Tchýně

eri399
1. dub 2016

Tak pořád přemýšlím, jestli je lepší mít tchýni co ze zajmá moc nebo málo. Mě ta moje vytáčí. Vím, že je hodná a na první vnouče se těší, ale mě její přílišný zájem štve. Pořád se vyptává co je nového- asi si myslí že chodím na utz každý týden. Pořád se ptá jak je to veliký, každý týden se ptá v kolikátém týdnu jsem- to je těžké si to počítat když ji to tak zajímá? Při každé příležitosti mi hladí břicho (zatím spíš špek :D) a mluví na něj. Když se manžel zmínil že už cítím pohyby hned povídá že si musí taky sáhnout- tak jí vysvětluju že to sotva cítím já... V práci to řeší s kolegyněma- nevím teda co :D Pak naší společné známé říká, že nic neví a že ona ví ode mě určitě víc. Co jako potřebuje vědět? čekam to s ní nebo co? Mám jí hlásit každý prd aby byla spokojená? No a to je takhle pořád něco. Má to někdo stejně? Nechci na ni být nijak hnusná kvůli manželovi, ale někdy už prostě skřípu zubama a bojím se že bouchnu...

cilka4488
11. kvě 2016

Ahoj holky. Jak to tady čtu, tak některé tchýně jsou fakt kamikadze. Můj příběh je taky veselí. S přítelem jsem se seznámila před 5 ti lety .Když mě zhruba po měsíci našeho vztahu šel představit rodině , tak jste neviděli ten vražedný pohled jeho mámy , až jsem se lekla , proboha co je , vždyť jsem řekla jen dobrý den já jsem ta a ta . No mazec a to mě jen tak něco nevyděsí , jsem taková rázná a řeknu co si myslím. Každopádně první 2 roky mi jasně dávala najevo , že její tenkrát 27 letý syn je ještě malinkej a oslovala ho jako kdyby mu bylo 5. Bydleli jsme již tenkrát od nich 50 km a volala mu třeba 4 x denně , jestli má to a to a furt kdy přijede domů. Byli jsme u nich třeba na návštěvě , pak jeli domů a už po cestě mu volala , kdy dojede ? A to není jedináček , má 2 bratry, kteří žijí u nich .1 - 32let , 2- 25 let. A to přítel ještě než jsme se seznámili měl práci jinde , takže domů jezdil tak 1 za 14 dní a přítelkyni měl i před tím . Další rok byl děs , vymýšlela si o mě takové lži , že jsem se až divila a roznášela je po její rodině , takže když jsme dojeli na návštěvu všichni se na mě dívali přes prsty až na přítele mladšího bráchu , ten je super a říkal - kašli na ně , nemají co dělat -hlavně mámu ber s nadhledem. Vůbec k nám nejezdily , ale volali , ať jezdíme my k nim . Já říkám přijeďte na víkend , uděláme grilovačku a i když nešla do práce , tak ten zadek nezvedla. Moje máma bydlí 150 km a jezdí častěji. Až jednou mi praskli nervy . Volala mi tchyně a já do telefonu - ahoj , copak je , Ona na mě spustila , jak si dovoluji si odjet s kamarádkou na 1 den pryč a chůdák její syn musí být doma a dřít na chalupě ( kterou jsme si s přítelem pořídili ) , že ať si to jako takhle nepředstavuju a nezvykám si , že si mě pohídá a že přítele nemiluju a jen využívám atd. Ani to nebyla pravda , nikde jsem nebyla a přítel stál vedle mě a čuměl jak puk. Jeho bratříček neměl , co dělat , tak si vymyslel , že jsem někde s kámoškou . V tom mi praskly nervy , řekla jsem jí , jestli si nevšimla , tak její syn už 18 měl i já a nepotřebujem , aby nám radila , kdy já půjdu někam s kamarádkou , do toho jí je úplný ho..o a poslala jsem jí a to doslova do prd..e a típla telefón. Hned volala zpět , co si to dovoluju , že jí nikdo tel típat nebude a takové ty řeči. Řekla jsem jí , až se ke mě bude chovat , jak k člověku , že si můžem popovídat a típla jsem ho znovu. Okamžitě volala příteli , kterej stál vedle a říkala mu chudáčku nemáš doma peklo , přijeď domů . No já už se popadala smíchy za břicho. Každopádně od té doby volá příteli tak 1-2 za měsíc a to jen jak se máme 🙂 V lednu jsme jí oznámily , že bude babičkou , tak se stará , ale po zkušenosti se mnou, že se umím nasr ..t je ZATIM milionová . Zavolám jí , že jdu na kontrolu , ona jestli jí pak brnknu , jestli je vše o.k a pohoda. Dojela jsem za ní , že nakoupíme něco na prcka , chodili jsme po obchodech 4 h a pohodička . Nevím , jak se bude chovat po narození prcka , to je zatím ve hvězdách , ale doufám , že zůstane taková jaká je teď 🙂 Teď se chová ukázkově a i já na sobě pozoruji , že jí mám ráda. , tak snad to už tak zůstane .

