Změna příjmení dítěte. Jak bez souhlasu otce?
Dobrý den potřebovala bych poradit máte někdo zkušenost se změnou příjmení bez souhlasu otce, mám syna 2,5 let s jeho biologickým otcem nežijeme už rok a půl syna mám v péči já, syn má mé příjmení za svobodna před třemi měsíci jsem se vdala a chtěla bych dát synovy příjmení které mám teď, ale otec s tím nesouhlasí a já vůbec nevím co s tím můžu dělat nebo kam mám zajít za odpovědi děkuji
@1eso1 ze bys to ty nechtěla, to je možné. Ovšem zakladatelka neřeší malichernosti, ale hledá způsob jak vyřešit poněkud nepříjemnou situaci. A protože si do ni dost pomohla sama, musí přijmout kompromis, pokud to bude jediná cesta...
@zuzineckah ne, to co ty píšeš není možné, to prosím už nikde nerozšiřuj, protože to není pravda. Nejde si vzít dvě příjmení. Pouze při sňatku si můžeš ponechat rodné příjmení a před něj si dát příjmení manželovo/manželky. A příjmení s pomlčkou už vubec nejde (ani při svatbě), to už je pár let zakázáno.
@zuzineckah v tom máš pavdu. Ale když vezmu, jak se mě na matrice vyptávali a nechtěli mi mojí změnu bez vážného důvodu povolit...
@gruyerre ano, čtu to taky. Ovšem něco podobného řešila kamarádka, umožnili jim to na nějakou výjimku, jenže tam to bylo docela složitý, protože to bylo skrz nějaké zahraniční úřady. Měla jsme za to, ze to lze také. Nicméně neztracovala bych soudní cestu. Pokud by se otec nedostavil, zakladatelka by mohla mít docela slušnou šanci, ze soud mu ustanoví v nepřítomnosti opatrovníka a rozhodne v jeho neprospěch... Ale to je samozřejmě otázka
@hanka_12345 No, to muzes a ty budes v pohodě, ale pokud by ho jak navrhujes menil i muz, tak jemu se zmeni rodne jmeno, takze by resit i vymenu vsech starsich dokladu typu maturitní vysvědčení, diplom atd. A to je dost pakarna.
@romanka2510 Jo, takze ti tu vsichni řekli, ze sance pres soud je miziva a ty zareagujes, ze vis, ze soud vyhrajete...
@gruyerre ještě abych to uvedla na pravou míru - nechtěně jsem předala špatnou informaci dál. Já se o tom kdysi bavila s tou kamarádkou, je to už nějaký pátek a tehdy mi to říkala dost zjednodušeně. Dnes mi to nedalo a napsala jsem jí jestli si vzpomene jak to bylo a když poslala podrobnosti, tak v podstatě to bylo úplně o něčem jiném🙈 Nevím jestli se jí tehdy nechtělo zabíhat do detailů nebo se vracet k tahanicím, každopádně jsem vycházela z jejího vyprávění, což byla chyba...
@j.a.n.i otce neznáte tak hned nesuďte, dnes jsem podala návrh k soudu a buď to vyjde nebo ne
@romanka2510 já osobně ti držím palce, ať vám to vyjde!!
@drakenn moc vám děkuji
@hanka_12345 Jako že chlap, který si tě právě vzal, tak si poběží změnit příjmení na tvoje za svobodna? Tak to bych takového chtěla vidět. A třeba už pán má také dítě. Takže zas by mělo problém s příjmením jeho dítě. Tak ale jak psala zakladatelka. Soud vyhraje. Takže co vlastně řešíme.
@marika.y s manželem máme spolecneho syna a jmenuje se po nás proto chci změnu i druhého dítěte aby jsme byli kompletní
@j.a.n.i jezis maturitni vysvedceni to nevim proc sem pletes 😀 ..no kazdopadne takhle to bude menit ona tak to je trochu na stejno ne?u zeny se to neresi ze by menila doklady....
@marika.y no a proc by si to nebezel zmenit? Existuji muzi kteri by si jmeno vzali po manzelce tak jestli si ho vezme v den svatby a nebo o nej zazada zpetne je myslim si uplne stejny....
