icon

Střídavá péče - je třeba předávat i doklady dítěte?

eliska_noskova
2. čer 2019

Ahoj / dobrý den,
manžel má dítě z předchozího vztahu ve střídavé péči. Ta celkem funguje. Potíž je v tom, že mu bývalá partnerka odmítá spolu s dítětem předávat i jeho doklady - konkrétně kartičku pojištěnce. Vím, že leckde u lékařů stačí předkládat i kopii, ale řekla bych, že jde spíše o jejich dobrou vůli než povinnost. Má bývalá partnerka mého manžela právo odmítat mu předávat doklady, které patří jejich dítěti?
Předem děkuji za odpovědi.

Strana
z3
j.a.n.i
2. čer 2019

@m_tina Mě by tedy zajímalo, jak občankou prokážeš, že k tomu dítěti patříš?

j.a.n.i
2. čer 2019

@eliska_noskova Nemá, doklady by se měly předávat s dítětem, nicméně já je tedy taky předávám jen když jedou někam na dovolenou, jinak je mám u sebe... protože to by je leda musely u sebe nosit děti, neb dost často jeden veze do školy/školky a druhý vyzvedává.

m_tina
3. čer 2019

@j.a.n.i tak uz jen to, ze tento doklad ditete mas je proste jista mira dukazu toho, ze to dite je tvoje a kdyz mas stejne prijmeni a stejnou adresu trvalwho pobytu, tak to uz je pomerne hodne vypovidajici, ne? jasne, kdyz ho maji prarodice, je to slozitejsi, ale proste porad je to o tom, ze kdybych to dite "sbalila" nekde na hristi, asi tento doklad u sebe mit nebudu... mozna to je peo me jen psychologicka vec, ale proste to tak beru... nehlede na to, ze kdyz vyjedeme kousek za hranice, tak bych si to uz tuplem bezjeho obcanky netroufla

somalicats
3. čer 2019

Mame s ex deti ve stridave peci (bez soudu, na dohode mezi nami). Doklady mam u sebe ja, prptoze s detmi chodim k lekari az na vyjimky ja, ale pokud s nimi nekam jede ex, davam mu pro jistotu originaly s sebou. Pasy jsem vyrizovala taky ja, ale ex vi, kde je mame, aby si je v pripade potreby mohl vzit (ma klice od domu), kdybychom si je napriklad zapomneli predat (stejne tak tam jsou jejich karticky zp a zdravotni prukazy). Kazdopadne ale matka nema pravo ty doklady zadrzovat, kdyby delala jo dusno, da se na zdrav.poj domluvit vystaveni novych karticek (staci rict, ze jste je ztratili).

innocence
3. čer 2019

Ano, přijde mi naprosto normální předat i doklady a nechápu, proč matka dítěte s tím dělá problémy. I když mám dítě na hlídání byť na půl dne u své mamky, nechávám kartičku pro všechny případy u ní.

j.a.n.i
3. čer 2019

@m_tina Tak samozřejmě, že bez jeho OP nemůžeš za hranice, ale to, že máš jeho OP nijak nedokazuje, že s ním máš něco společného... Taková Nováková bydlící v Praze v paneláku může mít stejné jmého i trvalé bydliště s x cizími dětmi.

eliska_noskova
autor
3. čer 2019

Odpověď od pojišťovny:
Vážený pane...,

absence průkazu pojištěnce dítěte v případě střídavé péče rodičů, pokud není možné předávání originálu průkazu, lze řešit dvěma způsoby:
- kopií průkazu pojištěnce. Kopii průkazu většina lékařů akceptuje, přestože nemá tu povinnost. Akceptace kopie průkazu je ovšem pouze na základě dobré vůle lékaře, takže kopii průkazu lékaři akceptovat nemusí ani v ČR, ani v zahraničí.
- náhradním dokladem o pojištění. Tento doklad je vystaven ve formátu A4, jsou na něm všechny údaje, jako na průkazu pojištěnce + razítko a podpis pracovníka VZP. Tento doklad jsou lékaři v ČR a v zahraničí povinni akceptovat stejně jako plastový průkaz pojištěnce.
Tento doklad má standardně platnost 3 měsíce, ale v odůvodněných případech lze platnost tohoto dokladu nastavit na delší dobu.

Prosím, v případě, že byste situaci řešil náhradním dokladem o pojištění, navštivte jakoukoli pobočku VZP s Vaším dokladem totožnosti, rodným listem dítěte (nebo jeho kopií) a domluvte se s příslušným pracovníkem na pobočce.

eliska_noskova
autor
3. čer 2019

Bývalá partnerka manžela to konečně pochopila a ustoupila. Jsem moc ráda, že to nakonec nebudeme muset řešit soudní cestou.

eliska_noskova
autor
3. čer 2019

A ani na "držení" pasu dítěte už netrvá. 😉

vineta
3. čer 2019

@j.a.n.i Když máš jeho OP, tak pak rodným listem a svojí občankou to už máš dokázaný, ne? ale jde o to mít ten RL, no, což nebylo výslovně v zadání 😉

fyii
4. čer 2019

@eliska_noskova ahoj pas bych neresila, muze si pozadat o druhy taky mame dva pasy pro sebe i dite..je to normalne legalni.s kartickou pojistence bych si zrovna tak nechala vyridit duplikat, tata ma stejna prava jako matka.

