icon

Švagrová nechce půjčit dítě babičce

handulka40
25. zář 2017

Ahoj. Potřebovala bych poradit a hlavně se vypsat. Manželův bratr si našel ženu, mají spolu krásnou tříletou holčičku. Problém je, že švagrová nesnáší tchýni. Přestože jí tchýně nic neudělala, snaží se švagrové ve všem vyjít vstříc, navaří vždycky její oblíbená jídla... Švagrová jí nechce malou moc půjčovat, když přijede na návštěvu, většinou s malou chodí po svých příbuzných a kamarádkách a babička ji má tak sotva hodinku. Přitom malá babičku zbožňuje a vím, že by jí babička nijak "neublížila". Švagrová má zvláštní vztah k jídlu a malé dává jen vybrané potraviny (ale to ať si dělá každá maminka jak chce). Tchýně by malé nikdy nedala nic, co má zakázané. Přesto o ní švagrová vykládá, že malou cpe sladkostmi. Tchýně sama sladkosti považuje za ďáblův vynález a nikdy by jí je nedala... Pokud jí tchýně koupí sukýnku, švagrová ji malé nikdy neobleče. Občas přijede na návštěvu naštvaná a s tchýní ani nemluví. Je z toho moc smutná. Je to její jediné vnouče. A já jsem z toho smutná taky. Je mi líto, že ani babička ani vnučka spolu netráví čas, který by mohly. Ale nevím, jak z toho ven. Neřešili jste v rodině něco podobného?

Strana
z5
marion2017
28. zář 2017

@rori1986 Můj muž je inteligentní, slušný muž. Několik let ji dokázal s grácií poskakovat a podstrojovat a velmi slušne s ni komunikovat. Min. Rok už nevydržel a řekl mi, že jeden den mu s ni stačí. K ni je vzdy slušný, jen už prostě ji umí říct, já to ted dělat nebudu a udělám az budu chtít a jak budu chtít apod. Já ho za to obdivuji, Jini chlapi by ji odkázali do jiných mist. Švagr má metal...

podaji
28. zář 2017

@marion2017 hele ale ja nenapsala ze maj stahnout krovky a taktne mlcet. Ja mluvim o tom ze to proste nekdy moc resej. A pak jsou dospele svepravne. Staci se razne ozvat. Bohuzel ve vetsine pripadu maj za partnera manzela kterej drzi s tchyni. Tech je me lito. Ale kdyz pak zakroci oba daj ve vetsine pripadu pokoj. Kdyz ne no tak odstrihnu styky. Nepomuze to? Se odstehuju nedam vedet kam. Ze tchyne vyhrozuje ze si neco udela? Doporucit psychiatra. Takhle to udelali zname a maji klid. Spousta veci je o komunikaci kompromisech ale ne o podrizovani se nekomu.

zuzka3112
28. zář 2017

@handulka40 nečetla jsem komentáře.. Nicméně jaký vztah mají manželé? Tedy svagrova se svým mužem? Klidně můžou být u nich doma rozpory, třeba manžel doma predhazuje že babička to a ono a svagrove to může lézt na nervy.. Mám na to totiž ukázkový pohled z naší rodiny. A jsou za tím dlouholeté problémy v manželství a svagrova s dětmi nejezdí za babičkou a dědou. Ale taky může být svagrova prostě jednoduše blbá 😂😂😂 a nebo si někdy něco řekly a nikdo o tom nemusí nic vědět...

zuzka3112
28. zář 2017

@handulka40 jo já si dlouhé roky myslela, že mám taky bezva skoro tchyni, že nechápu, proč se svagrova chová jak p... No ale pak jsme se vzali a manžel jako poslední z dětí odešel bydlet za mnou... Před ostatními na návštěvě by nikdo nic nepoznal, ale když jsme samý, vyslechnu si zajímavé narážky proč dělám to nebo ono, proč jsme nekrtili jsme měli půl roku na talíři... Atd atd atd..

marion2017
28. zář 2017

@podaji no, mně to tak vyznělo. Ono, dokud to nezazijes,nepochopíš. Já sestře roky Radim co a jak, ale ja tam neziJu a nejsem zainteresovana. Ted jsem tam trávila vice času a musím říct, že se to nedalo. Když něco řekneš, tak se bude urází nebo zaceně nadávat, ale pak to udělá zas. Oni tam žijí a investovali a nemají ani peníze, aby odešli. Jinak ona pak hraje na city, je nemocna. ..nedá se to popsat. Stran me tchyne: to přeci nejde odstřihnout se, to bych neudelala ani dětem ani manželovi. Přece, ještě je tu tchán (taky bez 2 za 20 😊), dalsi rodina -máme Rodinné oslavy apod. a to tam mam sedět a ne bavit se s ni? Bohužel nejde vypnout a stále musím poslouchat, jak ona by udělala tohle jinak (i třeba politika), ale sama není schopna je 30 km do Prahy, kde tu bydli celý život.

