Radí se s vámi partner o důležitých věcech?

pumpi
6. črc 2015

Ahoj, chtěla bych znát vaše názory, jestli se s vámi partner radí o důležitých věcech nebo si je rozhoduje sám. Ten můj si je právě rozhoduje sám a mně se to nelíbí, myslím si, že bysme se měli radit společně, ale i když jsme už o tom mluvili, vždy mě odbyde, že tomu nerozumím a stejně se rozhoduje sám. Např. co se bude dělat, co se koupí nebo nekoupí a teď vlastně, že prodá malou zahradní chatičku, kterou jsme si pořizovali společně, ale on se prostě rozhodl, že tam málo jezdíme a není využitá, dal inzerát a prodává. Vůbec se mě neptal, na můj názor, a když jsem mu řekla, že já tam jezdím ráda, že bych ji nechtěla prodat, tak mi řekl, že tam nejezdíme tak často, aby se vyplatila a že ji prostě prodá a basta.

shine2015
6. črc 2015

@pumpi jak jste spolu dlouho a na koho je napsána?

pumpi
autor
6. črc 2015

jsme spolu 14 let a napsána je na něj.

shine2015
6. črc 2015

Jinak manžel zpočátku jsem to neresila, ale časem tak nějak postupně jsme řešili spolu vše...i darky na vánoce pro původní rodiny, co se koupi nekoupi kam n dovolenou atd. Představa,že koupime cokoliv společně a on bez mého vědomí rozhodne je pro mě nepředstavitelná......

shine2015
6. črc 2015

@pumpi 14let? Tak to by mi vadilo.....

shine2015
6. črc 2015

@pumpi máte spolu děti? Kolik ti je?

beruska1889
6. črc 2015

My s mužem řešíme všechno společně... Nedokážu si představit, že rozhoduje něco, co se týká nás obou, sám... Jsme partneři, tak musíme táhnout za jeden provaz, ne že si každý pojede dál sám za sebe... To pak spolu lidi nemusí být, přece i o tom to partnerství je... 😉 já bych toto asi nebyla schopná tolerovat... Nikdy jsem na takové chování nebyla zvyklá... I moji rodiče vždycky všechno řeší a rozhodují společně... 😉 🙂 hodně štěstí, ať se jeho přístup zlepší... 😉 🙂
@pumpi

anetka1701
6. črc 2015

Ano. řešíme společně vše od toho, co bude k obědu, kterym autem pojede do práce, přes dovolenou, nákup věcí do domácnosti až po zásadní věci jako jsou jména dětí, rekonstrukce nemovitostí a podobně... Neumím si představit, že by o věcech rozhodoval sám a nedal na můj názor...

ladyhacek
6. črc 2015

řešíme společně! když mu náhodou zapomenu říct, že jedu k mamce (tak i když není doma - je uražený 🙂) máme jeden účet a když jeden nebo druhý něco chce/potřebuje tak o tom ten druhý ví - nákupy a vše děláme společně - každý má na měsíc ,,kapesný´´ se kterým si dělá co chce a tomu druhému za to také kupuje dárky-takže šetříme. Ono s hypotékou a mojí mateřskou se prostě musíme dohodnout - moje rodina je třeba proti společnému účtu a mamku vytáčí to naše ,,kapesné´´ , ale mě to nevadí - když potřebuji boty, oblečení a opravdu potřebuji a né chci tak to jde ze společného.
příklad: máme stanovené kapesné, a nějakou společnou hotovost doma jinak platíme vše kartou - manžel si chtěl ze svého kapesného něco pořídit a šlo to zaplatit jen online - zaplatil ze společného účtu a z kapesného dal do prasátka tu částku 🙂.
jediné co budu rozhodovat asi jen já tak jsou záclony a závěsy, ale vždy o tom informuji popř, i poradím, ale to jsou hlouposti, ale něco zásadního jako prodej domu/chaty to rozhodně společně!!! Ale vždy musí jeden ustoupit když cche každý něco jiného > co z těch peněz - pojedete na dovolenou nebo to už má také rozmyšlené? i na to bych se ho zeptala

luj_89
6. črc 2015

Ano, radíme se o všem. Jak o maličkostech, tak o důležitých věcech. Co takhle ho vytrestat a udělat to samé? Třeba pak pochopí jak se cítíš..

