icon

Tchánovci. Jaký na to máte názor?

michaela1990xx
31. bře 2021

Ahoj holky, moc by me zajímalo jaký máte na toto názor. Já jen jestli to třeba zbytečně moc nehrotim. Tchán s tchyni za mýma zadama dávají malému stravu, kterou si nepreju a není vhodná. Ve 3 měsícich na tajno dostal lžičku marmelády, videla jsem to, ale uz jsem nestihla zakročit. Rekla jsem, at mu nic nedávají, ze si nepřeju, aby dostával ve 3 měsících cukry. Pár dnu na to dostal okurek, ještě jsme ani nezačali s prikrmama, to jsem stihla zakročit. Pak tchyni napadlo, že mu da citron, taky jsem zakročila. V 6ti měsícich mu ulomila kus brownies,kde byly i orechy, zakročila jsem. A včera uz jsem fakt bouchla, nebo mu dali na tajno pečeny měsíček brambory, kde byla hromada koření, česneku a soli. Samozřejmě pokaždé rikam, aby to nedělali. Ale je to jako házet hrách na stěnu. Na navstevu chodí zásadně o pul 7 vecer. Malý ma svůj režim, takže mu to rozhodi a ten večer nejde spát driv nez v 10. Jinak ani neuspavame, padne jeho 7.hodina a usne sam. Samozřejmě rikam, aby chodili v rozumný cas, ale oni, ze jen na chvilku a zas jdou. Jenze pak je to: Jeeeezis, vsak my od neho ani nemůžem odejít, to nejde. Pořád slysim jaký je to chudáček, ze pije vodu a caj bez cukru. Ani jsem se nechtěla tak rozepsat, ale díky těm, co to doctou do konce :D

Strana
z2
michaela1990xx
autor
31. bře 2021

@lennus ja i rikam, ze jedu podle toho, co mi rádi nase lékařka a ze ji věřím. Ale to taky neberou 🤷‍♀️

michaela1990xx
autor
31. bře 2021

@apollo20 ano pry sem podle nich taky bio matka, co jede podle internetu a ze oni driv museli tchyni poslouchat a tato generace tchyne neposlouchá😀Ja se teda za bio matku nepovazuju a tchyni fakt poslouchat nebudu 😀

alkuska
31. bře 2021

@michaela1990xx Hlavně si zachovej klid, řvaním to podle mě jenom zhoršíš. Jenom to vyhrotíš. Já bych to řešila přes manžela, ať jim ještě jenou řekne, kdy mají na návštěvu přijít, popřípadě ať je rovnou pozve na nějakou dřívější hodinu, a večer ať je nepustí dál. Nebo jestli je mu blbé zabouchnout rodičům před nosem, což chápu, tak ať si s nima sedne někde stranou sám a ty jdi malého rovnou uspat, vůbec jim ho nedávej. S jídlem taky tak, trvat na svém, tlačit na muže, ať jim to sám zdůrazní, vy jste rodiče, vy rozhodujete.

janina228
31. bře 2021

@michaela1990xx Tak já jsem fakt zvědavá,co za těch 20-30 let budeme jako tchýně dělat my 😆.. se to ve finále všechno převrátí.. zjistí se, že tahat děti za ruce, posazovat je,dávat jim různý jídla od 3 měsíců a nevím co ještě je přínosný a my zas budeme za ty divný 😆. Tím nechci teda nějak obhajovat tvé tchánovce, protože ať to je jak chce - oni můžou dát občas nějakou tu nevyžádanou radu,ale rozhodně bych byla hodně naštvaná, kdyby se někdo k mému dítěti a vlastně i ke mně takhle choval..

izz76
1. dub 2021

Oni jsou nějaký hodně starý a senilní? Jinak to chování opravdu nechápu, svým dětem taky ve 3mesicich cpali marmeládu? To se snad nedělalo, v žádné předchozí generaci a chodit na návštěvy večer když jde dítě spát je teda extrém..

