Svatba se nekoná.
Zdravím holky, ani nevím proč to sem píšu nejspíš kvuli tomu aby mě někdo "politoval" nebo spíš abych se vypsala...
S přítelem jsme měli mít za měsíc svatbu vše je skoro hotovo. Žijeme spolu u tchánů a já jela na týden k našim s malinkou abych všem tu oznámila kde svatba bude a jak to bude s přespáváním. (mala sa konat cca 150km odtud)
No dnes mě přítel napsal že se svatba nekoná z důvodu že nikdo z jeho rodiny na svatbu nepřijde protože se jim nelíbí že nebude v kostele...
Vůbec nevím co mám teď dělat. "Domů" za přítelem mezi ty magori nechi jít. Když jsem mu řekla že se smalou už nechci vrátit tak bylo ticho a už se neozval. Možná moc přeháním ale já už té tupé pobožnosti v rodině mám dost. Myslela jsem že když se jedná o naši svatbu tak si ji můžeme udělat podle sebe.
Vůbec nevím co teď přítel dělá a co se mu odehrává v hlavě.
Ani nevím co mám říct celé rodině. Všichni se od nás těšili a vubec jim nevadilo že to nebude v kostele ani že pojedou přes 150km za náma a budou spat někde v prdelovicích kde to neznaj.
Omlouvám se za můj citovej výlev. 🙁
@zuzineckah a ty jsi věřící?? Já jenom že tak vidíš do toho, jak ty pokrytecké "ovce" ohýbají víru.
@zuzineckah je to zbytečně vyhrocená situace. Ale my máme moc málo informací na to, abysme jaksi tu vyhrocenost přičítali jenom jedny straně. Ono to totiž celý poněkud zasmradá.
@odula tak tohle je přímo exemplární případ ohýbání víry, pokud je pravda, co je napsané. Když je někdo tak silně věřící, že jiná než církevní svatba pro něj nepřipadá v úvahu, tak rovněž by pro něj nemělo připadat v úvahu hřešit nemanželským sexem nebo se pletu? Když tak mně oprav...
Shodnout se umíme asi jen v tom, že celá ta situace je uhozená a divná.
@zuzineckah ty máš o víře mínění jak z dob inkvizice, a ani tenkrát se nemanzelske děti (a že jich bylo) nehazeli do potoka... Normálně i tyhle děti měli právo na život a dokonce na křest. A dneska je to už běžné určitě, na jednom křtu nesezdanych on věřící ona ne jsem byla, a krtil pan monsinor Soukup v plzeňské katedrále (asi určitě ví co si může dovolit) a rozhodně s tím neměl problém... I církev a víra sama se vyvíjí.
Prvně k svatbě v kostele, pokud byste ji měli, Ty se nezavazuješ, jako nevěřící, že budeš vychovávat děti ve víře, k tomu se zavazuje manžel, jako pokřtěný katolík (podle toho, co píšeš, předpokládám, že se jedná o katolíka, protože katolická církev má tyto požadavky), Ty se zavazuješ jen k tomu, že mu v tom nebudeš bránit.
K situaci... Tak tohle je mega šáhlé, ale nejsi v tom jediná. Co Ti napsat, jsou věřící, co jsou normální a Ti, co jsou fanatici... Ale jestli manžel není věřící, ale jen pokřtěný, nevidím význam svatby v kostele. Kdyby věřící byl, tak bych dokázala pochopit, že chce svatbu v kostele, ale za těchto okolností to je vážně nezdravé. Je smutné, že až teď zjisťuješ, že se za Tebe nepostaví a jen stáhne ocas před svojí matkou.