luckiesj
6. črc 2015

My se o všech věcech, které se týkají obou, radíme. Nedovedu si představit, kdyby rozhodoval jen manžel a já bych to jen musela přijmout...Dělal to tvůj manžel tak vždycky? Opravdu si to nedovedu představit, je to dost sobecké a jako kdyby ti tím ukazoval, že ty snad ani nejsi svéprávná ☹

karlajasmine
6. črc 2015

my se rozhoduje o vsem spolecne.. jediny, co si rozhodujeme kazdej sam, je napr.kdyz si koupim tricko za 300Kc nebo si manzel koupi treba malou lampicku na cteni.. proste maly blbosti.. a samozrejme rozhodujeme kazdej zvlast co si koupime nekde venku za jidlo a piti, kdyz jsme nekde sami nebo v praci. Ale vetsi nakupy navzajem spolu konzultujeme, veci do bytu.. no vubec si nedovedu predstavit, ze by muj manzel prodal chatu aniz by se me zeptal.. muj manzel by neprodal ani knizku aniz by mi to nejdriv rekl.. snad jednou jsme manzele, tak rozhodujeme veci spolecne.

karlajasmine
6. črc 2015

A hlavne kdyz jeden z nas s necim nesouhlasi, tak se o tom bavime a hledame kompromisy.. jednou ustoupi on, jednou ja, jednou ustoupime spolecne a najdeme jiny reseni.. no v zivote by mi manzel nerekl ''ty tomu nerozumis, udelam to jak uznam za vhodne..'' .. to je proste nemyslitelne.

nonnni
6. črc 2015

@pumpi jak se to vezme....o prodeji chaty, koupi a prodeji aut, koupi nemovitosti se radime. O tom, zda koupim novou skrin, dovolenou, nebo tak...se neradime (u dovolene jen proberu data a pak vyberu, co mi prijde vhodne)...je v tom velka duvera, ucet mame jeden, dispozicni pravo oba, avsak on ma nejradeji, kdyz muze delat, ze zase zapomel pin a sebere radeji hotovost, co mam doma 😠

Takze o vecech, ktere hodne lidem prijdou zasadni, se neradime (treba lednicku, mycku atd jsem si ted koupila sama, dle sveho uvazeni)....ale nemovitost, notabene v SJM a tudiz zadajici si tvuj podpis na prodejni smlouve, bych s nim zarucene konzultovala.

patrusa
6. črc 2015

tak to my se radime o vsem, co se tyka rodiny. Nedokazu si predstavit, ze by i vyber skrine rozhodl beze me. Prijde mi, ze je to standardni partnersky rys, jsme si rovnymi partnery, tak se budeme take o vecech bavit a spolecne je probereme.

pumpi
autor
6. črc 2015

Holky, tady teď jasně vidím, z vašich odpovědí, jak jsem pod pantoflem. Jak to napsala luckiejs, někdy si připadám jako nesvéprávná a jako malé dítě a to mám vlastně vyšší vzdělání než manžel. Ještě mě napadlo, že si takovým jednáním zvyšuje sebevědomí.

beruska1889
6. črc 2015

@pumpi to je možné, ale určitě by si neměl zvyšovat sebevědomí na tvůj úkor... ☹ ☹

nonnni
6. črc 2015

@patrusa vsak on to nerozhoduje beze me, rozhoduji to ja bez nej 😉 Bytovy interier mam ciste v rezii ja, on se pak jen chlubi, ze to mame doma hezke...jeho to nezajima vybirat, kdyby se nutne potreboval vyjadrit, tak ho samozdrejme necham. Na druhou stranu na nem nechavam treba vyber elektroniky, vim o tom tak malo, ze jsem davno ztratila zajem. V tom, v cem jsme dobri si navzajem duverujeme a setrime si energii na tom, ze prave kazdou vec neprojednavame, vime, ze to ten druhy adekvatne zaridi🙂 To je zase partnerstvi pro me, vyuzit silnych stranek toho druheho, abychom se doplnovali a neduplikovali svoje aktivity, ztraceli tak cas i energii🙂

luj_89
6. črc 2015

@pumpi Tohle přece není o vzdělání, pohlaví, výši platu nebo nevím čeho všeho, ale o tom, že si chce něco dokázat. No a pokud to toleruješ, nemá důvod něco měnit 🙂.

karlajasmine
6. črc 2015

@nonnni Jo, jako zase v tom s tebou souhlasim, ze obcas manzel rekne treba ''uvazuju nad koupi teto televize'' (kdyz potrebujeme novou televizi), a ja mu reknu 'Milacku, kup jakou chces, akorat mi ji ukaz a schvalim ti, jestli ladi vzhledove k moji skrini 🙂''... zase treba povleceni vyberu ja, akorat mu oznamim, ze povleceni kupuju.. atd.. jako ze jo, me by ani nebavilo si zjistovat, kterej notebook je cenove nejvyhodnejsi a nejvykonnejsi, to necham na manzelovi.. ale radime se o tom, jestli pocitac koupit nebo ne a zhruba za kolik penez.. typ uz pak necham na nem 🙂 A on zase nechal vyber typu zahradniho nabytku na me.. ale stejne tam vzdycky funguje ta diskuze a ta dohoda..