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@fyii VZP vydává náhradní doklad s platností 3 měsíce (v odůvodněných případech lze platnost tohoto dokladu nastavit na delší dobu). Vždy je přitom potřeba předložit doklad totožnosti žadatele a rodný list dítěte (nebo jeho kopií). A předpokládám, že je to zpoplatněno.
Ale jak už jsem napsala, naštěsí od svého nesmyslného a legiskativně nepodloženého požadavku ustoupila. Hlavním argumentem by mělo být už jen to, že "...akceptace kopie průkazu je ovšem pouze na základě dobré vůle lékaře, takže kopii průkazu lékaři akceptovat nemusí ani v ČR, ani v zahraničí..."

ivular
4. čer 2019

@fyii
@eliska_noskova Holky, nejsem schopna dohledat Vám příslušnou právní úpravu, ale znovu opakuji, že v ČR je každý lékař POVINEN poskytnout plnou péči i po předložení fotokopie kartičky zdravotní pojišťovny.

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular Z lidského hlediska předpokládám (doufám), že to tak je, ale také vím, jak že si pojišťovny dokážou postavit hlavu a dělat potíže s proplacením zdravotního výkonu apod. - informaci mám přímo od jedné paní doktorky, ke které jsem chodívala do doby než byla nucena s jednou z pojištoven "ukončit vztah"
A několikrát jsem se osobně setkala s reakcí lékařů "nejsme povinni akceptovat kopie"
Kde je pravda, to opravdu nevím.
Každopádně bych se nerada pouštěla do této polemiky, podstatné je že považuji minimálně za zbytečné riskovat, že by někdy někdo odmítnul ošetřit...
Matka i otec jsou zákonnými zástupci dítěte, spolu s dítětem by si tedy automaticky měli předávat i jeho (důležité) doklady.

ivular
4. čer 2019

@eliska_noskova Pokud Ti nějaký lékař bude tvrdit, že "nejsme povinni akceptovat kopie", pak lže, jelikož toto povinnen skutečně je.
Otázka kartiček ZP byla už před lety, kdy se SP začala i v ČR více řešit. Proto jsou např. i OSPODy školeny v tom, že lékaři jsou povinni poskytnout plnou péči i na základě fotokopie ZP, jelikož poskytnutá lékařská péče dítěti nesmí být odvislá od toho, jestli si jeho rodiče předávají doklady.

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular Ale k čemu by bylo zpětně to řešit např. s OSPODem, když by nám nejdříve někdo zavřel dveře před nosem? Vím dobře jaká bývá realita...
A hlavně, jak jsem už několikrát napsala... vzhledem k tomu, že kartička pojistěnce je dítěte a rodiče jsou jeho zákonnými zástupci... Opravdu nevidím důvod, proč si ji nepředávat spolu s dítětem.
Koneckonců od 10 let dítěte by (možná nejen) "šalinkartu" mělo mít dítě (při cestování MHD) přímo u sebe, tak proč ne i kartičku pojištěnce...? I když 10 zatím ještě nemá, uteče to jako nic.

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

To, co by mělo být se ne vždy shoduje s tím, co ve skutečnosti je.

ivular
4. čer 2019

@eliska_noskova "Opravdu nevidím důvod, proč si ji nepředávat spolu s dítětem." - Tak to asi o opatrovnických sporech nevíte mnoho (což lze jen závidět).
Značné procento rodičů dětí ve střídavce netouží po ničem jiném, než dělat peklo ze života druhému rodiči. No a jak jinak než skrze dítě a konflikty s ním spojené, že áno? Tudíž se postupuje přesně opačně: vychází se z toho, že rodiče využijí ke konfliktu každé příležitosti, tzn. zajištění lék. péče dítěte se NESMÍ odvíjet od toho, že rodiče daného dítěte jsou ochotni/schopni si příslušné doklady předávat.

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular ???
Ano, souhlasím s tím, že je značné procento lidí (rodičů), kteří netouží po ničem jiné, než dělat peklo (nejen druhému z rodičů).
Píšete: "zajištění lék. péče dítěte se NESMÍ odvíjet od toho, že rodiče daného dítěte jsou ochotni/schopni si příslušné doklady předávat." ...
To tedy znamená, že k lékaři by měl chodívat striktně jen jeden z rodičů? Tedy ten, u kterého má dítě trvalé bydliště? Protože pediatra a jiné lékaře, které dítě potřebuje, mívají děti právě v okolí svého trvalého bydliště.
Kdyby totiž někdy šel s dítětem k odbornému lékaři (např. na ORL) druhý z rodičů, pak by ani nemohl (či dokonce nesměl???) od lékaře převzítt lékařskou zprávu, aby ji mohl odevzdat na pediatii.
... Nechápu...

