icon

Vztahové problémy a psychická bolest: Jak pokračovat dál?

shaazinka
22. led 2023

Zdravím všechny,
Jsem tady nová, ale hledám už pomoc kde můžu, tak to zkusím i tady. Mám docela zásadní životní dilema a nevim si rady. Jsem v situaci, kdy mi jako jediná možnost řešení přijde sebevražda. Nemám z toho radost, opravdu ne. A abych byla objektivní, sepsala jsem si seznam PRO a PROTI. V kolonce PRO mám asi 25 odrážek, proti asi 2...Tak, a důvodů mého rozhodnutí je několik. Žiju s přítelem, jsme spolu asi 12 let, ale z toho 6 let bylo na dálku, kdy jsem žila a pracovala b zahraničí. Corona mě o práci připravila a já se vrátila. Přiletěla jsem v srpnu 2020, v říjnu mi diagnostikovali vzácný, zhoubný nádor na leve horní čelisti. Proběhla léčba, operace (o čelist jsem přišla) a jede se dál. Vypadám teda strašně, slabší verze Václava Klause ml. a taky mluvím jako bych prodělala lobotomii, protoze mi museli vzít i půlku horniho patra. Takze huhňám... Bylo to peklo a byla jsem na to vlastně sama. Přítel je jako cizí člověk... a v podstatě neustále mě psychicky deptá a intenzita útoků se zvyšuje. Za tu dobu co jsem doma mě naprosto psychicky rozebral a rozložil. Zapisuji si všechno do deníku, tak tady je malá ochutnávka:

- neustále a nenápadné ponižování a zesměšňování
- různé formy manipulace (ráno me vyhodí z domu a vecer mi píše, že doufá, že mám dost rozumu abyxh šla spát domů a nespala v autě. Protože tam spát můžu, on mě nechá protože je dobrý člověk)
- některé dny je Schopen mě naprosto ignorovat a přehlížet a řekneme si třeba jenom jednu větu
- po sexu se max. do 10 minut věnuje nějaké své činnosti a já neexistuji. Minule jsem se na něj chvíli tázavě dívala a on se hrubě ohradil, co po něm ted jako chci, asi nějaké city, že?
- devalvuje mou osobu pri každé příležitosti
- něco mu říkám a on uprostřed věty nahlas pustí hudbu z telefonu a pritom se na mě dívá a směje se
- Pomlouvá mě před svými kamarády a prekrucuje fakta
- sprostě mi nadává
- má tendence mě vychovávat, chová se pedanticky (na mou žádost aby mi vysvětlil ovládání topení v koupelně, jsme se dostali do situace, kdy na mě zblízka křičel, že pokud mi něco vysvetlije, tak ať se na něj laskavě dívám. Ja jsem byla samozřejmě v slzách, ale to tady nic neznamená
-mám zakázáno měnit teplotu v bytě na termostatu. Po bytě rozestavil teplotní senzory, které mu posílají upozornění na změnu teploty
- znevažuje nebo pohrdá mými pocity, a to i v případě, že jsem se mu v zoufalství svěřila, že myslím na nejhorší...ani se na mě nepodíval a hrál si dál na telefonu.
Upřímně, nejsem lékař, ale mám docela dost nastudováno z odborných publikací z oboru psychiatrie... a obávám se podezření na nějakou poruchu osobnosti... zejména pak narcistickou. Pokud je zde nějaký odborník, budu moc vděčná.
To je pouze malý výběr z těch menších agresí, deník by už skoro vydal na knížku. Těžko se to popisuje, ale doma je taková atmosféra, že si někdy připadám, jako bych ani neexistovala. Pokud jenom náznakem vyjádřím nesouhlas, je zle a já jsem blazen, mám se jít léčit, nebo si stojím na vedení. Už několik měsíců cítím, že to nevydržím. Buď se zblázním, nebo se zabiju. Pro úplnost dodávám, že rakovina rozhodně nebyla nějaké první trauma. Začalo to náhlým úmrtím maminky, pak odešel táta, babička a nakonec i děda a pes. Takže nějaký záchranný kruh bezpečí nebo pochopení pro mě neexistuje. Prosím, poraďte mi co mám dál dělat. Přítel chce abych "táhla z domu i se psem co nejdříve", nemám peníze (moje peníze zadržuje on 🤐), bydlení, práci, rodinu ani žádnou podobnou jistotu nebo oporu... Jsem zoufalá, každé nadechnutí je pro mě utrpení.... Budu ráda za každé vlídné slovo, už ani nevím, co to znamená 🥺
Díky, Z.

Strana
z2
levandule_k
23. led 2023

Nárok na bezplatého advokáta má každá fyzická nebo právnická osoba, která prokazatelně osvědčí, že si advokáta / právníka nemůže dovolit platit z vlastních zdrojů a to s ohledem na tíživou životní situaci. Viz. tady. https://www.cfti.cz/faq-kdo-ma-narok-na-bezplat...

levandule_k
23. led 2023

Zdrhej, tohle je domácí násilí. Deptá tě, abys neměla kousek sebevědomí. Kontaktuj Bílý kruh bezpečí.

