icon

Tchýně a Vánoce. Poradíte?

16. lis 2020

Dobrý večer, potřebuju poradit s tchýni. Chce u nás být na vánoce, já s tim zásadně nesouhlasím. Chci být jen se svým přítelem a naší dcerou, ale přítel mi to oznámil jako hotovo věc. Podotýkám že u nás byla každý rok na vánoce, vždy mi to vadilo, ale nějak sem to přežila. Ale teď už nechci brát na nikoho ohled a konečně si udělat vánoce podle sebe. Bavila jsem se o tom s mámou a ta má podobný názor, nabídla mi že můžu být na vánoce i dcerou u ní. Přítel mi řekl ať jdu když chci, ale že dceru mi nedá. Poradite?

Strana
z7
dendy88
17. lis 2020

Já tě chápu , já na Vánoce tchýni taky nechci doma ,ale naštěstí my se domluvili . Moji mamku většinou navstevujeme den před Vánoci ( má manžela), a s tchýni si děláme druhý Vánoce 25.12( žije sama) , se vším , máme salát , řízky , děti od ní dostanou dárky , potom si sedneme a povídáme si .

codal
17. lis 2020

Predstav si, že by tvoji maminku přítel nechtěl a ona byla na Vánoce sama. Neumím si představit, že bych svou maminku nebo tchýni nechala o Vánocích samotné. Moje maminka je sama už pět let a Vánoce jsou pro ni samozřejmě těžké a každý den je buď u mě nebo u ségry nebo jsme všichni spolu. Je to čas, kdy má být rodina pohromadě. Tak si Štědrý den s přítelem o samotě oslavte 25. (nebo 23.). Prckovi to je přece jedno a tchýně bude mít radost, že na 24. není sama. My třeba letos asi taky budeme Štědrý den slavit 25. 24. nás pozvala tchýňka, že tam bude i švagrová s miminkem a tak si to prostě prohodíme, na Štědrý den budeme všichni spolu a 25. Budeme jen my čtyři.

autor
17. lis 2020

@somalicats Na pár dní, klidně. Proč by mi to mělo vůbec vadit? Malá už kojena není a já nejsem ten typ matky která musí být furt s dítětem. Vlastně bych byla ráda kdyby se teď přítel zbalil a odjel k mamince, aspoň bych si od něho odpočinula a ať se stará jeho milovaná maminka.

autor
17. lis 2020

@codal Já bych svou mámu klidně nechala samotnou, mám i otce který slaví vánoce už pět let sám a opravdu nemám potřebu ho zvát. Nemám ráda když někdo dělá z vánoc velké HALÓ. A že by nikdo neměl být sám a bla bla, můj otec to tak má a sebevraždu neudělál. Tak myslím, že tchýně by to mohla přežít.

malenka3
17. lis 2020

@anonym a proč na tom tedy tak lpíš ty, že musíte být na Vánoce jen vy, když nemáš ráda, když se z Vánoc dělá velké haló? Si je udělejte ve 3 27.12.
Nemůžu se zbavit z tvých odpovědí dojmu, že ten hlavní problém není vlastně tchýně. Ale tvůj vztah s přítelem.

somalicats
17. lis 2020

@malenka3 Taky mám ten pocit.

guliii
17. lis 2020

Hele já tě docela chápu. Nemám sice tchyni, ale tchána. Moje máma je taky sama. Děláme to tak, že se vidíme každý den, ale večery už trávíme jen s manželem a synem. Tak nám to nevyhovuje všem. Štědrý den to máme taky tak, manžel si teda chodil dát ještě dřívější malou večeři k tchanovi, letos ho pošlu se synem, když bude chtít. Já si zatím vše připravím, dárky pod stromek, večeři. A pak se najíme jen já, manžel a syn. Tchán má sice přítelkyni, ale neslavi to spolu. A máma Štědrý den slaví s babi. Ale nám to tak vyhovuje všem.

somalicats
17. lis 2020

Anonymko, to, že to tak máš Ty neznamená, že stejný přístup musí mít i ostatní. Empatická nejsi ani trochu. S tímhle přístupem je to jen otázka času, kdy Tě přítel kopne do zadku.

guliii
17. lis 2020

* vyhovuje nám to, ne nevyhovuje upravilo se mi to

jakreb
17. lis 2020

@autorka
Tak je to manžel ci priateľ? Nejak sa zamotávas. Nakolko ak platí co píšes v uvodnom príspevku ty vlastne ziadnu svokru nemás.
K problemu - treba sa dohodnúť. A proste nejaký kompromis. Mne osobne by tiež vadilo mat niekoho cele tri dni. Kym sme nemali deti chodili sme na veceru k rodicom partnera. Ked už ano tak na Štedrý deň spolu ako rodina a potom jeden sviatok na večeru u jednej rodiny, druhý u druhej.

