Spokojenost ve vztahu vs. sociální jistoty. Poraďte
Zdravím dámy,
potřebovala bych znát Váš názor a případně radu, co dělat... Už jsem tak nějak bezradná.
S přítelem jsme spolu cca 4měsíce. Na začátku bylo vše jako v pohádce - zamilovali jsme se do sebe hned a všechno bylo báječné, chtěli jsme spolu být pořád, tak jsem ho už po 14ti dnech představila synovi (10let), se kterým od té doby skvěle vychází a do dalšího týdne s námi začal bydlet. Vím, že to byla strašná rychlovka, ale nešlo to jinak...
Co se týče věcí mezi námi dvěma, jako mezi partnery a milenci, tam fungujeme skvěle. Vždy se na všem domluvíme, nemáme problém udělat kompromis, vyjít si vstříc. Navzájem si pomáháme, skvěle vaří (a rád), když ho požádám, že nestíhám, pomůže mi s úklidem, se synem, prostě s čímkoliv. Fyzicky, sexuálně, tam je to úžasné, nikdy jsem neměla lepšího milence. Prostě samá pozitiva...
Jenže, jak se říká, žádné sociální jistoty... Přítel podnikal, ale nedařilo se mu a zkrachoval. Všechno co měl proinvestoval do firmy + mu zbyly dluhy, má na krku i nějaké exekuce... Sám sebe živí manuální prací, na ruku peníze a hotové. Co vydělá mi více méně dá, aby mi pomohl. Vím, že sám za sebe takto fungovat může, jenže já ne... Chtěla bych s ním dítě a svatbu (on to chce taky), ale já s pocitem toho, kolik toho má na krku, nemůžu žít... Nemůžu se přenést přes to, že je zatížený tolika dluhy a že se k práci staví tak nějak všlijak. Jednou mluví o tom, že by vzal cokoliv, ale když se něco objeví, tak ohrnuje nos, že se mu to nelíbí... Říká, že když mi to tak vadí, že se do roka všech dluhů zbaví, že začne znovu podnikat, abychom se měli dobře, že ví jak na to, že jen doteď neměl důvod to řešit, až teď se mnou.
Jenže já jsem z toho na nervy, nejde mi si užívat jeho přítomnost, ikdyž teď "nic nehrozí", ikdyž je to v klidu. Pořád na tím přemýšlím, co bude a nebude, jak z toho ven. Což samozřejmě vede k nempříjemným výměnám názorů a debatám, protože mám potřebu to s ním řešit a ventilovat to co cítím, kdy jsem od něj stále přesvědčována, že se to spraví, že to bude dobrý, ale já si nejsem jistá, jestli mu můžu věřit (už jsem se párkrát spálila, proto jsem v tomhle ohledu hodně opatrná...) A nevím, jestli vůbec do doby, než to bude dobrý vydržím. Co byste radily? Už uvažuji o variantě, že se s ním rozejdu, že mu řeknu, že ho budu dál milovat (což budu, to vím jistě), ale že s ním v tomhle stavu nemůžu být, že až si všechno vyřeší, že to můžem zkusit znovu. Jenže z druhé strany bych mu chtěla být oporou v tomhle marastu, než se z toho vyhrabe... Prostě nevím co mám dělat...
@petul2006 máte čas, dej mu šanci dokázat, že nemele hubou do větru a že si své závazky splní. Do svatby a dítěte bych se po tak krátké známosti rozhodně nehrnula ani kdyby měl vše na pořádku. Ale docela by mě znepokojila ona květnatá věta, že "ty si ženská, která stojí za to", aby své dluhy splatil. No...nepochybuji, že si, ale tenhle pohled a přístup nevěští nic dobrého. Člověk má mít dluhy srovnané ne kvůli někomu, ale kvůli sobě. Hodně silně by mi blikala kontrolka.
Ale nezatracovala bych ten vztah kvůli tomu. Určitě ne teď, ne hned. Nicméně směrodatný by pro mě byl ten postoj, který k tomu zaujme.
@cica002 u nás byli všichni proti našemu vztahu, tchán nám dokonce z trucu nebyl na svatbě, protože si myslel, ze se snažím jeho syna obrat o peníze a dostat do potíží. Trvalo mi skoro tři roky, než pochopil, ze je to jinak a rozhodl se nám trochu pomociH, abychom dostali hyposku na vlastní bydlení a tím mohli rychleji a více spláčet.Hypo je nižší než podnájem.
@nita1984 Tchána tak trošku chápu, že měl strach o syna - zlatokopek dneska běhá... 😀 Vidíš, jsi moc šikovná a určitě ses z těch problémů nevyhrabala siláckými řečmi, ale tím, že jsi tvrdě makala. Tchána bys asi rohlíkem neopila. Přeji Ti ať se dluhů co nejdříve zbavíš a užíváte si v klidu svůj vysněný domeček.