anelamates
11. kvě 2016

Asi tě testovala, jestli se budeš umět nějak bránit. No a když padla kosa na kámen, je klid. Tak at vám to vydrží.

slimacikmia
16. kvě 2016

@eri399 tak to mame rovnake....tiez je to jej prve a zatial jedine vnuca, ked som bola v porodnici a nevedela co skor, lebo maly nechcel pit atd atd, volala mi 5xdenne!!!!! Teraz, ked je maly na svete potrebuje vediet, co v ktory den jedol, ako jedol, ako spal, preco nespal, ci uz su zubky (akoby mali vyrast z dna na den bez priznakov), co sme robili, ako sme sa hrali, ci spal na prechadzke a dalsich milion veci. Inkvizicia. Mne pride, akoby sme nemali ako rodina ziadne sukromie. :(

eri399
autor
17. kvě 2016

@slimacikmia No trochu se obávám toho co přijde až se malý narodí, ale díky bohu už ted pochopila co mi vadí a přestala to dělat. Jen pro změnu každému říká, že nic neví že má to a to zakázané... :D Při tom jí říkám, kdž se něco dozvíme, ale prostě jí to nestačí a nevím co víc by chtěla, než to že je zdravý... Jestli bude pořád volat jako vám, prostě jí to nebudu brát, jelikož nebudu mít čas na to se s ní vykecávat. Té vaší tchýni bych řekla že ona své děti už měla a dělala to po svém tak at nechá i vás a že vaše dítě určitě nijak nestrádá , nebo tak něco. Asi by mě z tohodle piclo :(

anelamates
17. kvě 2016

@slimacikmia Doporučuji vydržet, ono to opadne po čase samo. Jestli je to první vnouče, tak se nediv. Já mám čtyři a taky se poptávám, ne sice denně, ale když mluvím s mladýma, pokaždé se zeptám, co dělají děti, jak spala malá, co prcek a tak. To je normální péče.

anelamates
17. kvě 2016

@eri399 No nevšimla jsem si, že by radila jak co kterak. Jenom se ptá, co dělá mimino. A to snad propána není diktát, ne? trošku pochopení prosím.

