Rozchod/rozvod - na co mám nárok jako samoživitelka?

kulihrasekzeleny
13. kvě 2019

Ahoj holky. Pisu uz nekolikatou diskuzi. Je mi to trapne, ale nemam se kde zeptat 😢 Prosim poradte! Potrebuju vedet, kdyz by manzel pristi mesic odesel na co budu mit narok? Nejake socialni davky? Jak dlouho trva vyrizeni? A jake jsou podminky? Nepocita se to i zpetne, kdyz s nama manzel jeste bydlel? A muzu mu sama odhlasit trvale bydliste abych teda na neco dostala narok? A jak dlouho trva vyrizeni alimentu? A pocitaji se i alimenty do tech prispevku? Jsem na materske. Byt je psany na me. Platim hypoteku. Proto se ptam, zda to dokazu vse poplatit uz ten prvni mesic, kdy budu zit sama s ditetem. Nebo musim vymyslet jine reseni a nespolehat na socialni davky....

katjja123
13. kvě 2019

@kulihrasekzeleny v prvé řadě si musíte vyřídit výchovu a výživu dítěte a nějak majetek. To že přijdete ne úřad a oznámit jim že manžel odešel tak nic neznamená. Musíte mít něco v ruce.

misicka1988
13. kvě 2019

@kulihrasekzeleny Neodpovim ti úplně na vše, ale jenom to co vím.. Já podávala návrh alimentů k soudu v listopadu, a soud proběhl nakonec v půlce března (Praha) . Také asi záleží na vytíženosti příslušného soudu. Jinak u přídaveku na dítě se berou v potaz finance za 3 měsíce zpětně, každý čtvrt rok se žádá znovu. Alimenty se vždy započítávají.

janess
14. kvě 2019

Netýká se to tedy mě, ale sestry. Odešel jí manžel. Podala minulý měsíc návrh na nezaopatřené děti. Kde se nejdříve vyřídí, kdo děti bude mít v péči a alimenty. Pokud to jde dobře, tak cca za tři měsíce by mělo být stání. Ale záleží na vytíženosti soudu. Takže teď čeká. Nedostává od něj již půl roku žádné peníze na děti, takže bude žádat o zpětné zaplacení alimentů. Pak může proběhnout rozvod, vyrovnání majetku. Pak jsme ještě spolu zašli na pracák, kde nám poradili, ať zažádá o příspěvky na děti, v budoucnu i o příspěvek na bydlení, popř. o hmotnou nouzi.

janess
14. kvě 2019

Pokud se jedná o trvalé bydliště, asi jen tak odhlásit ho nemůžeš. A pochybuji, že on z dobré vůle si dá trvalé bydliště jinam. Pokud máš hypo samu na sebe, tak od něj asi žádnou korunu neuvidíš.Možná je dobré se stavit na sociálce, pracáku, kde ti určitě poradí. Ale hlavně bych řešila ten návrh na ty děti, protože bez toho ti nepomůžou.

martaskaaa
14. kvě 2019

Obavam se, že to tak rychlé nebude a prvnich par měsíců nic mit nebudete, dokud se vše nevyřídí, jak psaly ženský výše. Ale i kdyz odejde, myslíš, že ani bez soudu ti nedá aspon dobrovolně nějaké peníze pro JEHO děti? I pokud mu budeš ukradena ty, tak snad neni takovy zmetek, aby nechal děti v případné bídě, že jim nebudes moct nic koupit z jen rodicaku.
Jinak ty mu zrusit trvaly pobyt můžeš pokud jsi majitelka bytu, ale musíš prokazat, ze ta osoba tam nebydli. Takze u vas nejspíš rozvodovym listem

martaskaaa
14. kvě 2019

...a musíš doložit aktuální adresu, kde by tvuj chlap bydlel

janess
14. kvě 2019

@martaskaaa bohužel někteří jsou fakt zmetci a místo toho aby platili a pomohli, tak naopak peníze chtějí.