Jak kdyz píses o moji kámošce. Borce si hned nastěhovala domu. On hlavně dluhy, rádoby pracuje jako obkladac, ale je to diletant, takže nemá zakázky, protože co udělal, to podělal. . Ona nosi domu 25 tis. čistýho. A on ji hrozne miluje a ona jeho taky. Jednou už se ji rozsvitilo a vyhodila ho, protoze nadelal dalsi dluhy, ale pak zas přišlo zatmění. Teď se snázi o dite. Samozřejmě ji do toho tlačí on. Jojo, dite je holt dobra pojistka.
@brokovich to si kamaradka neumi spocitat, ze nebudou mit co do huby az bude na rodicaku? Kdyz to vezmu hodne naprudko.
Podívej se, po tak krátké době těžko soudit - ale já můžu mluvit ze zkušenosti. Manžel si toho nasekal taky dost, někdy chlapy prostě převálcuje ego a vezmou si větší sousto, než můžou spolknout. To se stalo nejednou. Na manžela se to všechno začalo valit taky v podstatě v průběhu našeho vztahu, ačkoli šlo o záležitost starší. Neměl vše v pořádku z minulosti, byl taky docela "flink" na to papírování a tak, zároveň za krize přišel o dobře placenou práci. Hodně jsem váhala, co dál, ale vztah byl funkční jinak ve všech směrech, a tak jsem si řekla, že to dáme. Stálo mě to nervy a někdy jsem si připadala jako jeho matka. Každopádně se z toho hrabe, je to dlouhá cesta, ale má svůj konec. Především však vzal vždycky jakoukoli práci, a to že z kvádra šel na chvíli i do monterek od hnoje, tím mi dokázal, že to myslí vážně. Když bylo období, kdy práci hledal, tak já makala, ale on v domácnosti udělal naprosto úplně vše. Navíc má práci teď oficiálně, sice ze mzdy hodně odvádí pryč, protože i nějaká exekuce proběhla, ale má alespoň nějakou čest a dává tím najevo, že své závazky si splatí a nemá důvod se skrývat. Sliby jsou fajn, ale činy hovoří. A taky si uvědom, že někomu nevadí se omezit a hodně si odepřít, ale jsou lidi, kteří ten materiální svět potřebují mít na lepší úrovni, a to s takovým mužem nepůjde, spíš nikdy, ale minimálně hodně dlouhou dobu ne. Chtěla bys, aby chlap, kterému podnikání zkrachovalo, jen tak začal znovu podnikat a věříš, že do roka se to spraví? Já ne. Odmítla jsem s manželem dál být, pokud by chtěl lehkovážně řešit svou situaci dalším podnikáním bez minimálního "polštáře". Nevěřím na zázračné úspěchy. A to, že tvůj přítel jde z Prahy, kde je těch příležitostí podle mě pořád víc, na venkov v takové finanční situaci, se mi nezdá zrovna jako rozhodnutí z rozumu... My se museli kvůli práci i přestěhovat, ale prostě jsme se snažili, fakt hodně.
@nita1984 a vis jake potize ma pak zamestnavatel, kdyz to zjisti inspekce prace? myslis, ze tu pokutu pak zaplati ten, co pracoval na cerno? prace na cerno je proste v rozporu se zakonem. A pravo je minimum moralky. Ale uznavam, nekdy clovek mozna je v situaci, kdy udela neco, co neni uplne koser. Zivot prinese ledacos. Je otazka, jestli ho to omlouva, zvlast, kdyz se to dotkne nekoho jineho.
@carmenz Diky za tvůj příspěvek. Přítel právě taky šel hodně dolů, ale vždycky se o sebe nějak postaral. Podporu od rodiny nedostal, proto šel do všeho do čeho mohl a držel se nad vodou. Možná proto to tehdy nebylo ani možné řešit. Nevím. Chlap se na to vždycky diva jinak než ženská. Ta potřebuje jistoty do budoucna, chlap umí žít že dne na den. Dám tomu nějaký čas a uvidim, jak se to vyvine. Jak jsem už psala, po všech ostatních stránkách fungujeme báječné a proto to nechci jen tak ztratit.
@yamdena Ehm... a víš kolik ten zaměstanavatel ušetří, když tohle udělá??? Pokud na to zaměstanavatel nekývne, zaměstananec se sám načerno nezaměstná...
A máś pravdu, právo je minimum morálky.... takže každý kdo někdy stáhl písničku, film nebo překročil povolenou rychlost je vyvrhel.... protože i tím porušil zákon...
@carmenz Ano, jsou takové typy, a není jich málo. Ráda říkám, že chlapi mají jen 2 období - pubertu a senilitu, nic mezi tím. Neříkám, že je správný dělat chlapovi maminku a vodit ho za ručičku, ale občas potřebují popostrčit, aby nabrali ten správný směr. Přítel je na vlastních nohách od 17ti, s rodinou to má na prd, tak se staral sám o sebe. A když bylo moc dobře, tak bohužel neřešil neduhy z minulosti a užíval si to, nemyslel na budoucnost. Vím, že to ho neomlouvá, ale v té době prostě neměl potřebu to řešit. Byl sám, svobodný, tak to tak udělal. Pak si začal uvědomovat, že to takhle nechce, že chce rodinu a zázemí, ale bohužel pozdě, už se to táhlo dolů a dostal se do průseru.
