icon

Tchýně dcerku nenechá vydechnout, určuje jí aktivity

florane
9. únor 2015

Ahojte, potřebuji radu 🙂 Máme roční holčičku, u tchánovců je to první a pravděpodobně jediné vnouče. Musela jsem si zvyknout, že jednou týdně chtějí vnučku vidět. Problém - jak to vnímám - je chování tchýně k dcerce. Tchán je v pohodě. Jakmile se setkáme, neustále na ni mluví, volá na ni (třeba 5x po sobě ji zavolá jménem), jakkoliv poutá její pozornost, např. boucháním hraček o sebe. V podstatě ji nenechá vydechnout. Chce jí určovat aktivity - teď si musí hrát s tím, nebo koukat na to či ono. Nebo jí chce pochovat, i když malá chce na zem, nepřipouští, že by se malé u ní nelíbilo, i když se kroutí a vzteká. Někdy dělá, že neslyší, když jí říkám, že malou musím přebalit nebo nakrmit - nechce ji pustit. Malá je pak po návštěvě unavená. Naznačovala jsem jí to, už jsem na to alergická, problém je, že manžel o mých stížnostech nechce slyšet a tchánovci nám celkem dost pomáhají a s tchýní jsem zatím žádnou hádku nebo spor neměla. Nebo nevím, jestli je to mnou - nechávám dcerku, ať si hraje kdy chce a s čím chce, někdy jsem s ní a nemluvím na ni, jen si tiše hrajeme - samozřejmě jí zpívám a mluvím na ni, ale nevedu pernamentní monolog ☹
Díky

Strana
z3
lenam
10. únor 2015

@florane a jak často chodí tvý rodiče?
Já mám z toho do budoucna strach. Vždycky když čtu takové příspěvky, tak se začínám bát, jak jednou budu vycházet se svými snachami. Když budu chodit každý týden, abych viděla svoje vnoučátko, tak to bude hodně, když se objevím sem tam, tak to bude málo. Když dítě zvednu, tak budu děsná, protože ho beru, když chce být na zemi, ale já tam přeci zase nemůžu být celý den, abych čekala, až dítě bude mít náladu být v náručí. To by se snaše asi také nelíbilo, abych tam seděla celé dny a čekala na "náladu" dítěte. Tak se s ním pochová, pomazlí a co? Když ke mně tchýně chodila, tak jsem si vždycky představila, jak to jednou budu prožívat já a jak budu chtít, aby se snacha chovala ke mně. Ani to, že máte dceru neznamená, že stejný "problém" častých návštěv nebude mít její manžel 😉 Takže pokud nechcete tak často, tak se domluvte, že vám třeba každý týden nevyhovuje, ale nebyla bych k ní tak přísná, pokud ti jinak nevadí.

florane
autor
10. únor 2015

@lenam Moji rodiče se staví tak 2 x do měsíce, není to u nich první vnouče, tak to už tak neřeší. Chápu, co mi chceš říct, měla bych se na to podívat i z jiné stránky, jen ve mně asi převažují mateřské hormony 🙂

@lu777 toho se právě bojím, chci si určit hranice, než odejde do důchodu - což bude do půl roku

lu777
11. únor 2015

@florane to je určitě dobrý nápad... ono odchod do důchodu pro ni taky bude velká změna
jinak stopro souhlas s @lenam 😉 já mám úžasnou tchýni, na všem se domluvíme a je to fakt čupr ženská... ale i tak jsem se přistihla, že jsem jí třeba něco vytkla a za pár dní na to otevírám pusu a chystám se jí vytknout naprostý opak toho 😅
ono když jsou děti ubrečenější (a naše byly dost, velké potíže s bříškem a to dlouho, až do 2 let) a matka vyčerpaná nebo úzkostlivější, tak pak z pohledu tchýně jsem si říkala, že to taky nemá lehké jak mi kápnout do noty 😉 tchýně je ale velmi respektující, takže jsme si sedly a ona se zeptala jak to chci a jak ne (byla u nás u dcerky celé šestinedělí, nikoho jiného bych asi nesnesla)....

