Vztah s partnerem v těhotenství
Ahoj holky, chci se zeptat, tak to máte s partnery/manžely po tom, co jste zjistili, že budete rodiči? Já jsem docela nešťastná a nevím, jestli to jsou hormony a nebo to prostě tak je. Přítel se se mnou dokáže bavit jen o fotbale, kamarádech,práci a když nadhodím téma "děti" nebo cokoliv pro mě normálního,tak stočí řeč jinam, navíc naprosto nechápe, mi vadí, že je 2-3 v týdnu na pivu,fotbale nebo někde s kamarády,neříkám, že mu chci jako hysterka všechno zatrhnout, jen mi prostě vadí, že jsem na základě jeho naléhání přišla do jiného stavu a on dál dělá jakoby nic, dál si chodí do hospody,na fotbal,na trénink,víkend co víkend jsem alespoň jeden večer doma sama,protože on jako za mlada paří na nějaké párty a já nikam nemůžu. Když mu to řeknu, špatná sem já, protože to je normální že se jde bavit a já jsem vlastně vadná, že mi to vadí. Tak jsem normální nebo nenormální? 😖
@klarisek29 máš pravdu, když si chlap dělá co chce a kdy chce bez ohledu na to, jak to snáší jeho žena, svědčí to o sobeckosti a trochu i neúctě. Bohužel, jak už tu hodně holek psalo, málokterý chlap se změní. I když některým to možná jen nedochází, že je něco špatně a je potřeba do nich "kopnout" aby si to uvědomili.
@kaalla přesně tak 🙂 myslím, že by si určitě měli sednout a promluvit si o tom a paní by občas mohla vyrazit na dámskou jízdu nebo třeba na ten fotbal (pokud to není v zakouřené hospodě). Můj manžel je v tomhle naštěstí opravdu skvělý, ale věřím, že jsem spíše výjimka 😅
Je rozdíl, jestli musí být mamka doma ze zdravotních důvodů a pak opravdu "nikam nemůže", nebo jestli nemůže nikam na diskoteku a do hospody. Pokud je maminka zdrava a tatka trochu natvrdly, tak neni duvod sedet sama doma a cekat az dorazi z hospody.
Souhlasim s tim, ze by to mel nejak vynahradil. Je-li natvrdlý, tak zkusit mu to na rovinu říct. Třeba přes den zajít na nějaký výlet, nebo jste dělali spolu rádi.
No a jestli všechny kámošky chodí do hospod a na párty, tak si najít jinou-jiné, třeba na těhotenském cvičení, porodním kurzu (to nemyslím ty parodie v nemocnici, i kdyz jako misto pro seznámení to může taky fungovat).
třeba u něj už pominula ta romantická zamilovanost a přešel do další fáze, kdy je s partnerkou rád, ale nechce s ní být pořád. To je tuplem blbý, pokud je ona stále zamilovaná a do toho ještě těhotná, ráda by budovala rodinné zázemí a sdílela to s partnerem, který má jinou představu o trávení času.
Situace je blba, ale vyčítat a sedět doma, to nikam nevede. On se akorat nastve, doma bude dusno a on se nezmeni.
Udělat něco pro sebe, abych byla víc v pohodě a pokusit se tu intenzitu návštěv upravit tak, aby se chodil bavit se mnou. Třeba se klidně požádat jeho kámoše a jejich přítelkyně, aby se některé setkání konalo v místě a čase, kde bych mohla taky přijít...
U nás máme, byť bez hospod, taky takový pragmatický přístup, ale děti má rád, do práce chodí...
já teda musím říct, že mám v partnerovi neuvěřitelnou oporu...stará se o mě, nenechá me dělat nic namáhavýho, ptá se, jak se cítím atd...
Prijde mi ze je chyba predpokladat, ze se chlap v tehotenstvi nebo po porodu ditete oproti normalu zmeni.. Myslim, ze je rozumne porizovat si s nekym dite ve chvili, kdy se dotycny chova tak, jak si predstavujete, ze se bude chovat otec vasich deti..
U nás to bylo tak, že dělal co mi na očích viděl, hodně se staral, nechtěl abych dělala cokoliv namáhavého, co by mohlo ublížit mě nebo miminku...byl hodně opatrnej i když jsme jeli někam na výlet....
ale asi záleží na typu chlapa....
jedna známá, když byla těhotná, tak její partner byl taky pořád fuč, v hospodě, s kamarády musel tam a tam, a ona byla nešťastná, že trčí sama doma s pupkem až už to vypadalo, že je snad nakonec i opustí.....nakonec z toho chlapa vypadlo, že měl strach, že s miminkem už pak nebude mít žádnou volnost, že se nikam nedostane atd. a chtěl si to vybrat jakoby dopředu....nakonec uznal, že to vlastně není tak jak si myslel, že to bude....