handulka40
autor
28. zář 2017

@zuzka3112 No jo, je fakt, že s nimi nejsem pořád...

handulka40
autor
28. zář 2017

@dokument Tak v tom bych s Tebou úplně nesouhlasila. Nejde o švagrovou a její sympatie. Jde o vnučku. Ta má právo na obě babičky stejné. Mimochodem, maminka švagrové je zuřivá dietářka a malou neustále oštipuje, že je tlustá (není, je to normální holčička) a to, že tchýně nekrmí vnučku sladkým, za to dám ruku do ohně. Sama totiž cukr považuje za svinstvo. Se sukýnkou máš pravdu. Až malá vyroste, stejně si obleče, co bude chtít🙂

handulka40
autor
28. zář 2017

@shine2015 Tak to jsi mi to nandala🙂 Představ si, že mě docela zajímá, co se v rodině děje a mrzí mě, když jsou vztahy napjaté... Rodina je pro mě to nejdůležitější a opravdu je mi líto, když je vnučka i babička ochuzena o vzájemný vztah. Zajímalo mě, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, která by se třeba dala aplikovat. A div se, opravdu mi hodně holek pomohlo situaci pochopit. Daly mi jinou perspektivu pohledu na celou situaci... Divím se, že Ty máš tolik času psát jedovaté komentáře.

handulka40
autor
28. zář 2017

@alikam Je pravda, že s nimi nejsem pořád... Nicméně vím, že nic takového, co popisuješ tchýně nedělá. A nebo skrytě🙂 Mimochodem, náušničky jsem dostala od švagrové koupit já. Prý dá na můj vkus a podívat se nechce. Dá jí ty, které koupím. Mnohokrát jsem se ujišťovala, jestli to tak opravdu chce... Nakonec náušnice malé nedala a prodala je dál... Chápu, že se jí nemusely líbit. Měla jsem i lístek, že je přijdu vyměnit, pokud se nebudou líbit. Tož tak..

handulka40
autor
28. zář 2017

@rori1986 Uf, půjčím si tchýni na měsíc🙂 Třeba se potom vztahy v naší rodině vylepší🙂 Někdy jsou lidé neuvěřitelně neomalení...

handulka40
autor
28. zář 2017

@rebe Uf, tak to je opravdu hrozné... Jste neuvěřitelně trpělivá, že s ní ještě vůbec komunikujete!!! Nicméně, takto to u nás, naštěstí, není. To bych stála jednoznačně na straně švagrové... Na návštěvu přijedou, když má švagrová náladu. Občas se ohlásí, tchýně navaří, a oni nakonec nepřijedou, protože se jim nechtělo... A mohla bych vyjmenovávat další a další příklady...

handulka40
autor
28. zář 2017

@yerry Tak to je hrozné. Možná bych měla švagrovou poslat k některým z vás na exkuzi... Asi bych s takovou paní už neuměla vůbec vycházet! Ale tak to u nás není. Tchýně kupuje kvalitní potraviny a sladkosti doma vůbec nemá... Švagrová se se mnou o tom, bohužel, nechce moc bavit. Vždy odejde a pak se mnou dobu nekomunikuje. A protože nechci přijít o neteř, tak nedráždím🙂

handulka40
autor
28. zář 2017

@tynka9 To mě nenapadlo, že by mohla být přílišná péče obtěžující... Ale k tomuhle má tchýně sklony. Silné🙂

handulka40
autor
28. zář 2017

@eli_luc My bohužel děti nemáme a pochybuju, že biologické ještě mít budeme... Uvažujeme o adopci, i kvůli prarodičům. Aby si užili vnoučat🙂 Myslím, že názor nezměním. Ale nebudou to moje "vlastní" děti, takže možná bude i vztah trochu jiný. Uvidíme...