@romanka2510 tak to jo. To mě nenapadlo že už by ste spolu mohli mít mimčo. To samozřejmě rozvod nepřipadá v úvahu. Bez dítěte by to byla asi "formalita". Ale takhle se Vám nedivím, že rozvod nechcete. Tak snad se nakonec dohodnete s otcem.
@marika.y dekuju za pochopení
@j.a.n.i To je musím technicky doplnit -příjmení jsem si měnila a samozřejmě jsem si musela změnit doklady typu OP,pas, ale rozhodně se mi nikdo nevydával nové maturitní vysvědčení ani diplomy (a byly to věci,které jsem si zjišťovala) - a to mi tím pádem vydali i nový rodný list a moje původní příjmení pro mě vlastně neexistuje (např.v OP není žádný údaj)
@widowblack - pardon,ale to by určitě "někoho" zajímalo, pokud by o tom byly nějaké signály (bití a týrání) 😔
@aleks já to myslela s píš nadsázkou... jen že někdy jsou naše úřady na hlavu postavený 😏
@j.a.n.i rodné číslo, datum a místo narození se změnou příjmení přeci nemění. Pokud doloží k vysvědčení/diplomu/jakémukolivdokladu papír z matriky o změně příjmení (se všemi ostatními původními údaji) a kde je také stejné rč, tak jaké pak složité dokazování? Proč?
@j.a.n.i K diplomum dokladam oddaci list, u mne je jeste navic vtipne to, ze prvni diplom mam jeste na rodne prijmeni, dalsi diplomy uz na vyvdane prijmeni, ktere mi zustalo i pri rozvodu a nyni mam po svatbe dve prijmeni - obe vyvdana - prave kvuli detem. Ale diplomy fakt menit nemusim, nikdy s tim nebyl problem, jen dokladam o papir vic.
@j.a.n.i automaticky určitě ne,tak jsem to nemyslela, informace o výměně jsem si samozřejmě zjišťovala, to je snad jasné, že nebudu čekat kdo mi co sám dá. Že je můj mohu u některýchvysvědčení a diplomů dokázet tak, že mám rozhodnutí matriky o změně přájmení a to jsem vždy přikládala, pokud bylo třeba doložit vzdělání. Je to jednoduché, jeden papír.
@marika.y včera mi ještě otec dítěte řekl že nám to podepíše pokud Malej přestane mému manželovi říkat tati, samozřejmě ho v tom chápu mě by se taky moc nelíbilo kdyby Malej říkal mami někomu jinému ale s manželem žijeme skoro dva roky spolu takže jsme spolu od doby kdy Malej začal nejvíc vnímat a tati manželovi začal říkat tati tak nějak sám má ho rád nikdo ho k tomu nenutil a já opravdu nevím jestli bych měla odnaučit syna říkát manželovi tato přijde mi to vůči němu strašně hnusný
@romanka2510 a upřímně s otcem syna moc soucitu nemám když byl miminko vyhodil nás na ulici a bylo mu jedno kde a co s malim bude pak už mě začal i napadat jenže to už mu dnes asi nedokážu když jsme měli soud kvůli svěření do mé péče tak proběhl v pohodě protože otec se vším souhlasil takže jsem neměla tak nějak důvod to vytahovat
@romanka2510 Nemuzes zmenit prijmeni ditete bez souhlasu otce, pokud je v RL. tzn.dle zakona existuje.
Tak jsme byli u soudu a dnes přišel rozsudek soud mi udělal souhlas na změnu příjmení
Ahoj/dobry den,
Měla bych dotaz ohledně změny přijímení dítěte.
Poku necham změnit přijímání, trva nadále vyživovací povinnost nebo zaniká?
A druhý dotaz... měnili jste některe příjmení i starším dětem? Jak si zvykli, např ve škole atd. Dcera má devět. O změně jsme se bavili a souhlasí s tím. Přeje si to. Ale nevím jestli jak k tomu dojde se nebude hledat. Nevim jak to popsat. Prostě nezvyk, jsem někdo jiný. Nebo to u vašich dětí proběhlo normálně. Myslim u těch starších.
Děkuji za radu předem.
@frufru4 ne vyživovací povinnost ne zaniká, otec má pořád stejná jak povinnosti tak práva ohledně dítěte 🙂