@karlajasmine nemyslím si, že bysme někdy dospěli do fáze,že se bude chovat podle mých představ,já dítě moc nechtěla, kdyby bylo na mě, klidně bych pár let ještě počkala, ale sem ráda, že to přišlo tak,jak to přišlo,protože kdybych plánovala a chtěla, nemuselo to jít tak snadno. věřím, že v tom nejsem sama a on se ještě probere,on se všude najde nějaký problém, neznám moc lidí, co mají všechno ťip ťop, každý má něco
@te_reza Tak muze to klidne byt jak psaly holky, ze v 11tt na tobe toho jeste neni moc videt a jemu to jeste nedochazi, nebo naopak ma pocit ze si musi jeste rychle uzit nez prijde miminko.. tak snad se to bude od ted uz jenom zlepsovat 🙂
@te_reza Jak někteří tu píšou, nemůžeš po něm chtít, aby se vzdal toho, co mohl před otěhotněním. Chlap si neuvědomuje, že ženská má jiný potřeby v těhotenství a mimo něj, že s ní cloumají hormony a proto chce, aby byl s ní a pořád jen s ní. Pokud mu budeš dávat často najevo, že je vlastně úplně blbej, když jde do hospody, na fotbal, za kamarádama teď když jsi těhotná, nepochopí proč, řekne si, že vyšiluješ a že si se změnila, protože toto mohl dřív. Napadlo mě (a omlouvám se pokud si na to už odpovídala, komentáře jsem jen přelétla) nemůžeš třeba na ten fotbal s ním? Já byla na fotbale (teda na vesnickým) v 7 měsíci s přítelem 🙂 Musíš mu dát prostor no, je to jako se zvířetem, třeba se psem, měl volnost a teď bys ho přivázala "k boudě", bude se rozčilovat a dost možná, že jednou ten provaz překouše a uteče...je to to samý. A k tomu, že se nebaví o dětech...chlapi na to nejsou, je nezajímají dokumenty o kojení nebo o porodu, nezajímá je ani to, jaké příkrmy pak dávat apod., zajímá je to, že to dítě je jejich, je roztomilý, můžou se pochlubit jaký krásný miminko vyrobili a tohle všechno je začne zajímat až ve chvíli, kdy miminko uvidí, protože až tehdy tomu uvěří. 🙂 🙂
@te_reza Já se teda těm chlapům někdy nedivím. Představ si to naopak. To, že je Tvůj protějšek v očekávání, víš pár týdnů. Jinak se nic neděje. Na pohled není jinej, doma je všechno při starým, guláš chutná stejně, a únor? Daleko...Vezmi si, že ženským pomáhají hormony a stejně to některým nějakou dobu trvá, než se s tím ztotožní. No a chlap si na ty hormony a dojetí a tak musí počkat - některej do ultrazvuku, některej do kopanců, některej do porodu a pochování a některej ještě dýl. Je to jako u ženských - každá jsme jiná a někdo je máma od pěti let a někdo váhá ještě při prvním kojení nebo i dýl...Podle mě je ještě strašně brzy dělat ukvapený závěry, může to být milionovej táta. Nebo taky ne...ale to se ukáže až za pár let.
Sednout bych si šla občas s ním, na fotbal taky můžeš, a jinak...holt ženský mají ten úděl, že jsou těhotný a pojí se s tím sice jak určitý omezení, tak i cvhíle, kterou chlap nikdy neprožije. Nejsem moc příznivcem přístupu "Já nikam nemůžu, tak Ty taky budeš sedět tři čtvrtě roku doma." Jsme jiný druhy a s tím se člověk musí smířit, tím spíš, jestli to prostě byl chlap, kterej se rád baví i předtím, tak ho prostě nikdo za pár týdnů nepředělá.... 🙂
@mishell56
@fallingstars nezastávám přístup "když já budu věčně doma, tak ty taky" zastávám názor, že když mě od začátku vztahu přemlouvá k dětem a na základě jeho naléhání vysadím prášky a otěhotním, že by aspoň OBČAS mohl svůj životní styl podobající se 20ti letému puberťákovi přizpůsobit někomu, kdo si mohl a chtěl ještě užívat, ale teď má útrum, chtěla bych trochu solidarity....nemyslím si, že téměř ve 40 letech je středem vesmíru hospoda, kamarádi, fotbal... když pořád melu o rodině...a co se týče toho fotbalu - máme docela rozličnej okruh zájmů a chodit na fotbal pro pocit, že jsem s ním? tam bych nešla ani normálně, takže asi tak 😀
@te_reza A co je středem vesmíru, když člověk tu rodinu fakticky ještě nemá? 😕 😀 Pokud ten střed jinde než ve fotbalu, hospodě a kámoších doteď neviděl, změna nepřijde za pár týdnů - pokud vůbec někdy...A když máte rozličný zájmy, dělali jste někdy něco spolu...? 😕 Nechápej mě zle, já si nemyslím, že dva lidi musí dělat naprosto totožné věci, aby jim to klapalo, jen se ptám, zaujalo mě to, že píšeš, že máte rozličné zájmy a Ty s ním na fotbal rozhodně nepůjdeš a nechodilas, ale po něm chceš, aby teď taky dělal věci jinak 😉 A upřímně, mě fotbal nebaví, ale s ex jsem prostě občas chodila. Jo,kolikrát jen proto, abysme byli spolu.