Nepůsobí na mě jako diletant, ten co by pracovat nechtěl. Když mu práci někdo nabídne, tak jde. Jen má svou čáru, pod kterou nejde. Teď je 3 dny doma a už je nervózní, že potřebuje jít dělat, ale momentálně nic nemá, tak doufám, že brzo něco sežene.
Věřím mu, že to dobře dopadne.
Koukám, kolik příspěvků tu zmizelo.... 😖
Ahaaaa, nezmizelo 😀 Popletla se mi dvě podobná témata dohromady.... 😅
@nita1984 představ si, že někteří zaměstnavatelé mají zájem o to jiné osoby zaměstnávat, jenže v některých oborech jaksi není zájem - jen o práci na černo. Mezi vyvrhelem společnosti a někým, kdo si někdy stáhnul nelegálně písničku je propastný rozdíl. Stojím si za tím, že vyhýbat se úmyslně svým závazkům nemorální je. Řadu lidí to přivádí do nesnází - třeba matky samoživitelky, kterým ex neplatí výživné. A nebo takový pěkný příklad - manžel podniká, manželku přiměje k tomu, aby mu ručila na směnce, pak se rozvedou, on pracuje na černo, aby na něj exekutor nemohl a nechá to celé na bývalé manželce. Té zbudou jen oči pro pláč. To, že ty ses čestně ke svým dluhům postavila bohužel neznamená, že tak činí jiní.
@petul2006 tohle ti stejne ukaze jenom cas. Zadna univerzalni odpoved na to neni. Spis ty si v sobe musis ujasnit co chces a jestli potrebujes tlacit na pilu s ditetem mysleno, jestli uz mas nejvyssi cas jeste dalsi dite mit nebo ne a pokud ano, jeslti rodinu uzivis i sama, pokud se vztah nakonec nevydari. Pokud budes ve vztahu pokracovat a pujde dal, napriklad budete mit dite, tak ale vis do ceho v nejhorsim pripade des, takze by ses mela vyhnout vycitani. Za me bych asi byla nejdriv proto, aby se chlap zavazkum postavil celem a postavil se zase na nohy, ted k tomu rozhodne motivaci ma a pak budovala novou rodinu. Ostatne jedno dite psolu spolecne uz vychovavate i kdyz neni jeho, takze vyzkouset si fungovani muzete uz ted. Svatba, no nevim , toho bych se trochu bala, na druhou stranu dluhy pred svatbou by za tebou jit nemely, pokud se nepletu, ani exekuce z nich...
@nita1984 a jen pro doplnění - určitá nemorálnost je i v tom stažení písničky či filmu (protože autoři nedostanou zaplaceno), či v překročení rychlosti (která je tak stanovena proto, aby chránila osoby na daném místě). Nebo tobě by se líbilo, kdybys něco vytvořila v rámci svého podnikání a někdo jiný by to využíval tak, že bys z toho neměla profit? Když do toho investuješ svůj čas a prostředky?
@yamdena V mém oboru se tohle, bohužel, děje zcela běžně... a ne nelíbí se mi to, ale prostě to k životu patří.
Já třeba, nepracovat na černo, umřela bych hlady... a proč??? Protože jsem byla hodná a blbá a ručila na půjčku bývalé kolegyni, která přišla s pohádkou o nezodpovědném manželovi.... dneska je ženská v kriminále ale dluhy zůstaly mě... takže o tom, že se někdo dostane do průšvihu kvůli někomu jinému, mě nemusíś povídat.
To samé exmanžel.... on podnikatel, já práci na HP, takže se vśechny úvěry psaly na mě... a jaké překvapení, po rozvodu už jsem neviděla ani korunu... a už jsem se točila na dluhovém tobogánu. Nebýt mého současného manžela, asi bych to dávno vzdala.
Vždycky je důležité, jak se k tomu člověk postaví, ale kdo to nezažil, nedokáže to pochopit. Ale soudit na to jsou všichni odborníci

@nita1984 ty sice dluhy máš, ale taky si se je snažila splácet (i když jsi třeba pracovala na černo) - a to je oč tu běží. Ale je spousta lidí, co se prostě vyhýbá svým finančním závazkům (i když by na splátky i měli, kdyby řádně pracovali) - což ve svém důsledku může vést ke krachu jiných lidí - živnostníci by mohli vyprávět. A pravda není vždy uprostřed (každý vězeň ti bude tvrdit, že je nevinný).
@petul2006 měla bys dát na svůj instinkt 😉 navíc nevím kde bereš tu jistotu, že ti říká pravdu, případně, že ti něco nezamlčuje. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Rozhodně bych chtěla znát (od důvěryhodných institucí) o jaké dluhy se jedná. Muže dělají činy, ne slova.