Rozchod nebo počkat?
Ahojky je mi blbé psát o svých problémů ale mám pocit ze co máme dítě je to čím dal horší. 😢 mám dceru 6 měsíční ale nasvztah je každý den horší. Přítel se neustále dohaduje k strašně citlivý takže nic mu nemůžete říct neboť ho to uráží. Za celou dobu co k dít na světě ani jeden den a o ni nepostara maxinalne prevlekne plenky. Ale jinak odvazeze dítě do jeslí a to je cele. Netvrdím jako otec finančně máme v domácnosti az nadstandard ale nemyslím si ze to vse je v pořádku. A strašně mb trápí jeho neustále sexuální obtěžování. Až mám k němu nechuť. 😢😢😢 a když spolu nespime kouká na nehezke videa a vůbec se nestydí když přijdu do pokoje prý je to má vina. JenžJenže ja už tohle nezvladam zítra sem objednana k psychiatrovy ale neustále myslím ze rozchod bude pro nas oba nejlepší. Nejhorší je ze to nechci udělat kvuli dítěti a vím ze jako samozevitelka to bude o hodně těžší. Ale nevím kudy kam.MÁTE NĚKTERÁ ZKUSENOSTI Z ROZCHODEM A BÝT SAMOTNA MATKA ?
@journals ja si myslim jedno...na tom jak dlouho ten vztah trva je celkem jedno(pokud se samozrejme neznaji jen mesic)...prichod ditete zamava s kazdym vztahem..a myslim ze s tim treba desetiletym jeste vic,protoze za tu pdobu si ti dva zvyknou na urcity zivotni styl a pak je tezke zvykat si na neco uplne jineho..vic asi pro chlapa
@caverina jiste, ze v tak dlouhem vztahu je to vetsi zmena - protoze ti ze vztahu, kde nemaji nic za sebou nemaji co menit a na cem stavet, spadnou v podstate rovnou do hluboke vody. Na druhou stranu dlouhodoby vztah miva vetsinou pevnou zakladnu, hloubku, lasku (oproti zamilovanosti) a ti dva vedi, co pro ne ten druhy znamena, vedi, za co to chteji udrzet.
Vzdycky je to o zodpovednem lristupu. A ten se moc neodrazi v otehotneni po parmesicni znamosti s clovekem, ktereho neznaji. Tim to nechci pausalizovat, ale co vidim kolem sebe (a hlavne na koniku), tak se to potvrzuje...
@caverina dovolim si nesouhlasit 😉Nam se narodil syn kdyz jsme spolu byli 8.rok a vztahu to neuveritelne prospelo👍Najednou jsme byli rodice a meli maly uzlik, ktery byl polovinou nas obou. Od zacatku jsme na nej byli dva, manzel se ukazal jako skvely tata a celkove vse zvladame spolecne👍 No jo no, syn byl planovane mininko, stejne jak nase nejmladsi dcera, nevidim duvod proc by se kvuli tomu mel hroutit vztah. Za to vidim 1000 duvodu k opaku. A jedno je proste fakt - dlouhodoby vztah rozhodne snizuje pravdepodobnost, ze se partner po narozeni ditete dramaticky zmeni k horsimu. Zatimco v tom kratkem vztahu je to cira loterie, ktera obcas proste vyjde.
@zuzineckah tak ja mam osobni zkusenost jinou..tak asi proto je muj nazor takovy jaky je☺nekomu to vyjde po roce,nekomu po deseti...neni to o delce vztahu ale o charakteru tech dvou
@anetta2016 zjevně máte problém, ale jestli je mezi vámi ještě aspoň trochu lásky, zkusila bych ho přinutit k nějaké konstruktivní debatě. Ve vztahu musí člověk nejen brát, ale také dávat. Pokud tvůj partner považuje za "dávat" to, že donese domů peníze a odveze malou do jeslí, tak to je smutné a možná i beznadějné. Ale ty se taky zkus zamyslet, co dáváš tomu vztahu, protože porodit a starat se může on vnímat jako stejnou samozřejmost...
@caverina ano, přesně k tomu mířil můj příspěvek. Žádný univerzální recept neexistuje.
