icon

Vyhořelá matka - jsem psychicky na dně a odnášejí to děti. Co pomůže?

dixi86
17. únor 2020

Dobrý den, cítím ode dne víc a víc, že mám problém. Jsem psychicky na dně a odnášejí to děti. Vyjma porodu jsem s nimi 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. S manželem jsme bez hlídacích babiček, tet,..do nedávna i manžel byl celý týden pryč, ale od té doby už to ani lepší není..spíš naopak. co vám pomohlo se dostat ze začarovaného kruhu? děti jsou vymodle po letech snažení, malou stále kojím, snažím se, aby měly vše, co potřebují, aby jedly zdravě a měly základ. ALE...přijde mi, že kdyby se o ně staral kdokoliv jiný, bylo by jim líp. Obě děti jsou hyperaktivní, starší nejspíš ADHD. Oba od narození špatně nebo vůbec nespí. Vůbec nic me nebaví, nic pořádně nestíhám a s těma našima satankama je i vylet a nakup ocistec. Pomůže opravdu jen psycholog...nebo se dá vymanit ze všeho i jinak? do práce je to zatím nereálné, mladší je 1,5 roku a jsme na ně s mužem opravdu jen sami. děkuji

Strana
z3
johannka1
22. únor 2020

A tak zkuste jeste jednou hledat nejakou pani na hlidani. Zkuste to znova, zkuste treba pres zname se vsude mozne poptat, at to neni nekdo uplne cizi. Ten cas pro sebe je vazne dulezitej. Jsem se synem od jeho narozeni sama a uprimne,nebyt moji mamy, tak me asi preskoci. Mama si ho bere vetsinou vzdy na cele pondeli do vecera k sobe, ted posledni dobou i na prespani, a ja se dobiju. Ale to tak ze na 200%. I kdyz si ho vzala na par hodin nekam ven, kdyz byl mimino, tak to bylo skvely, proste skvely. Jak clovek shodi tu psychickou zatez. Pak uz je uplne jedno, jestli si clovek doma uklizi nebo jde s nekym do mesta nebo treba pracovat. Ja vazne obdivuju zensky s vice detmi a nemoznosti je "odlozit" abych tak rekla. Fakt, holky, jste dobry. Jsi bezva mama, jsi proste jejich mama, ty jsi ted jejich vesmir, s nikym jinym jim nebude lip, treba i ten psycholog by pomohl, podle me je ale vazne dulezitej ten cas pro sebe, odfrknout si, zbavit se na chvili te zateze, nabijes se, mamo. Potrebujes proste cloveka, kterej to za tebe nekdy prevezme a bude to o hodne lepsi. Nebo by se treba nasla nejaka starsi pani, jakoby babicka, se kterou byste to dali dokupy. Ono se to asi lehko rekne, clovek nekomu takovemu musi verit, ja vim, ale treba by se postestilo, kdo vi.

cerren
22. únor 2020

@dixi86 Nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, jestli se budu opakovat. Mladší zkus určitě odstavit, ja dcerku kojila do jejich 18 měsíců a byla stejný závislák na prsu, navíc bez dudliku. Celou noc na mne prisata, jakmile jsem se pohnula, hned se vzbudila. Byla jsme totálně vyčerpaná. Jednoho dne mě kousla a řekla jsem dost. První noc byla náročná, plakala, chtela prso, vydržela jsem. Druhou noc už jen než usnula poplakavala, a další dny už byl klid. Teď ji jsou 2 a půl roku a spí ve velke posteli u sebe v pokoji. Myslím, že to zvládnete i u vás.
A k synovi - chodíte do nějaké psychologické poradny, aby poradili, jak s ADHD pracovat? Řešili jste ten spánek s detskou doktorkou? Ve FN Motol funguje Centrum pro poruchy spánku u dětí, třeba by mohli pomoct. Ještě mě napadá, vyhýbat se sladkostem a cukru, aby nebyl ještě víc nabuzeny. A k veceru zařazovat spíš aktivity ke sklidneni, stavení lega, četba..
Přeju hodně sil, at to zvládneš, ale rikej si, že mladší povyroste a bude to lepší. Děti jsou malé jen chvilku, hrozně to leti. A když budes spokojená ty jako máma, děti to vycíti. Vidím to u nás, když se hroutím a mam všeho po krk, tak dcerka o to víc zlobí a ja mam pocit, že nic nezvládám... a naopak.

dixi86
autor
24. únor 2020

@alishka111 a mohu poprosit jaky konkretni ten olej? dekuji

dixi86
autor
24. únor 2020

@johannka1 tu nahradni "babičku" bych brala. Ale uz si to neumim predstavit v kombinaci s nasima rodinama a nasi vychovou. To by asi se uplne rozloucila i tchyne. A i kdyz si s manzelovo rodinou ohledne zivota a vychovy nerozumim(manzel je se mnou), tak jsou to jedini prarodice, ktere maji, i kdyz se jim moc nevenuji. Mas pravdu, ten cas je dulezity, i byt deset minut. Budu to muset nejak udelat. Ted snad to pujde, co je muz i v tydnu doma vecer.

