Střídavá péče - je třeba předávat i doklady dítěte?

eliska_noskova
2. čer 2019

Ahoj / dobrý den,
manžel má dítě z předchozího vztahu ve střídavé péči. Ta celkem funguje. Potíž je v tom, že mu bývalá partnerka odmítá spolu s dítětem předávat i jeho doklady - konkrétně kartičku pojištěnce. Vím, že leckde u lékařů stačí předkládat i kopii, ale řekla bych, že jde spíše o jejich dobrou vůli než povinnost. Má bývalá partnerka mého manžela právo odmítat mu předávat doklady, které patří jejich dítěti?
Předem děkuji za odpovědi.

eonee
2. čer 2019

My taky máme děcko ve střídavé a je pravda, že doklady si nepředáváme, pokud to není nutné. Prostě je má pořád maminka u sebe, jenom pokud je vyloženě potřebujeme, bereme si je. A vlastně jediný doklad, co má, je kartička VZP. Máme doma její kopii a kdyby se něco stalo, ošetří ho i bez toho, většinou stačí rodné číslo 🙂 My to nijak neřešíme. Mám pocit, že kdybychom si kartičku předávali co chvilku, za chvilku ji ztratíme 🙂

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

Chceme jet s dětmi na dovolenou, tak manžel vyřídil pasy. Jeho bývalá se k tomu vyjádřila slovy, že mu tu kartičku výjimečně půjčí, ale po návratu z dovolené jí má kartičku pojištěnce i pas dítěte neprodleně odevzdat, tedy i ten pas - prý vzhledem k tomu, že u ní má dítě trvalé bydliště. Mě to přijde divné. Oba (matka i otec jsou rodiči dítěte), proč by to měla mít "vše pod kontrolou" jeho bývalá partnerka? Proč by ji otec dítěte měl žádat o zapůjčení? Za poslední 4 roky je to poprvé, co vyhoví, ale "výjimnčně"...

m_tina
2. čer 2019

my teda dítě ve střídavce nemáme, žijeme spolu, ale ten, kdo má dítě u sebe, ten má i jeho doklady - kartu pojištění, občanku a šalinkartu...prostě je to u věcí, co máme pořád "u dítěte"

eonee
2. čer 2019

@eliska_noskova Pokud vyřídil manžel pas, nevidím důvod, proč by jej měl odevzdávat mamince. Jakým způsobem máte ošetřenou tu střídavou péči?
Jinak bych u takové věci předpokládala, že pokud s dítětem někam na delší dobu jedete, je samozřejmost, že maminka doklady vydá. Nebo si chce vzít na triko, že se někde něco stane a oni ho třeba odmítnou ošetřit?

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@m_tina Vnímám to také tak. Ikyž nám někdy hlídá děti např. dětda, aby jsem si s manželem mohli sajít na večeři ve dvou, vždy mu připomeneme, kde mají děti kartičky pojštěnce. Přijde mi to prostě logické.

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@eonee Střídavá péče je potvrzená Rozhodnutím soudu ČR, ale týká se to především toho, kde má trvalé bydliště, kam bude chodit, resp. chodí do školy, kdy a kde má střídavá péče probíhat. jak by to mělo být o prázdninách a o svátcích. Nic víc.

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@eonee Netuším, zda je v tomto případě rozhodující to, kdo tu žádost o vydání pasu podepsal (otec dítěte) nebo to, kde má dítě trv. bydliště (u matky).

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

Považovala bych za normální, že by si spolu s předáváním dítěte automaticky předávat i tu kartičku pojištěnce. Ano, občas se může stát, že by jí manžel odpověděl něco ve stylu: "Předpokládám, že teď ji potřebovat nebudeme, na tento víkend nic neplánujeme apod." ale nevidím důvod, proč by o to měl vysloveně žádat a z jakého titulu mu to matka dítěte odpírá. Může to být někde legislativně zakotveno? Prostě mi to přijde divné. Oba mají stejná práva i povinnosti, oba jsou zákonnými zástupci dítěte.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@eliska_noskova
vyridila bych jim jeste obcanky a nerekla ji o tom,odevzdala ji pak ty pasy.Vlk se nazere a koza zustane cela 🙂

m_tina
2. čer 2019

@eliska_noskova přesně tak...nikdy nevím, co se může stát a je dobré ty doklady mít...už jen z důvodu, že se tak můžu prokázat, že k tomu dítěti opravdu patřím - třeba proto sme dělali hned i OP