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular Vy pracujete na OSPODu? Nebo odkud máte tyto informace?

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular Nebo to snad myslíte tak, že ikdyž druhý z rodičů nemá originál kartičky pojištěnce, musí s dítětem v případě nutnosti zajít k lékaři? To je přeci pochopitelné, to nerozporuji...
Nijak to však nesouvisí s otázkou ochoty / neochoty předávat si originál kartičky pojištěnce (jejich dítěte) ... tedy čistě sporu mezi nimi ... resp. práva či nepráva si tento doklad předávat. 😉

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular viz moje otázka v úvodním textu: "Má bývalá partnerka mého manžela právo odmítat mu (bývalému partnerovi a otci jejich dítěte) předávat doklady, které patří jejich dítěti?"

j.a.n.i
4. čer 2019

@vineta Ano, pokud máš i RL, pak ano 😉 ale samotný OP dítka je k prdu.

ivular
4. čer 2019

@eliska_noskova K lékaři mohou (či v případě nezbytnosti musejí) s dítětem oba rodiče - bez ohledu na to, zda jde o pediatra či odborného lékaře. Rovněž přístup k lékařským zprávám mají oba rodiče stejný. Který z rodičů má originál kartičky a který jen její fotokopii je samozřejmě irelevantní.
Povinnost předávání kartičky mezi rodiči není, přičemž nevím ani o žádném jiném dokladu, u kterého by povinnost jeho předávání byla (pakliže to explicitně nenařizuje rozsudek soudu).

eliska_noskova
autor
4. čer 2019

@ivular "Povinnost předávání kartičky mezi rodiči není" ... ale taktéž není nikde stanoveno, že VEŠKERÉ DOKLADY DÍTĚTE (tedy vč. kartičky pojištěnce) MUSÍ ZŮSTAT TRVALE V DRŽENÍ TOHO Z RODIČŮ, TEDY NA TÉ ADRESE, KDE MÁ DÍTĚ TRVALÉ BYDLIŠTĚ. A stejně tak není nikde legislativně zakotveno, že by je měl druhému z rodičů "PŮJČOVAT" POUZE NA JEHO VÝSLOVNOU ŽÁDOST A NA NEZBYTNĚ NUTNOU DOBU (jak se opakovaně vyjadřovala matka dítěte). Tedy de facto, ŽE ROZHODOVÁNÍ V ZÁLEŽITOSTECH PŘEDÁVÁNÍ VEŠKERÝCH DOKLADŮ DÍTĚTE JE JEN NA JEDNOM Z RODIČŮ, KTERÝ MÁ TÍM PÁDEM VÝHRADNÍ PRÁVA, A DRUHÉMU Z RODIČŮ DLE SVÉ VŮLE UDĚLUJE "VÝJIMKY"

Neřeším tedy otázku toho, zda je přímo povinností přdávání kartičky pojištěnce mezi rodiči (JE MI JASNÉ, ŽE NE), řeším POŽADAVEK matky dítěte, která byla (doufám, že už změnila názor) přesvědčená, že ona MŮŽE VŠECHNO a otec, že bez jejího svolení NEMÁ NÁROK !!!

A řekla bych, že na veškeré tyto otázky už odpovědi mám, není tedy třeba rozepisovat se o tom, co nebylo mojí otázkou. 😉

eliska_noskova
autor
Autor odpověď smazal
eliska_noskova
autor
4. čer 2019

V podstatě souhlasím s reakcemi:
- Jinými slovy - matka nemá v tomhle případě žádné právo doklady zadržovat... Pokud máte dítko ve střídavé péči, máte ve stejné péči i jeho doklady 🙂
Matka chce prostě dělat dusno a hrát si na důležitou. Nedejte se.
- Navíc dítě nemá v péči matka, ale je ve střídavé péči. Takže pokud dělá maminka horko, obrátila bych se na ombudsmana nebo právního poradce, jak píšete, a nechala si to připsat do papíru o té střídavé péči, musí-li to být ... I když normálně to tam nebývá, u takových věcí se prostě předpokládá jistá velkorysost.

Myslím si, že tím by se tato diskuse mohla uzavřít.

