Úraz v práci - doživotní následky

ellui
16. čer 2017

Ahoj holky. Mam na Vas dotaz, jelikoz si nevim rady. Pritel na zacatku roku pracoval u jedne firmy. Bohuzel si tam porezal malicek o plech, az takovym zpusobem, ze krev chytal do dlani. Jeho zamestnavatel rekl, ze je to prkotina a tak ho nevzal na pohotovost ani si to nezapsal. Mesic na to u nej ukoncl dohodu. Malicek jak zarostl tak jednu stranu necitil. Sli jsme k doktorovi a rekli mu, ze si prerizl nerv a ted mu v prste visí na dve casti a na konci mesice jde na operaci aby mu ten nerv vytahli uplne. Tudiz bohuzel uz ten prst nebude moci vyuzivat na 100%, jelikoz v nem nebude mit cit - dozivotni nasledky. Co v takovem pripade delat, kdyz on o tom nema zadny zapis a ani ho v ten den nevzal na pohotovost? Da se s tim neco delat? Predem dekuji za kazdou radu

pucka123
16. čer 2017

Nooooo nechci malovat čerta na zeď ale myslim že ted už s tim nic nenadělá ☹ ☹ kdyby byl alespoň zapis nebo papir z pohotovosti slo by ale takhle určitě ne...... teď to bude slovo proti slovu a pochybuju že by z toho mohlo byt nějaké odškodné nebo nějaká náhrada mzdy za dobu co bude v nemocnici a po operaci. V dnešní době by mel člověk zapisovat i sebe menší zranění bez ohledu na zaměstnavatele protože vám potom nikdo nic nepřizná ☹ ☹ držím palce ale moc bych nedoufala ☹

pataja
16. čer 2017

@ellui
Obraťte se na Inspektorát práce. Ideálně písemně podejte podnět ke kontrole. Bylo by fajn, kdyby měl přítel nějakého svědka.

ellui
autor
16. čer 2017

@pataja svedky ma 2 , ale stim asi teda taky moc nezmuzou :(

pataja
16. čer 2017

@ellui
Proč ne? Stačí, aby byli ochotni svědčit. Zaměstnavatel bude muset uznat pracovní úraz zpětně. Řešila bych to napřed na tom Inspektorátu, poté soudně.

luj89
16. čer 2017

Taky se obávám, že bez zápisu a bez lékařské zprávy už se nic moc nezmůže... Nám teda vždycky na školení bezpečnosti práce říkali, abychom si nechali napsat jakoukoliv prkotinu právě z toho důvodu, že nikdy dopředu nevíme, co z toho může vzniknout... Teď je otázka, jestli ti dva svědci budou ochotni v případě sporu jít proti svému zaměstnavateli. Zkoušel se přítel s býv. zaměstnavatelem dohodnout? Zkusila bych pohrozit inspektorátem práce.

pataja
16. čer 2017

Lékařskou zprávu má, i když ne ze stejného dne, kdy vznikl úraz. Ve zprávě bude uvedeno, že důsledkem nějakého říznutí cca před měsícem došlo ke špatnému srůstu...

linee
16. čer 2017

@ellui zavisi,co ma uvedene v lekarske zprave a zda tam ma uvedeno presne,jak se mu uraz stal.Pak zda jsou o ochotni svedci dosvedcit,ze se to opravdu stalo a jak.Zamestnavatel se ale bude cukat,protoze musi platit a ne male penize.Takze je to i o vas,zda mate nervy a cas do toho jit.Kazdopadne pokud ma trvale nasledky a je mlady,nenechala bych to byt a zkusila bych vse,co pujde.Ztracene to neni.

pataja
16. čer 2017

Hlavně se zaměstnavatelem řešit vše písemně!

j.a.n.i
16. čer 2017

@ellui No, obávám se, že pokud to chápu správně a první zprávu od doktora máte měsíc po úraze, tak máte smůlu a pracovní úraz neprokážete...

tofife
16. čer 2017

A proč by to nešlo přes ty svědky? Možná by dosvědčili, že chtěl na pohotovost a zaměstnavatel mu to neumožnil.. Za zkoušku to stojí.. Otázka je, jestli budou chtít něco dosvědčit, aby si to nerozházeli u toho zaměstnavatele..

j.a.n.i
16. čer 2017

@tofife No, třeba protože kdyby vážně chtěl jet na pohotovost, tak by tam jel hned po skončení směny a ne po měsíci... tohle totiž dle mě je to nejzásadnější, že si za to minimálně z půlky může sám, ano, zaměstnavatel to měl zapsat jako pracovní úraz a poslat ho k doktorovi na ošetření, ale pokud to neudělal, tak k tomu doktorovi měl jet on sám hned po skončení práce, pak by mu totiž dost možná byli schopni ten nerv zachránit.

tofife
16. čer 2017

@j.a.n.i Tak to je pravda.

pataja
16. čer 2017

@j.a.n.i
Tak třeba trvalé následky jsou jeho vina, ale dostat peníze za pracovní úraz by stále měl.

pataja
16. čer 2017

Chápu to dobře, že byl zaměstnaný na základě dohody o provedení práce a ne na základě pracovní smlouvy? Tam by byly podmínky možná jiné.

luj89
16. čer 2017

@pataja jenze kdo mu to dokaze, resp. Kdo dokaze, ze si uraz neudelal ve svem volnu. Nevim jak moc se bere ohled na svedky, ale fakt se obavam, ze nepujdou proti zamestnavateli.

pataja
16. čer 2017

@luj89 jestli tam dělají na základě dpp tak už tam třeba být nemusí a mohou mu pomoci. U soudu se samozřejmě zohledňuji svědci.

luj89
16. čer 2017

@pataja to je pravda, asi stoji za to to zkusit, ale myslim, ze sance je miziva.

pataja
16. čer 2017

@luj89 on ten zaměstnavatel bude nějaký hajzl a dostane strach 😉

makronka222
16. čer 2017

Chyba na obou stranach. Zamestnavatel lempl a pritel trubka, protoze si k doktorovi ihned nezasel pro potvrzeni. Nikdo z vas nema papir, ze se to stalo v praci. Svedkove se na to vyprdnou, protoze praci potrebuji a nechteji mit problemy, kor kdyz uz tam ten vas nepracuje. Pojisten pritel nebyl? Ze by alespon dostal neco z pojistky?

lovely_creature
16. čer 2017

Každá firma je nucena mít pojištění , které pokrývá přesně tyhle situace ! Neplatí to firma, ale pojistka.
Přítel je hlupák, že se nenchal ošetřit ( je to povinnost zaměstnavatele, ale měl myslet sám na sbe )
Na pracovišti musí být kniha urzů, mají se psát i prkotiny jako říznutí

Doporučuju udání ( a to říkám jako zamšstnavatel )

ellui
autor
20. čer 2017

Svedky ma dva a jeden z nich je jehp svagr, ktery tam uz taky nepracuje. Ano pritel tam delal na dpp, tak jako vsichni pod tou firmou.

j.a.n.i
20. čer 2017

@ellui Tak švagra jako svědka rovnou škrtni, to je příbuzný a tedy není příliš věrohodný...

kweet88
20. čer 2017

Pri JAKEMKOLIV zraneni v praci si VZDYCKY nechat zapsat uraz! at si rika kdo chce co chce o prkotine..nikdy clovek nevi co se z toho vyvrbi!!!