Jinak své by Ti mohla povyprávěl @halasovci007, snad se nebude zlobit, že jsem ji označila. Ale tam byl happyend
@zuzineckah neříkám, že to chápu. Ale mícháš hrušky s jablkama (víru a chování syna a víru a chování rodičů). představ si situaci, kdy jsou rodiče silně věřící. Synáček si jde vlastní cestou (autorka říkala, že víru nějak moc neřeší) a přijde domů s tím, že zbouchl svojí přítelkyni. Rodiče (pro které je btw předmanželský sex rovněž nepřijatelný), řeknou "fajn, co se stalo, stalo se, ale je potřeba, když už se stalo, abyste ten svůj svazek nějak potvrdili, protože mít dítě jen tak mírnyx týrnyx, to prostě nejde. Zatím můžete bydlet u nás, jestli nemáte kam jít. A poněvadž jsi už teda tohle udělal, přivedl jsi do jiného stavu svojí přitelkyni (což pro ně musela být řádná darda, pozn. vypravěče), tak to uděláš řádně a budete mít svatbu v kostele. Synáček souhlasí. Budoucí snacha si ovšem postaví hlavu a odmítne mít svatbu v kostele (ačkoliv by to pro ní v podstatě znamenalo jenom to tolerovat víru partnera). No a v tu chvíli už je to pro rodiče ženicha příliš (zdá se jim, že nabídli hodně - přijali budoucí snachu, i syna i jejich dítě, pomáhali jim a ani to nebylo dost k přijetí kompromisu - svatby v kostele), tak se šprajcnou a prohlásí, že na svatbu nepůjdou. Nezakažou synovi se oženit, pouze se odmítnout účastnit obřadu, který z jejich pohledu je neplatný - a i z pohledu církevního práva opravdu je). Synáček ovšem ztratí někde cestou koule - uvědomí si, že na otcovství není připravený a nedokáže si představit postavit se na vlastní nohy - bez podpory rodiny. Situace využívá a vymluví se na rodinnou situaci a svatbu zruší.... Hele... tohle je samozřejmě totální fabulace. 😎Samozřejmě že to může bejt 100x jinak (od psycho manipulace přes despotickou tchyni, manipulativní snachu až po pouhé nedorozumění....). Co chci ale říct - život je hodně barevnej. nektery ty situace jsou opravdu prekerni. A uplne upřímně - ten kdo v techhle situacích nikdy nebojoval o víru a o život podle ní, by na základě kusých informací nemusel hned vynášet odskudky o pokrytectví ovcí a ohýbání víry.
@kmarie81 ale já přeci nikde ani slovem nezmínila, že s dítětem je něco špatně. Říkám, že je špatně ohýbat víru a její principy jak se komu hodí, jako v případě zakladatelčina partnera. A že se víra vyvíjí, to by potřeboval slyšet spíš on a jeho rodina, ne já😉
@priefi já jsem se na to koukala, a formálně katolíka zavazuje obřad v kostele. možná proto na tom rodiče lpí. Jsem četla nějaký pojednání, že CIC 1983 neřeší situaci katolíků, kteří nevěří a jsou jenom pokřtění... ale to už jsou takový právní nuance. tomu kdo víru nepraktikuje je to stejně ouplně, ale ouplně jedno...
@zuzineckah no jestli tomu dobře rozumím, tak svatbu v kostele si přejí asi hlavně rodiče, a ti slečnu rozhodně před svatbou neojeli. Naopak když už k tomu došlo a vzniklo z toho dítě, postavili se k tomu celému čelem a poskytli jim coby nové mladé rodině domov. Možná si syn jen uvědomil staré dobré přísloví - koho chleba jis, toho píseň zpivej- jejich dům jejich pravidla - copak ty to tak doma nemáš?
@zuzineckah víš co, ono i to stanovisko od te slečny (pokud to tedy není troll), není zrovna hitaparada. Ok, pokud skutečně - osobně tomu nevěřím - rodiče partnera odmítli jít na obřad par dni předem, tak i přesto by bylo hezké mít trochu soudnosti.
Nebylo by pro ni divny, mít svatbu, kam přijde celá její rodina a rodina od přítele - který za to nemůže - tam nebude?