rebe
28. zář 2017

@handulka40 Víš, chtěla jsem tím říct, že do toho nevidíš. Moje švagrová, sestra mého muže, se ke mně v poslední době také chová velmi odměřeně, a tuším, že je to tím, že na celou situaci slyšela také pouze pohled tchyně. Protože ona ti jen těžko řekne, co vše za tím je. A bohužel mám tu zkušenost, že narozením dítěte se její chování ke mně změnilo naprosto diametrálně – takže, i když mě to mrzí, že to vzhledem k tvé situaci musím takhle necitlivě napsat – ty nevíš, jestli se k ní nechová jinak než k tobě.
Psala jsi, že tchyně je trochu generál. Zdá se mi divné, že by tchyně-generál nenašla odvahu si se švagrovou upřímně promluvit, zeptat se, co jí vadí a v čem by jí mohla vyjít vstříc. Nebo to probrat alespoň se svým synem. Spíš, byť je to podle sebe soudím tebe, za celou situací tuším víc, než tam vidíš ty.
V tvé situaci bych ti doporučila respektující přístup, tedy uznat pocity všech zúčastněných stran, ale příliš se citově neangažovat a rozhodně se tím sama netrápit.
Hlavně ti z celého srdce přeju, abys ji jednou sama mohla vidět jako babičku svého dítěte :-*

almara2
28. zář 2017

@rosalline nenapsal a jsem nic špatného, tchyni nemusim, ale děti k ni jezdí. Jabjen píšu z vlastní zkušenosti, ze vim, ze spouště holek začala po porodu tchyně vadit. Mne šla na nervy už před porodem,takže žádná změna,ale v pohodě zvládnutí její návštěvu i děti ji pujcim

dokument
28. zář 2017

@handulka40 a jakou myslí s, ze ma motivaci, ze si eventuálně vymyslí s těmi sladkostmi? Soudně se styku domuze, taky me to zajímalo.

tynka9
29. zář 2017

@rori1986 tak to jsi měla hodně drsnou školu. Ještě, ze tvůj muž není mamánek, dokáže se te zastat a klidně se od své matky odstěhovat.

U nás byla tchyně aktivní občas na můj vkus až moc. Od toho, o jsem tu psala o tom, jak nám přes zákaz povlekla postel,... když jenom zmínila, že musí umýt okna, tak jsem je v těch našich dvou pokojích musela umýt okamžitě, pokud jsem nechtěla, aby nám tam "lezla" a dělala to v době, kdy nejsme s mužem doma. A to se mě ještě 5x ptala, jestli s tím nechci pomoct, jestli mi je nemá přijít alespoň vyleštit...

Jednou jsem dostala od tchána vynadáno, že jsem neumyla večer nádobí, a když už jsem slyšela, ze ho meje ona, tak že jsem nešla utírat. Sám o své vůli by mi to nikdy neřekl. A jen k dokreslení situace - nádobí znamenalo pár hrnků a taliřků po večeři. A bylo to ve chvíli, kdy já přijela naprosto mrtvá z práce, chtěla jsem jit rovnou spát, protože jsem jela celý prosinec přesčasy kvůli předvánočním šílenství, ale aby nebyly řeči, že tam s nima ani nepobydu, tak jsem se ještě přemohla a seděla jsem s nima u televize. Tchyně měla ten týden 1-2 směny, ten den byla celý doma a tchán má sezonní práci a před Vánocema byl taky už pořad doma. A ano, slyšela jsem, že meje nádobí, ale byla jsem už tak mimo, že jit utirat mě už ani nenapadlo. Nejvtipnější pak bylo, když jsem se potom víc snažila, a večer šla nádobí umýt, tak mě od toho doháněla, jak to udělá, že je tam jen pár kousků, ať si udělám čaj s jdu si sednout...

shine2015
29. zář 2017

@handulka40 Heled já to nemyslela zle ani jedovate a ani Ti nic nechtěla nandat..... pokud beres to, ze má někdo odlišný názor a napíše něco jinak hned jako ze Ti to určitě chce nandat atp tak to se pak nedivim ze i vše resis....a podle mě i věci do kterých úplně nevidíš.....já nebudu soudit ani tchýni ani švagrovou - nebudu Ti tady pochlebovat.... podle mě věci nejsou černobíle a navíc to ze dnes jsou takhle vůbec neznamená ze by za týden nemohlo být lip...nebo ze si to ty dvě nevyřeší.....
Ps kdybych chtěla být jedovatá hnusna nebo zla tak věř ze to napisu jinak 😉😄 mej se hezky.

rori1986
29. zář 2017

@tynka9 Tak to jsi měla taky veselo🙂
Jako na druhou stranu,sice chápu že pokud žijeme u příbuzných,tak se člověk musí chovat jinak,než doma,dělat věci jinak,než jak by si udělal doma.....Dělat věci v jinou chvíli,než kdyby je dělal doma....A to právě proto,že nejsme u SEBE doma....