slimacikmia
17. kvě 2016

@eri399 no ja som jej to ani nebrala, na to proste nebol cas. Ale ona to potom zahra akoze je take chudatko, zacne svoje manipulacie, ze je z toho depresivna a to hned zaberie na jej 40rocnu dceru, ktora zije s nou a na mojho manzela... Cely zivot s nimi manipuluje tymto sposobom, ze ju lutuju, uz vie, ako na nich...moja mama by si to nikdy nedovolila, ak by mala nejake problemy psychicke, tak by vyhladala pomoc, resp.by sa mi zdoverila a pomoc by sme hladali spolu, ale svokra to berie ako dobry manipulacny prostriedok. Manzel sa jej potom velmi zastava a nevie byt objektivny. Na druhej strane, ja som dost vnimava a viem ju velmi dobre odhadnut, vzdy mu hovorim, aka bude jej reakcia, resp.co zase vymysli pred tym, ako to naozaj spravi, aby videl, ze ju mam precitanu. Vidim ako si vymysla, ako klame, manipuluje, pritom o sebe tvrdi, ze je svata. Tvari sa ako nevinna krehka stara zena a nerespektuje absolutne nase rozhodnutia. Kolkokrat povieme, ze si nieco neprajeme a ona to napriek tomu spravi a este sa tvari, ze to robi pre nas. S tym lutovanim manipuluje aj tu svoju dceru, ktora zije s nou, tym, ze opakuje, ze ak by ostala sama, tak to nezvladne, pritom sa tvari ako dieta, ktoremu vzali hracku... 98% nasich hadok je kvoli nej. To, ze je sebecka doklada nie len to, ze si drzi dceru pri sebe a absolutne jej nevadi, ze ona potom nebude mat nikoho, ani partnera, ani deti, proste ostane sama, ale to je jedno, hlavne nech svokra neostane sama (je rozvedena), ale aj to, ake peklo nam spravila, ked sme jej oznamili, ze ideme do Prahy. Bolo to hrozne. Svojmu vlastnemu synovi povedala, ze ci si mysli, ze tu na neho niekto caka, ze takych ako on je tu plna pr..l a su na urade prace...mna obvinila z toho, ze manzela stvem proti nej a povedala mi dalsie stavnate veci. Nastastie manzel nepolavil aj ked mu hadzala polena pod nohy ako to slo a odstahovali sme sa. Nikdy sa nam za toto neospravedlnila a tvari sa, ze sa nic nestalo. A este ma tak uzasne selektivnu pamet, ze co si nechce pamatat, to jednoducho vymaze a nikdy sa to nestalo, takze predpokladam, ze v jej hlave sa to nikdy nestalo. Vobec nebrala na vedomie, ze tam, kde byva by sme prezivali z dna na den a ja so svojou profesiou, na ktorej som makala dost dlho a velmi tvrdo by som si mohla akurat tak piskat. Ona mysli len na seba, coz nikdy nepochopim, pretoze pre mna je na prvom mieste dieta a manzel, nikdy nie ja. A nikdy som to nemala ani doma takto. No a z takych criepkov este spomeniem, ako sme boli na svadobnej ceste a ona manzelovi kazdy den volala a pisala co sme v ten ktory den zazili a ako sa mame...kazdy den!!! Samozrejme ju ospravedlnoval ako vzdy, ze ona tak daleko nikdy nebola a ze sa len zaujima, ze to urcite zle nemysli. Ja si ale nemyslim, ze jej tieto veci nedochadzaju, robi to cielene, zo sebeckych dovodov. Som tada, ze sme aspon v CR, ak by manzel polavil a chcel ostat tam, tak manzelia nie sme. Nevadilo by mi obetovat vsetko to, co som dosiahla pre svojho manzela, uz vobec nie pre svoje dieta, ale kvoli svokre? Tak to teda nie.

eri399
autor
17. kvě 2016

@anelamates jelikoz neni maly na svete tak zatím moc nemá do čeho tolik kecat, ale nepochybuju že to pak přijde. Ovšem přednášku o tom jak jsou látkové pleny super si neodpustila.... Já pochopení mám, kdyby se zeptala jednou jak se daří tak ok, ale nevidím důvod proč to rozebírat několikrát za návštěvu. Já chápu že se těší, ale přece si to nemůže takhle vynucovat a říkat malý mě má rád, říkal mi to :D Někomu to nevadí ale mě prostě ano a proto chci aby respektovala to co chci a nechci.