Vydupavat si něco za každou cenu není hezké úplně stejně, jako když rodiče zazdi svatbu svému dítěti.
Vždyť by ho to muselo mrzet! A nemůže nutit ostatní lidi zúčastnit se něčeho za každou cenu.
V tomhle případě bych viděla jako řešení svatbu pouze ve dvou, s dcerkou a svědky.
I přes to, ze celá její rodina, je ochotna jet někam do “prdelovic” ;)
@halasovci007 Rozumim ti. Pokud je mi něco násilné vnucovano, automaticky si k tomu vytvořím odpor. To je úplně logické vyústění. A je krasne, ze jste s partnerem stali při sobě a vše zvládli 💙 Tak je to správné a tak to má být!
@halasovci007 při přípravě na svatbu tě nikdo k ničemu nenutí a rozhodně ne k víře
@odula právě, že asi to často někdo podá špatně a ateisti mají pocit, že je do něčeho někdo bude tlačit a nutit jim své pravdy. Ano, může se stát, že se potká kněze, který to řekne tak nějak, že z toho může mít dotyčný takový pocit, ale na to nemá právo. Manžel taky měl obavy, že ho budou nutit do něčeho, co nechce, ale snažila jsem se mu od začátku vysvětlit, že to tak nebude. Ano, chodili jsme na sezení s knězem, celkem 3x, ale kněz jen ke mě přistupoval jako k věřící a manželovi akorát vysvětloval, co a jak a ptal se ho, jaký chce mít text přísahy, který mu má predřikávat. Každý jsme měli jiný, já zaměřený na moji víru, manžel na to, že si mě bere a že mi nebude bránit ohledně církevních věci. Jeho rodiče třeba měli taky narážky, že se bude muset nechat pokřtít a ha ha ha, strašná sranda, mě to uráželo. Ne nemusel nic. A co se týče svatby jako takové, tak já jsem chtěla jedině kostelní, aby byla před Bohem. Pro nevěřícího, je to jen místo, pro věřícího to má hlubší význam, ale mám pocit, že ateista tohle nikdy nemůže pochopit. Každopádně dokážu pochopit, když věřící člověk řekne, že civilní svatba je jakoby nebyla, protože sama jsem to tak cítila, že kdybych se nevdala v kostele, nebo prostě neměla církevní svatbu, tak by ta svatba pro mě nebyla dostačující.
Anonymní a jak to vidí Tvůj přítel? Chtěl by svatbu v kostele? Je věřící? Píšeš jen svůj pohled na věc a přijde mi, podle Tvého příspěvků, že celá svatba byla šitá příliš horkou nití... Teoreticky můžete jít do kompromisu, svatba v kostele, ale v místě bydliště Tvých rodičů (pokud svatba v kostele je přání Tvého přítele, pokud jen jeho rodičů, tak to je zase něco jiného)
@michaela_2 ano, taky bych neviděla problém v kompromisu. Tady je ale evidentně jiný problém. Není vůle. Kdyby byla, najde se i cesta.
@kmarie81 ne, já své děti nevydírám. Vychovávám je k samostatnosti a odpovědnosti za svá rozhodnutí. Zatímco tady ty rodiče možná poskytli azyl, ale zároveň jim pravděpodobně zasahují do života naprosto nepřijatelným způsobem.