martaskaaa
14. kvě 2019

@janess hrozny, že tohle pak odnášeji nevinny děti 😒

andrisek123
14. kvě 2019

My se s manželem rozvedli a já platila rok hypotéku sama ze svýho, musela sem chodit po večerech makat a malýho hlídali naši
Na žádnou davku na bydlení a tak sem neměla narok. Alimenty oficielně chlap začne platit až mu to soud vyměří, ale mě to dával už předem po dohodě. Nicméně alimenty se ti později budou počítat do příjmu jako rodicak. Jestli bereš cca 7 000 rodicak 2000 alimenty tak máš 9 000. Hypotéka se ti do výdajů bohužel nepočítá, jen voda, elektrika a plyn... Pokud ti po zaplacení toho zbyde alespoň minimum na tvoji výživu a výživu dítěte, což předpokládám že zbyde. Tak ti dají maximálně 500 korun jako příspěvky na dítě. Mě navrhovali variantu byt prodat a jít do nájmu, placení nájmu se bere jako výdaj ( protože byt nevlastnis) a v tom případě dostaneš i dávky na bydlení. Já nakonec byt taky prodala. Sama bych to prostě neutáhla...

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

@andrisek123 toho jsem se obavala a neni to moc potesujici zprava :( dekuji za zkusenost. A ze se hypo nepocita do vydaju uz vim. Myslim, ze to taky sama neutahnu. Pobiram ted 8tisic rodicak a byt me stoji 11mesicne se vsim vsudy :( 3+1 a mamka bydli v jinem meste. Takze jsem i bez hlidani. Takze nemuzu na zadnou brigadu. To uz me take napadlo :(

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

@martaskaaa dekuji za informace o tom zruseni trvaleho bydliste. Jinak v srpnu budeme mit tepre rok po svatbe. Takze ani nevim jestli to vubec pujde 😩.

katjja123
14. kvě 2019

@kulihrasekzeleny teprve rok? Nejde ten vztah ještě nějak zachránit?

andrisek123
14. kvě 2019

@kulihrasekzeleny To se obávám, že vážně neutahnes. Buď prodat byt a jít do nájmu nebo prodat byt a odstěhovat se na nějakou dobu k rodičům... Bohužel že začátku to je těžké, ale všechno jde 🙂

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

@katjja123 neni co zachranovat. Celou dobu jsem verila a snazila se uz to vzdavam. Manzel huli, kazdy den musi mit aspon pivo. Po odpoledni pije protoze mel spatnou sichtu. Po nocni pije aby se mu lepe spalo. Dva mesice hraje na telefonu s kamosema nejakou hru. Z malym si vubec nehraje od te doby co hraje na tom telefonu. Sproste mi nadava. Kdyz se spatne vyspi je na me hnusny. Ma problemy v praci pak po me doma zase rve. Co mam na tom zachranovat? Zacla jsem delat kosmetiku, stim ze jsem si mohla zaridit salon, abych nemusela do fabriky a zase problem. Protoze musel hlidat maleho, a pak mi zase nadaval, kdyz klientky odesly. Zhnusil se mi uz ho nemiluju :(

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

@andrisek123 k rodicum nemuzu. Mamka nema doma misto. A co kdyz ten byt nikdo nebude chtit koupit? :( to prece muze trvat i rok

20190418
14. kvě 2019

Já jsem byla v podobné situaci. Nakonec jsem si v synově roce našla práci na půl úvazek v oboru, kdy mi rodiče naštěstí hlídali, takže vlastně ok. Ale měla jsem záložní plán. Brigády se synem - úklid společných prostor bytových domů, dotazníky na ulici nebo roznos posty/letáku. A byt jsem chtěla pronajímat přes airbnb s tím, že bych udělala 2-3 pár denní pronájmy do měsíce a mezitím byla u kamarádů. Nevím kde bydlíš, ale ten byt se může nějak zpeněžit i bez prodeje. Jestli máš 3+1 tak pronájem třeba nějaké studentce nebo jiné samozivitelce?

andrisek123
14. kvě 2019

@kulihrasekzeleny no to může, mě to trvalo 8 měsíců... Bohužel... A taťka tak doma neměl místo. Hold jsme s ním museli spát v jedné místnosti, během prodeje sem v bytě aní nemohla bydlet ... Mela sem problémy s realitou a furt nacházeli nějaké drobnosti že ten byt s malým ničíme... Prostě šíleně složitej rok... Leda pokud si z nějakého většího města a máte jesle, tak dítě dát tam a chodit pracovat :/ jinak ti bohužel neporadím.