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@zelenaesmolda 😂😂😂

eonee
2. čer 2019

@eliska_noskova Faktem je, že tatínek je také rodičem a zákonným zástupcem dítěte. Takže má na držení dokladů stejné právo, jako matka, bez ohledu na to, kde má dítě trvalé bydliště.
Střídavá péče má vždy vycházet vstříc dítěti a vzhledem k tomu, že rodič má povinnost nosit kartičku u sebe, měl by ji mít vždy ten rodič, co je s ním dítě.
Jinými slovy - matka nemá v tomhle případě žádné právo doklady zadržovat, naopak bych řekla, že je její povinností doklady vydávat s dítětem. Pokud máte dítko ve střídavé péči, máte ve stejné péči i jeho doklady 🙂
Matka chce prostě dělat dusno a hrát si na důležitou. Nedejte se.

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@eonee Myslím si to stejné. Ale raději bych se vyhla odpovědím typu "Na to nemáš právo", když si tím nejsem na 100% jistá. Odvolává se stále na trvalé bydliště dítěte, tak nevím... jen předpokládám.

eonee
2. čer 2019

Navíc: https://www.mesec.cz/clanky/znate-sva-prava-a-p...
"Každý pojištěnec je povinen se jím prokazovat při poskytování zdravotní péče... " V případě nezletilého je to jeho rodič. Tedy vám maminka vlastně brání v plnění těchto povinností. Což samozřejmě nemůže. Nemá na to nárok.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@eliska_noskova
v pasu ale neni trvale bydliste,co ma pas s trv.bydlistem spolecneho?

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@zelenaesmolda To právě netuším. 😂😂😂

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@eonee Argumentuje tím, že nám musí stačit kopie.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@eliska_noskova
zkusila jste zadat dotaz do poradny?tady vam ais nikdo neporadi...

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@zelenaesmolda Chci to nejdříve zkusit tady, třeba s tím má někdo zkušenost. Pokud neuspěji, obrátíme se zřejmě rovnou na právního poradce.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@eliska_noskova
to mi prijde rozumne reseni,podle me nema matka pravo na doklady ditete o nic vic nez otec protoze jsou oba zakonni zastupci...

eonee
2. čer 2019

Cituji ze stránek VZP: "Musí se prokazovat při poskytování zdravotních služeb platným průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem vydaným příslušnou zdravotní pojišťovnou. Zákon tuto povinnost neukládá při vyzvednutí léčivých přípravků, potravin pro zvláštní účely a zdravotnických prostředků."
Tedy ne, kopie nestačí. Teda - v praxi stačí, oni vám to dítko ošetří, pokud to nebudou pitomci, ale víte jak. Prostě se máte prokazovat dokladem, ne jeho kopií.
Navíc dítě nemá v péči matka, ale je ve střídavé péči. Takže pokud dělá maminka horko, obrátila bych se na ombudsmana nebo právního poradce, jak píšete, a nechala si to připsat do papíru o té střídavé péči, musí-li to být ... I když normálně to tam nebývá, u takových věcí se prostě předpokládá jistá velkorysost.

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

Děkuji za odpovědi.

drakenn
2. čer 2019

Paa bych matce nedávala, ať si vyřídí vlastní. VZP průkazka stačí kopie. Na všechny školní akce (škola v přírodě..) se dávají pouze kopie a stačí to k ošetření.

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@drakenn Pas může být jen jeden, nemůže si tedy vyřídit "vlastní". A ano, většinou stačí kopie ale už několikrát jsem ze strany lékařů či sestřiček slyšela, že není jejich povinností akceptovat kopii průkazky, je to spíše jejich dobrá vůle. Zajímá mě především, zda na toto své jednání má máma dítěte právo, a to si myslím, že nemá.

zelenaesmolda
2. čer 2019

@eliska_noskova
pasu muzete mit legalne i vic,spousta lidi ma vice pasu kvuli vizum protoze navstivili zemi s jejimz razitkem v pasu vas nepusti jinam,treba USA si to hlida...

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@zelenaesmolda Aha, to jsem tedy netušila. Díky. 🙂

eliska_noskova
autor
2. čer 2019

@drakenn Díky. 🙂

zelenaesmolda
2. čer 2019
ivular
2. čer 2019

@eonee Nedávno se tento dotaz řešil v právní poradně a tam rodiče ujišťovali, že není důvod kartičku ZP předávat, jelikož zcela postačuje její kopie (klidně i v mobilu).

Velkorysost se u rozvádějících se rodičů právě nepředpokládá a nemůže na ni být nic vystavěno.

ivular
2. čer 2019

@eliska_noskova K odevzdání pasu není důvod. Matka si může zažádat o vlastní pas pro dítě, pokud o něj tolik stojí.