autor
17. lis 2020

@malenka3 Na to jsem už několikrát odpověďela. Tenhle rok klidně, ale příští rok by musel jít slavit přítel klidně i s dcerou jindy s tchýni. Ale s tim ani přítel a ani tchýně nesouhlasí. Tak se ptám, proč bych měla být já jediná která udělá kompromis? Příští rok bych ráda slavila vánoce v zahraničí, a přítel na to hned a co máma? Já už jí mám po krk a ohled na ní už opravdu brát nebudu. Vždyť si za svou situaci muže i samá, proč si za deset let nebyla schopna najít přítele? Nebo nějakou podobné osamocenou kamarádku? Nebo proč nejede ke své dceři? Ale ne, ona musí prostě jen fnukat a otravovat mě.

autor
17. lis 2020

@somalicats Tak toho spíš kopnu dřív já

codal
17. lis 2020

Tím, že sis vybrala svého přítele, pořídila si s ním dítě, přijala jsi i jeho rodinu. Pokud tchýně není vyloženě nějaká semetrika, co ti ubližuje, tak tvůj postoj moc nechápu. Rozumím tomu, že by se ti líbilo být jen spolu vy tři, ale myslím si, že jsou důležitějších věci a to nenechat někoho blízkého samotného, je prostě důležitější. A upřímně nechápu, že tátu samotného necháš, já bych to prostě neudělala. Miluju své rodiče (teď už mám jen mamku bohužel a tolik bych si přála, aby tu byl i táta a mohli na Vánoce přijít a mohla bych ho obejmout), udělali pro mě toho tolik, že strávit s nimi Vánoce, je pro mě to nejmenší. Uvědom si, že i když svou tchýni nesnášíš (nevím proč), tak tvůj přítel ji velmi miluje, jako každé dítě v normální rodině, a prostě nechce, aby jeho máma nebyla smutná a sama. To je to vážně tak těžké pochopit a vyhovět mu?

jakreb
17. lis 2020

@kamino Pri stole prečo nie. Ale na 3dni? Vianoce su u nas sviatky kedy si uzivame pokoj a pohodu-tzv."gaučovku".

malenka3
17. lis 2020

@anonym ano, jak malá holka, já chci, já chci. Pokud takhle jednáš s chlapem, chápu, že ti nechce vyjít vstříc. Jeden rok tak a jeden rok tak není řešení toho, že někdo nechce být na Vánoce sám a někdo chce trávit Vánoce v kruhu rodinném.
No nic, pěkná diskuze, jdu dělat něco smysluplnějšího.

codal
17. lis 2020

Pokud má přítel sestru, tak střídání si maminky by byl fajn kompromis, to ano! A souhlasím, ze tří dny jsou zbytečné, chápu, že alespoň jeden z nich chceš být jen s partnerem, zvlášť pokud třeba nemá víc volna, jen ty tři svátky.

puhelin
17. lis 2020

Zatim tu fnukate jen vy

malenka3
17. lis 2020

@codal ano, ale sestra je v cizině, jestli jsem to dobře pobrala, takže to není tak úplně jednoduché. Zvlášť teď.

jakreb
17. lis 2020

@lolam10 Tu ale nejde o večeru.
@somalicats Inak super ako si tu jeden druhemu beru dieta ako nejaký predmet. Btw.5 stran o svokre, ktora pravdepodobne ani svokrou nie je.

malenka3
17. lis 2020

@jakreb myslím, že na tom diskuze nestojí, jestli je to svokra dle zákona, nebo neformálně. Všichni víme, o koho jde, tedy o maminku partnera.

codal
17. lis 2020

Haló z toho děláš ty, když nutně nemůžeš přijmout tchýni na Štědrý den, protože prostě chceš být jen ve třech. A tvůj přístup k rodičům je otřesný, oni to nějak přežijí, sebevraždu nepáchají, tak o nic nejde, ať jsou klidně sami. Nechápu a za mě jsi fakt neskutečně sobecká a nevděčná!

codal
17. lis 2020

@malenka3 tak to jsem přehlédla!

jakreb
17. lis 2020

@malenka3 Isteze. Ale ja mam rada poriadok vo všetkom.😀☺️😉
A stále nevieme nakolko raz ma priateľa potom manžela.

autor
17. lis 2020

@codal Však právě svého otce nechám samého na vánoce a smutný asi je. Ale říká že to chápe a že když člověk chce tak si vánoce užije i sám a já s tim souhlasím. Taky sem byla dvakrát na vánoce samá, máma jela slavit se svým přítelem do slovenská a i mi spíš že šlusnusti nabídla abych jela taky, ale opravdu by mě nenapadlo někoho takhle otravovat, táta byl v té době pracovně v zahraničí a já vědala že už tam svůj program, musela bych se stydět kdybych tam jela. Taky jsem mohla slavit vánoce s kamarádkou ale opět si nedokážu představit že bych někoho otravovala. Kamarádce by to asi nevadilo, ale co třeba jejímu příteli nebo rodičům? Člověk taky
musi nejdřív myslet i na druhé a ne já budu sám/samá Tak půjdu k někomu kdo mě u sebe třeba nechce a myslím že to jsem já tchýni najevo dála. Vánoce jsem si užila samá maximálně, mohla jsem si dělat co mě napadlo. A tchýni jsem dála možnost aby to se mnou a s jejím synem slavila 3 roky, dála jsem jí i teď možnost že to muže slavit s přítelem a dcerou o samotě ale jindy.

