icon

Žiji s manipulátorem? Jak poznat manipulativní chování ve vztahu?

6. zář 2022

Ahoj holky, omlouvám se za anonym, ale mám tady ženy z rodiny a úplně nepotřebuju, aby věděly, co mě trápí.

S manželem jsme spolu 11 a půl roku, z toho 10 a půl manželé. Celou dobu to byla láska jak trám. Celou dobu mám slíbenou dovolenou u moře, ale ani před dětma jsme na žádné nebyli. Před třemi lety (po 7 letech manželství a 2,5 roku po narození 1.dítěte) přišla první krize. Já se zabouchla do jinýho, ale nic jsem s ním neměla. Jen mi imponovalo jak mi nadbíhá, jak mi lichotí, atp. Prostě věci, který už manžel nedělal. Nu doma jsem o to třetím v našem vztahu neřekla, ale vykomunikovala jsem s manželem, že si připadám už pro něj neatraktivní, když mi nelichotí, nepřinese mi jen tak kytku, neděláme nic jen spolu. No změnilo se to, a tak jsem se znovu zamilovala do manžela a s tím druhým utnula veškerý kontakt a k obnově ji nedošlo. Počali jsme s mužem druhý dítě a zhruba před půl rokem jsem začala pozorovat jisté změny ve svém i v mužově chování. Asi opadla ta další vlna zamilovanosti a nějak mi dochází pár věcí. Celou dobu co jsme spolu si třeba nesmím bez jeho svolení změnit barvu nebo střih vlasů, protože on nemá rád změny, a vždycky když to udělám bez jeho vědomí, tak je schopnej bejt na mě klidně 14 dní naštvanej. Když doma řešíme nějakej problém, a já se o tom bavím s kamarádkou, nebo i jeho sestrou, abych získala další pohled na věc, asi to dělá každá z nás, tak on se děsně vzteká když náhodou vidím věci víc jako kamarádka/švagrová, a honem mi začne vysvětlovat, jak to co dělá on je „to jediný“ správný, a holky tomu přece nerozumí. Měli jsme sen, ještě před dětmi, že si postavíme zeměloď (energeticky soběstačný dům), ale já se za posledního půlroku odchýlila od tý touhy stavět a nakonec v tom i žít. Došlo mi, že to byl jeho sen a já se nadchla, když mi popisoval to hezký, jak budu mít zahrádku, a slepičky pro čerstvá vajíčka, co mi ale neřekl je to, že krom slípek a záhonů na mě bude ještě kompletní péče o naše dvě děti, protože on přece chodí do práce a vydělává abychom měli co jíst a za co žít. Už ale není schopný přinést domů tolik, abychom si mohli užít ty peníze, když už je teda furt v práci.
Vždycky, když je problém, tak mi řekne přesně to co potřebuju slyšet ve chvíli kdy to potřebuju slyšet, a pak druhý den už je všechno zase jak to bylo a změny se nekonají, i když jsme se den předtím domluvili na tom, že něco bude jinak. Podařilo se mi narychlo sehnat psychologa, a moc se k němu těším. Došla jsem k závěru, že bych se chtěla rozvézt a co jsem si tohle ujasnila, už nedokážu chlapovi říct nic pěknýho, dát mu pusu jen tak, sahat na něj… během jedinýho dne poznal, že se něco děje, a já mu fakt nechci říct, že mám pocit, že žiju s manipulátorem. Už totiž vidím, jak mě zase ukecává na všechno to pěkný, co mi nasliboval už kdysi dávno. Kdykoliv si stěžuju na jeho práci (je podnikatel - tesař/truhlář) a že mi doma nepomůže s dětmi, tak je mi slíbena náprava, nebo vpáleno, že on chodí do tý práce aby přinesl peníze, ale domů přinese maximálně tak na pokrytí potřebného, nic navíc. Když mi slíbí, že vezme děti ven, abych si taky odpočala, obvykle trvá 3-6 týdnů, než se slib stane skutečností, a vždycky k tomu dojde až když už řvu a brečím, že mi to slíbil už kdysi. Dneska si celý den stěžoval na to, že „necítí“ mou lásku, ale jakou? Já z toho vystřízlivěla a s takovým člověkem nechci být.
Když jsme měli rande k 10. výročí svatby tak jsme měli pro sebe celou restauraci a my neměli o čem si povídat. Vážně ne, furt jsme sklouzávali k provozním věcem, k dětem, k tý zemělodi, ale nic, co by nás skutečně spojovalo a měli jsme to jako společný koníček/téma. Prostě nic. Přitom on je chytrý člověk, sečtělý, pořád si udržuje a aktualizuje všeobecný přehled, ale já jsem jak psí čumák, protože se prostě bojím, že je to manipulátor. Když jsem mu před měsícem řekla, že ten dům stavět nechci, tak se spustila vlna výčitek, a co jako s tím pozemkem a co když už takovej nenajdeme, apod. ale vlastně vůbec nevzal vpotaz, že to prostě nechci stavět. Dál si počítá na kolik ho co vyjde, apod. Teď se schyluje k prodeji našeho bytu, aby bylo za co postavit ten dům, a já bych mu po prodeji nejradši řekla, dej mi půlku peněz a tady mi podepiš rozvod. Vnitřně se bráním tomu se zase nechat ukecat.
Vím, je to dlouhý, a asi i nudný čtení, ale co myslíte, žiju s manipulátorem? Podotýkám, že nás nebije, nekouří, nepije, nefetuje, nesází, a já nevím co ještě. Ale to má být přece standard každého jedince, ne něco, kvůli čemu se mám snažit udržet vztah, ve kterým už nejsem šťastná, nebo ne?
Díky všem co dočetly do konce a dají mi zase jiný pohled na věc, který já nejsem schopna vnímat. Odsouzení není na místě, nikdo nežijete můj život. 😉

