icon

Rozvod a určení styku s 3 týdenním synem.

koulenka
26. črc 2019

Prosím o zkušenosti, mám 3 týdenního syna a s manželem se budeme rozvádět. Syn je kojený, jak může soud rozhodnout o péči? Vím, že asi bude u mě, ale může si ho otec vůbec půjčovat třeba na pul dne? Jde mi spíš tedy o tchýni, ta bude dělat velké zle. Nejradši bych kdyby ho nikam nevozili a šli jen na procházku s kočárkem...ale budou si ho chtít brát k sobě do jiného města... Jizda autem apod. Přijde mi že je na to moc malý Děkuji za zkušenosti

Strana
z2
krista25
26. črc 2019

S kamarádem když se rozešla jeho žena tak jelikož byl malý kojeny tak nejdřív dostal povolení, jen na pár hodin v sobotu. Aby to nenarusilo kojení. Když byl kluk větší dostal celý den a od 2 let už ho má na celý víkend. Oni u soudu přihlíží na věk dítěte, rozhodně bych tam řekla že ho na flašku učit nebudeš, že chceš co nejdéle kojit aby to pak neodmítál. 😜Myslím si že jsou dost rozumný na to aby věděli že nejvíc syn potřebuje matku, když to je takový mrnousek.

lv
26. črc 2019

Kojene, takto malé dítě nebude moci být na půl dne pryč, alespoň plně kojene určitě ne. Umožni mu vidat syna kdykoliv, často, ale u tebe, poblíž atp. Hele a neukvapujte se, mimino udělá se vztahem kotrmelce, neřešte to horkou hlavou..poradna by mohla pomoci.

guinea
26. črc 2019

@koulenka Je nutné se TEĎ rozvádět? Ono ani nejde o to, jestli tvé dítě je nebo není kojené, to několikatýdenní dítě je pořád součástí tebe, a ono samo vnímá sebe a mámu jako jednu bytost (tak to bude vnímat ještě hodně dlouho). Jakékoli oddělení ho od tebe pro něj bude strašné trauma. Fakt nepřeháním, zjisti si o tom víc. Bohužel dnes se všude proklamuje “rovnost” otce a matky ve vztahu k dítěti, proto pokud po sobě neházíte doma hrncema, tak já bych radila rozvod odložit.

2hanah
26. črc 2019

Tohle téma mě zajímá taky, můj syn má rok, vztah s otcem u konce, napravit nejde, otec nemá o nás zájem, malého za ten rok hlídal jen jednou, neumí to s ním a mně běhá mráz po zádech při představě, že bych mu ho dávala už za rok na celý víkend, malý na něho není vůbec zvyklý, protože za náma nechodí domů, přespí tak 4x za měsíc, nestará se.

merope
27. črc 2019

@2hanah Tak to je taky možné, že si ho prostě brát nebude.

@guinea Pokud je dítě zvyklé na oba rodiče, tak s tím nemá problém - už od toho, co jsem přišla z porodnice, občas hlídal taťka a úplně bez problémů. Jen úplně poprvé brečel asi po hodině, co jsem byla pryč, ale zamakali jsme na tom, aby ho chlap opečovával a choval a tak a další ponechání malého u táty bylo bez jakýchkoli problémů (a to tuším zrovna poprvé jsem na té gyndě zkejsla nejdéle, pak už jsem hlásila správně, že jsem kojící matka, a brali mě dřív). Samozřejmě ideál by pak byl, aby otec jezdil třeba 2x týdně a bral si ho na procházku kolem a k tchýni jet třeba oba (pokud jde překousnout vzájemnou nevraživost) - prostě aby bylo dítě zvyklé na oba.