Mě právě vadilo,že mě tchýně nebere jako rovnocenného člověka,který už má taky nějaké zkušennosti a ví co a jak a kdy....A hlavně i vadilo to,že nebere naše děti....

Jako vážně není nad samostatné bydlení.Bydlet s ní bych už vážně nechtěla.Ono to je to samé,jako ty dva kohouti v jednom kurníku😀

To mi jsme taky měli ,,nedorozumění" kvůli povlečení....Tchýně chtěla měnit po týdnu,na čež já jsem prohlásila,že po týdnu je to fakt zbytečné...No,to bylo halóóó....

A okna?Venku zataženo,hlásili déšť a tchýně že jdeme mít okna...To to už na ni i manža koukal a říká,že to necháme snad na zítra,až bude lepší počasí,nebudeme mít okna v dešti.No,to bylo halóóó...

Ten můj mamánek opravdu není.Ví,že to s ní není jednoduché.Ale snažíme se,bereme to tak,že nikoho jiného nemá....A to má ještě další děti,ty ale nejeví zájem.....

tynka9
29. zář 2017

@rori1986 kapitola tchyně by vydala na knihu 😉

Jsem taky ráda, že jsme se odstěhovali. Jsme teď rok pryč a já jsem neskutečně v pohodě, a troufám si tvrdit, že i manžel. Je to jeho mamka, tak dost věcí snášel lip než já, ale dost mu toho taky lezlo na nervy. A byl nešťastný, že já jsem nešťastná.

Chtěli jsme u nich původně být než dostavíme, ale klasicky se nám stavba protahuje tím, že si dost věcí děláme svépomocí. Jsem fakt šťastná, ze jsme šli pryč, sice budeme mistři stěhování - během 3 let 3x, ale stálo nám to za to.

rori1986
29. zář 2017

@marion2017 Tak jako tvůj muž zaslouží obdiv.Já to dělám úplně stejně.
Je ale rozdíl,když se tak chová snacha a nebo zeď.
Myslím že ženy jsou v tomhle slabší povahy a chlap většinou tchýni opravdu pošle někam...

rori1986
29. zář 2017

@tynka9 Tak to je super,že jste se takhle osamostatnili...Mistři stěhování ale být nemůžete,to jsme my😀

Jinak tahle diskuze se asi odvíjí trochu jiným směrem než si zakladelka představovala,ale je super vědět,že v tom nejsme sami...Máš pravdu,opravdu téma na knihu.

Tak hlavně ať máte brzo dostaveno,a konečně klid,bydlení ve vlastním je určo k nezaplacení....

rori1986
29. zář 2017

@handulka40 Já si tchýni nepůjčuji....
Nabídla jsem jí azyl kdykoliv bude potřebovat,protože je mi jí líto,že bydlí spoustu km daleko a sama.S manžou jsme se jí pokusili najít dům poblíž,abychom jí mohli víc pomoci když bude potřebovat..
Dětí má víc,ale všichni se na ní vykašlali,její komandování a urážky odmítali dál snášet.Vyhodili jí i na štědrý den...Za celé roky se toho nahromadilo hodně...Nedivím se že už vybouchli,ale ani to neschvaluji.Takhle by se k vlastní rodině a mámě chovat neměli...

Tak že jsme jí zbyli jenom my..Ano já,snacha co už radêji nemá rodit,snacha co má nevychované děti....Snacha s níž si její syn zničil život a to že už máme pomalu 15 let spokojený vztah je nepodstatné.Děti jí mají rádi,ale po pár dnech s ní už před ní utíkají z pokoje....

Z celého srdce ti přeji úžasný a bohužel neobvyklí vztah s tchýní.Ne každý ho ale zažije.Nezastávám se tvé švagrové,s naušničkami co jsi malé koupila to přepískla,o tom žádná.Asi to budeš muset brát tak jak to je..Švagrová tchýni prostě nemusí a pokud nebudou chtít obě,tak se na tom nic nezmění.Možná tchýně nic neprovedla,nic špatného neřekla...Možná prostě její rodina jí je milejší a rodina bratra tvého muže jí nesedla..Asi jsou obě z jiného těsta,jak už tu bylo psáno.Švagrová asi nechce ustupovat v ničem,což není správné,ale i takový lidi jsou.
Co z toho plyne pro tebe?Pokud ti jí je tak líto,tak jí vynahraď to,co jí švagrová tak odpírá.
Myslím si že tuto situaci asi nevyřešíš.Pokud ti švagrová udělala takový naschvál s naušničkama ,tak asi nebude ani tvoje fanynka...
Několik let jsem se snažila řešit spory v manželově rodině,bylo mi z toho smutno a říkala jsem si že rodina je přeci to nejdůležitější,snažila jsem se o to víc,protože já svou rodinu nemám.Nakonec se to otočilo pro ti mě...Tak jen dej pozor,aby jsi taky tak nedopadla...Přeji hodně štěstí..

