Tchyně nerespektuje naše přání
Ahoj děvčata, ženy, dámy a hlavně maminky. Máme problém, který nám narušuje náš manželský život. Tchyně si chce půjčovat s tchánem našeho 2 ročního syna na výlety ( bez nás ). Nespočetně krát jsme jí říkali, že je ještě malý a že maximálně jim ho půjčíme na hřiště,nebo do města, kde bydlíme, dál zkrátka ne. Jenže ona si pořád mele svojí a jako by to neslyšela. Nejenom že se nezeptá, ona to oznámí typu ,, příští týden si vezmu kluka do zoo´´.Když řeknu manželovi, že ho s nimi nikam nepustím, tak se pohádáme, že jsem zbytečně přecitlivělá atd, ale respektuje moje rozhodnutí,tak tchyňku odmítne, ale je to pořád dokola. Zase se ona zmíní a zase hádka. Už nevím ,jak bych to vyřešila i jí jsem to vysvětlovala. Zkrátka nedám kluka 20km někam daleko ode mě a to si troufli i na 40km, samozřejmě i bez nás, s náma nevím proč jít nechtějí. Poradíte mi? Děkuji
@la_amanita no vidíte a hned předsudky...máte zastřené myšlení,chtelo by to trochu uvolnění😉
@lajla
Hezké, už začínáme s argumenty ad hominem?
@ivulinka1234 a co ma spolecneho, ze ma jedno dite?
@drzticka81 Až bude mít dvě a bude se chtít vrátit do práce, nebude řešit kraviny.
@ivulinka1234 tak zalezi, jakou bude mit praci ona i partner-pochopila jsem, ze budou radi za hlidani babickami 🙂)) ze???
@ivulinka1234 to se mylite, pro někoho kravína pro jiného důležitá věc, jinak nevím o tom že by babičky nastupovaly jako hlidacky když jde matka do práce😉 to se taky dá řešit jinak...nez každodenním zatěžováním starších lidi
@lajla A to jsem někde napsala, že babičky jsou hlídačky, když jde matka do práce? To si ani nemyslím, takže toho laskavě nech.
tak to jsem zvědavá jak to jednou budu řešit já u svého. Mám tchýni že jsem se bála svěřit kočky přes dovolenou 😀 Nejdřív mě napadlo že pro, že to není problém, ale když zakladatelka nedůvěřuje, ví že jsou nespolehliví tak se to dá pochopit. Sama dělám chůvu, holce od 3 měsíců, dnes je jí 1,5r a jezdím s ní MHD, jezdíme na výlety i po okrajích prahy. Vracím dítě zmazané jako čuně většinou ale spokojené 😀 a mamince to nevadí, malá mě má moc ráda 😀
@ivulinka1234 vyznívá to, z toho co jste naposledy napsala.. já se nepru, pokud jste to tak nemyslela, omlouvam se, ale nejsem si vědoma toho, že bych Vás nějak 'napadala' abych toho musela 'nechat' ...jen nikoho neobvinuji že píše "kraviny"...
@ivulinka1234 Že ty si vychováváš dítě po svém je tvoje věc, já zase můžu říct, že je to špatně a zase je tu někdo moc chytrý a vidí do budoucnosti že?Ani mýho synka neznáš a už soudíš, fakt paní chytrá.
@babanci No mojí známé se stalo, že dala tchyní malou a řekla jí, že jahody,ať jí nedává ( bohužel zapomněla jí říct, že má po nich alergii ) a ona jí je dala a jeli na pohotovost. Nemusí to být vždycky tak hrozné a zákázat babčám taky všechno nemůžeme, ale ty věci zásadní by se dodržovat měly.