dixi86
autor
24. únor 2020

@konidana asi tak a pak se jeste utapim, ze ten den nebyl takovej, jakej treba mel byt. Jsem padla na hlavu. Ale ono to bude asi i potlaceni toho, aby deti nezazily co ja a my jsme pro ne byli s manzelem vzdycky opora a rodina. Ale takhle to asi nefunguje. Denik zavedu. Na zavadeni jsem machr, na dodrzeni uz je to horsi :D

dixi86
autor
24. únor 2020

@baraskaska tak ja bych byla rada a radeji, kdyby tech moznosti s nekym byt jinym, mely. Ale rodina zadna nefunguje. Ale mladsi ma ted obdobi lepsi a lepsi a chodi spat k 10., 11. v noci a pritom je na hadry a vstavat stejne vstava uplne hotova brzy. Venku jsme denne, chodime za kazdeho pocasi, jsem uchyl 🙂 a je mi tam lip, i kdyz je uhlidat je ocistec. Neco vymyslim.

dixi86
autor
24. únor 2020

@cerren byli jsme na neuro a u psycholozky, obe se mi prakticky vysmaly. Syn je ale u doktoru opak a je zalezly u mne v zadku nebo jako u psycholozky, napred nechtel pul hodiny do ordinace, pak pri premluveni mu nepujcila ani hracky, nic, ze by neco mohl rozbit, atd. Jsem z toho tak otravena, ze zatim sbiram chut na dalsi vysetreni. tady jsme denne za exota, ze syn nechodi do skolky a denne to mam od vsech, i cizich na taliri. Ja ho tam potrebu dat nemam, vydrzel tam dny v zari. Pak jsem ho nedostala ani do auta a ty 4 dny byl naprosty ocistec jak byl asi unaveny, ze se musel pretvarovat a byt v klidu, ze jsem rada, ze je doma.

dixi86
autor
24. únor 2020

@cerren to prso(kojeni) je horsi a horsi. Jsem prakticky chodici dudlik a dcera ted dva mesice spi minimalne, resp. chodi spat dlouho a pres den nespi dele jak 5-10min, uspavani od 10min po 2 hodiny. Ale ja u ni pri odstavu byt nemohu, nedala bych ten jeji plac a to sapani a manzel ted opet jezdi a uz tak je hotovy. Takze budu muset pockat na dovolenou. Syn byl take zavislak a trvalo 14 dni nez se prestal sapat. Tri dny byly hrozne, ale spis pro me. Ale jednodussi v tom, ze me to strasne bolelo a mleko asi uz ani nebylo, protoze jsem byla v pokrocilem stadiu tehu. Tak jsem to brala jako ulevu(zvracela sem u obou do 7.mesice),. u mladsi to zatim beru jako malou pohromu, i kdyz mi to uz pres den casto vadi. Ale nevim jak tohle moje dite jinak uspim. Toho se desim asi nejvic. Manzel chtel uz o Vanocich a to jsem blbka byla proti. (byl doma)

dixi86
autor
24. únor 2020

@cerren doktorka mi rekne, ze kazde dite spi jinak...ale krom spani pres den, tpo nikdy nemelo uspech u starsiho, tak se odstavem vecer spanek zlepsil. To priznavam. Ale dokud nebudou mit moznost spat oddelene(delame to podkrovi), tak nechci hysterii dcery budit starsiho :/ vim, ze mam same nejde, ale my ted mame fakt takove obdobi. Uz teda nejakej patek

dixi86
autor
24. únor 2020

@cerren deti ji jen zdrave. Cukr klasicky ten starsi prakticky nemel. Ma necele 4 roky. Na to jsem pes i bez ADHD.

dixi86
autor
24. únor 2020

@cerren jenze ja popisu muj den. Rano vstanu, je vse zalite sluncem.....malej zacne ublizovat mladsi nebo ma svuj stav a je po slunci v dusi. Nevstavam s pocitem, jezis zase deti. To az pri necem. Nemam to porad.

alkuska
24. únor 2020

@dixi86 Myslím že už tu vše padlo, jen ještě jedna věc... Máš možnost si někde objednat obědy? Třeba ve školní jídelně? Já si takto několik jídel týdně koupím, několik sama vařím a je to obrovská úleva. Mám dvě děti, starší chodí do školky ale většinou jen 3 dny v týdnu. Mladší má 1,5 roku a když při ní vařím, většinou něco za mými zády vyvede a navíc mám děsný stres že se opaří nebo o něco popálí, taky musí všude strčit hlavu nebo ruku, u všeho asistovat... Já už si ty jídla fakt raději koupím a ušetřím milion času jak na nákupu, tak v kuchyni a raději jdu s malou ven. Beru vždy jednu porci a z ní nás podělím obě. Samozřejmě myslím normální obědy, ne hospoda 4. cenové.

