Šly byste na pohřeb s miminkem?

tomikjoejoe
19. říj 2016

Maminky, potřebovala bych znát pár názorů. O víkendu mi zemřela babička, pohřeb je bohužel plánovaný na všední den, kdy se to všem zúčastněným hodí (já jediná jsem na mateřské). Navíc dost daleko od domova - cesta trvá cca 2h autem, takže je to výlet skoro na celý den. Mám tři děti - nejstaršího udám do školky, dceru a nejmladšího syna by měl hlídat tatínek. Bohužel se o něj poslední dobou vůbec nechce starat. Malý má hodně plačtivé období a nechce být sám, manžel ho nepochová ani, když je doma a pokud zrovna něco dělám, tak malý sedí a řve nebo se snaží dostat za mnou. Nedokážu si představit, že bych ho nechala doma "samotného" a celý den by plakal a volal mámu. Tatínek ho ani neumí pořádně nakrmit.

Chápu, že pohřeb není zrovna vhodné místo pro 11 měsíční dítě, ale babička pro mě hodně znamenala a pro moji rodinu je hodně důležité, abych tam byla. Počítám, že bych se šla podívat na rakev a obřad bych pravděpodobně odčekala venku. Už jsem dva pohřby absolvovala (tehdy jsem ještě neměla děti), takže vím, jak to bude probíhat.

Moje otázka zní: Nechaly byste miminko doma, s vědomím, že bude plakat a nikdo ho nepochová nebo ho vzaly sebou?

Manžel se do příštího týdne nezmění, takže nehrozí, že bohužel by se v něm něco hnulo a změnil k malému přístup. Jsem ráda, že je vůbec ochoten si vzít z práce volno a pohlídat malou.

ivana_sed
19. říj 2016

Taky jsme měi dcerku na pohřbu sebou, byly jí 2,5měsíce. Ale pak plakala, tak jem s ní šla čekat do auta.

tomikjoejoe
autor
19. říj 2016

@ivana_sed Malý by byl v nosítku připevněný na mě, takže plakat nebude. Děkuji za odpověď.

pikacek
19. říj 2016

Vzhledem k tomu,ze vsichni co by mohli hlidat byli na pohrbu,tak jsem mela sebou 18mesicniho a 1 mesicni mimina...mala to krasne prospala a vetsi byl okouzlen zpevem a krasou kostela-jednou jsme odesli na chvili ven,kdyz byl hlucny...nelituji, pohreb patri k zivotu...rozloucit se hezky je potreba,ne s nervama myslet jake je doma pozdvizeni.

panickatlamicka
19. říj 2016

Na pohreb bych klidne vzala i to skolkove. Nedavno jsme byli na pohrbu manzelove babicce. Tez cesta cca 2 h a obe deti s sebou. 🙂

konidana
19. říj 2016

Ano, šla bych s miminkem (moje 11měsíční bylo tedy už dost poděs, takže bych po dobu delšího obřadu asi čekala venku aby mohlo běhat)

mr_falko
19. říj 2016

ne, nevzala. At se tatinek zacne trosku angazovat....

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
dc2015
19. říj 2016

Nevzala bych, 11měsíční hodně vnímá. Jen na něj přenesete svůj smutek. Doma bych ho za Vaší situace také nenechala. Prostě bych nešla. Ale já jsem toho názoru, že se jde rozloučit i jinak než oficiálním obřadem. Vzpomínkový večer s fotkami apod. Udělat si prostě svůj "obřad". Chápu ale, že ne pro každého je to přijatelné. Také bych se ptala, jak by Vám poradila babička...

petradova
19. říj 2016

@panickatlamicka proč je podle tebe nutné brát dítě školkového věku na pohřeb? Podle mě jsou některé věci "potřeba" chápat až později.

panickatlamicka
19. říj 2016

@petradova neni to nutne, ale proste to patri k zivotu. Dite vi, ze se zemrelym se jdeme rozloucit. Vsak mrtveho ani nemusi videt.

syrinxka
19. říj 2016

Asi když bych měla hlídání, tak bych děti nebrala, ale ve vaší situaci než aby mi dítě mělo celý den probrečet tak bych ho radši vzala s sebou. A nebo je možnost že vezmete děti i manžela s sebou a on s nimi počká někde venku nebo opodál a když to manžel nebude zvládat můžete kdykoliv přispěchat na pomoc 🙂

petradova
19. říj 2016

Pokud víš, že miminko u tebe bude velmi klidné a je tu šance, že pohřeb prospí
, asi ho s sebou vezmi. Ty znáš své dítě a jeho spací režim nejlépe. Jinak chování tvého muže (asi nejen v tomto smutném období) je na jinou diskusi, nicméně pokud ty sama budeš klidnější s dítětem u sebe, a myslíš, že to zvládneš, udělej to.

kacca11
19. říj 2016

Ne, tak male dite opravdu ne. Jestli bude brecet, zkazi obrad nejen tobe, ale i ostatnim. Navic byt po dobu obradu mimo obrad mi pripada dost nesmyslne - to uz muzes byt v klidu doma.

