Rozvod kvůli problémům v manželství: Jak ochránit dítě?
Omlouvám se, omylem jsem to odeslala. Chodit do současné do práce bez auta, nemožné. Teď mě tam vozí manzel, má to vlastně po cestě. Aby se stihla školka - hlavně vyzvednuti dítěte.
A další věc - jak je na tom dítě, to vidíme oba. Může mu to ublížit. Dítě potřebuje vědět, že nekam patří (to ostatně každé dítě), že je někde doma a ne že si budeme přehazovat jako horký brambor, jak se nám bude hodit nebo nehodit. Jedno léto chodil do stacionáře, do školky a bylo to zle. Opravdu to na něj působilo, že se ho potřebujeme ,,zbavit" my ale museli kvůli práci. Ale vysvětlujte to autistovi. Další rok jsme to vymysleli ml ak a šlo to. Opravdu si to neumím představit. Rozhodne s rozvodem nesouhlasím. Už i kvůli dítěti. Nevím, co to do něj vjelo, já něco řekla, on mi ani nedal prostor na vysvětlení, slovní přestřelka a už to jelo. Taky ho prý nebaví sex se mnou. Ještě včera řekl, že nádhera. A před týdnem dokonce návrh, jestli nechci druhé dítě, že on už by rád. Tak nechápu.
@mia_von_prag no poradna by byla asi vhodná, takový nezaujaty postoj třetí strany, ale jestli půjde? Nevím. A jak zdůvodni duvod? Řekl, že nijak. Prostě typické kecy, city ochladli, není se mnou šťastný, v manželství trpí, už dál nechce....
@mia_von_prag možná nám soud tu poradnu sám navrhne. Nevím.
Dost obrat v jeho chování. Včera by si uměl představit další dítě a dneska by vás stěhoval na Slovensko. Možná se bude kroutit, ale já bych taky zkusila poradnu. Hlavně s ohledem na syna. Vytrhnout ho z prostředí je fakt nejhorší možnost ze všech.
Asi hloupá otázka, ale se synem má dobrý vztah? Přece sám musí vědět jak by reagoval na takový radikální krok.
@michaela666 no říká, že syna miluje. Naučil ho plavat, učí ho lyžovat. Já byla před 2 měsíci 2 týdny pryč, řešila jsem vážnou rodinnou situaci a o syna se postaral. A to ukázkove. Takže vztah mají dobrý, jako otec funguje. Umí se postarat.
@michaela666 ne, rozhodne syna nebudu vytrhávat z prostředí, kde to zna, jde zná lidi, učí se jejich řeč, máme nějak nastavený terapie.
Nechala bych mu prostor ať si to srovná v hlavě. Přece jen to na tebe vybalil při hádce ( což ho neomlouvá ) a pak po něm chtěla reálný obraz, toho jak by podle něho měla fungovat péče o syna.
Rovnou bych ho postavila před hotovou věc, že rozhodně na Slovensko nepůjdete. Protože to je totální nesmysl. A očekáváš, že se bude dál podílet na výchově syna, takže uskutečnitelné řešení, žádné jak on neví a nějak to bude.
Možná taky přijde s tím, že se unáhlil. V tom případě bych trvala na té poradně a práci na vašem vztahu jako partnerů - rande, kino, večeře,... Něco, kde nebudete na chvíli jen vy dva.
První krok by měl být rodinná poradna, identifikace toho, co ho trápí, hledání řešení. Druhá krok případně nastavení majetkového řešení a péče o dítě. Tady už bys měla mluvit i ty: že se s dítětem nebudeš stěhovat, ale odstěhuje se on, jak se bude podílet na péči o dítě, jak nastavíte finacne, aby to pro tebe při péči o dítě bylo reálně zvládnutelné. Až pak může přijít třetí krok - rozvod. Neblokovala bych směřování k uspokojení jeho potřeb, ale nezačínejte od konce.
@michaela666 * oprava... Něco, kde budete na chvíli jen vy dva.
A taky bych se ho natvrdo zeptala, jak si to predstavuje dal - včetně péče o dítě (s tím, že ty na full time,vzhledem k péči o syna, nemuzes), finance, bydlení (s tím ať nepocita, že půjdeš na Slovensko)...
@enoli no to by mě také zajímalo, ví jak to mám s prací....a rozhodně nezvednu kotvy a nepůjdu jen tak na SVK.