Pokud jste si šli vždycky spíše vlastní cestu, tak ty cesty se hned tak nespojí jen proto, že viděl dvě čárky a slyšel "Budeme mít dítě.", taky si myslím, že tohle je pro většinu chlapů těžce abstraktní pojem...
@fallingstars naše rozličné zájmy jsou v okruhu přátel, hospod a fotbale, on ten fotbal hraje, tudíž bysme na něm spolu moc nepobyli ... já ho netahala na párty se svými známými a on se snažil netahat tam mě - jsme trochu jiné věkové kategorie, v tom to asi bude, jinak výlety, procházky atp. kde u toho není někdo třetí jsou u nás běžné... ale pochop mě, že někdo, kdo kouří, pije, rád se baví a jeho životní styl je k pláči, musí ze dne na den všechno změnit právě kuli těm dvěma čárkám, které tam nechtěl a pak příjde drahá polovička, soucitně se na mě podívá, vytáhne cigáro a jde si v klidu zakouřit s výrazem "nj, ty vlastně nesmíš" a pak jde v klidu na pivo. Sorry, že to řikám takhle, ale tebe by tenhle přístup ani trochu nesral?
@te_reza ale ty děláš jako kdyby té někdo nutil s ním mít dítě.....jako promin ale pokud se do teď choval jako 20ti který pubertak a navíc tyhodnotis jeho styl života jako k pláči, proč SIS s ním tedy pořizovala dítě????? Je naivní si myset, že se musí změnit....on totiž nemusí.....a podle mě ani moc nezmeni vzhledem k věku atd.....
@te_reza Mozna budes muset hodne casto opakovat, co ted od nej chces, ale zase nehustit to do nej porad.. zkratka, par dni ho nechej chodit na pivo s tim, ze ti to je jedno a nevycitej mu nic, a za par dni mu rekni, ze bys byla rada, kdybyste dneska neco podnikli spolu.. a nerikej to abstraktne jako ze ''bud dnes prosim doma se mnou'', ale konkretne ''Pojd se se mnou prosim projit do lesa.. hrozne bych potrebovala na cerstvy vzduch a miminku to taky prospeje, jeho vyvoji..'' nebo ''Pustis si se mnou dnes vecer film?''.. Nebo ''Co kdybych uvarila veceri a my si pak sedli na chvili spolu na zahradu..''
Nevim, jakym zpusobem mu ty pozadavky klades, ale kdybych svymu manzelovi rekla ''Budes se mnou travit sobotu?'' tak by vubec nechapal, co po nem chci.. ale kdyz mu reknu '"Udelame si v sobotu vylet na Karlstejn'', tak uz je to o necem jinem.
Tohle me vytacelo na mym ex, ze po me porad chtel, abych s nim travila cas, ale ten straveny cas spocival v tom, ze jsme sedeli doma u televize....
Takze ti radim nech ho par dni vzdycky naprosto v klidu a pak po nem chteji neco konkretniho - vecer s tebou, konkretne naplanovany. Takhle to s manzelem delame... on si hraje jeden vikendovy den svoje videohry a ja si delam svoje, a pak naplanujeme nejakou spolecnou aktivitu.. proste travime cas jeden s druhym tak, ze delame to, co nas bavi oba, a zvlast delame to, co nas bavi kazdyho zvlast 🙂
Proste mu v zadnym pripade nerikej ''Pust prosim svoje zajmy k vode a bud doma se mnou''... ale misto ''doma se mnou'' rekni tu aktivitu, kterou budete doma spolu delat. ''Pujdeme do bazenu/na prochazku/udelame si vecer u toho a toho filmu/pujdeme spolu do restaurace...atd''.
Snad to pomuze.
