icon

Vysvětlení smrti. Jak to říct dítěti?

1eso1
3. pro 2019

Ahojte,
přemýšlím jak vysvětlit dceři, že táta umřel. Začíná čím dál tím víc mluvit a já si nevím rady. Když se zeptá, kde ma tatínka, nelžu. Řeknu, že umřel, ale na otázku proč už nejsem schopná odpovědět.
Jasně, že mě napadl odborník. Ale musela bych vzít děti sebou. Mám možnost hlídání až v 6 večer.
Nebo nemáte typ na nějakého odborníka on-line, který by mi poradil jak postupovat?

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1
jinymi slovy matka nemela o pohrbu co rozhodovat,vypravila ho protipravne a nic bys ji platit nemela ne?

1eso1
autor
5. pro 2019

@zelenaesmolda (2) Náklady pohřbu a opatření pohřebiště se hradí z pozůstalosti. Pokud pozůstalost nestačí ke krytí nákladů toho způsobu pohřbu, jaký si zesnulý přál, musí být pohřben alespoň slušným způsobem podle místních zvyklostí.
Hradí se z pozůstalosti. Tohle bude asi oříšek. Nikde nepisou, že ji ty doklady vydat nesměli

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1
zarovne se tam ale pise,ze o pohrbu v prvni rade rozhoduje manzelka ne?z cehoz vyplyva,ze tchyne do toho nemela co kecat protoze to nebylo v jeji pravomoci.pak bys ji teda logicky nemela nic vyplacet ne?

1eso1
autor
5. pro 2019

@zelenaesmolda no logiku to má. Uvidím, co mi napíše právník z té poradny.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1
urcite dej pak vedet co ti napsali 🙂

codal
5. pro 2019

@1eso1 pak má myslím tchýně dost smůlu, udělala to na vlastní pěst, než tvého svolení, tak ať si to zaplatí!

vineta
6. pro 2019

Ještě jsem o tom přemýšlela a na druhou stranu musím říct, že 20 tis. je dost levnej pohřeb a teda lidsky naprosto chápu, že ho pohřbila, že ho nenechala napospas anonymní kremaci od obce bez obřadu a bez vydání popela, a pokud z toho dědictví něco bude, tak bych to zaplacení pohřbu brala jako logickej následek dědění- pokud někomu přece není proti srsti dědit, tak by měl mít takovou řekněme morální povinnost toho zůstavitele aspoň pohřbít, respektive zaplatit pohřeb. Z tohohle zřejmě vychází ty ustanovení zákona o placení nákladů, čímž se dostávám k tomu, že asi trochu přehodnocuju to, co jsem psala výše. Chápu, že to s ní máš lidsky složitý, ale tohle mi přijde asi jako to nejmenší, co ti udělala.

1eso1
autor
6. pro 2019

@vineta tak dědictví je předlužený. Děti nebudou mít ani korunu. Ale já musim dědictví přijmout, protože jinak bych měla jen půl bytu na hypotéku. Ale ono nejde o to, že já to mám platit. Ale ona mi nedovolila ten pohřeb ani udělat, ani rozhodnout. Všechno udělala mě za zády a pak to požaduje z dědictví. A vím, že má peněz dost a tohle dělá jen naschvál. Ani jsem nesměla jít (stejně bych nešla), ale zaplatit to musím. Mě jde jen o ten princip

vineta
6. pro 2019

@1eso1 Chápu. Tak zkus s tou notářky promluvit ve smyslu toho, co jsem psala výše. A ještě dotaz/rada, pokud je to takhle, s těmi dluhy, výhradu soupisu jsi uplatnila? Abys ručila jen do výše nabytého dědictví a ne neomezeně?

1eso1
autor
6. pro 2019

@vineta no ono je to ve finále stejně jedno. Ať se těma penezma klidně udavi když to má za potřebí. A ono to dědictví se nezačalo ještě ani pořádně řešit. Zatím opatrovníci odmítli za děti a teď budeme 3 měsíce čekat na vyjádření. Pak se bude řešit zbytek

zelenaesmolda
6. pro 2019

@1eso1 jak neamela jit na pohreb?Jsi manzelka,kdo ti v tom zabrani?

1eso1
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda za ten cirkus mi to nestálo. Po tom neustálým obviňování...
A teď s odstupem času... Když vidím kolik problémů mi tohle všechno přineslo, tak k němu necítím ani kousek úcty. Na všechno se sobecky vykašlal a trpím hlavně já a děti.
Jenže já to řeším. Pro mě jsou děti důvodem proč všechno překonat

zelenaesmolda
6. pro 2019

@1eso1
tak on asi nemel tuseni co bude jeho matinka vyvadet ne?

1eso1
autor
6. pro 2019

@zelenaesmolda to není jen jeho matka... Ale nemůžete bydlet normálně jako lidi. Musím bydlet s dětma u mamky protože si nemůžu nic jinýho dovolit než se vyřeší dědický řízení. Vysvětlování dětem, proč nemají tatínka, všem ostatním...