2hanah
1. dub 2021

@michaela1990xx tak já už takhle pozdě bych jim zásadně neotevřela a nezvedla telefon, odnaučila jsem takhle bývalou tchýni k nám lozit bez pozvání nebo aspoň ohlášení, že by zavolala, taky věděla vše nejlíp a nedala si říct, tohle jediné zabralo, aby dala pokoj od návštěv 3krát v týdnu, kdy jsem měla domluvený nebo naplánovaný jiný program.

2hanah
1. dub 2021

@michaela1990xx Nemusíš se vůbec obhajovat, ikdyby jsi byl biomatka a koupala svoje dítě třeba v hnoji, tak furt jsi máma Ty, vybrala sis tyhle standarty výchovy a oni Tě musí začít respektovat, jinak bych byla opravdu ráznější a neústupnější, ano, kdysi možná u vyjímek se rady matek a tchýní braly, ale dnes už nejsme vyklepané komunistické husičky a všechno si zvládneme najít a říct minimálně na internetu, tento přístup těch tchánovců mě fakt brutálně vytáčí🙄

ina10
1. dub 2021

@michaela1990xx a proč jim chlap otevírá tak pozdě? Prostě mezi dveřma říct, nemáme čas ani chvilku a smolík, když to nepochopí, jejich chyba. Naši tchánovci jednou volali v 19hod, kdy uspáváme, věděli to a strašně si chtěli povídat, tak jsme to utli, pak volali v lepší časy. Když to řeknu bez kudrlinek, pokud se během návštěvy nemají k odchodu, přestat dolívat a nabízet pití, jídlo a pakovat ven. Na nás to taky jednou zkoušeli, když věděli, že odchod mají nastavený na 19hod, tak v 18:35 si poručili kafe, muž jim řekl, že 5 minut na přípravu a během zbývajícího času to nestihnou vypít, tak nedostali nic. Jasně, bylo to tvrdé, ale na hrubý pytel ani nic jiného neplatí. Pokud nerespektují manipulaci s dítětem (posazování, tahání za ruce atd) a tajně dávají potraviny, bohužel pomůže jen omezit kontakt.

priefi
1. dub 2021

@michaela1990xx moje nervy... Tvl... Myslím, že kdyby to bylo u nás, dopadne to blbě... Naše děti mají hrozně moc alergii, takže si nikdo nedovolí dát něco, co neodsouhlasime, nevyžádané pozdní návštěvy... To jsme měli, ale nakonec se nastavily hranice, že můžou přijít pouze s jenom po předchozí domluvě a v době, která nám vyhovuje. Nakonec to dopadlo tak, že stejně chtěli jen přepadovky, protože domluvit se je evidentně nad jejich možnosti, tak se to změnilo tak, že my chodíme tam. A špatná manipulace, sama jsem se neudržela a křikla po tchýni, ale to bylo něco horšího... Urazila se a já se na ní naštvala, takže vyřešeno...

terezz29
1. dub 2021

máš svatou trpělivost, já už bych řvala jak šílená

priefi
1. dub 2021

@michaela1990xx a u těch nevhod návštěv. Párkrát taky přišli, když manžel nebyl doma a absolutně se mi to nehodilo. Prostě jsem byla asertivní a řekla, že nemám prostor. Prostě teď nemůžu. Oni urážení až na půdu, stěžovali si manželovi, jak jsem nezdvořilá, ale já prostě přepadovky nesnáším a když nemám čas, tak nemám čas. Kdyby bydleli 100km daleko, tak jasně, to bych asi je takto neposlala pryč, ale oni bydlí přes chodbu. A mělo to ovoce, přepadovky přestaly. Manžel se mě tam před nimi asi zastal. Ale pak byl na mě nepříjemný. Ale jako jestli mě tchánovci něco naučili, tak být asertivní a když se mi něco nelíbí, říci NE, protože když se NE neřekne, užírá mě to zaživa. Mimochodem, jak často se vídáte?

