Nízkonákladová svatba pro 12 lidí-podělte se o zkušenost
Ahoj holky 🙂
Jsme s přítelem spolu přes 3 roky. V listopadu se nám narodí první mimčo. Syn dostane příjmení po tatínkovi, takže já budu na ocet ☹ 😀 Rozhodla jsem se, že si uděláme svatbu. Na klasickou velkou svatbu se nám nepovede našetřit, a vlastně bych takovou ani nechtěla. Moje představa by byla tak únor/březen, na radnici, pouze my 2, svědci, naši rodičové, babička a 3 známí = 12 lidí. Šaty obyč bílé, nic svatebního, kytičku a po obřadu přejet do restaurace, kde bude oběd, dort, pohoštění a nějak slušně okolo 20-22 hodiny se rozejít. Měla jste některá taky takovou svatbu? Zajímalo by mě, na kolik Vás cca vyšla penízků a jaká byla, jestli jste dělaly i svatební oznámení a jestli jste dávali nějaké i pro lidi, co nešli na obřad ani na hostinu, ale chtěli jste jim to oznámit. Děkuji moc za názory 🙂 Zatím, můj hrubý odhad vyhází na 20 000,- i s prstýnky, kyticí, dortem, pohoštěním, oblečením, pozvánkami 🙂 Malý bude mít asi 5 měsíců, takže se u něj budeme střídat s mamkou.
Děkuji za odpovědi 🙂 Jako fotky jsem přidala šatičky, co by se mi líbily, kytičku a dort - jedná se o styl, ne o narozeninový dort 🙂

nečetla jsem celou diskuzi, ani jsem neměla malou levnou svatbu, jenom ti chci říct že až budeš objednávat dort, tak neříkej že je svatební, prostě řekni jenom bílý dort s kytičkou, kytici stačí zajít den předem do květinářství, ukázat si jaké kytky chceš a nechat si je svázat a opět hlavně nezmiňovat že je to na svatbu, šaty i oblek se dají sehnat poměrně levně někde ve výprodeji, nebo na netu, prstýnky z chir. oceli se taky dají koupit i "nesnubní" daleko levněji, pokud tam nebudete chtít žádnou rytinu, oznámení my jsme třeba dělali tak že jsme měli jiné pro zvané lidi a pak takové to "informativní" pro ostatní a to se dá taky klidně vytisknout doma... nejdražší bude ta restaurace. Nejlepší je mít co nejvíc jídla svého, ale to málokterá restaurace dovolí... A pak ještě focení bývá velká položka, ale pokud máte v rodině někoho kdo alespoň trochu obstojně umí zmáčknout spoušť tak doporučuju, protože co jsem viděla výtvory některých "profesionálních" fotografů třeba i za 10000,- tak bych řekla že i ledakteré dítě umí fotit líp☹ myslím že se dá svatba sehnat levně🙂 my jsme ji teda úplně nejlevnější neměli, ale největší položky u nás byly hudba, šaty šité na míru a alkohol na hostině, kde bylo cca 50 žíznivých lidí😀 což všechno se dá vynechat🙂
My jsme měli fotografa za 4 tisíce, Dj za 300/h, ale hrál skvěle, měl všechno 🙂 my jsme si to zase chtěli užít, udělat velkou akci - měli jsme i ohňostroj (manžel je chemik, tak si ho namíchal sám), čokoládovou fontánu (zapůjčení a čokoláda jako dárek od svědků), svatebí tombolu apod. Ale chápu, že někdo na to prostě není 🙂 my, co jsme ušetřili za jídlo z restaurace, tak asi 1/3 z toho jsme dali do výzdoby, dárků a zábavy pro svatebčany.