alishka111
28. únor 2020

@dixi86 Rybí olej dávám od Oriflame, s citronovou příchutí. Určitě budou i lepší, ale maminka to prodává, tak nás zásobuje. Ale pozor, je to hnus, strašněj, já jsem po tom vrhla snídani do dřezu... Ale moje děti pro čokoládu vydrží cokoli a pak si většinou tak zvyknou, že už si samy říkají. U mladšího je to v pohodě, co dělá dcera, to musí taky, i kdyby se měl poblinkat 😀 Teď adaptujeme na kvašenou zeleninu, to je zas naopak malej jí baští, dcerku musim zvykat postupně, ale věřím, že to dáme ;) Tak držim palce s tim rybim tukem, pokud by to nešlo, dělá se i v kapslích (to mám já, srabík ;) )

dixi86
autor
1. bře 2020

@alishka111 tak ja mam neuplatny deti, tak nevim nevim 🙂 ale dekuji.

arko
1. bře 2020

Jsi v izolaci-jen deti,deti,domacnost a manzel. Co zacit chodit do skolky spolu se synem,domluvit se na adaptaci,hodku denne si tam sednout a potom jit zase vsichni domu,povidat si o tom co tam deti delaji,jake tam maji hracky. Takhle kazdy den postupne dyl a dyl, aby si syn zvyknul ze to tak je kazdy den. Vzdyt si ucitelky musi vedet rady-ne kazde dite je nadsene ze skolky prvni den. Co se tyce psycholozky. Zmen ji,lekar musi sednout jak tobe tak si musi najit cestu k diteti. Drzim ti pesti at je lip.

dixi86
autor
2. bře 2020

@arko to jsem chtela, bohuzel pro ne byl velky problem i ty dve minuty, co jsem tam s nim rano byla, nez si nasel zabavu a pak mne nepotreboval. Ty 4 dny tam sek rad a bylo to bez place, po vyzvednuti tedy uplna katastrofa, ale pak uz jsem ho tam 5.den nedostala. Ani do auta. Bavila jsem se s nimi nekolikrat, ze bych tam s nim dochazela nez si zvykne, ale to pry nejde a blabla. ze tam nikdy nikdo nemel problem. Zacali jsme vice chodit do mat.center a heren, ale ted momentalne se tomu zase, popravde, vyhybam.

dixi86
autor
2. bře 2020

@alkuska moznost mam, ale jime zdrave, navic tam vari katastrofalne(brala sem kdysi 3 dny) a hlavne nevim, kolik bych musela brat obedu, protoze deti a hlavne manzel je velky jedlik. Pokud by jidlo bylo jako ve meste jak jsem chodila na zakladku, kde si tenkrat obedy brala i sestra pro deti a rodinu, nemela bych problem. Tam i ty porce byly slusne a jidlo vyborne a vhodne i pro deti. A to vareni, i kdyz mi stve(vecne uz nevim co varit), tak si troufam rict, ze od 10let, co varim pro rodinu, jsem vyvařená, takže vse mam relativne rychle. Syn 3roky vari rad se mnou a je kupodivu opatrny, mladsi chce take pomahat, ale ta vleze i do horke trouby, takze tam je to jine kafe

dora13
2. bře 2020

V teto situaci je opravdu alfa a omega vseho byt trochu sobecka a najit si cas na sebe, proste si ho nejakym zpusobem vybojovat. Tohle ti mimochodem poradi i kazdy psycholog. Zkus znovu najit nekoho na hlidani, treba se ti tentokrat ozve nekdo pricetny, domluv se s manzelem, ze aspon jednou tydne deti pohlida on. Pokud te vycerpava kojeni, tak ho ukonci. Jako je super, ze chces byt skvela matka, tvoje deti maji velike stesti, ale az se fakt slozis, tak jim to bude k nicemu. Proste jak vzdycky rikaji v letadle, napred nasadte masku sobe a az potom pomahejte ostatnim.

alkuska
2. bře 2020

@dixi86 tak já si beru jednu porci jen párkrát týdně, manžel jí v práci a starší dcerka ve školce. Samozřejmě musí to být dobré jídlo, žádná smažená hospoda, to je jasné... Jen mě to tak napadlo že tím si taky můžeš ulevit. Já taky umím vařit rychle a dobře, ale ušetřím tím hodně času, který můžu věnovat něčemu jinému. A taky s malou je to momentálně opravdu o nervy, mám strach že se popálí nebo opari nebo něco, je to s ní dost náročné ji při vaření hlídat.

Strana
z3