guliii
17. lis 2020

Myslím, že by to nebyl špatný kompromis kdyby tchýně trávila jedny Vánoce se synem a druhé s dcerou. A co ta její dcera na to? Mluvila jsi s ní, jestli by nepozvala maminku jednou za dva roky na Vánoce? Ale z toho co píšeš mi přijde, že tchýně má tvého přítele ještě jako malého chlepečka a on je mamanek. Když má tchýně 2 deti tak je jedine fér, že se budou střídat.

te_reza
17. lis 2020

Nečetla jsem celou diskuzi. Tchyně je léta sama, vč štědrého večera. Má tři děti a až já jsem navrhla, aby byla večer u nás. Dopadlo to tak, že já jsem celé svátky totálně nasraná, protože se skáče jak babička píská. Žádný moje, naše vánoce, ale vánoce báby. Takže letos u nás buď bude, ale bude akceptovat jak chci slavit já, nebo tu nebude.

autor
17. lis 2020

@guliii Její dcera bydlí v německu a tam tchýně nechce protože že se bojí teroristů. Ale celkově mi přijde jejich vztah divný, myslím švagrové a tchýně. To že je švagrová zasnoubena se dozvěděla tchýně ode mě a to mi švagrová volala před týdnem tak moc nechápu proč volala mě a ne tchýni nebo i příteli. Se švagrovou jsem si sedla, tak si dost často voláme a píšeme, co mě ale překvapuje je že vůbec neptá jak se má její bratr nebo matka, vždy se zeptá jen na mě nebo na malou. S přítelem si vůbec nevolá ani nepíše a asi ani s tchýni. Když u nás byla minulé tchýně na návštěvě, tak byla hrozně překvapená že mi švagrová právě volá. Když jsem řekla že jsme v kontaktu, tak jenom zamumlala že jí nikdy nezavola. Švagrová se se mnou na tohle téma bavit nechce, tak by mě celkem zajímalo co je důvodem toho jaký mají vztah.

somalicats
17. lis 2020

Moje současná tchýně žije taky sama. Navíc je špatně pohyblivá, je jí 82. Jezdíme za ní, jak se dá, a na svátky ji pochopitelně zveme k nám, i když ona pořád říká, že nás nechce obtěžovat. Ti staří lidé to tak sice říkávají, ale je pak na nich vidět, že jsou nakonec rádi, že nezůstali sami. Plus je tu ještě jeden aspekt. Nikdy nevíš, anonymko, jak dlouho tu naši rodiče/tchánovci budou. Můj táta umřel, když mu bylo necelých 64 let. Mámě je 73, taky ji samotnou nenecháváme. Je to o vztazích v rodině, rodiče se o nás starali, teď je to na nás jim tu péči aspoň trochu vrátit. A vzít je k sobě aspoň na ty svátky je to nejmenší, co se dá udělat.

guliii
17. lis 2020

No možná by nebylo špatný, říct švagrové jak to cítíš. Možná by řekla, kde je zakopaný pes. Chápu, že v téhle situaci by tchýně do německa jet nemohla. Ale mohla by přijet švagrová za matkou. Jestli nemá děti je to o to jednodušší. A k tomu, že bys s dítětem odjela. Chápu, že bys tak chtěla přítele vytrestat. Ale pozor aby to nebyl spíš začátek konce.

odula
17. lis 2020

@anonynmni to je dost masakr že necháš svýho otce samotnýho. Vánoce konkrétně jsou o společenství, lidi jsou spolu, zapomenou na roztržky, prostě jsou v pokoji. Jop, i ve válkách se vyhlašuje příměří... Na jednu stranu chápu tu tvojí snahu si prosadit "je my", naše malá rodinná buňka,( protože já jsem tu ted ta hlavní a nesnesu konkurenci v mém revírku ) na druhou stranu - doprčič - zrovna na vánoce? My, když jsem byla malá, jsme zvali i lidi, kteří nebyli z rodiny, aby nebyli sami! Co kdybys "já jsem tu teď paní" a "my jsme tu teď rodina" zkusila nacvičovat někdy jindy než na vánoce? BTW - jaká si myslíš že bude atmoška, když si to prosadíš a přítel zustane doma jenom s tebou, zatímco mamka bude sama?

Strana
z7