Alimenty, čekáme miminko. Řešil někdo?

jitu29
23. čer 2021

Hezky večer holky. Mám prosbicku. Některá jste to třeba řešila. Čekáme miminko s přítelem ale ten už má syna 7 leteho.Mama toho kluka má furt nějaký problém a teď chce zadat o zvýšení alimentu. Kluk jde do první třídy. Bude soud nahlížet na to ze přítel bude mít dalšího potomka? A tím další výdaje?

olga_
23. čer 2021

@jitu29 Navýšení alimentů při nástupu do první třídy je naprostý standard a s pravděpodobností hraničící s jistotou k němu dojde.

amazonkajanik
23. čer 2021

@jitu29 měl by to zohlednit jako nutné výdaje. Švagrova ex to též zkoušela, když už byly 2holky a argumentovala tím, že musí obměnit celý šatník (přičemž holka dostávala každou chvíli něco na sebe k různým příležitostem i od nás a nemuseli jsme),soudce smetl ze stolu a pak že musí platit půjčku za nový nábytek a to už šli všichni do kolen ...

olga_
23. čer 2021

@amazonkajanik To zohlední, ale nástup do první třídy je prostě klasický okamžik, kdy se výživné navyšuje... Není to výmysl typu půjčka a šatičky.

eviicka
23. čer 2021

@olga_ to ano, ale na dalšího potomka se může nahlížet taky (i když by starší dítě nemělo být novým sourozencem zatíženo).

@jitu29 záleží asi i jak se podílí teď (jestli se třeba před lety s ex dohodli rovnou na vyšší částce, nebo jestli mu bylo tehdy výživné vyměřeno)

amazonkajanik
23. čer 2021

@olga_ což to ano, ale pokud si matka sama žádá a určí částku, tak soud na to kouká, zda je to možné ...

olga_
23. čer 2021

@amazonkajanik V tomto případě max upraví částku, ale nepochybovala bych o tom, že to výživné nezvýší.

j.a.n.i
23. čer 2021

@jitu29 A kolik plati?

amazonkajanik
23. čer 2021

@olga_ což to máte pravdu, jen je otázka, kdo bude soudcem a o jaké zvýšení matka zažádá

olga_
23. čer 2021

@amazonkajanik Samozřejmě, můžeme se totiž podívat rovnou do kříšťálové koule 😀. V každém případě se zvýšení dá očekávat, toť vše.

amazonkajanik
23. čer 2021

@olga_ njn ...je to o dohadech a hlavně nevíme, jaký je a byl vztah mezi bývalými partnery ...
Jinak,vy si z toho možná děláte prču, ale kdysi švagr navýšení prohrál jen kvůli tomu, že přišel k soudu v 15let staré džínsové bundě a kalhotách a tehdejší soudce doslova prohlásil, že když má na džíny, má i na alimenty. Jedna dcera nastupovala na gymnázium a druhá do 1.třídy a ta nejstarší(jejíž alimenty se řešily)vlivem matky utla kontakt ...

barulina
23. čer 2021

@jitu29 vzdy se pohlíží i na další vyživovací povinnost. Ale také záleží jaknse změnily poměry, ta škola bývá takoví e lomítko, kdy se zvedá, ale ptáš se zdá se přihlíží, tak ano.

olga_
23. čer 2021

@amazonkajanik Nedělám si z toho prču, sama vlastní zkušenost díky bohu nemám, ale v rodině bohužel jo, ovšem z druhé strany. To zase týpek před soudem tvrdil, že má v majetku nějaká políčka a bylo to tak trochu ve stylu Arenbergera... On je to vždycky tlak a protitlak.

lenickakl
24. čer 2021

Záleží asi na soudci. Případ z okolí.. Rozvedenej chlap si pořídil další děcko a zase žádal o snížení alimentů, soudkyně mu řekla, že to je jeho problém a dítě si neměl pořizovat, když se nedokáže postarat ani o to první a že může být rád, že se ty alimenty nezvýší, když jde kluk na střední.

andelka
24. čer 2021

Bude to vylej nalej. Sice má další výdaj,ale kluk má vyšší potřeby. Zvýšení výživného s nástupem do školy je zcela běžná logická věc. Měl s tím počítat,než si pořídil další dítě ( a partnerku na RD poté). Záleží taky kolik teď platí a o kolik ex žádá.

michaela_2
20. pro 2021

Zkušenost nemám, ale z právního hlediska na navýšení má nárok, v souvislosti se zahájením povinne školní docházky.
Zrovna tak, až půjde na další školu (nebo do učení).