My tím, že jsme měli vlastní jídlo, tak jsme jen zadali uvaření v místní cateringové firmě, ti nic nenamítali, přece jen sehnat srnčí zvěřinu nemohli :o)
@astyna my jsme taky měli fotografku za 3500,- ale vím o dvou kamarádkách co měli fotografy za 10000,- a když jsem viděla jejich fotky, chtělo se mi brečet, protože to co oni bych vyfotila taky a klidně zadarmo... a hudbu jsme měli drahou, protože to je naše oblíbená kapela a i když nám daly "známostní" slevu tak to pořád bylo za 7000,-, protože přeci jenom bylo jich pět, museli k nám jet docela daleko dvěma autama... z jejich strany tu cenu chápu... věci jako fontánu a ohňostroj bych ani nechtěla, a tombolu jsme měli jenom takovou malou z drobností spíš pro přítomné děti. A na jídle jsme ušetřili nejvíc, protože jsme hostinu i cukroví měli komplet vytvořené po příbuzných, ale to bylo tím že hospoda je taky příbuzných, takže nám to výjimečně dovolili🙂 Ale o to nejde. My jsme moc levnou svatbu neměli, jenom jsem chtěla tazatelce poradit, ať nepořizuje nic vyloženě svatebního, protože už jenom to že to je svatební to minimálně dvojnásobně zdraží😀
Holky a měla jste některá svatbu v kostele? 🙂 Láká mě to více, než na radnici. Přeci jen má to větší váhu 🙂 Já křtěná jsem, ale přítel ne. Spíše by mě zajímalo, jaká je cca. cenovka za obřad v kostele 🙂 Nechci žádnou výzdobu, max. varhany 🙂 vím, že se dává ,, dobrovolná" částka, ale kolik to je, to netuším - 2000? 5000?? Děkuji 🙂
Zrovna tohle řešíme s mou nastávající švagrovkou - brácha se žení na podzim. Už mají 3 děti, jsou spolu dlouho a jde jim spíše o takové to finální zpečetění, že k sobě všichni patří... chtějí jen něco malého v kruhu nejbližších. Fotit bych jim to šla snad i sama - nějaké to vybavení a kurz mám... Tak také stále hledáme inspiraci, co všechno se dá udělat jinak. Zrovna jsem četla hezký článek se zajímavými tipy, kde se to dá osekat https://laskografika.cz/magazin/10-tipu-jak-sni... - rozhodně budeme vyrábět vlastní dekorace - na to se i těším. Na svou svatbu jsem si taky všechno dělala sama. 🙂
1) GRATULACE k miminku 🙂
2) Svatba se dá pořídit docela levně i s větším počtu hostů. Záleží samozřejmě z jaké sorty máte přátele. Jestli "vyžírky", kteří se přijdou zdarma najíst a pobavit, nebo jestli víš že každý přispěje alespoň 500,-
A nelituju. Byla to pohodová páery. Nikdo neočekával rauty a švédské stoly 🙂
Držím palce

Ahoj,určitě si ze mě neber příklad.Ale my sme se brali po 1roce známosti chtěli sme to stihnout ještě bez dětí.A chtěli sme jen ten papír kvůli případným dětem aby bylo stejné příjmení a byla to velká láska ale nikdo nám moc nepřál ani jedny rodče nevěřily že nám to vydrží a proč se chceme najednou hned brát a bla bla bla...tak sme jim to týden před oznámili a řekli sme jim narovinu,že žádná svadba nebude že se jde jen na úřad a tchýně byla dlouho pěkně naštvaná,že jí minou všechny ty přípravy dort,cukroví,šaty,oznámení a chlubení v práci atd.Šaty jsem měla z aukra bílé krajkové letní za 500,- manžel oblek ve kterém maturoval 0kč.Kytka malá kulatá červené růže a bílé chryzantémy řekla jsem,že chci malou svatební a do klopy pro ženicha celkem 490,-,účes 300,-prstýnky stříbrné s rytím 2.000,-Po obřadu kamarádka udělala pár pěkných fotek a doma byl pro kamarády sud a grilovačka na zahradě.Napekla jsem vlastní koláče a trochu cukroví celkem cca 4.000,-tvrdý alkohol z domácích zásob nepočítám a nakonec se všichni pobavili až do rána.A za ušetřené peníze jsme si užili naší poslední dovolenou bez dětí letecky v Řecku,čímž se nám to trochu prodražilo ale nelituji vzpomínáme na ní dodnes(v říjnu máme 5let výročí)
Tip na svatební oznámení-ségra vypálila CD s romantickou hudbou a jako obal na pc vlastnoruční oznámení.mám ho dodnes a někdy ho i posloucháme je jediné které jsem po čase nevyhodila do koše