staršího hranice už jsem psala nahoře, u mladšího jsem narazila jednou v jeho asi 3/4 roce , potřebovali jsme pohlídat, nebylo to nezbytné ale manžel se přimluvil že přece babička je v pohodě a poradí si s ním, syn je od mala velký jedník a spáč, pohodář ale jen když se nají. Babičce jsem řekla a věděla to i z vyprávění že prostě sní třeba velký bílý jogurt ke svačině a klidně i trochu ovoce ještěě po 2 hodinách, kolem 6 kaši a pak bude mít doma večeři, no dál jsem neřešila. Má 3 děti vnoučat 6 před synem, v půl 7 jsme dojeli syn ubrečený, dědeček že celý odpoledne nespal, vozil ho 3 hodiny venku a nic, pak si hrál a další hodinu brečel, nikdo nezavolal že něco není ok, ať si ˇfňuká, je rozmazlenej od maminky ☹ po asi 20 minutách mě napadlo zeptat se co jedl, no odpoledne sáček s přesnídávkou přece a pak kaši , říkám na to ale to mu zdaleka nestačí proto nespal .-( , dozvěděla jsem se že o měsíc starší Evelínka ni sáček nesní a k večeři jen 3 lžičky kaše tak ho nemáme přecpávat, hooodně mě to zvedlo ze židle a od té doby ho měli nejvíc na 2 hodiny
pro informaci Filípek v roce 11,450 ale výška 87 cm a Evelínka probrečela celý jeden rok v roce 7 kilo a 70 cm ( nikomu to nebylo divné že pořád pláče, já jsem přesvědčená že jí kojení prostě nestačilo, minimálně to měli řešit a ne ji nechat plakat klidně 1,5 hodiny v kuse a vyhrožovat baby boxem) a to ji má zkušená babička v baráku
@iv45 Proto bych ve 3/4 roce dala dite na hlidani maximalne manzelovi.. na vasem miste bych byla taky pekne nastvana 😲
@nanysek123 My to máme trochu jinak. Svou vnučku vídám denně a kdyby měla na cokoliv alergii,tak to,pochopitelně, vím. Znám jí úplně stejně jako její maminka,moje dcera.
@iv45 Tak to bych vyletěla, jak čert z krabičky, náš synek taky docela jí hodně, ale nepřecpává se, prostě dám mu míň, než vždycky sní a on si už řekne, jestli chce přidat, nebo ne, ale jedlík to je. Srovnávat jiné dítě s jiným je pěkná kravina, každé dítě to má nastavené jinak. Jako našemu klukovi už hádají na 4 roky a je mu o dva míň, protože je vysoký a tudle od sousedky holčička je stejně stará a hadají ji o rok zase méně. .To docela chápu, dáš instrukce a je to prd platné a pak je těžké, někomu dítě svěřit a není to o tom, že bychom děti chtěly vodit za ručičku do 18 let, ale o tom, aby nebylo ubrečené a nestrádalo. Já chci do budoucna synka dávat k babičkám, ale pouze za předpokladu, že mu nebude nic chybět, nebude hladovět, nebude nevyspalí a bude v klidu, tak pak žádný zábrany mít nebudu.
@babanci Tak to je samozřejmě v pořádku, když vnoučeti nic nechybí, nepláče a je ok, tak jedině dobře, že hlídáte.
No... Já v tom jako matka nevidím problém. 2 roky už je celkem dost, proč by nemohl s babičkou do ZOO? Samozřejmě si nenech nic diktovat. Pokud ti vadí vyloženě ten způsob jednání, tak by možná bylo dobré vysvětlit manželovi, že nejde o ZOO, ale o to, jak to tchyně podává. Ale jestli ti jde fakt jen o to, že ve dvou nepustíš kluka nikoho dál, než na hřiště, tak si myslím, že jsi opravdu přecitlivělá. Ale matky se často na své děti fixují, takže to trochu chápu. Hele mě ve dvou prarodiče hlídali, i moje teta, co měla dítě a byla jsem nadšená. Na nočník už jsem uměla, tak co... 🙂
@ivulinka1234 No milá zlatá povím ti něco, co jsem viděla na pískovišti a budu narážet na to, že píšeš, že mám jedno dítě ( neber to jako napadání ,uvádím ti krutou realitu ).Jsem se synkem na pískovišti, přišly tam dvě maminky ( ta jedna měla dítě jedno, ta druhá tři, nevím, jak staré, cca 5 kluk,3 holka a ta poslední tak rok, chodila už ale ). Obě si povídají , že se jí jedno zaběhlo, někam za panelák jí bylo jedno. Nejstarší byl na prolézačce, ta nejmenší, chodila bosa a měla letní šatičky ( upozorňuji, že venku bylo tak 15stupňů, ale zem rozhodně nebyla prohřátá, aby mohla chodit venku bosa, takže vedra, jako jsou teď nebyla).Nešlo ještě tak o to oblečení, ale o to, že ta nejmenší jedla písek, šla na prolézačku,dítě upadlo, matka přiběhla, jenom řekla, že je to dobrý a nechala jí tam a dál kecala s kamarádkou a dítě neustále brečelo,. Pak si všimla, asi po půl hodině, že je holka ta prostřední pryč, tak dvakrát zavolala a nic a kecala dál.Takže radši budu hodně starostlivá maminka,než maminka, co je jí jedno, že dítě jí písek, chodí bosa a upadne a nehlídá ho a radši kecá s kamarádkou.Pozor maminky, nechci nikoho urazit a tvrdit tady, že maminky se třemi dětmi nezvládají péči o děti, nebo jim je jedno, kde dítě je a že upadne. Chtěla jsem tu jenom říct, že znám maminky starostlivé a i maminky, kterým je šumák, že dítě upadne. Ano maminka, která má trauma, že dítě nechce ještě nikam pustit a chodí do školy a třese se, jestli se mu něco nestane, není zrovna ideální, ale na druhou stranu tohle, co jsem uvedla je také extrém a já rozhodně nejsem ani jeden případ. Vemte si, že jsem té mamince, říkala, že jí písek a ona mi pomalu málem vynadala, co se jako zajímám. Moje sestra vychovává děti čtyři a úzkostlivá byla taky a to i u čtvrtého a myslím si, že je to skvělá matka.