@odula fabulovat tu můžeme o čemkoliv. Pokud se ale budeme držet jediného faktu, který zde padl - zakladatelčin příspěvek - pak se taky může jednat o ortodoxně věřící rodinu, která svému náboženství podřizuje vše a očekává to i od svých nejbližších. V takovém blázinci bych teda ani já své dítě nevychovávala. Teď je to svatba, pak to bude křest a další šaškárny, u kterých nebude respektován žádný kompromis.... To je taky možný scénář, že
@odula na přípravě k manželství jsme měli sezení s knězem jen to první, kde nám bylo vysvětleno jak se na manželství kouká církev a co to pro ní a nás znamená, pak se s námi rozloučil se slovy, co Vám já můžu o manželství říkat, když ho neznám. Pak už jsme měli sezení s různými manželskými páry z farnosti a bylo to spíš o tom popovídat si mezi sebou než nějaký poučování. Nejlepší byl večer, když nám rozdali papír na kterým byli vypsaný různý domácí práce a my k nim měli dopsat, kdo z nás je vykonává a jak často je vykonává (ono když je to takhle na papíru napsaný, tak si leckterej muž teprve uvědomí, co všechno ta ženská musí udělat denně, zatímco on tam má položky jako sekání trávy 1x za 14 dní, uskladnění uhlí 1 za rok, oprava čehosi občas...) ten papír mám schovaný
čím dál víc mám pocit, že to všechno nebude jen tak jak slečna píše už jen proto, že na to, že je to její dotaz už se vůbec nezapojuje.
@zuzinecka to, že své děti nevydíráš, moc nechápu jak to bylo myšleno - já to vnímám tak, že to, že v mém domě platí mé pravidla, znamená jen, že mám respekt i sama k sobě a svým hodnotám, nenechám na sobě štípat dříví. Např. někdo rád háčkuje - tak si uháčkuje ubrus do obýváku na stůl a po ostatních chce, aby na ten ubrus nedávali pití, jídlo a úplně nejhůř nohy (je pravda, že telka se nejlíp sleduje s nohama nahoře, kolou a jídlem po ruce) a protože na těchto pravidlech lpí, tak ostatním řekne - bud to bude takhle nebo se na telku dívejte jinde - znamená to pro tebe, že je vydírá ???
@zuzineckah no tak pokud by měla autorka stejný přístup jako ty, tak pro ni opravdu svatba v kostele není vhodná, protože by se zavazala že bude TOLEROVAT víru partnera stejně jako výchovu dětí ve víře, teda i křest. No a pokud by pro ni též byl křest "saskarna" tak se nejenom nedá mluvit o respektu (ktery by u partnerů byl žádoucí) ale ani o té toleranci.
@odula jo my na to vzpomínáme hrozně rádi, bylo to vlastně takový randění po pěti letech - každý večer na jiné tema (byl večer i o sexu a intimnostech) Jednou tam s námi mluvil pár který překonal žádost i o rozvod - celé to vlastně bylo o tom, že svatba není o bílých šatech a načančaný svatební tabuli, ale hlavně o společným životě a závazcích po ní, a že to může být fuška, ale stojí za to. Hodně zajímavý byl večer o svatebním slibu, kde sem si uvědomila pořádně význam - slibuji že ti zachovám lásku, úctu a věrnost ...
@halasovci007 ale prdlajs. Nikdo nikoho nenutí ničemu. Ani žádný nauky ti necpou. Většinou se řeší prakticky věci. Přečti si co tu psaly uživatelky co s tím mají zkušenost. A to, že některý věřící nežijou podle svoji víry neznamená, že ta víra sama je lživá - znamená to pouze a jedině to, že ti lidi podle ní nežijou. A to je záležitost jejich svědomí a ne tvýho. Ty jim nesvítís, nevíš nic o jejich rozhodování a bojích. Pokud někdo dělá něco co je v rozporu s vírou A se sekulárním právem, tak se o něj postará sekulární soud. Všechno ostatní (sex před svatbou, po svatbě) je věc osobního rozhodování konkrétních věřících. Pokud tě to tak pohoršuje, tak se zeptej přímo jich, co je k tomu vedlo. Ale je nesmysl Vynášet takovýhle odsudky -zvlášť když nechodíš v jejich cvičkách. Mě tohleto fakt vytáčí - hlavně stran hlasitých odpůrců křesťanství , jak se ohanej tím, že věřící podle víry nežijou takže je to pokrytectví a já nevím co ještě. Takže za a) tím že člověk uvěří se nestává automaticky dokonalym, víra ho nezbavuje ani svobody ani omylnosti takže se nestává imunnim vůči dělání kravín v životě b) víra není soubor pravidel který se "maj dodržovat". Víra je vztah a ten roste (nebo upadá) -takže to, že někdo sexuje pred svatbou, z něj automaticky nedělá pokrytce . c) samozřejmě že by bylo hrozně krásný kdyby všichni křesťani žili plnej vztah k Bohu a byli jako Ježíš a svědčili o evangeliu. Ale nežijeme v ideálním světě -viz a). Takže když nechceš být součástí "lží", tak nebuď, nikdo tě nenutí. (A ani by tě nenutil, ani na přípravě na manželství). Každopádně si nech ty generalizující morální odsudky lidi, který ani pořádně neznáš.