Strana
z2
zrzeckas
8. zář 2022

Me neprijde jako manipulator, ale sobec..... Ze te tenkrat "ukecal" - asi si ho mela stale rada/milovala a on se ti pripomnel v tom lepsim, dala si mu sanci... Je sobecky v tom, ze nebere v potaz tve prani, neplni sliby nebo kdyz uz tak se spozdenim a ocividne nerad... Ze se drzi sveho snu.. Zil ho bekolik let a ty s nim.. Ze sis to ty ted rozmyslela, za to on nemuze a snazi se o svůj sen .... Dala si mi jiny navrh? Treba postavit, ale normalni dum, ze to, co si vysnil sis a detma rozmyslela a zjistila, ze bya to nezvladla? Nebo tak.... Co se tyce vlasu... Muj muz trpi, kdyz reknu jen konecky. Prvni otazka je jak moc. Pak to obhleda, zda to neni moc 😃 proste ma rad dlouhe vlasy. O barve nemluvě... Ale me by se taky nelibilo, kdyby dosel vyholeny na koleno nebo obarveny 🙈... Asi bych mu rekla, at s prodejem bytu nespecha a celkove ubere paru na snu, ze si zajdes k psychologovi, urovnas si to v sobe, ze to chce teochu cas. Coz opravdu tak je... A ze bys potrebovala pomoc abys mohla i ty do prace.... Jeatli by neslo, ze by zacibal o neco pozdeji aby odvedl deti a ty vyzvedla aby mel odpoledne klidnejsi v praci..... Zkusit se vic pobavit jak si predstavuje on, co bude a jak ty, najít kompromis.... Treba sen odlozit o nekolik let, az deti nebou potrebovat tolik pece a podobne

rosie18
8. zář 2022

Ja se puvodne nechtela vmesovat, ale neda mi to. Chci reagovat na to, jak jsi psala, ze mas presne dany kriteria tve prace ( pul uvazek, dopoledni atd. ) Nezlob se na me, ale takhle to chodi. Priteluv tata je truhlar a svoje deti skoro nevidel. A myslim, ze je normalni, ze kdyz kvuli praci nemuze deti vyzvedavat a vozit z a do skol, tak si druhy najde praci tak, aby on mohl. Kdyz budes chtit najit problem, tak ho proste najdes.

miia90
8. zář 2022

Ahoj, klasická manipulace to není, ale je to sobeckost a sebestřednost tvého muže s lehkým manipulátorstvím. Můj chlap je to samé. Taky jsem byla u psychologa. Hodně se toho změnilo, když jsem ho přestala brát vážně, protože mám právo o sobě rozhodovat sama a mám právo na své názory, potřeby apod. To uvědomění si sebe a že nemusím skákat jak druzí pískaji, mě doslova uzdravilo. Ze začátku to těžce nedával, ale ukázala jsem mu dveře a najednou mám skoro super chlapa. I rodina si všimla, že je jako vyměněný. Najednou jsem to já, kdo má ve vztahu navrch. Taky jsem od něj chtěla utéct a teď jsem ráda, že se máme dobře.