drep
27. črc 2019

@guinea jakože když jde třítýdenní dítě na procházku v kočárku s babičkou a tátou, tak je to pro něj trauma?
@koulenka nikdo z nás neznáme příčiny rozpadu vašeho vztahu, ale pokud jsou miminku tři týdny, asi bych si to rozmýšlela úplně maximálně. Já jsem byla v šestinedělí skoro na detenční hospitalizaci na psychiatrii a asi bych žádné své zásadnéjší rozhodnutí z té doby nebrala vážně. U takto malého dítěte soud bude potřebu kojení zohledňovat, ale nevím, jestli explicitně řekne, že dítě nesmí odjet do jiného města. Já bych mužovi a tchýni kompromisně nabídla vožení v kočárku s tím, že až bude dítě hladové/uplakané/cokoliv, nakojím a pokud to půjde, můžou pokračovat v procházce, budou tak spolu moct být déle než jen od kojení do kojení.

2hanah
27. črc 2019

@merope Určitě si ho brát bude, strčí ho vždy k rodičům, aby se nemusel starat, ale viděl ho. On je takový otec pozorovatel - jen se na něho dívat, ať nemusí nic dělat a mít odpovědnost.

koulenka
autor
27. črc 2019

@drep jde o to, že ja nabidla možnost kdykoli povozit, to ale tchyně odmitla a chce abych jí vozila malého k ní domů autobusem a aby ho vozila tam... To zas odmítám já trmácet se skoro hodunu busem s přestupem když autem to mají 15 min... Jsem teď ta nejhorší na světě že jim ho neumožním vídat 3 krát týdně... Jsem na psycharnu z nich. Včera na mě půl hodiny ječela jak jsem nevděčná a nevyjdu jin vstříc, večer jsem odešla k moji mamce s malým, oni to zjistili a na chodbě nám rvali malého z ruky, že s ním nikam nejdu, zavolali policii že jsem jí unesla vnouče. Manžel vlastně nijak nereagoval, neřekl ať nedocházím, jen zavolal maminku... Prostě konec, byl to nejhorší zážitek... Krásné šestinedělí kdy každý den jsem brečela... A když měli malého půjčeného nezájem že kojím a dali mu umělé mleko... 🙄 Prostě manžel je mamanek a nyní se to projevilo na plné čáře...

koulenka
autor
27. črc 2019

@guinea týden po porodu mi manžel malého odvezl k jeho rodičům, protože ho tam chtěli mít... Prostě nechápou že dítě ma byt s matkou a ne trikrat týdne cestovat k prarodičům...

guinea
27. črc 2019

@drep Samozřejmě pokud manžel nebo rodiče vozí půl h kočárek kolem domu, tak to drama není. To jsem asi nenapsala přesně. Ale vzít dítě a odvézt ho na půl dne pryč, nedejbože dýl, tak to už mi OK nepřijde. Zvlášť když se dá očekávat, že dotyční budou dělat naschvály.
@koulenka přece píše, že mu dali UM, proti její vůli. Tohle je smutná situace.

guinea
27. črc 2019

@koulenka Zkus se poradit s právníkem, ideálně někým, kdo to řeší běžně. Třeba zavolej na Bílý kruh bezpečí, mají bezplatné právní poradny. Řeknou ti taky, jestli má smysl tohle už řešit přes OSPOD, případně jakou zkušenost mají s ospodkama v místně tvého bydliště. Je mi líto, že musíš tohle prožívat ☹

guinea
27. črc 2019

@merope Ano, pokud je dítě zvyklé na OBA pečující milující rodiče, tak to problém třeba na hodinu, na dvě není. Ale @koulenka píše, že jí dítě chce tchýně odvážet takhle maličké na půl dne pryč, zvlášť když se k ní chovají agresivně, to opravdu není v pořádku v žádném případě. (A abych nevypadala nějak fanaticky, tak já jsem manžela zapojovala do kompletní péče o malého od narození, ale on se starat chtěl a první měsíc byl s námi doma, a tchýně sama začala vozit až po šestinedělí, a začínali jsme na půl hodině okolo baráku.)