@halasovci007 Ale oni by tě do ničeho nenutili. My jsme na přípravě mluvili o tom, co budeme dělat, když jeden ztratí práci, co když nebudeme moct mít děti, co když budeme čekat postižené dítě, co když jeden z nás onemocní, co když něco. Příprava na manželství, tzn.ta nauka, není o víře, ale o životě v manželství (a u věřících párů i o společném prožívání víry, to jistě). Dost často ji právě ani nevede kněz, ale manželské páry.
Tvůj partner je věřící? Ono totiž z pohledu věřícího nejde jen o to, že "nemá svatbu v kostele". Ale hlavně o život po svatbě, kdy tím nemůže přistupovat ke svátostem atd. Takže pro věřícího je to nesrovnatelně větší oběť, než absolvování pár příjemných popovídání o tom, co by nás v manželství mohlo potkat a co nás třeba nenapadlo 🙂
Mimochodem, my jsme ten sex až o svatební noci měli 🙂 A znám takových párů dost, když už jsi o tom začala. Tohle je takový častý a úsměvný argument 😃
@odula Já s tebou ve většině souhlasím. A třeba na ta předmanželska sezení, vzpomínám rada - kněz byl strašně fajn, byla legrace a zároveň zajímave popovídat si o některých věcech apod
Akorát musím napsat, ze třeba
@halasovci007 nebo ostatní holky, které tady píšou negativně, si tento názor vytvořilyl nejspíš - bohužel - špatnou osobní zkušeností a za to nemohou. Jen tak si někdo názor z prstu nevycuca a věřím, že ty negativní pocity mají nejspíš souvislost s chováním některých lidi okolo nich. Takže byť s nimi nesouhlasím, tak spíš doufám, že třeba potkají lidi, kteří jim ukážou, že u věřící mohou být “normální” 🙂)
@michaela_2 může být. Akorát že já jsem konvertita, a do svých 18 let jsem měla na církev a na věřící dost podobný (nebo horší ;) ) názory - bez jediný přímý negativní zkušenosti. predsudecny generalizující názory totiž může mít člověk s klidem i bez toho, že by mu někdo konkrétní zavdal příčinu (prostě tak, "z principu"). řekni mi - je v pohodě, když mám špatnou zkušenost řekněme s cernochem, lékařem, jehovistou, instalatérem, hodit všechny cernochy, lékaře, jehovisty instalatéry do jednoho pytle a nadávat na rasu, medicínu, instalatérský řemeslo? Řekla bych že není. Takže ano, někdy to křesťani těžce po*elaj, ale to neznamená že všichni křesťani jsou pokrytci a křesťanská víra jsou lži. Proto jsem tak nabroušena. A nejenom co se týče generalizujicich názorů na věřící, ale na jakoukoliv skupinu lidí (černý, bílý, hnědý, žlutý, policajty, ajťáky, Poláky... :D atd ) prostě je to na mě jak rudej hadr na bejka :D

Je to troll jak vyšitej. Která žena by při řešení takové situace věnovala partnerovi pouhou SMS a nám z modrého koníka rozsáhlý popis pocitů a úvah. Hloubka myšlenek je někde na úrovni vychozené ZŠ. Někdo si chtěl zahejtovat na církev, to je celé :-P