný.Když spí,jdu umýt nádobí,uvařit,utřít prach,umýt koupelnu,atd.A taky upeču třeba bábovku.Jako večer jsem kolikrát tak utahaná,ale rozhodně ne tak,jak můj chlap.
@bilkovalucie jo jo...druhé mě čeká a už teď si myslím, že to bude nářez 🙂. Ale zvládla jsem chodit do práce, odpoledne se starat o syna, zahradu, dům, vařit, uklízet...tak doufám, že se dvěma to zvládnu taky. Aspoň na mateřské...po návratu do práce to bude asi děs....ale věřím, že chodit pro jídlo do hospody nebudu nikdy 🙂 a pár drobků na zemi mě nerozhází 🙂
A ještě se stihnu věnovat dětem.
@andrrriiik Tak tak... jediný co mě teda uniká je trošku nádobí, nevím, asi to mám blbě načasovaný já, ale zásadně, když dojím, tak se malá vzbudí, tak to nestihnu, a pak je třeba vzhůru, pak letí do školky a pak musíme zase pracovat doma, tak to nádobí tak trochu v bytě straší, ale jinak vše ok... někdy si hold malá pět minut pořve, než zametu a vytřu, no booože... ale jo, jde to... Sestra ale měla hyperaktivního syna, to bylo fakt krutý a nevěděli už nic ani psychologové a v té situaci úklid prostě nešel, co si pamatuju... sem tam jo, ten největší základ vždy byl hotový, ale jinak to nešlo... Zlaté naše děti.
Já teda jak se malá narodila zvládala vše, uklízet (máme barák), vařit denně teplé obědy a 2x týdně jsem ještě pekla. Půl roku jsem kojila, pak jsem začala cvičit. 3-4 týdně jsem makala, zašla si pak třeba na solárko. Můj chlap pohlídal, popřípadě dodělal-udělal oběd. O malou se staral vzorně. Jak měla malá rok, začala jsem chodit do školy. Každý pátek od 14-20h, + máme 24 zkoušek za rok. Bylo toho dost. Od 2 let a 4 měsíců malá chodila do školky do oběda. To jsem ráno na´vařila, šla si zacvičit...poklidila doma..Od 2 let a 8 měsíců je malá ve školce celé dny. Tzn.-je více času.. Ale zase škola, zkoušky... Od 1.4. jsem nastoupila zpět do práce a myslela jsem si že to nedám. Dávám a s přehledem. ráno vstanu, dám malou do školky, popřípadě ji tam odveze chlap ( máme to 2 minuty autem od baráku ) a mě nechá vyspat. Dopoledne uvařím, poklidím co je třeba, před prací jdu vždy cvičit, na solárko či kosmetiku-. POKUD MOŽNO NECHCE CHLAPA S MALOU CELÝ DEN DOMA SAMOTNÉ...a sám uvidí jaké to je se starat o mimčo,vařit a něco poklidit,.... 🙂
@andrrriiik uff díky. Už jsem myslela, že je nenormální uklízet a vařit...že kdo nemá doma bordel, studenej sporák a není absolutně vyčerpanej je špatná matka 😀
@lin18 Já mnohdy o chození pro jídlo do hospody přemýšlím, když mi třeba není dobře nebo se mi prostě nechce a mám ten den lenóru, ale hospoda je od nás kilometr a ani by se mi tam nechtělo...připadala bych si blbě... sice na tom nevidím nic špatného, ale za tu cestu do hospody už mám uvařené brambory...asi tak...
@bilkovalucie zásadně pořídit myčku. Jak není nádobí ve dřezu a je schovaný v myčce hned vypadá kuchyň uklizeněji 🙂
@bilkovalucie @lin18 ale já píšu o zakladatelce!
@lin18 to jo, ale nám se sem nevleze 😀 Kdyby to šlo, připojím ji na balkon 😀 😀 😀
@bilkovalucie když se mi moc nechce vařím jednoduchý jídla....něco s jednoduchýma přílohama...brambory zaberou moc času....kuře na paprice s knedlíkem.....hodí se to do papiňáku a práce na pár minut, nebo čočku s chlebem, špagety....A ani rybí prsty s hranolkama nikoho nezabily 🙂
@betelgeuzz sorry...to mi nedošlo 😉 . Ale už jsem jí taky psala, že je to začarovanej kruh...pokud on přijde domů do bordelu a nemá ani jídlo tak pak zas nemůže čekat nějakou vstřícnost z jeho strany....
@bilkovalucie to je naprd....malý kuchyně jsou nejhorší...ve velké se ten nepořádek i tak nějak rozloží. Než jsme dostavěli měli jsme linku cca 1,5 metru, bez myčky...když bylo nádobí tak nebylo kde připravit jídlo...no děs...kolikrát jsem si dala i prkýnko na zem a krájela maso na zemi.... 😀
@lovely22 Prostě se snažit průběžně... Sednout si, domluvit se, kdo co bude ze začátku dělat a jak se do toho dostanete, tak to pozměnit, abys toho třeba více dělala ty... Je to o domluvě a o ochotě najít řešení. Máme taky malý byt, 1+1, hračky všude... pokud si jde syn hrát s něčím jiným, to první prostě poklidí - to je základ odmala, od nějakého roku, roku a půl, co dítě tak nějak chápe... Chvilka brečení dítěti neuškodí, nesmí to být samozřejmě šílený, ale je mnohdy lepší nechat ho chviličku vyřvat než mít dítě na sobě pořád nalepené... pak si bude myslet, že ono může vše a vy se pak pokrájíte... bohužel vl.zkušenost, jen to způsobila babička, které nerespektovala naši výchovu, bohužel... ale každý to má jinak... Prostě si ten čas zkus najít... když dítě spí, připravit jídlo... úklid můžeš dělat s prckem...
Tak já jdu holky zase něco dělat.....abych nevyšla ze cviku 😀
@lin18 Jooo to s tím masem už mě taky tak napadá 😀 Teď tu mám ještě hrnce ze včerejšího oběda... Papiňák - nevedu, nemám 😒

@bilkovalucie manžel chodí domů až po sedmé večer tak je to znát....a buď se jde věnovat synovi...ne proto, že by to měl nařízeno, ale proto, že s ním chce být anebo jde sekat trávu, spravovat, kutit....Ale abych mu večer řekla ať si jde něco uvařit ale předtím si ještě umyje nádobí a já že si budu broukat na mimino....to by taky mohl odejít na jídlo do hospody a už tam zůstat....zvlášť pokud by se to stávalo každý den 😀