guinea
27. črc 2019

@koulenka Hele ještě ti napíšu, ty jsi matka, tak jak to cítíš ty je správně, braň se co můžeš! Já bych o malého bojovala jako lev, ale naštěství jsem měla teda okolo sebe všechny lidi poměreně soudné (a ty co nebyli, tak se aspoň nehádali - třeba když jsem jasně zakázala návštěvy v šestinedělí - kromě našich rodičů, chtěla jsem mít klid, a po šestinedělí jsem pouštěla jen naprosto zdravé a neměla jsem problém návštěvu s nachlazením otočit u dveří a nazdar, přijďte až budete naprosto zdraví). Víš ono kromě té psychické stránky jde i o to, že imunita se v šestinedělí tvoří, podle mého názoru není ok s dítětem trajdat bůhvíkde - a tím nemyslím procházky venku.

koulenka
autor
27. črc 2019

Přesně jak píšete ja jsem matka a tim nerespektovanim to pohnojili úplně, jsem ted u moji mamky, konecne v klidu, druha strana nikdy nepochopi co mi vadi.. Mrzi me to ale je to konec kdyz ani manžel to nechape a stoji pri mamce... V pondeli zajdu na ospod a zeptam se na předběžné opatření.. Manželovi maleho v poho pujcim do kocarku..

merope
27. črc 2019

@guinea Proto jsem chtěla naznačit, že je dobré dítě nechat na tatínka zvykat a nabízet, že si může přijet kdykoli tak, aby si malý zvykl.

@koulenka Tak to je drsný, co popisuješ s tchýní. Se mnou tchýně asi týden nemluvila - protože přišla k nám domů, malý zrovna spal (poté, co jsem ho asi půl hodiny uspávala, protože ho bolelo bříško a nešlo mu to) a drcala mu do košíku s tím, že přijela za ním a chce ho vidět. Seřvala jsem ji na dvě doby, že tohle jako ne a že za hodinu ho budu budit na krmení a že může počkat a že pokud přišla na návštěvu, beru to, že přišla za námi a ne jenom za malým. Šestinedělka je hájená!!! V šestinedělí máš sedět doma a cestovat max kolem domu a nikam do tramtárie. A tahat třítýdenní miminko autobusem? Jako jo, pokud to musí být, to jo, ale jen tak? Jako jsem na svého drobka občas "ošklivá" a tahám ho MHD, ale s citem. Nehledě na to, že nevím, zda k vám jezdí busy takové, aby malý mohl zůstat po dobu jízdy v kočárku.

Pokud tchýně odmítá respektovat TVOJE pravidla, tak ať si trhne nohou. A nacpat plně kojenému dítěti flašku s umělým mlíkem, to bych asi ječela a hodně. Jinak já si takto "stěžovala" na fb a dostala jsem kupu tipů, pár napíšu:

- o přítomnosti lidí v blízkosti tvého dítěte rozhoduješ ty a klidně zabouchni tchýni před nosem, pokud odmítá respektovat tvá pravidla
- nenechat se citově vydírat, prostě jsi maminka a jsi za dítě zodpovědná

A dostala jsem tento super tip "manuál pro návštěvy v šestinedělí" - doporučuji poslat nejenom tchýni, ale i otci dítěte: https://klidnamama.cz/manual-pro-navstevy-v-ses...

Podle toho, co popisuješ, mi přijde, že otec dítěte je v pohodě, ale neumí říct své mámě, že jako odsud-posud a žádné blbosti. Jako chtít po šestinedělce aby někam jezdila???

Mimochodem - já měla nedonošence, velkou část mého šestinedělí se mi o dítě staraly sestřičky nebo jsem pak byla s ním v porodnici (kde mi vařili a uklízeli). Neumím si představit, že bych si s tím zápřahem, co to i tak byl, k mému zdravotnímu stavu po porodu, přivezla domů ještě dítě. Tři týdny po porodu jsem byla tak akorát ve stavu, kdy už jsem byla schopná postarat se jakž-takž o dítě i o sebe. Představa, že někam cestuji hodinu busem jen proto, aby si ho mohl někdo povozit??? Jako jo, jezdila jsem 3x týdně na převazy s jizvou a bylo to přes půl hodiny cesty, ale jezdit jen tak???