elvira
1. dub 2021

Jak tu někdo psal, že se odvolávat na doktorku - to nefunguje - tcháni si jedou to svoje, že oni vychovali dvě děcka a všechno bylo, jak má a vždycky se to tak dělalo a teď ty mladý v tom vidí složitosti...
Jo - jenomže - já jsem alergik, takže si prostě nelajsnu úplně malýmu děcku jen tak něco dát, protože se to vždycky dávalo a jak tchán tvrdil, že oni byli zdraví a jedli to ... v padesáti mu zjistili ulcerozní kolitidu, kterou má i manžel - neříkám, že je to jen z těchto věcí, ale co když k tomu přispěly...
A jako perlička - tchýně uražená, že nechci krom mateřského mléka nic dávat- dítěti 4 měsíce - tak si stěžovala jedné známé, jaká jsem krá..., že chudáčkovi nechci nic dopřát... Jenže známá ji utřela, že je to to nejlepší, co mu můžu dát - imunita atd. atd.
Po nějaké době se tchýně ptala, jestli furt kojím a po mém potvrzení začala chytračit, jen ať kojím, že je to to nejlepší. Takže jak je vidět, něbylo to z přesvědčení, ale proto, že chtěla ze mě udělat krávu...
No, mohla bych tak pokračovat ještě dlouuuuho.😀

herminka
1. dub 2021

V prvé řadě by si měl udělat pořádek se svými rodiči manžel, oni aspoň uvidí, že stojí za tebou a že nemluvíš jen tak do větru.

@elvira Souhlasím, odvolávání se na lékaře působí na některé starší lidi (zejména na ty, kteří postrádají respekt) spíš jako červený hadr na býka.
Jinak s kojením mám trochu podobnou zkušenost. Když jsem šla nakojit tehdy 10měsíčního syna, tchánova partnerka se podivovala, že JEŠTĚ kojím, a vyškolila ji teprve její vlastní snacha i dcera, které kojily ještě dlouho po roce.

leneee
1. dub 2021

@michaela1990xx. To je teda fakt extrem-absolutne vas nerespektuji. Pokud jim to jasne nevysvetli manzel, tak vy sama musite nastavit jasna pravidla-vasemu kojenemu diteti nikdo nic k jidlu nedava, jen vy. Pokud mate zkusenost, ze mu neco cpou, tak dite s nima nenechat samotne. Nikdy, dokud nebude vetsi a neohradi se samo. Navstevy pokud chodi ve vsedni dny pozde z prace, tak jen o vikendu odpo-jak se to hodi vam. Pokud zas prijdou vecer, normalne jim reknete promin, my jdem spat, a jit, zavrit za sebou dvere, at tam treba stoji sami. Fakt se sebou nenechte zametat. Je to vase dite a jeho zdravi. Oni jsou ocividne bud idioti nebo naprosto sebestredni a je jim naprosto fuk ze mu muzou nevhodnym jidlem ublizit.

michaela1990xx
autor
2. dub 2021

@priefi chodí k nam tak třikrát týdně. Jsou ze stejné vesnice. Což mi přijde až až. Dneska byli u nas a jak padla pozdější hodina, tak sem zacala sklízet ze stolu skleničky, talíře a pochopili naštěstí a odešli 😀