Diskusi jsem nečetla. Pokud se dítě nebojí a chce jet, nevidím v tom problém. My to máme s mužem obráceně. Já bych pustila, beru to jako jedno velké obohacení pro dítě, byť třeba zhřeší ve stravě nebo není vše dle mé představy, ale muž ne. Ten je na toto úzkostný. Při tom pro to nemá pádný důvod. Je to jen o té jeho úzkosti. A o co hůře, rodiče své úzkosti nevědomky předávají na své děti, takže to odnáší zbytečně jen dítě. ...A mimo to. Přijde mi strašné mluvit o dítěti tak "že já ho půjčuji". Dítě není můj majetek. Já říkám, že je u nás na návštěvě, my mu máme předat to nejlepší, co můžeme a pak ho vypustit do jeho života. A to, jak ono vidí, že my se chováme ke svým rodičům či tchánovcům, tak se ono bude jednou chovat k nám.
@nanysek123 Tomu se říká evoluce mateřství:
1.díte sni hlínu - vezmete ho na pohotovost, zda mu něco není;
2. dítě sní hlínu - necháte ho to vyplivnout a vyplachnete pusu;
3. a další - zvážíte, zda bude nutné mu vařit večeři🙂
Pochopitelne je dobre vědět, kde dítě je, ale hroutit se z toho, že ochutná pisek? Dělají to všechny děti. A co se týká oblečení, třeba jsou tak zvykli, to tezko posoudite. Znami maji (teda pro me) doma desnou kosu a deti behaji polonahe. A rozhodne to nejsou zadni asocialove🙂 Mně je občas lito naopak velmi nabalenych dětí - matka ve svetříku a dítě zimní bunda - specialita nákupních center..
@nanysek123 Určitě máš v zásadě pravdu, souhlasím 🙂 Ale my se ségrou, když jsme byli malý, víš co my jsme snědli písku? 🙂 Doma na zahradě, na pískovišti, když nás nechali si hrát, jéje 🙂 A žijeme obě dvě a co že se psal rok 90 nebo ted 2016.
Jahody utržený na zahradě, nebo v lese, neumytý, nebo opláchnutý v potoce, nejlépe se hrálo v blátě nebo louži..to bylo dětství panečku 🙂 Jenže tohle málokterá máma dneska překousne 🙂 Jak říkám, určitě máš pravdu, matka by vždy na své dítě měla vidět, měla by vědět kde je, ale chce to taky se trochu zamyslet. 🙂 To jen tak na okraj, všeobecně... 🙂
@andreaandrejka u nás je školka pro tak tříletý prcky a ti jsou celý dny v parku..mají tam . stan..a nejčastěji Vidim de ti jak si hrají u Velké louže..🙂)
ja se už tes im jak naše de ti půjdou někam do skauta..na tábory jsme jezdili od pěti let a bylo to super🙂)
@pandabox Přesně. A nejlepší tábor byl ten, kde byli vskutku žalostné podmínky. 🙂 Ségra byla jednou na táboře 10 dní, za celých 10 dní se snad ani jednou nevykoupala, smrděla jako prase, ale jak si to užila a jak na to dneska vzpomíná 😀
Necetla jsem vše, jen pár příspěvků, ale souhlasím, já jako malá nesnasela tábory, ale na jeden vzpomínám ráda a to zrovna na ten, kde byly kadibudky, myli jsme se v potoce a někdy vůbec, žili v polních podmínkách... dnes se to opravdu moc řeší..