2hanah
27. črc 2019

@koulenka totální magor, taky jsem to doma měla s partnerem úplně stejně a taky se rozcházíme, máme další závažné důvody. Oni si zkrátka myslí, že když dítě nenacpou k prarodičům a dalšímu příbuzenstvu hned v šestinedělí, že už to to dítě nemůže nikdy během celého jeho života stihnout🙄

2hanah
27. črc 2019

@koulenka I šestinedělí jsem měla stejné - jen nervy, chlap na ránu, mamánek na straně matky a že jí ho nechci půjčovat, když ona ho chce vozit taky u nich, aby se předváděla před celou vesnicí, já taky bez auta, autobusem taky hodina a něco s přestupem a oni to mají taky autem asi 12 minut k nám🙄 matky chlapů fakt přijdou někdy zastřelit, opičí láska a mamahotel, to stojí za to!

2hanah
27. črc 2019

@koulenka Fakt svině ta ženská, pobrala vůbec, že neporodila ona, že není matka, ale babička a je to Tvoje dítě?!!!! Ty babky fakt nevědí, kde mají hranice a co už je jen kompetence matky! Tohle mě fakt rozčiluje...

koulenka
autor
29. črc 2019

@merope
@2hanah tak manžel se dnes ozval, že si chce promluvit, říkám ok tak večer, souhlasil a za chvíli volá znova že chce teď, večer je pozdě, ja že teď nemůžu... A on aha tak nechces tak nic.... A byla jsem se podivat v bytě, odvezli si veci co kupovali i přebalovák pro maleho... Strhali rámečky ze zdi a roztrhali naše fotky... Tak asi je jejich pohled na vztah jasný...

lv
29. črc 2019

@koulenka dobrý by bylo vše písemně, ať máš něco v ruce - napiš mu email, smsku, že se chceš sejít..

koulenka
autor
29. črc 2019

@lv stáhla jsem si aplikaci na zaznam hovoru a v sms to mam taky🙂

merope
29. črc 2019

@koulenka Nesnaží se s tebou manžel sejít "natajňačku" bez své maminky? Prostě měl pocit, že ona je zrovna pryč, tak by mohl zdrhnout a večer "by ho nepustila"? Možná si to idealizuji, ale skoro mi to přijde, že ona je prostě taková, že pokud jí cokoli odmítne, začne ho citově vydírat, dokud jí nesplní, co ona si nadiktuje. A možná ho to štve. Zkusila bych oddělit vztah tchýně-ty a manžel-ty. Pořád mi přijde, že manžel by to chtěl dát nějak dokupy, ale tchýně prostě požaduje a požaduje a požaduje. Jako jo, manžel může být zblbnutý svou maminkou, ale pořád je to jeho syn a věřím tomu, že k němu má nějaký vztah stejně jako k tobě. Nebyli byste první ani poslední pár, kde to dokonale rozvrátili rodiče. A málokdo je imunní na citové vydírání vlastních rodičů. Věci, co kupovali pro malého, ať si odvezou, aspoň jim nebudeš muset být za nic vděčná. Roztrhat fotky, to se dá udělat jednou - a pokud to udělala tchýně, tak bych věřila, že když manžela popostrčíš, tak mu taky může dojít trpělivost a konečně "zdrhnout z domu".

merope
29. črc 2019

@lv Sejít se jen ve dvou bez maminky. A možná bych i malého nechala u vlastní mámy, pokud to je možné, ať máte prostě klid - pokud se nějak domluvíte, tak pak se dá třeba jít k té tvé mámě na návštěvu. Rozhodně bych se totiž bála, že takováto tchýně je možné schopná i proti vůli manžela malého prostě unést a hotovo. Ona ho přece opečovat zvládne.