michaela1990xx
autor
2. dub 2021

Ale potkala jsem je pár dnu zpět a rekla jsem jim narovinu a slušně, aby příště dosli na navstevu radsi driv, protože pak malému naruší režim a trpime tim aj my. Ze nam nechtěl pak spát večer a další celý den pak máme taky narušeny. A ze bych si přála, aby ho nekrmili ničím, co ještě nesmí. Ze proste jedem podle nasi dr a dodržujeme to. A ze ja malému vyvaruju jídla zvlášť a ze kdyz oni pak dojdou a nakrmi ho právě tim jídlem, co ja zakazuju, tak mi to úplně zhati a ja mu rovnou můžu dávat jidlo, co jime my! Já už jim to vysvětlovala několikrát a nikdy to nezabralo. Ale ted když sem jim to rikala, tak sem byla takova víc.. Jak to říct... Jo sebejista a razna. No a od te doby u nas jednou byli a myslím si, ze to pomohlo. Padla naše hodina, kdy chodím koupat, začala sem prostě sklízet ze stolu skleničky, talíře a pochopili a sli dom. Malému nedali nic na jidlo. Aspon sem teda nic nepostrehla, ale hlídala sem si to. A jak sem dala pohoštění na stul, tak sem upozornila na to, aby nic ze stolu nedavali malému. Pomohlo mi, ze ste mi dodali tu sebejistotu 😊🙏

priefi
2. dub 2021

@michaela1990xx 3x týdne, to jsem měla taky. Vyústilo to v totální ponorku, že výsledek byl takový, že pak tam manžel za nimi chodil jednou týdně sám a já je nemohla ani cítit. Prostě jednou přišli totálně mega hodně nevhod, i když jim manžel říkal, že chodit nemají (ale to byla jejich specialita, že když se jim řeklo, ne protože, tak just jo) a pak pomyslný pohár přetekl... Pak bylo řečeno manželovi úplně vše, co bylo na srdci a jelikož jsem byla vydeptana fakt solidně, tak toho bylo vážně hodně a návštěvy skončily... Ale taky to neudělalo dobrotu, že manžel tam se synem chodili sami, protože syna naučili lumpárny a hovadiny. Bylo dost těžké ho to odnaučit. Skončilo to, až když jsem tam začala chodit i já.

priefi
2. dub 2021

@michaela1990xx a když jsme čekali druhátko, tak to jsem byla pak na prášky, že bude repete... Ale jelikož díky nim jsem měla opravdu nemalé problémy během těhotenství s druhátkem a dokonce jsem byla díky tomu riziková, asertivita získala na síle. Naštěstí manžel stal při mě a nastavil jim hranice hned. Samozřejmě urážení až na půdu, ale jelikož mi dělali zle, tak manžel jim neustoupil a stal za mnou. Hořkost toho, co jsem prožila v těhotenství je ve mě stále a nejraději bych vyrvala na ně, co si myslím, ale jednou to jsou rodiče manžela, tak určitou úctu k nim mám a koušu to v sobě. Ale už neustupuji a když se mi něco nelíbí, ihned se ozvu. Manžel mi říká, že jsem hodně nevraživá vůči nim, ale já jsem si zažila díky nim doslova peklo, ten, kdo nebyl v mě kůži, nemůže pochopit.

maxulekapcule
2. dub 2021

Chápu Tě, měla jsem to stejný, nesolila jsem mu do dvou let, ale tchyně prostě pořád mlela svou, že to bude mít planý a cosi kdesi, kokina jim můžu říkat do nekonečná, ať mu nedávají, stejně tak neumí uvařit čaj, prostě jen ty sladký piticka. Má 4 a půl, a já sladim kapkou medu, cukr jsem ještě nedala, ale tak jako jak říkáš, je to jak házet hrách na zeď. Teď bojuju s tím, že ho orad krmí a oblékají, a on to po mě doma vyžaduje, tak se pak vzteká já i on, že prostě už musí sám. Stejně tak, oni v tomhle věku mu dají ovladač a posadí před videohry, fakt hnus.

sticker
vladenkamaminka
4. dub 2021

Tak to jídlo tedy mazec.... každopádně já bych se s nimi nesmolila... přijdou v pul 7, tak v 7 beru malého do pokoje, že je moc hodin a je unaveny a jde spát.. párkrát tak a zjisti, ze je lepší přijít aspoň v 5... ať si camraj, ja bych se jim nepodřizovala...

Strana
z2