Ja nevím,možná to vidím primitivne, ale...proč pořád řešíš,že nepůjdes na Slovensko a kvůli synovi nic měnit nebudeš? To je v zásadě v pořádku a asi ti tu většina dá za pravdu,ale rozvést se přeci dá i bez toho....nebo jinak - pokud to manžel jen tak neplacnul a chce jít od vás,tak přeci může i tak, bez toho, aby ty ses někam stěhovala. Buď ti prenecha byt/dům, nebo si najdete se synem něco jiného poblíž.
Jako chápu,není to fajn, ale nerozumím tomu, proč pořád řešíš,že nemůžeš se synem pryč... spíš byd měla řešit,jestli se tedy chce rozvést, nebo ne.... jako kvůli tomu,že ty nepůjdes na Slovensko se asi jeho postoj k rozvodu a tobě nezmění. To bych spíš řešila...celá ta diskuze mi přijde divná. Nebo jsem to nepochopila 😁
@fifinka2020 píše ,že mají předmanželskou smlouvu. Dům by zustal manželovi.
@mateson přesně tak, on se z domu nehne.
Myslím, jde hlavne o problém s bydlenim. Že v lokalite kde žije by to sama finančne nezvladla .
@enoli Bohužel tím, že hned začal argumentovat jejím bytem na Slovensku, tak bych s touto možností nepočítala vůbec.
Mě to trochu přijde jakoby se chtěl zbavit veškeré zátěže, kterou pro něj ona i se synem představují a začít znova. Viz. v první části diskuze, že řekl jak je nešťastný a takhle si svůj život nepředstavoval.
Kéž bych mu zbytečně křivdila.
Spousta párů si představuje, ze poradna vás nějak rozsoudi, bude to ta třetí strana. Jako částečně jo. Vyslechnou vás. Poradna je hlavně o tom, aby vás nasměrovali, jak to řešit mezi sebou. To nejsou žádní rozhodčí. Případně je fajn taky mediace, o které málokdo ví.
@michaela666 taky si myslím...
Čím víc budete tlačit na záchranu vztahu, tím víc si bude navrhovatel rozchodu stát za svým. Tak to chodí naprosto vždy. Je to paradox a hrozně těžké, ale být vámi, stáhla bych se. Můžete navrhnout poradnu, ale zdůraznila bych u toho, že ho nebudete do ničeho nutit a budete respektovat jeho rozhodnutí. Nesmí mít pocit nátlaku..
Zřejmě někoho má (vím, že se zapřísahal, že ne, ale takových už bylo). Tak jenom - vezmi rozum do hrsti a reálně se zamysli nad vaší situací. Myslím tím, aby sis nemalovala růžové zámky, že se třeba změní, když ještě včera chtěl další dítě a dneska už je chudák v manželství naprosto zdeptaný.
@michaela666 Přesně, kdyby se odstěhovala i se synem na Slovensko, tak by ho neviděl, syn by nejspíše tak dlouhé cesty pravidelně nezvládal - mohl by zapomenout, že má autistu...
To je proste typicky. Chlap zjistil, ze ten zivot neni tak ruzovej, chce spalit mosty a zacit znovu. Realita je takova, ze se proste rozvedete. Dite budes mit v peci ty. Jemu vypoctou alimenty na dite, mozna i na tebe jako na manzelku (muzes to zkusit) a proste jediny co musi, je platit. Tot vse. Dite ani tebe uz nikdy videt nemusi. V tu chvili jsi v tom sama, uplne. Muzes si pozadat o prispevky, atd atd, ale jedtli mas nekde byt, tak to asi dostanes prd diky nove superdavce, kde musis nahlasit majetky. Drzim palce no. Je to radost vzit si takovyho ……… co mysli hlavne na sebe …….
@martina1317 tak byt není zatím psaný na mě
Není v tom iná? Vlastná skúsenosť. Kým nepovedal ,že sa chce rozviesť ,tak fungoval normálne (sex,rozhovory, prechádzky, výlety s deťmi...). Keď mi to oznámil v rámci výmeny názorov ,tak to myslel vážne a na druhý deň už doma nebol. Že sa odsťahoval za milenkou som zistila po x mesiacoch.
@nina004 dost pochybuji
Všechno jsem to nečetla ale napadlo mě, že se klidně rozvést můžete, budete svobodni a budete si delat co chcete, zaroven muzete spolu bydlet....vim ze nejaci znami to tak meli a bylo jich dost.....🙂.
@vendulis já už s notorickým kur.vnikem chodila, takže takový ty věci a finty znám, to se neboj. To mám osefovany.

Takže bydlíte spolu, fungujete ekonomicky, sexualne a on se jednou probudí, že chce rozvod a máš jit na Slovensko?
No bych se podívala na ten jeho návrh rozvodu, jak to zdůvodní. Nechcete poradnu?