ono to chce otevřenou mysl, občas jsou někteří lidé zaseklí protože se bojí něčeho... (na obou stranách)...
a častokrát tu čtu nářky na tchýně ale ten popis je tak plný negativity a soustředění se na sebe a své ego, že člověk neví jaká je tchyně, ale z popisu pochopí, že pravda je na obou stranách... jak to většinou v životě bývá 😔

u nás co mi vadilo tak pomohlo být naprosto otevřená... řekla jsem otevřeně třeba, že mi vadí neustálé mluvení (fakt v kuse a do půlnoci, nedávala jsem to) nebo to, že mi pomáhá tak horlivě, že o dítě skoro musím bojovat... ovšem musí se to zaobalit do toho co je taky pozitivní, aby člověk neranil.. průběžně oceňovat jak je super, že má o vnouče zájem, jak je ochotná, jak zdravě vaří, že má dobrou vůli atd. atd... někdy pomůže sepsat si seznam plusů... protože čistou kritiku málokdo skousne, bolí to... a nějaké plusy máme každý...
výborná na komunikaci je kniha Respektovat a být respektován! 😉

motomischel
11. únor 2015

"Wéwéwé.pronaladu.cz/jed-ktery-nam-otravuje-zivot/" holky tady jsem nasla zajimavy clanek, ale nevim jestli by to odstraneni jedu fungovalo i ze strany tchyne😉

lu777
11. únor 2015

@motomischel jé to je krásný 😵
někdy je to sice o svaté trpělivosti, ale opravdu mnoho věcí takhle funguje... my jsme se díky totální změně postoje nerozvedli (a to jsme už byli rozestěhovaní a měli vyplněné papíry)....taky jsem tomu moc nevěřila, ale fungovalo to 🙂

motomischel
24. únor 2015

Držte mi pěsti, zítra k nám přijede tchýně a bude se mnou 24 hodin až do neděle!!! Moje nervy☹ a pak že se nemám v těhotenství stresovat🙂

kaijko
24. únor 2015

@florane u nas je to taky tak..ale teda partner uz si to castecne uvedomil.. Me to neuveritelne toci, hlavne to jak ji chudinku nechce pustit na zem a mala se po me natahuje a vola mama :-/ Mame je daleko, tak je to cely vikend. Uz od rana do ni vali, pri odpo spanku tchyne nabere silu a jede az do vecera 😅 Pak se divi, ze tam mala vubec nechce jit spat a vadi ji, ze nema klid vecer na tv.. U nasich a vsude jinde-cestujeme casteji, spinka krasne.. Snazim se to neresit, ale nejde mi prehlizet, ze ji i uci uplny kraviny (hazet mic na stul, najizdet kocarkem do nekoho, u jidla delat blbosti,... ) Pro tchyni je dulezity, ze se tomu mala smeje :-/ Jak na ni nevim 😀 Nic nepomohlo..

querty
24. únor 2015

@nov777 - Povidej mi o tom, mě taky tchýně komanduje jako kdyby mi bylo 10 a byla bych její. Nechápu to. Potřebuje do všeho vidět, všechno zkoumá, na všechno se ptá, do všeho štourá, organizuje, určije a když mám jinej názor, nebo pohled na věc, tak jsem špatná, protože proste to je tak, jak řekla a celkově. Musí vědět snad o všech našich aktivitách, problémech, starostech i radostech, štourá do našich financí, co si jak kde za kolik koupit a když jsme si chtěli kupovat televizi, tak jsme si to přeci nemohli dovolit, ne? 🙂 🙂

Přesně jako tobě i mě tohle nepřijde normální a často se kvuli tomu s prřítelem hádám, protože on to shledává normálním vztahem dítěte s matkou. Odsouhlasila jsem mu to, je to normální vztah DÍTĚTE s matkou, ne dospělýho syna, co má vlastní rodinu... a vůbec, co do toho tahaj mě.

Taky mě ukvapuje jedna z milionu věcí, avšak pro mě nejpodstatnější - Ona chtěla malýho ven, bez mého dozoru když mu bylo 12dní!!! Potom to zkusila, když mu byl měsíc a nedala si pokoj ani na vánoce, kdy mu bylo 2m a 2t. Byla strašně dotčená, že jí ho nechci pujčovat a nedokázala to pochopit, že bez mýho dozoru s ním nikam nepůjde. Když jsem j navrhla, že at jde se mnou na procházku, tak to ne... to radši nepůjde, protože tři lidi kolem kočáru je hrozně moc a jak by to přeci vypadalo, že chce jít sama ona s tchánem. (Ano, tohle mi opravdu řekla a to jsem já MATKA svýho syna 🙂 🙂 ) Potom byla nemocná a já jsem byla strašná p*ča že jsem jí ho nedala pochovat a pomazlit se s nim, že se k ní chovám, jako kdyby měla lepru a ona přitom jen pokašlává brala ATB)