Všem děkuji za reakce (i za ty se kterými nesouhlasím). 🙂👍🍀

ivular
5. čer 2019

@eliska_noskova K tomu "matka nemá v tomhle případě žádné právo doklady zadržovat" - pokud se nebavíme o trestněprávních záležitostech, tak platí, že nejste povinna konat nic, co vám nenařizuje legaslativa. V tomto konkrétním případě to znamená, že pokud rozsudek soudu nezavazuje rodiče k předávání, pak povinni v tomto směru nejsou. Leda by nepředání nějakého dokladu působilo dítěti nějaký problém (což kartička ZP ani pas nepůsobí), otevíralo by to možnosti řešení.
Přesvědčení maminky, že může všechno - tam jde o to, jestli to její přesvědčení má nějaké napadnutelné dopady - to by se pak řešit dalo. Pokud "jen" trvá na tom, že doklady se budou zřizovat ve dvojím provedení (ať už formou duplikátu dokladů či fotokopie), nelze jí poručit, že nikoliv.
Můžete se samozřejmě obrátit na právního poradce, nicméně věřte, že vám napíše totéž, jelikož dohady ohledně dokladů jsou u střídavkářů častým tématem.

eliska_noskova
autor
5. čer 2019

@ivular
- "Leda by nepředání nějakého dokladu působilo dítěti nějaký problém (což kartička ZP ani pas nepůsobí)," ... představte si prosím situaci, že by u Vás bylo dítě na 14 dní (o letních prázdninách), cca po několika dnech po předání dítěte do Vaší péče by jste měla možnost jet s ním někam do zahraničí (např. na last minute), někam, kam by to dítě potřebovalo mít kartičku pojištěnce a pas, narychlo by jste tedy volala "té druhé straně" a dočkala by jste se pouze odpovědi "ale já nejsem doma, takže ti ty doklady předat nemůžu, máš smůlu... a navíc sis to nevyžádal předem, před předáváním dítěte" ... ano dítě to na životě neohrožuje, to chápu, ale dá se souhlasit i s tím, že mu to nezpůsobuje problémy? No, snad záleží na úhlu pohledu… Takže, jak by se Vám taková nebo podobná reakce líbila? Proč by otec, který je taktéž zákonným zástupcem, měl být závislý na dobré vůli matky dítěte? Jste si opravdu jistá, že toto napadnutelné není???
- A co k odpovědím matky typu... ty doklady MUSÍ zůstat u mne, matka, trvalé bydliště... tobě MUSÍ stačit kopie??? PŮJČÍM TI TO VÝJIMEČNĚ A JEN NA NEZBYTNĚ NUTNOU DOBU. PAK TO PŮJDE OKAMŽITĚ ZPĚT KE MNĚ...!!!
- Pokud platí pro oba to stejné, tedy to, že nejsou povinni konat nic, co nenařizuje legislativa, a otec by jí ty doklady jednoho krásného nevrátil s odůvodněním, že TO NENÍ JEHO POVINNOST, a že od teď to bude matka, která bude muset dopředu žádat a bude na dobré vůli otce, kdy s tím souhlasit bude a kdy ne .... Není toto kámen úrazu, není to TO, ČEHO SE TA MATKA BOJÍ? ŽE POKUD BY TY DOKLADY NEDRŽELA PEVNĚ POD ZÁMKEM, TAK BY TO MOHL BÝT OTEC DÍTĚTE, KTERÝ BY STANOVOVAL PODMÍNKY?!
- K tomu dodávám, že toto otec v úmyslu nemá, matka se tedy takového chování obávat nemusí, (i když je pravda, že akce vyvolávají reakce)… jde jen o to, aby nemusel vždy dopředu žádat a čekat, zda mu bude "výjimečně" udělena "povolenka". Zlobte se na mne nebo ne, ale to podle mne rozhodně v pořádku není.

ivular
5. čer 2019

@eliska_noskova Zdá se mi, že to špatně pojímáte - tady opravdu nezáleží příliš na tom, co se komu líbí, ale jaké kdo má práva a povinnosti.
Není důvod jakkoliv se spoléhat na druhého rodiče, pakliže s ním nemáte dobré zkušenosti. Fotokopii průkazky zdrav. pojišťovny musíte bezpodmínečně mít - to je bez debaty. Pokud plánujete zahraniční cestu, zřiďte dítěti pas - zcela bez ohledu na matku. Pokud si nic z toho nezajistíte a spoléháte na dobrou vůli druhého rodiče, ničeho se nedomůžete, pokud ten druhý rodič žádnou dobrou vůli mít nebude.
Z čistě lidského hlediska vám dle vašich slov radím: snažte se minimalizovat vše, co vyžaduje nějakou souhru s matkou. Netrvejte na žádném vyměňování dokladů - fakticky k tomu není důvod. Fotokopii kartičky zdrav. pojišťovny si klidně zalaminujte, pokud jde o tu formu. Vše ostatní si zřiďte po vlastní linii a nesnažte se s matkou nic koordinovat. Zbytečně si takto přiděláváte starosti.

Strana
z3