2hanah
29. črc 2019

@koulenka to je hrozný a hrozně smutný😔 je mi to líto, já mám taky vždy narození všech mých dětí spojené s hádkami s smutkem než radostí, a můj manžel se navíc před pěti lety oběsil a já se teď musím otravovat s jeho matkou sama, jen mě tahá po soudech kvůli dětem, svině taky. Já bych si s manželem zkusila promluvit daleko od nich a pokud by měl na srdci usmíření, nastavila bych jasná pravidla, tchýně k Vám třeba už nikdy, když toto vše dovedla udělat a manžel že tam třeba s malým si zajede na hoďku, dvě podle toho, jak bude malý zvládat a jak poroste, jinak to nevidím, protože i ten vypleněný byt, to je děs, co si ta baba dovolila!!! Manžel ji musí usměrnit a určit hranice, jinak bych se taky na to vykašlala, vím přesně, jak Ti je, hrozně moc držím pěsti, ať už máš klid nebo taky můžeš přijít o mlíčko jako jà 😔

koulenka
autor
29. črc 2019

@merope ano to jsem právě chtěla, ale mamka je v práci a nemám dopoledne kde malého nechat, proto jsem chtěla až večer. Mě zas přijde, že ví, že malého nemám kde nechat, proto chce dopoledne a zdá se jako by vydíral kdyz ne teď tak nikdy... A řekl něco v tom smyslu že stojí před soudem... Jako že se asi rozmysli co dal... Ale tím jak měnil čas mi přišlo že spíš je jeho mama vedle něj... Pak mi psal že potřebuje rodny list maleho a dodací list do práce... Přestože má teď dovolenou... K čemu oddací list když jsme rok manželé... Tak mu to okopiruju a přijede pro to večer... Najednou... Jsem zvědavá 🙄

layaa
29. črc 2019

@koulenka ahojky, nestačím zírat do jaké rodiny ses provdala. To je banda psychopatů. Tchýně opravdu patří do blázince. Tak si to hlavně všechno zaznamenávej a foť ( i ten vybrakovaný byt) ať máš pak toho co nejvíc v ruce u soudu. Držím pěsti ať tě ta hnusná rodinná situace nesemele !!

mish_ka
29. črc 2019

@koulenka nechce si tě ještě narychlo v práci odečíst z daní, když potřebuje ten oddací list? To samé ohledně syna. No nestačím zírat, čeho jsou někteří lidé schopní. Mrzí mě, že nemáš klidné šestinedělí 🙁

2hanah
29. črc 2019

@koulenka Ta tchýně je fakt magor, hlavně nedávej z ruky originál rodného listu!!!!' Milostivá dáma má moc dobře spočítané, že jste manželé, takže by klidně malý "musel" zůstat u otce až do nějakého soudu, protože pokud ho nemáš v péči, má na něho nárok i otec a žádný únos by nikoho nezajímal a jak sleduju, tak ani to kojení, fakt, nedávej z ruky žádné doklady, ani malého!!!!!! Ta baba je všehoschopná a synáček jak vidím poslouchá jako pejsek.

krtcice
29. črc 2019

No uff to je masakr teda ☹️ hned zítra si zajdi požádat o předběžné opatření, aby bylo miminko u tebe. A jak píší už nade mnou, hlavně nedal z ruky originál jakýchkoliv dokladů. A moc moc držím palce, švgrová měla podobné peklo a dopadlo to nehezky 😒 proto začni bojovat co nejdřív.

tulikiss
29. črc 2019

@koulenka nechci te strasit ale pokud chce krome rodneho listu ditete i oddaci list, tak to nebude do prace, ale potrebuje ty dokumenty k soudu k rozvodovym papirum se musi davat kopie techto dokladu.

Strana
z2