eri399
autor
17. kvě 2016

@slimacikmia to je opravdu moc :( asi se nedokáže smířit s tím, že má vlasní život a vlastní rodinu tak kope kolem sebe a ukazuje na to jak je skvělá, při tom lidi ktere by si měla hýčkat tím od sebe odpuzuje. Myslím si že si to ani sama neuvědomuje, bohužel :/

kika_21
17. kvě 2016

@anelamates No nesmí stále volat, já mám jednu takovou starší bývalou sousedku a teprve poslední dítě jsem si dokázala užít bez ní. Volá ještě teď. nechápe , že s prací, sice na krátší úvazek, ale i tak a s 5 dětmi nemám na kávu a řeči každý den či obden čas. Není to tchýně , ta tohle nikdy nedělala. 😕ta paní je negativní a to přináší s sebou, hledá, kdo je nemocný, toho polituje. Taky když se nedaří, ještě přileje své řeči. Hrůza...

nanysek123
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
anelamates
17. kvě 2016

@nanysek123 Kolik je dítěti, že nemůže jet k babičce? A co by se mělo stát, že by to prarodiče nezvládli? Jenom mne to zajímá. Možná jsi na prcka až moc fixovaná.

karlajasmine
17. kvě 2016

@anelamates není to jedno? Pokud matka nechce, aby dítě jelo k babičce bez rodičů, babička by to měla proste respektovat.. Taky nevím, jestli někdy poslu své dítě k prarodičům beze mě. Já jsem jako mala nikdy k prarodičům bez rodičů nejela. Je to na rodičích.

anelamates
17. kvě 2016

Jenže dítě potřebuje objevovat nové a nové, seznamovat se i s jiným prostředím a jiným životem. A prázdniny u babičky bez rodičovského dohledu jsou pro dítě naprosto nezapomenutelná věc. Ale tak co, je to na vás. Ovšem nevím, jak tohle potom vysvětluje vaši zlobu např. na tzv. mamánky, kteří jsou na maminku fixovaní dle vás. Protože pokud dítě nikam bez vašeho doprovudu nesmí, copak z něj asi vyroste? Když maminka ví nejlépe?

carmilla
17. kvě 2016

Na prázdninách u babičky nevidím nic "nebezpečného" - já je takhle trávila do doby, než jsem povyrostla a ztratila zájem - znáte to, puberta se přihlásila - a bylo to super. 🙂 Nicméně hodně záleží na tom, kolik je dítěti let...Ale pokud si něco rodiče nepřejí, měli by se prarodiče snažit to respektovat, alespoň za předpokladu, že jsou rodiče ochotní přistoupit na nějaký kompromis, třeba právě ta procházka, zmrzka, odpolední hlídání...Nevím, přijde mi, že rodiče i prarodiče někdy berou dítě jako nějaký kus nábytku, o který je možné se přetahovat a činit si na něj nějaké bezvýhradné nároky. Spíš to vezměme z pohledu toho dítěte - dítě má právo na milující rodiče i na prarodiče. Ovšem prarodiče by měli naprosto respektovat výchovu a pravidla, která nastolí rodiče - to oni mají za dítko největší zodpovědnost, to oni by pro dítě měli být tou hlavní autoritou...Nejhorší je, když si obě strany začnou dělat navzájem naschvály - snachy (nebo zeťové) odmítají půjčovat babičce vnoučata, protože ONI mají ke tchyni/tchánovi averzi...a naopak - tchyně roznáší o snaše drby na všechny strany, protože snacha si dovolila něco udělat podle svého přesvědčení a nedbala jejích dobrých rad, případně na maminku či tatínka nasazuje přímo před dítětem - to je hnus a tečka...A hlavně to nikam nevede. Zkrátka - nikdo by si neměl své problémy a averze řešit přes děti - ani rozvedení manželé, ani snachy, ani tchyně...