A já bych ani neřekla, že je podstatné dlouhé "randění", ale společné bydlení. Měla jsem kamarádku, která s klukem chodila 4 roky, pak se sestěhovali a do roka byl konec. Prostě byl pro život nepoužitelný, ale zjistila to právě až při té každodenní rutině. Tohle prostě a jednoduše žádná rychlá známost nenabídne. Jedině v tom je ten rozdíl.
Takže ty půlroční dítě strkáš do jeslí, aby jsi mohla chodit do jazykovky a dělat si řidičák. Otec dělá noční, aby ti všechen ten komfort mohl dopřát a tobě vadí, že jenom občas přebalí a vozí dítě do jeslí. To je vtip? K tomu problému se sexem se ani vyjadřovat nebudu, protože předpokládám, že to stejné se mu líbilo už před dítětem. Jestli ty spíš jako mladá maminka nejsi těžce nespokojená se svým životem a nezávidíš bezdětným kamarádkám, že nic nemusí a žijí jak chtějí. Myslíš, že samotná to budeš mít jednodušší? Tak to bohužel, jednou máš dítě a jednoduché už to nikdy nebude.
vědět zadny problem psát nebudu miato toho aby se řešilo co mě trápí píšete o tom ze moje dite chodi do skolky kvůli řidičák a škole teď v to delam právě proto abych s dítětem mohla jit kdekoliv a ne jen predbarak a školu jazyků abych se mohla domluvit víc s místními když žijeme v cizině ano mela sem to vse udělat před těhotenství ale bohužel to delam obráceně protoze chci at pristi rok můžu jezdí s ditetem na vylety a nesědět doma a koukat v tv
@kacca11 Já s tebou prostě souhlasit nemůžu. Mám totiž naopak tu zkušenost, že lidé spou zůstávají často ze zvyku. A nikdy nevíš. Zrovna já jsem minulý vztah měla 8 let, až když jsme se rozešli (po diskuzích typu kam bys chodila, vždyť jsme na sebe zvyklí), tak jsme se oba nadechli a začali znova. Pravda, velmi rychle jsme měli nové partnery a máme teď děti 6 týdnů od sebe, ale prospělo nám to oběma. A se stávajícími partnery pracujeme na tom, co jsme si udělali. A lidé, co komentovaji moji rychlost - tak těm se zase teď rozpadají ty dokonalé přechozené známosti s plány, které jaksi nevycházejí.
@zuzineckah myslím ze toho dělám až priliz pro něho ale jak nekdo píše nedelam nic
@anetta2016 Možná bys místo jazykovky mohla vyrazit s miminkem mezi maminy, uděláš to líp. Vím o čem mluvím, mám v cizině půl rodiny a když jsem tam, za týden toho umím víc, než za půl roku s učebnicí. Doma si vezmi slovník a učebnici, venku mluv.
@msimankova tak pokud jsou spolu dva jen ze zvyku, tak je jasne, ze to budoucnost nema. To same "prechozeny" vztah - myslis vztah, na kterem dva nepracuji? Jo, tak to taky nejspis pri zmene nevydrzi.
Souhlasit se mnou nemusis, ani ja merikam, ze kazdy dlouholety vztah je perfektni, to ani nahodou. Ale svete div se, existuji i dlouholete prosperujici stastne vztahy, ktere narozeni ditete prilis nerozhodi a naopak posili. Mne vzdycky ta aegumentace zvykem a prechozenym vztahem pripada docela usmevna...
@msimankova ti, co spolu zůstávají ze zvyku asi moc rozumu nepobrali. To si nedovedu představit, co to jako je vůbec za výraz???
Tady je řeč o "normálním" člověku, který funguje v nějakém vztahu protože v něm chce fungovat, ne proto, že je na něj "zvyklí".
A ještě k tomu "happyendu" rýchovztahů - moc bych chtěla vidět tu, které to po nějaké raketové výměně nevyšlo jak by šla s pravdou ven 😉 Radši bude sebe i okolí přesvědčovat jaký to byl životní kauf, i když ví, že (opět) šlápla vedle 😉
@anetta2016 co třeba? píšeš hrozně obecně
@zuzineckah tak to bud rada ze jsi zadny vztah ze zvyku nezaila🙂 ja zase neverim tem jt
@zuzineckah kteri rikaji ze si s partnerem ve vsem rozumejiba podobne..vetsinou to totiz znamena ze to tak perfektni neni ale stydi se priznat.