1eso1
autor
Autor odpověď smazal
1eso1
autor
9. pro 2019

@zelenaesmolda tak už mám odpověď. Protiprávní to není.
Zákon nikde neuvádí, kdo je oprávněn vypravit pohřeb, předpokládá se, že v těchto záležitostech se rodina vždy nějak rozumně domluví. Jelikož to tedy zákon neupravuje, je možné, že tchýně dostala úmrtní list a pohřeb zařídila, není to protiprávní.

zelenaesmolda
9. pro 2019

@1eso1
tak to je blbe...co ti jeste poradili ti pravnici?

1eso1
autor
9. pro 2019

@zelenaesmolda já se ptala jen na tohle. Co se týče styku s dětmi... Právo sice má, ale údajně stejně všichni tlačí do domluvy, aby k soudu vůbec nedošlo. Na poslední dopis, který jsem jejímu právníkovi napsala, zatím nereagovala.

kolibricek36
9. pro 2019

@1eso1 no pockej tak ona ma duplikat umrt.listu.
Mas vubec ty jeho umrtni list. Nebo ne? Pro deti muzes zadat sirotci duchod. Neni to zadna spasa - ale pomohlo by ti to zvladnout.

1eso1
autor
9. pro 2019

@kolibricek36 úmrtni list měla ona. Nevydala. Já si byla na úřadě pro duplikát, abych si mohla právě vyřídit vdovský a sirotčí.

kolibricek36
9. pro 2019

@1eso1 Nemelo to byt naopak? Protoze se vydava vetsinou nekomu kdo zil ve spolecne domacnosti a nebo detem teprve za nimi jsou rodice, sourozenci a ostatni

1eso1
autor
9. pro 2019

@kolibricek36 vydává se tomu, kdo vypravoval pohřeb

kolibricek36
9. pro 2019

@1eso1 Ne. Na vystrojeni pohrbu tento doklad potrebujes - jinak ti nebostika nepohrbi

1eso1
autor
9. pro 2019

@kolibricek36 úmrtní list ti vystaví až po pohřbu. Na vypravení pohřbu stačila občanka nebo rodný list. Občanku měl zaměstnavatel a vydal matce. Na základě toho zařídila pohřeb.

guinea
9. pro 2019

@1eso1 Hele vzala sis toho právníka? I kdyby to měla být jen hodinová konzultace, pro začátek. Mně se to celé nezdá, třeba že pohřeb vypraví kdokoli z rodiny, záleží na domluvě. To by si pak mohl prakticky kdokoli z rodiny usmyslet, že vypraví pompézní pohřeb za 300 tisíc, však proč ne, platí se to z pozůstalosti! No a manželce a dětem by zbylo pak z dědictví houby. To mi připadá jako totální blbost. Stejně tak si myslím že občanku měl zaměstnavatel vydat tobě jako manželce, úmrtní list bys měla dostat taky ty! Podle mě tady velmi mnoho lidí pochybilo, a bitá budeš ty. Já bych si fakt zaplatila právníka a nenechala sebou orat, necháš se jednou, dvakrát, a tím tchyni i ostatním dáváš naprosto jasný signál, že s necháš všechno líbit. Jen ať se do tebe pustí víc!

1eso1
autor
9. pro 2019

@guinea nevzala jsem si právníka. Je v okolí spoustu dobrých právníků. Ale nepřijde mi zrovna jako dobrý nápad se v týhle situaci ještě zadluzovat. Aby to pak někde ještě nevystrachala a neotocila to celé proti mě. Že když mám peníze na právníky... A ptala jsem se ještě jednoho bezplatného nezávisle na tom prvním a odpověděl v podstatě stejně. Takže ano. Kdyby mu vypravila pompézní pohřeb za 300 tisíc, zaplatí to dědic. Není to v zákoně nikde upraveno. A dětem z toho dědictví opravdu nezbylo nic. Zaplatím to já. Za děti se dědictví odmítlo. My spolu měli na půl byt. A kdybych dědictví odmítla, druhou půlku zdědí tchýně jako další linie, takže dohadovat se s ni ještě o bytu nehodlám. Takže já příjmu a pak se s tím nějak poperu

1eso1
autor
9. pro 2019

@kolibricek36
Okopírované přímo z pohřební služby
Doklady pro vyřízení pohřbu

Občanský průkaz zesnulého, občanský průkaz objednatele pohřbu.

Rodný nebo oddací list zesnulého

guinea
9. pro 2019

@1eso1 Já jsem přesvědčená, že právník by byl v tvé situaci ta nejlepší investice, která by ti ve finále ušetřila mnoho peněz. Ale dělej, jak myslíš.

kolibricek36
9. pro 2019

@1eso1 Holka ja nevim mx vypravovaly 3pohrby a pokazde tam jsme meli nejaky papir z nemocnice
Mozna si to pletu s necim jinym.

kolibricek36
9. pro 2019

Jinak myslim ze bys mela mit pravnika - me se to nelibi, nebo spis mam strach ze jeste ti vyvede neco horsiho

Strana