Vánoce po letech bez rodičů - jak jim to říct?
Každý rok jsme byli na Štědrý den u rodičů. I loni, když se nám narodilo dítě. Letos ale chceme s manželem trávit Štědrý večer už jako rodina, ve třech a doma. Moje mamka se mě ptala jak to letos vidím. Tak jsem řekla že letos už chceme být jako rodina u sebe doma. Ona navrhla, že si teda u nich uděláme Štědrý večer až 25. Tak jsem si říkala jak to šlo hladce, ale ona dodala, že toho 24. přijdou na večeři oni k nám. A teď co s tím. Nemám odvahu říct že chceme být jako rodina ve třech. Bylo by mi i líto je nechat po nějakých 37 letech samotné, mohli by trávit čas s mým bratrem, ale ten už pár let slaví vánoce tak jak jemu to vyhovuje, na rodiče ohledy nemá. Vůbec si nevím rady 😥
Já se teď po letech vracím k trávení Vánoc s rodinou. Ovdovělá mamka, manželovi rodiče. Nechci je nechávat o Vánocích samotné, újmu se vaření, mamka i tchýně pomohou. A moc se na to těším, protože rodina jsme my všichni, ne jen já a manžel s dětmi.
Sejdou se určitě dva rozdílné salaty, bramborová kaše, kapr, pstuzi a řízky..proč ne.
Chtěla jsem jen nastínit i jiný pohled na trávení Vánoc s rodinou
@petrasipkova1 Ale jistrě,to chápu,máme to taky tak,ale autorka popisuje jinou situaci
Řešila jsem podobnou situaci a normálně jsem to řekla na rovinu. Mamka mi řekla, že to chápe, když jsme rodina a domluvili jsme se, že k nim budeme jezdit 26, 25 jezdíme k tchánovcům. 🙂
Já to řešila a řeším doslova každej rok... Nenávidím to... První rok co jsme se "trhli" nám chtěla tchýně nabalit večeři jak kdybych to nezvládla sama... Vánoce s rodičema jsou utrpení... Moje mám fňuká, tchánovi se hádají... Nemám na to... Jsem jen s rodinou. Kecy jsou každej rok, ale už jsem si zvykla 😃
Záleží, jaké máte vztahy. My od doby, co byly děti, jsme chtěli 24. po svém, ale vždy jsme chodili s rodinou 23. pro Betlémské světlo a na oběd a trhy. Poté se matka mohla zbláznit a už to nebylo jako dřív. Prostě to nezkousla, ale ona nezkousla více věcí a nakonec jsem ji neviděla přes dva roky, spíš ke 3.(ale byly v tom i jiné věci). Každopádně vždy byl můj sen se na Štědrý den sejít celá fungující rodina včetně sourozencu. Bohužel to zůstalo jen u sna a přání. Udělejte to podle toho jak to citíte. Každopádně já ten první rok bez celé rodiny byla poměrně smutná, i když jsme měli vztahy všelijaké, ale v té době ještě "dobré". Je to jiné, i když hezké, tak jiné a pro mne nekompletní.
Loni jsme byli na Vánoce u mých rodičů - jelikož jsem se odstěhovala v průběhu roku (partner rekonstruoval byt) a byla těhotná, chtěla jsem s nimi trávit poslední Vánoce. Ale i tak jsem si skrytě říkala, že synovi bude skoro rok, až budou další Vánoce a že by bylo fajn je oslavit u nás doma a pozvat oboje rodiče (skvěle vycházíme všichni). A kdybych nebydlela tak daleko a měla větší byt, pozvali by jsme i sourozence. Pak přišel leden a my jsme o syna přišli. Za týden odvezli mého taťku v kritickém stavu s covidem (naštěstí ho zachránili, ale už se nevrátí do práce). Můj život se mi změnil ze vteřiny. A já vím jedno - moc si přeji trávit s rodinou Vánoce. A celkově hodně času. Jsou to jedny z nejkrásnějších vzpomínek <3. Spousta lidí si ani neuvědomuje, že řeší banality. Pokud však chcete být sami, tak nezbývá než říct narovinu, jak to chcete. Jen si to pořádně promyslete, ať toho jednou nelitujete.
Ne, salát si nepřinesli, protože tchýně byla po noční a nestihla by ho udělat, tak nepřišli vůbec. 😀Ale kdyz k nám jede na běžnou návštěvu tak si buď přiveze svoje kafe nebo si žádné nedá. Já ji teda už žádné ani nenabizim, je to zbytečný 😀 teď už se směju, ale byla jsem dlouho v šoku, že to myslí vážně.
@emamaira Jo jako u nás, svoje kafe, svůj čaj (který mám doma taky)
Udělejte si vlastní Vánoce bez nich. Trvejte na tom! My máme automaticky od doby co jsme se vzali a to jsme byli jen dva Štědrý den spolu.. I když tento rok se moc těším jak je a námi prožije nás syn🙂 je fakt že 25.12. Trávíme čas u moji mamky (a ano dovezu si své jídlo ale jen proto že manžel je bezlepkovy, já ochutnat její polévku a mamka moji🙂) a 26.12. Jsme u manželovy chce rodicu
Zakladatelko jak jsi dopadla po rozhovoru s mámou?

Co se Vánoc týká, tak jsem s tím bojovala celkem dlouho. S manželem (tehdy přátelem) jsme se brali po třech letech vztahu a až po svatbě jsme spolu strávili Štedrý den, do té doby jsme si svoje Vánoce dělali vždy 25.12. nebo 26.12. Vyrůstala jsem s mamkou sama a prostě jsem neměla to srdce ji nechat doma samotnou, přišlo mi to strašně sobecké. Ona mi pak zpětně celkem dost vynadala, že si připadá jako kráva, že kdyby to věděla, tak by mě doma nechtěla 🙂 (žila jsem už jinde). Jasně sama řekla, že teď už si máme být doma sami dva. První rok jsme úplně nevěděli, co s tím, tak jsme na Vánoce odletěli k moři 🙂