@zuzineckah napis zprávu odepisi ti z radeji
@caverina Ono spíš možná záleží na tom, jak to kdo bere. Samozřejmě že problémy jsou, ale spíš se zkus zamyslet jiným směrem a to - že ti dva zvládnou problém vyřešit a tak si připadají oba šťastně - tedy problémy nejsou. A není to o studu si problém přiznat, ale naopak je umět řešit (třeba jinak než hádkou). Zkus o tom popřemýšlet takhle 😉
@zuzineckah
@kacca11 Když to přesunu na obecnou rovinu, prostě to, že se naplánuje dlouhodobý vztah, pak dítě, pak nevímco, prostě není záruka toho, že bude všechno růžovoučké. Stejně tak obráceně - rychlo happyendy - může to vyjít a nemusí. A problémy rád nepřiznává nikdo, ani ta, co po chvíli odchodí růžové brýle, ani ta, která zjišťuje určité věci po deseti letech. Netvrďte mi, že své partnery znáte dokonale a nemůžou vás překvapit. To tak není.
Samozřejmě se na problémech musí pracovat, to ovšem platí pro každou chvíli jakéhokoliv vztahu.
@msimankova @caverina @kacca11 @zuzineckah Ač to sem vůbec nepatří, musím se zastat delších vztahů bez dětí, protože my jsme s manželem spolu skoro 11 let, letos v létě jsme spolu začali bydlet a měli jsme svatbu, dítě zatím nemáme (plánujeme v relativně blízké budoucnosti (2 roky)) a rozhodně si nemyslím, že náš vztah je přechozený nebo jsme spolu jen ze zvyku. Na dítě se těším hlavně proto, že rodičovství náš vztah posune zase o level výš 🙂 A nebojím se, že bychom se měli změnit tak, že bychom se rozešli. A pokud krize bude, tak už budeme mít sakra důvod se snažit zůstat spolu. Popravdě jsem ke krátkým vztahům trochu skeptická, ale je to víceméně jen pro to, že neznám nic jiného, než mám já, takže to vůbec neznamená, že krátké vztahy jsou odsouzeny k záhubě. A nemyslím si, že by spolu lidi měli být nutně 10 let, aby si mohli pořídit dítě, nás beru už trochu jako exoty, že jsme ještě bezdětní, ale my k tomu holt máme své důvody.
@msimankova nikdo tu nepise, ze dlouhodoby vztah je zarukou stesti. Ale je to trochu rozdil oproti tomu vrhnout se do ditete v zachvatu zamilovanosti a pak az zjistovat, kdo ze vlastne ten otec je. Ano, muj muz me muze prekvapit. Ale je to jine nez ho neznat vubec.
@orobs To já proti dlouhým vztahům bez dětí nic nemám 🙂 Myslela jsem to tak, že po 8 letech oba zjistíte, že takhle už ne a není nikde psáno, že s dalším člověkem musíš být zase 5 let, než můžeš pomyslet na dítě. Nikdy přece nikdo neví, co bude zítra, tak proč to soudit. Zlobí mně, že autorka se ptala, co má dělat, ne na to, jestli je s partnerem dostatečně dlouho.
@msimankova ale vzdyt tady nikdo nepise zadne normy, jak se nekdo ma a nema chovat. Ake to, ze je nekdo ve vztahu prilis rychly si samozrejme nyslet muzu. Tim nehazim vsechny do jednoho pytle.

@caverina jenze ty manzelstvi podle toho pak vypadaly - kazdy zil po svem, pripadne domaci nasili, nezajem, pozdeji rozvod...
Ano, 12 let je dost, ale asi ne zase tolik, kdyz jsme spolu s muzem zacali zit v 16ti. Prece si kvuli tomu neporidim dite treba ve dvaceti a necham skoly i prace. Ja ted jedu treti rok prace, dite planuju stihnout do 30ti let, coz si myslim, ze je jeste oproti spouste zen brzo.