A prosím neodsuzuj ostatní pro to že tchýni nemusí.Ne každá tchýně je světice.

handulka40
autor
29. zář 2017

@rori1986 Jestli jsi to pochopila, že Tě odsuzuji, tak to se omlouvám. Tak to vůbec nebylo myšleno... Opravdu s Tebou soucítím, co jsi popisovala je opravdu hrozné chování...

handulka40
autor
29. zář 2017

@shine2015 Tak to je možná slabina internetové komunikace. Něco napíšeš, příjemce si to může vysvětlit jinak...

tynka9
30. zář 2017

@rori1986 Dnešní návštěva zase klasika. "Co si dáte k jídlu?" "Nic, teď jsme něco jedli, nemáme hlad, čaj stačí." "Tak já vám udělám alespoň vajíčkovou omeletu." "Ale my opravdu nic nechceme..." "Ale omeleta, to je spíš jen tak na chuť." "OK, dáme si jednu dohromady, to nám bude stačit."... "Tak tady se nese ta první pro matku s dítětem..." "Ale nám opravdu bude stačit jedna. Nechtěli jsme si jí dát vůbec." "Prosím vás, to sníte, každý svou."

Vím, že to myslí dobře, chce nás pohostit, ale to nerozumí slovu nechceme? Já snědla půlku, manžel do sebe celou dostal, ale radost z toho neměl - šel za chvilku potom sportovat.
A jak má pak mít člověk chuť jí časem děti půjčovat, když není schopná poslouchat a akceptovat naše přání...

anakolut
1. říj 2017

@tynka9 Vy jste byla včera u naší tchýně? To je prostě klasika...
Přesně absolutní nerespekt k tomu, co říkáme. My musíme akceptovat všechny její "příkazy" a ona nás nerespektuje ani v tom nejmenším.

rori1986
2. říj 2017

@tynka9 Ta Tvá tchýně mi tu mou opravdu připomíná....🙂Nebudou příbuzné???

U nás tohle probíhalo o prázdninách,když jsme u ní byli na 3 dny.Teda na 2,déle už jsme to nezvládali...Jako neříkám,za posledních pár let se zmněnila,vyjít se s ní dá,ale jen nachvilku.

Teď něco pro zasmání....
Ona,,Co dnes vaříš"...
Já,,Holky chtějí hranolky a maso,dlouho to neměli,tak asi to"...
Ona,,To já ale nebudu,je to moc mastné"....
Já,,Mastné to nebude,maso bude dietní,hranolky v troubě.Nebo Vám udělám brambory a filé,když vás bolí žaludek"..
Ona,,To né,to je taky mastný,dala bych si gulášovou polívku"...
Já,,Už vařím drůbeží,ta je asi na žaludek lepší ne?V gulášový máte papriku,mouku,ta moc dietní nebude..."...
Ona,,Né,uvař mi gulášovku"...
Manža,,Tak já Ti jí uvařím"...Viděl že nestíhám,měla jsem ještě děti příbuzných na hlídání...

Oběd i polévky dovařeny...
Já,,Nandám Vám tu polívku"
Ona,,Dala bych si spíš ty hranolky"

Odpoledne....
Ona,,Proč nedáš holkám tu gulášovku?"..
Já,,Přeci jim nebudu dávat gulášovku na sváču,polívku na oběd měli.Tolikrát za den polévku nejedí."...
Ona,,Tak na co jí vařil?"..
Já,,Protože jste jí chtěla"....

Večer....
Já,,Dáte si tu polévku?"
Ona,,Tak mi ji ohřej"...

Polévku donesu na stůl...
Ona,,Tolik polívky jsi mi dala"(Normální mistička)
A proč je ta polívka tak horká?
Já,,Tak se nezlobte,asi jsem jí moc ohřála"....
Ona,,Ty brambory jsou nedovařený"..Brambory se skoro rozpadají)
Ta polívka nemá žádnou chuť"..
Já,,vždyť jste chtěla dietní,bez chuti"...
,,Donesu Vám magi a podravku"...
Ona,,Když vaříš gulášovku,musíš tam dát i pepř,to pak není ono"
,,A ten chleba tady nemáte dobrý,u nás prodávají lepší"...

A pak se snaž🙂

galatea_a
2. říj 2017

@rori1986 Máš svatou trpělivost 😀

Strana
z5