Malej u nich neni rád. Nikdo mi to nevěří a jsem proti nim zaujatá. Ale to, že tam pokaždý, brečí, kňourá, chovat se od nich moc nechce... to jsem si taky vymyslela pravděpodobně 😀 😀 Radši už to neřešim. Někteří chlapi si píšou potají s ženskejma, ten můj s matkou a popravdě? Radši bych tam našla nějaký smsky od suprčupr kolegyně 😀 (Je ot nadsázka, nepíše si potají, ale nechci o tom moc slyšet)

Ted se pravděpodobně budeme stěhovat 300km od nich. Bááájo 🙂 Ale tos neviděla, co to bylo za scénu. Že sem nebudeme za nima jezdit, že malýho neuvidí, že má na pamatku alespon fotky a že se jí bude bát víc, než ted /najednou si to připustila, že jí nemá rád/

No pěnim z toho, pokud se toho moc nezmění ani po odstěhování, tak zešílim a NEEXISTUJE aby přijeli na víkend, že tam budou spát. Ráno přijedou, večer at si odjedou a pokud se jim něco nelíbí at se staví na hlavu... Možná ano, možná jsem proti nim zaujtá, ale oni si to udělali sami tím, jak se k nám a ke mě chovali. Zapomněli se v našich 10ti letech ☹

nov777
24. únor 2015

@querty Tak se mi zda, ze tim stehovanim si mozna jeste pohorsite. Tchan uz neridi, kdyz se setmi, takze po oslavach apod. u nas spi. Je teda fakt, ze tchyne hodne zkrotla celkove, sice to trvalo nekolik let, ale posun tam je. Nicmene je primo umerny casu, ktery u nas travi. Zvlada dve hodiny max tri. To se ovlada a chova normalne. Takze kdyz tu byli naposled pres noc, tak uz v devet jela vyslech, kolik platime hypo, kolik vydelavame a platime za benzin apod. Jo a nutne potrebujem susicku, protoze ona ma ten dojem atd. Zvlastni povaha. Kazdopadne jsem si dala cil nebyt takova a pokud to nezvladnu, tak se odstehuju daleko, aby moje deti mohli mit klidny rodinny zivot. Jsem budouci trojnasobna tchyne 🙂

querty
24. únor 2015

@nov777 - Přesně tak, doufám, že nebudu stejná abych minimálně synovi omezovala život co jak kde a proč má dělat. Nechápu, o co jí jde aby štorala do našeho rozpočtu, co si kde za kolik chceme koupit, kolik platíme tohle, tamto, proč si kupujeme tohle a tamto a kdy to přijde... No strašný.

No, jestli se začne chovat ještě nejak jinak, tak se ohradim at se jim to líbí, nebo ne už je mi to jedno. Stačilo, jak byla naštvaná a srašně dotčená, když jsem jí odmítla malého dát bez mého dozoru, nebo jí ho nechtěla dát pochovat, protože plakal a utišovala jsem ho, odmítla jsem aby mi navařila skleničky pro malýho (příkrmy) a už jsem zlá, špatná, sobecká matka... :-/ Je to na nic. Snažim se jí vycházet vstříc, ale prostě nejde to se všim. A odmítám jí sdělovat co se děje u nás doma.

Ty vole... (pardon) taky by si mohla uvědomit, že nám neni 10 a nejsme děti, že malej je MŮJ syn a ona je BABIČKA a já MÁMA a tudíž mě musí respektovat, tolerovat.. a ne, že musim realizovat jeji touhy a potřeby jen jak si pískne. Ona je na to zvyklá, vycvičila si tak tchána a okolí...

nov777
25. únor 2015

@querty Budeme mit asi podobny exemplar 😉 To je povaha, celej zivot to vsichni tolerovali, takze se tezko zmeni, kdyz to chces jinak ty. Nasi treba s tchyni nechteji jet ani na spolecny vylet, ona totiz ukoluje i je. A to je fakt max trapny, kdyz haze rozkazy na dva dospely, co se chteji vyhnout konfliktu, ale zaroven se nehodlaji podrizovat. Celkove si ale myslim, ze tohle neni o vztahu tchyne - snacha. Tato situace to jenom graduje. To je o tom, ze neumi respektovat prostor druhych a jeste si mysli, ze je to pro ne prospesne. Tak kdyz si babicka hraje na maminku je to vzdycky spatne!

Strana
z3