miia90
8. zář 2022

@rosie18 byla jsem bez práce, potřebovala jsem rychle sehat cokoliv, práce mi nesmrdí a účty se musí platit. V té době jsem byla bezdětná, takže žádně limity a každá nabídka se kterou jsem přišla mu nebyla dost dobrá. Chtěl abych měla víkendy volné a jenom ranní do 15h, abych byla doma před ním a stihla mu uvařit. Rok jsem nic takového nemohla sehnat. Byli jsme bez peněz, ale ze svých nároků neslevil. Zruinovalo mě to a on mi vyčetl dluhy, které mi v té době vznikly. Žiju (žila, změnilo se to) se stejným typem muže.

autor
8. zář 2022

@rosie18 Chápu, že tobě to normální přijde, když to denně vidíš. Já taky tátu prakticky nevídala, jen o víkendu a právě proto jsem si uvědomila, že já to takhle pro svoje děti nechci. To, že tobě to přijde normální a v pořádku přece není norma toho, že to takhle mají mít všichni, když v tom nejsou šťastní.

terulin
8. zář 2022

Řekla bych, že s manipulátorem nežiješ. Spíš bych řekla, že oba potřebujete přijmout potřeby toho druhého i za cenu kompromisů. Ale upřímně vztah se vyvíjí, po 10 letech chtít romantiku jak trám je spíš úsměvný.

lucieevita
8. zář 2022

Určitě nejdřív zkuste poradnu. Rozvod až jako poslední. Myslím, že tě prostě začal štvát, to jsou různá období ve vztahu a tohle k tomu patří. Nevím jestli je manipulátor. Holt někdo to víc s lidmi umí - říkat, co chtějí slyšet a pod. třeba můj manžel tohle vůbec neumí a někdy bych ráda, aby trochu uměl😂 je upřímnost nade vše 🙈holt nikdo není dokonalý. Každý má něco. Jste spolu dlouho. Krize je na místě. Mně nevadí plnit někomu sny, když to není na úkor těch mých.. taky se starám o slepičky, máme dvě kočky, topím v kamnech - nikdy jsem nic takového nechtěla, ale manžel ano.. a nakonec - jsem za to ráda, už se i na to zatápění v krbu každý den těším - až přijde studeno, takže nakonec sice žiju v manželově snu, ale pro rodinu i pro mě, měl pravdu, je tu nádherně ♥️

autor
8. zář 2022

Tak jsem dneska byla u psychologa a je to dobrý. Můj muž není manipulátor, jen konzerva a blbec. 😂

konidana
8. zář 2022

Ono to s obema typama je dost podobny😂🤣😅

guliii
8. zář 2022

Tak to je krásná zpráva 🤣🤣🤣 to potěší 🤣

sanoela
8. zář 2022

Znám ukázkového manipulátora a tohle nevypadá, jak viz komenty výše.

zmrzlinka
8. zář 2022

Tak to je dobré zjištění 😂😂😂A jaké bude řešení? 😜

autor
9. zář 2022

@zmrzlinka Párová terapie. 👍🏻

konidana
9. zář 2022

Tak to je super☺

autor
9. zář 2022

Holky díky, ono se to takhle přes písmenka blbě vyjadřuje, ale opravdu vám chci poděkovat, dost jste mě uklidnily ještě před návštěvou psychologa. 🙏 Děkuju všem.

zmrzlinka
9. zář 2022

Tak držím palce a manžel na to přistoupil?Bude tam chodit?

autor
9. zář 2022

@zmrzlinka Přistoupil. Když jsem mu řekla, ať mi dá v říjnu nějaké volné termíny, kdy si fakt může udělat volno, taj se necukal, a fakt jsme našli dva dny, tak v pondělí budu volat do poradny, jestli by tam měli volno.

ili74
13. zář 2022

Nevím jestli je manipulátor, každopádně je to nedospělý chlapec. A vy se taky zrovna dospěle nechováte. Vidím to tak, že vás přišel naučit, že si máte stát za svým.
Pokud jste změnila názor a už nechcete žít, tak jak jste si říkali kdysi, je to v pořádku. Samozřejmě je zklamaný a naštvaný, ale to je asi tak všechno co s tím může dělat. A vy, pokud se postavíte za to, co opravdu chcete, ho nemůžete brát jako manipulátora. Neměl by šanci vás manipulovat. Takže zařiďte si to tak, jak opravdu chcete žít, a nesvalujte vše na něj. Komunikujte, hodně, to vám chybí. Ale buďte svá. Hodně štěstí 🙂

Strana
z2