Teď bolest trhá tvou duši na kusy, ale dá se s tím pracovat. Našla jsi dva důvody k žití, to je dobré.

europa00
23. led 2023

@shaazinka ahojky jsi opravdu statecna žena jen si bohužel málo vazis sama sebe🥺 tvůj chlap je narcis a despota nestojí ani za zdvižene obočí. Prosím zkus poresit ty peníze nějak soudně existují bezplatni právníci nebo poradenství kde ti alespoň řeknou jaké nás možnosti . Samozřejmě se pejska nevzdavej to je jasné. Ver mi existují instituce kde ti pomohou finančně i jako podpora…. Zkus hledat na internetu. A pozor i psychologové jsou zadarmo sama jsem takobeho navštěvovala je to normwlne na pojišťovnu ani doporučení nepotrebujes… vedle sebe mas v podstatě zriravou rakovinu v podobě tvého chlapa ještě toho potřebuješ odstřihnout a začít nový veselý život… bože ses mladá holka !!! Ještě se můžeš zamilovat mít děti, pokud to po chemo nejde tak adoptovat děti. Můžeš se rozvíjet všemi směry jen se zbav té těžké koule a tou je ON. Uvidíš ze se ti pak změní život k lepšímu … mas kamarádky ? Pokud ne zkus vyhledat i třeba pomoci fb nebo insta. Dnes bojovnice jako ty pomáhají inspirovat mnohé lidi. Sledujes třeba ba instagramu tu mladou slečnu s nádorem v hlavě ?? Bože ta holka je proste neuvěřitelná třeba ji zkus napsat podělit se. Na světě je tolik kras přece o ne nechceš projít proto ze mas za chlapa kokota s prominutím 🙏🙏🙏 drz se holka nápis odkud jsi trebs i tad najdeš kamarádku z blízkého okolí… ve dvou se vše lépe táhne 😘

metallico_mondo
23. led 2023

Nevzdávej se prosím ❤️

antoinet
23. led 2023

Bílý kruh bezpečí, okamžitě. Všechny tvoje těžkosti zvládnou, vůbec se netrap, že jsi bez prostředků apod. Kontaktuj je hned zítra, dokud máš elán z této diskuse. Držím palce!

magdanaty
24. led 2023

Ahoj, necetla jsem všechny komentáře. Nicméně tvým pocitům naprosto rozumim, s narcisem a manipulátorem jsem taky žila. Naštěstí jsem měla dost rozumu a opustila jsem ho tehdy i s roční dcerou, což bylo ti nejlepsi rozhodnutí v zivote. Takový člověk te jen potahne dolu. Z toho co pises jsi silná holka, zvládla ses poprat s nemoci, zvládneš se poprat i s tímhle. Nějakou kamarádku nebo někoho ke komu mas alespoň trochu důvěru nemas? Svěřit se někomu konkrétnímu vždycky pomuze a lépe se hledá reseni. Tak jako tak bych kontaktovala Bily kruh bezpečí a oni ti poradi a nasmeruju dal. Pokud chceš zit a svobodně dýchat, od takoveho člověka jdi urcite dal! Verim ze bez nej budeš mít chut zit dal, otevřou se ti nove moznosti a i když možná začátek bude krkolomny, bude to stát za to. Moc ti držím palce.

foxietrixie
24. led 2023

Ahoj, píšeš, že jsi přišla o celou rodinu... to po nich vážně nezbylo žádné bydlení, do kterého by ses mohla přesunout?

westie
24. led 2023

Holky ti tu poslaly spoustu podpory, tak to zkusím trochu odlehčit. Od přítele se potřebuješ odpoutat, to je jasné, bude to pro tebe těžké, ale až na tebe zase něco zkusí (nadávat, nebo nereagovat), řekla bych si něco ve smyslu "i když huhlám, tak pořád tě dokážu poslat do prde*e" a nejdřív ti to nepůjde "přes pusu" ani ve své hlavě, ale časem to tam dostaneš a až budeš připravená, řekneš mu to, uvidíš! Zkus si najít nějakou svoji mantru, kterou si budeš opakovat, že on je ten zlý, špatný, není důvod si ho vážit a chovat se k němu mile. Jeho chování není o tobě, nedefinuje tě.

kosopemi
24. led 2023

Nejdriv bych se zbavila pritele. Ve tve situaci nepotrebujes, aby te nekdo vic deptal. Jsi silna a statecna, kdyz jsi to, co se ti prihodilo zvladla. Kontaktuj nejakou organizaci, poradi ti, jak s financemi, tak poskytuji i psychologickou pomoc. Obdivuji te. Nevzdavej to a vyhledej pomoc osobne. Nemas co ztratit, muzes jenom ziskat.

sangina
24. led 2023

KLOBOUK DOLŮ HOLKA,MÁŠ ZA SEBOU FŮRU STAROSTÍ..A JSI TA NEJNÁDHERNĚJŠÍ BYTŮSTKA SE SILNOU OSOBNOSTÍ..I KDYŽ SE KOUKNEŠ DO ZRCADLA TAK SE TAK NECÍTÍŠ....VĚŘ MI..JE NA ČASE SE JÍT LÉČIT..A ZAČNI TÍM,ŽE VYLÉČÍŠ SVOU DUŠIČKU ODCHODEM Z PEKLA...URČITĚ BEREŠ NĚJAKÉ PENÍZE TAK SI ODKLÁDEJ..A ZMIZ...POKUD NE,URČITĚ MÁŠ NĚJAKOU KAMARÁDKU,KTERÁ TI RÁDA USTELE I NA PODLAZE...NEBO SE OBRAT NA AZYLÁKY ,DOMOVY ATD.A AT TĚ ANI NENAPADNE TO VZDÁVAT,ONO BY SE MU TO VELMI HODILO DO KARET A JEŠTĚ BY SI ZVEDL EGO VE STYLU JÁ JSEM PÁN SVĚTA..TU RADOST MU NEDĚLEJ..

zelenaesmolda
28. led 2023

@shaazinka
nejaky pokrok?

Strana
z2