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

Nejlepsi by bylo najit si noveho chlapa 😂😂😂 a to by me urcite kazdy chtel. Vdanou s ditetem a jeste k tomu tlustou 🙂 ach jo 😭

ah1234
14. kvě 2019

Môžeš dať dieťa do jasliciek a ísť pracovať. Kamoška tak musela v dceriných 9 mesiacoch..
Inak tých chlapov teda nechápem, naši sa tiež rozviedli, otec na mamke nenechal ani jeden vlas ale peniaze na nás vždy posielal.. veď sme jeho deti. Fakt tých chlapov ako nezaujíma že ich deti nebudú mať ani poriadne čo jesť ?

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

@ah1234 u nas je skolka pro mensi deti za 4tisice mesicne. To nevim kde bych na to vzala. Jinak po praci uz se divam. A zas bude problem sehnat na 1smenu. To budou porad nejake problemy :( a dekuji!

marketa11112
14. kvě 2019

Me napada jedine zkusit najit nejakou maminku na spolubydleni. Ze by ti davala pulku, tedy 5500. A pak si treba hlidat deti navzajem a chodit po brigadach. Tohle je fakt na pytel. Take moc nechapu,proc je vse na urade tak zpetne,co ma zenska v takove chvili delat.

kulihrasekzeleny
autor
14. kvě 2019

A prosim vas nevite nektera jak to je, kdyz mam v praci kde jsem delala na 3smenny provoz smlouvu na neurcito. Po materske bych se vratila jako samozivitelka, meli by mi priradit praci na ranni smenu? Nebo to nikoho nebude nezajimat?

martaskaaa
15. kvě 2019

@kulihrasekzeleny s tim bydlistem si nejsem 100% jistá,zkus pohkedat na netu. Rozvod kde kdykoliv,i kdyz to není ani rok po svatbě. V tvé praci dela nekdo směny jen na ranni? Umožnit ti to asi nemusí,je to spis o domluve.

andrisek123
15. kvě 2019

@kulihrasekzeleny to je dobrá cena. Mě malej chodí za víc jak 5 tisíc 🙂 když budeš brát rodicak + plat, tak máš kolem 20 tisíc + později alimenty, tak to si myslím, že školku zvládneš zaplatit. Já už teda mám přítele, ale dodělává školu, takže nemáme ani 20 tisíc a zvladame platit bydlení, jídlo i tu školku, alespoň teda na 2 dny v týdnu (2500). Pokud máš možnost dát dítě do školky, tak super. Do začátku dobře řešení. Jinak to asi nepůjde .

kulihrasekzeleny
autor
16. kvě 2019

@andrisek123 a ty pracujes na plny uvazek? Tady je ta skolka pro mensi deti na 4dny v tydnu. A to od 8:00 a vyzvednuti do 12ti hodin. Takze vubec nevim kde by me vzali na pul uvazku 4dny v tydnu a jeste na necele 4hodiny 😭 ty pracujes kde?

janess
16. kvě 2019

@martaskaaa no tak hlavně, že neplatí výživné, ale už byl od té doby co nebydlí ve společné domácnosti (7 měsíců) dvakrát na dovolené a milence koupí k narozeninám pugét s Pandorou. To jako je ti špatně od žaludku.

sarinka1009
26. črc 2019

@andrisek123 a oni ti tu hypotéku nechali,když jsi byla matka samoživitelka s nižším příjmem jakoby?Teď řeším něco podobného totiž..

andrisek123
27. črc 2019

@sarinka1009 jojo nechali v plné výši. To byly hrozný časy :D

sarinka1009
2. srp 2019

@andrisek123 muzu se prosím zeptat v jaké výši prosím ?Kdyztak klidně SZ 😘