@shine2015 to je právě to, dokáže se chovat jako dokonalý muž, kterého bych asi těžko hledala, jen má své mouchy v podobě toho, že si myslí, že mu bude navěky 20. a ano, nikdo mě nenutil, mít s ním dítě. taky pořád neberu, že to dítě mám, jsem na začátku a může se stát cokoliv, takže pokud ani já, nebudu mít v ruce zdravé dítě, neberu, že dítě mám. Paradox je, že jsem hodila dotaz, jestli má některá něco obdobného a až na pár vyjímek tu mám akorát rady a konstatování ve smyslu "sorry, ale cos jako čekala"
@te_reza a co jsi čekala tady??? Já nevím, nezlob se na mě,ale mě to prijde opravdu jako kdyby ti bylo 18......teďjsem ttěhotná a on se změní.....navíc tvůj popis neodpovídá moc tomu,že by byl tak v pohodě a choval se jako dokonalý muž o tom já mám tedy trochu jinou představu.....a komentář o miminku raději nekomentuji
@karlajasmine Společný večer u filmu, procházka, houby, výlet ... to máme samozřejmě taky, jenže padne víkend a trádá do pryč, v podstatě je aspoň jeden večer o víkendu v čudu a většinou jde tam, kde já bych jako těhotná vypadala jako E.T., mě nevadí, že někam jde, jen mě vadí, že ho samotného nenapadne říct:"kašlu na to, budem doma" nebo "zajdem si někam spolu" ale když v pátek ráno řeknu "půjdeš někam o víkednu?" tak řekne"no ještě nevim, ale asi někam jo"
@shine2015 komentář o miminku je realita, spoustě známým to nevyšlo už na začátku nebo bohužel ke konci, beru to tak, že se může stát cokoliv... moje máma 2x potratila, fyzicky jsme na tom dost podobně a já se nemůžu dočkat, až překlenu 1.trimestr. A 18 mi opravdu není. Fakt je, že ty neznáš mě a já neznám tebe, takže těžko soudit, že? A co jsem čekala? Jedné odpovědi se mi dočkalo:" můj muž byl taky na vzetí basebalovou pálkou po hlavě, ale pak se změnil"
Poněkud se to tu zvrhava.
No ale přes to... Stęžejní mi přijde ta věta, že ho samotného to nenapadne. To je jak z učebnice. Chlapi, kteří jsou empatičtí natolik,, aby dokázali odhadnout, co žena chce, přestože ona o tom nemluví, protože ji to přijde přece samozrejmé, tak třech je bohužel veeelmi málo.
Každý si přinese nějaký vzor fungování rodiny, každý má ten svůj a oba si myslí, že ten jejich vzor je správný.
"Jak z toho ven" to už několikrát zaznělo. Naučit se vzít to jako fakt = nevyčítat a komunikovat. Není to snadné, ale o ničem jiném ani lepším nevím.
Závěr? Konec debaty.
@te_reza jak píše Ria88, neptej se ho, kam o víkendu půjdu, ale navrhni mu "miláčku, co kdybysme šli v sobotu večer do te a te restaurace spolu " a " co kdybysme v neděli ráno šli na prochazku do lesa "..proste navrhuj a plánuj a nečekej na iniciativu z jeho strany 🙂
@te_reza Promiň, ale chlap se nezmění ze dne na den. Ano, chtěl mít rodinu, ale tu bude mít až za nějakejch 7 měsíců, teď ještě ani není vidět, že jsi těhotná, tudíž si to neuvědomuje. Můj přítel mi v 8 měsíci řekl, že sice mám břicho, slyší šplouchání, vidí a cítí kopance, ale že pořád nějak nemůže uvěřit tomu, že budeme rodiče a po porodu si to konečně uvědomil. Ano, nechodil na fotbal (nebaví ho), do hospody jde jednou za 14 dní sám (ještě tu skoro nikoho neznáme, jen hospodského 🙂 ) a jeho kamarádi jsou v jeho práci takže ho mám doma, ale když chtěl minule jít na zábavu a já měla dva dny před termínem porodu, řekla jsem mu ať jde...proč by ne...taky chtěl rodinu (ale my jí teda chtěli oba) a moc, ale uvědomil si to až po porodu, že jí má. Dle toho co píšeš mi přijde, že on rodinu chtěl a ty jsi jí nechtěla, ale ustoupila jsi...nezlob se na mě, ale pokud to tak skutečně je, že máš dítě jen protože ho chtěl on, tak za prvé tvůj chlap za to nemůže a za druhé, chudák dítě když jeho mamka ho vlastně vůbec nechtěla, vážně doufám, že ho chtít začneš a že nebudeš vyčítat oběma, že ho chtěl tatínek...protože ze zkušenosti vím, že takhle to dopadá, když jeden z rodičů chce a druhej ne...

@kaalla právě mi tam hodně chybí to "potom mi to vynahradí" .... neočekávám, že se muž nějak moc změní to ne, ale nějaká ta ohleduplnost by tam být měla... a pokud paní píše, že sedí věčně doma sama a muži to evidentně nevadí... opravdu mi to příjde sobecké