katka_mel
17. kvě 2016

Tak já mám tchýni docela v pohodě. Pokud jsme u nich, já jsem matka a mě budou poslouchat, dokud tam jsem. Jakmile odejdu, tak neřeším, co se tam děje. Babička vychovala své děti, tak předpokládám, že zvládne i ta moje. Vím, že jim dovolí věci, které já bych nedovolila (a ona svým dětem také ne), ale říkám, co oči nevidí, to srdce nebolí. Jediné, co jsem výslovně zakázala bylo, aby ve 3letech nedávala ráno a večer mléčko z flašky (uměla pít i z hrnku a vypila stejné množství) a nedávala na noc plenku, protože se bez plenky na záchod budila. Jinak neřeším v kolik jdou spát (doma v osum leží v posteli), kolik snědly sladkého, jestli jsou doma, venku, jdou na návštěvu nebo jedou na výlet. Je to čistě na ní. Je pravda, že pak se s nimi 2dny nemůžu domluvit, ale pak se chování zase srovná. Totéž se děje s mou mamkou. V těhotenství a v 1. roce života dětí mi dokonce lezla víc na nervy moje mamka s připomínkama. Naštěstí jsem splachovací, jedním uchem sem a druhým tam. Tchýně spíš říkala, jak to bylo za nich a že dnes je to zas jiné. Nebýt obou babiček, tak nevím, jak bych to zvládala. Někdy přinesly navařené jídlo i do mrazáku, jindy dítko vzaly na prochajdu a já odpočívala. Prostě jim věřím, že se o holky postarají, když se starají i o mě nebo partnera.

nonacek
17. kvě 2016

Pro mne slovo tchyně je jak název nějakého hororu 😈😈

anelamates
17. kvě 2016

@carmilla Přesně proto jsem se na věk dítěte ptala, protože vím, jak se na prázdniny u babičky bez rodičovského dozoru vzpomíná - babička vaří jen to, co my rádi, babička má věčně po kapsách nějaké cukroví, babička nás nechá koukat na TV, babička nás nenutí se furt umývat, babička má pořád čas. Tak proto se ptám.

alikam
18. kvě 2016

Přesně tak, hodně záleží na věku dítěte, a jde asi taky trochu o zvyk.. Pokud ale je malé, a ty jsi očividně jasně vyjádřila svůj postoj, chápu že je otravné, pokud ho nerespektuje.. Já když si vzpomenu jak jenom když si ze začátku brala některá z babiček malou do kočáru na dvě hoďky, tak jsem už po 2hod a 1 minutě koukala nervózně z okna kde jsou..:D No, pár procházek a zvykla jsem si, teď jsem ráda že si jdu po svým, a na čas ani nemrknu.. Tak na návštěvy u babiček si myslím že si budu taky muset potom zvyknout, ale to je asi normální, když jsem zvyklá s ní být 24h denně, ale to půjde.. 🙂 Jinak návštěvy u babiček byly nejlepší s bráchou, bylo super tam mít parťáka na všechno, někoho mezi "starýma" v mým věku.. My panelákové děti, jsme řádili na zahradě, a babičky narozdíl od našich na nás měly celé dny (to už dneska neplatí..). Já, hrozný hubeňour, jsem se vždycky po urçité době vracela od babičky s naducanýma syslíma tvářičkama, naši se tomu smějí ještě dnes.. Babičky jsou mnohem benevolentnější než sami rodiče, jsou takové vyloženě rozmazlovací🙂 Když jsme s bráchou šíleně zlobili, tak si pamatuju že babička výhružně sekla vařečkou do postýlky, a vařečka se zlomila.. No a babička pak týden plakala, jak jí to bylo líto, že na nás vyjela... Takže já mám babičky zafixované tak, že jsou mnohem hodnější, než by si kolikrát "parchanti" zasloužili:D Navíc pár dětí taky vychovaly ve zdraví, takže v tomhle bych jim věřila.. Jinak v pubertě nás to taky přešlo, to byly babičky opruz a nuda, ale v dospělosti se to zase srovnalo, a jsem vděčná že je ještě mám, a malá tím pádem skvělé prababičky 🙂

kopretina77
21. kvě 2016

některá tchyně se zajimá,některá vůbec.Nevybereš si 😉