karlajasmine
6. črc 2015

@pumpi Musis mu dat jasne najevo, ze tohle neni normalni.. i za cenu obrovske hadky a toho, ze se s tebou nebude nejakou dobu bavit.. proste si to nenech libit.. at se vzpamatuje..

luckiesj
6. črc 2015

@pumpi A bylo to tak vždycky? Jestli jo, tak sis ho prostě tak "naučila" a teď se to bude špatně měnit...

pumpi
autor
6. črc 2015

nonni, to já třeba také koupím např. botník a to je hned oheň na střeše, protože rozebírá, jestli je to nutné, že to nepotřebujeme, prostě i tu lampičku na čtení, jak tu někdo zmiňoval, když jsem koupila, bylo zle, kolik stála a že je to zbytečnost. Přitom nezápasíme o každou korunu, ale jemu jde spíš o to, všemožně mi naznačovat, jak je pánem on. A když už jsme u toho, pomáhají vám mužové s domácností? Já vše dělám sama, manžel nevezme do ruky vysavač, utěrku, neví, kde se zapíná pračka a prádlo by ani za nic nepověsil, protože co kdyby ho někdo viděl? On se přece nevdal, na to má ženu.

pumpi
autor
6. črc 2015

luckiejs, z počátku se radil se svojí sestrou a maminkou, když jsem mu to řekla, že bysme se měli radit spolu, tak to tak nějaký čas šlapalo a pak už se začal rozhodovat sám.

luckiesj
6. črc 2015

@pumpi nezlob se, ale když sis to nechala líbit tak dlouho, tak už bude asi hodně těžké to změnit...každopádně by ses o to měla pokusit

nonnni
6. črc 2015

@karlajasmine tak u nas take existuje dohoda...ze ten druhy nekupuje veci jen tak, z pleziru, ale na zaklade potreby (a to nemusi byt jen potreba uzitkova, ale i esteticka)...nebo, kdyz uz z pleziru, tak to nesmi nijak zasahnout do rodinneho rozpoctu. Treba za nove objektivy jsem dala pres 30 000 a rekla mu o tom a prisel s tak inovativnimi napady, ze jsem mu oznamila, ze priste se o nich dozvi az v okamziku, kdy s nimi na nej budu mirit 😝

Hlavni je, jak jsi sama zminovala, aby fungoval koncenzus...a pak je celkem jedno, jak to maji zavedene...u zakladatelky toto evidentne nefunguje = problem.

nonnni
6. črc 2015

@pumpi sikanuje te, masti si na tobe ego a za ucelem prosperity jeho ega musi pridusit to tvoje...klasicky manipulator. Je vsak relativne velka sance, ze je take srab a pokud na nej zastekas zpatky, tak stahne ocas a zacne knucet. Otazkou je, zda to dokazes...je to hodne o povaze.

Manzel pomaha, mame koneckoncu tri deti (ale i predtim)...jako ne, ze by dobehl domu a oblekl puntikatou zasteru a jel, ale pomaha v domacnosti a s detmi dle jeho moznosti, ktere ma celkem velke. A pokud ma pocit, ze moznosti moc nema, tak mu hned najdu nejakou rezervu 😀

shine2015
6. črc 2015

@pumpi heled kolik je ti? A máte děti?
Jinak radit se s maminkou a sestrou a se mnou ne,by bylo po mě. A vůbec hlavně aby ho někdo neviděl....to by me mrzelo

shine2015
6. črc 2015

@nonnni to znám, vymýšlení jak to lze udělat jinak či jak to vylepšit aby to nebylo tak drahé 😀

Jinak čekáme třetí a manžel taky pomáhá a když nepomáhá, tak nevysira že něco není 😀 ale s dětmi pomůže, zabavi,uspi,vymysli vylet....občas uvaří, vysaje, nachystá jídlo.....vyzehli si kosili 🙂

karlajasmine
6. črc 2015

@pumpi No bude to chtit docela razantne zakrocit a zkusit tyhle pravidla zmenit... a ano, muj manzel mi v domacnosti pomaha, vcera napr. sam od sebe vytahl vysavac se slovy, ze vi, ze budu dneska uklizet, zatimco bude v praci, a ze on aspon vysaje cely byt, abych nemusela delat uplne vsechno ja... nebo spis nez slovo ''pomaha'' bych rekla, ze se o peci o domacnost delime rovnym dilem, kazdej dela neco, podle situace a podle potreby.. jediny, co manzel fakt nedela, je zehleni a umyvani zachodu.. 🙂 ale kdybych byla treba na sluzebni ceste a on by potreboval kosili, tak si ji vyzehli.. a kdybych ho fakt nutila tak by ten zachod i umyl.. ale to by mi ho zase bylo lito, on to fakt nesnasi..

patrusa
6. črc 2015

@nonnni tak u nas taky kazdy vybirame, to cemu rozumime, ale nez se to koupi, tak to schvali i ten druhy.