Kdyz uz brat dite, tak takove, co z toho bude mit trosku rozum a bude se umet chovat - treba to skolkove.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
konidana
19. říj 2016

@panickatlamicka přesně tak, a u nás byl pohřeb velké rodinné setkání, bylo tam i plno ostatních dětí příbuzných. Byl to tedy můj vzdálenější příbuzný, takže jsem smutek neprožívala tak intenzivně, zato družení s ostatními živými příbuznými bylo velmi intenzivní a milé 🙂

tahejhula
19. říj 2016

Hele, smrt a rozlouceni s neboztikem proste bylo vzdycky normalni. Pro nekoho je ten ritual rozlouceni velmi dulezity, aby se s tim do budoucna vyrovnal. Znas sve dite nejlepe, tedy budes nejlepe vedet, co udelat. Ze by te nemohl videt plakat a smutnit, je pochopitelne nesmysl. Rid se svym srdcem a bude to spravne. 😉

lentilcka
19. říj 2016

Ne, nevzala. Když mně umřela babička ( pohřeb byl také daleko od mého bydliště ), bylo dcerce 5 let. Prostě jsem si sehnala hlídání . Tehdy nás tam bylo víc s malými dětmi a nikdo je s sebou nebral. Jsem zastáncem názoru, že jste na to dva a tatínek by se měl zapojit.

anadriewen
19. říj 2016

Me tedy překvapuje,ze s tebou na pohřeb nejde manžel,u nás je to samozřejmost,ale o tom tahle diskuze není... Deti bych vzala klidně všechny,smrt (bohužel) k životu patři,ze nic není samozřejme a věcne je podle mého názoru vhodně děti učit stále. Uvidíš,jak se to bude během obřadu vyvíjet. Kdyby bylo nejhůř, dítě/děti rusily a nedaly se uklidnit, půjdes s nimi přinejhorsim ven, ale dopředu bych se toho nebala.

pajula123
19. říj 2016

@mr_falko @lentilcka Proč píšete, ať se zapojí tatínek, když zakladatelka dost jasně píše, jak to doma funguje??? Vážně byste riskovaly to, že se malý bude celý den trápit?
@tomikjoejoe Já bych teda malého klidně vzala s sebou a uvažovala bych i nad těmi staršími dětmi. Smrt k životu patří, rozloučení se zemřelým také...a říkám to s tím, že jsem jako malá byla na pohřbu mé babičky. Nedělejme z dětí trubky, ony moc dobře chápou, co se děje, kor když se jim to předem vysvětlí... A ano, opravdu tomu rozumí i miminka, která nemluví.

panickatlamicka
19. říj 2016

Kdyz mela pohreb manzelova babicka, tak se to tam detmi jen hemzilo. 🙂

yes79
19. říj 2016

Také sem měla dcerku sebou na pohřbu mého otce, byli ji tři měsíce, jelikož sem kojila a jeli jsme 200 km daleko, tak nebylo co řešit. Ale bylo to jen naše malé rodinné rozloučení, takže to proběhlo v klidu a bez rušení.

lucykal
19. říj 2016

Cesta 2 hod mě přijde naprosto v pohodě. Tak proč nejede manžels dětma a nepočkají někde venku nebo v herně někde poblíž?

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
tymothy
19. říj 2016

@anadriewen Přesně to mě také napadalo. Na pohřby (i svatby) chodíme s manželem oba, neumím si to představit jinak. A také si neumím představit, že by se nechtěl o své vlastní dítě postarat - a tím více, že je to v takovéto situaci.
Za mě by bylo ideálním řešením jít celá rodina (včetně dětí i tatínka) - s těmi, co budou zlobit, holt tatínek půjde na chvilku ven.
Pokud toto neprojde, dítě bych vzala s sebou a následně to tatínkovi nechala "sežrat" - třeba víkendem s kamarádkou. 😉

lucykal
19. říj 2016

Tak já osobně si myslím, že malé děti tomu až tak nerozumí nedovedu si představit 2 leté dítě co to chápe.

tymothy
19. říj 2016

@sarihy Tak určitě záleží, jak pohřeb probíhá - za sebe můžu říct, že jsem nikdy na žádném pohřbu ten zmiňovaný truchlící brečící dav nezažila. Vždy to probíhalo klidně a důstojně.

samaber
19. říj 2016

Byli jsme pozvani na pohřeb babičky našeho kamarada (on byl na ni dosti fixovany a porad je), v te dobe ja tehotna a deti 3 a rok a půl. Nešli jsme protože by tam děti dělali asi neplechu, vyrušovali apod. a hlavně to nebyla naše rodina, kdyby to byla moje babička, tak bych je vzala

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
pajula123
19. říj 2016

@sarihy No, já třeba až na tom pohřbu babičky pochopila, že tu definitivně není, nebude a mohla se s ní fakt rozloučit - a co na tom že pláčem. Kdy jindy je pláč víc v pořádku, než když nás opouští někdo milovaný?

terka_85
19. říj 2016

Manželovi zemřela před rokem babička. Starší syn byl ve školce. Jelikož chtěli na pohřeb jít i moji rodiče, tak jsem pro mladšího (10 měsíců) neměla hlídání a chtěla ho vzít sebou s tím, že kdyby začal nějak brečet nebo vyvádět, odejdu. Nakonec ho pohlídal můj taťka, který marodil. Ale kdybych neměla hlídání, tak bych malého vzala sebou...