A taky myslím, ze písek snedlo 90% dětí... řekla bych, ze všechny přežily.. to patří k objevování světa..
mě osobně spíš sedí volná výchova ve smyslu nechat dítě žít, dýchat, zkoumat, hrát si a ne za ním lítat a stát mu pořád za zadkem. Můj přístup, nenutim ostatním, ale mám kamarádku, co svoji dcerku pořád "stíhá " - obléknout, svleknout, mikinu, čepici, pití, nelez tam, slez sem, sama na klouzacku ani za nic, porad ji drzi, pomaha, holka je z toho už sama nešťastná, ma ji plne zuby a my kolem taky. My spíš vedeme k samostatnosti. A ze babi s dědou udělají u našich dcer nějakou "chybu" v podobě bonbonu, čokolády, nedodrží nějaká pravidla apod. neresime, hlavně, ze mají dcery rádi a dopreji jim, holky to nezabije a mají babi a dědu rády. Mají zas jiné zážitky, jiné obzory a zaziji jiný pohled na svět. K rozvoji k nezaplacení.
@nanysek123 na tvem miste půjčuji dite, tak jak to cítíš, stejne by sis neodpocinula a cely den byla na mobilu a ve stresu jestli je vse ok, urcite az bude starší bude to lepší
Ja teda nechápu, proc nejedete do zoo všichni a treba ty treba si tam nekam sednes na kávu a necháš tchyni na hodku volnou ruku at si vnouce užije
Ja mam rocni holčičku, tchyně je daleko a je pro ni prakticky cizí a ted se chystáme na dovolenou na 3 týdny k nim i k me mamce a taky malou nespustim z oči, treba na zahradu jo ale ze bych byla 3hodiny doma a oni tradali po meste... na to je mala a taky je nezna a oni nevedi jaky ma rezim dne
Já mám zase názor ten, že na dítě je třeba vidět. Samozřejmě já taky svoje dítě nechávám, leze si na prolejzačky samo, pak je na pískovišti a lítá sem a tam pořád dokola a neběhám za ním, jako kvočna, ale vidím na něj. Nevím, mě by to třeba jedno nebylo, kdyby mi dítě spadlo na hlavu, ale každého rodiče věc. Když malej vidí louži, tak tam skáče a má radost a je špinavý, jako prase a nechám ho, ale aby jedl písek, to opravdu ne.Jak jste tu některá psala o té kamarádce a svlékání a oblékání, já to tedy taky dělám, když vidím, že je malý zpocený, nebo se klepe zimou, tak je logické, že mu přece svleču mikinu, nebo obleču, Ono třeba dvouleté dítě těžko pochopí, že tam se nestrká hlava, protože by ji pak nedal zpátky, spousta věcí děti nevědí, proto jsme tu my rodiče, aby jsme je to naučily a až to pochopí a budou starší, tak ať si běhají, hrají atd.Já mu taky nechci být pořád za zadkem, ale dvouleté dítě nemít v dozoru mi přijde ještě tedy brzy.
@japona
@andreaandrejka Jasně, že z toho písku se jí zřejmě nic nestalo, ale jedno by mi to tedy nebylo. Já nechci svýho syna pěstovat, jako květinku doma, bez toho, aniž by měl kamarády, byl pořád čistý atd. Stejně moc dobře vím, že až bude starší, tak ho neuhlídám a natluče si kokos 😀, ale to už bude větší a s dětmi si hraje už i teď a to každý den, když to jde a i se snažím s ním chodit, když prší ( ne ty velké deště ), dám mu pláštěnku a jde se a on má radost, že prší vodička a je šťastný.Sice nejsme venku dlouho,ale i ta půlhodinka mu stačí, když prší, takže zase nejsem úplně matka, která by ho chtěla za každou cenu vyvarovat všemu.

@pajula123 Samozřejmě, ale většinou si snachy nerozumí s tchýněmi a s mamkou většinou ano. Vyjímky jsou a ty pouze slovíčkaříš. Rozdílné přístupy jsou právě v těch rozdílných osobách 😎