Chci, abysme s přítelem měli peníze zvlášť
Ahoj maminky, mam takovy problem. Pritel ma dceru z predchoziho vztahu na kterou plati dost vysoke alimenty. Tolik kolik plati ji skoro nezbyde ani nam na mesic pro dva dospele a miminko a pritel jeste neustale sve dceri neco kupuje a me to vadi protoze ubira me a me dceri. Chci proto aby jsme meli penize zvlast. At mi da na malou to co plati na ni a pak at si dela co chce. . .kdyby jsme meli buh vi kolik penez tak to clovek neresi ale takhle. Zda se vam to hloupe? Dekuji
@tripisek s její matkou ani nebyl, to je volovina a jak by se asi tak narodila ????
@kolibricek36 No neposkvrněné početí. Měla bych se stydět. 😕
Tak pokud zakladatelce diskuze nevěřím, proč tu odpovídat??? Požádala o radu, ne o vyjádření nedůvěry 😀 Předpokládám, že mají doma malé miminko,( možná se mýlím) a pokud tedy maminka kojí a musí z rozpočtu na jídlo ubírat pro zbytečnosti na léčení partnerova špatného svědomí , pak je to vůči malé nefér,že se ubírá na kvalitě,to se na MM projeví.To samé pokud už je druhorozená větší,ale uspokojování chutí prvorozené zasahuje do rozpočtu pro pořízení jídla mladší.
@kika_21 Tak já si nemyslím, že by zakladatelčin partner neměl jejich společné dítě rád, když s nimi žije... Souhlasím s tím, že primární problém budou rodinné finance, a to se bez konstruktivní debaty nevyřeší - ono je snadné označit partnera za toho, kdo utrácí za kraviny pro svou první dceru, ale to, že třeba i do své domácnosti kupují kraviny, nebo prostě jen neumějí hospodařit, to už nevíme a to tu nevyřešíme 🙂. Každopádně partner zakladatelky má v tuhle chvíli dvě děti, i když každé s jinou, na jedno dítě platí, s druhým dítětem žije - do rozpočtu mu první dcera bude zasahovat vždycky, ať chce nebo ne, a musí se podle toho zařídit, aby nešidil nikoho. Mně šlo spíš o to, že ta první dcera nemůže za to, že se její rodiče rozešli, a od zakladatelky mi nepřipadá fér argumentovat tím, že nemají peníze kvůli ní.
no argument neargumnet, ale já si myslím že ty alimenty, které musí platit budou nejspíš vysoké .... měl by prostě požádat o snížení
@somalicats Jenomže úplně na korunu to nikdy rozpočítat nepůjde, u nás taky teď byl ples, kurs- a atleti měli začátkem roku placenou atletiku 4000, pak začne naše nejmladší-typický Štír jmenovat, že ona má jen poníky, ale bratr atletiku a ještě VV. Je jasné, že děti bude mít vždycky, že mu je nikdo neodpárá a že se tenhle boj nedá vyhrát ze strany zakl.-prostě nedá. Nepostavíš tam mezi ně zeď a čím rychleji to pochopíš a smíříš se s tím v sobě, tím budete šťastnější.@tripisek
@kolibricek36 dle mého člověk nikdy neví, jak se partner v dané situaci zachová, takže řešit něco dopředu...nevím jak, Vy máte doma připravený krizový plán na všechny možné situace co život může přinést?My jsme s partnerem 18let a přesto nevím, jak by na nějaké situace zareagoval, jak by se zachoval, proto s ním nemůžu dopředu ani nic takového řešit.Řeším vždy nastalou situaci,tak jako zakladatelka.A omlouvám se, otázku zda je ochrnutí důvod ke změně partnera jsem nepochopila, v jaké souvislosti se mě na to ptáte, tudíž neodpovídám.
@tripisek Nečetla jsem tedy úplně celou diskusi, jen začátek a konec a musím říct, že i když se to tady zase vyhrocuje, tak já vás chápu a souhlasím s vámi. Kdybych byla na vašem místě, také by mi to vadilo a také bych se snažila to změnit. Pokud by to manžel změnit nechtěl, tak peníze zvlášť, ať vím, s čím můžu v rozpočtu počítat. Připadá mi, že tady hodně diskutujících nepochopilo, že nic nemáte proti alimentům, ale nechcete utrácet za kraviny, když na ně prostě nemáte. Já vás chápu a držím pěsti, ať to zdárně vyřešíte 😉 A nemyslím si, že peníze zvlášť mohou narušit manželství - je sousta manželství, kde si to ti dva takhle nastaví a jsou v pohodě. Tak a teď mě ukamenujte 😎
@tripisek to zní logicky, ale pokud těch peněz nemá, aby dal oboum dcerám stejně, tak to budete muset překousnout
@kika_21 Já taky netvrdím, že se mají náklady rozpočítávat na korunu - děti nejsou stejně staré, a čím starší dítě, tím vyšší náklady, bohužel. Měsíční mimčo toho nepotřebuje tolik, obzvlášť pokud je kojené, školní dítě má ty náklady úplně někde jinde. Ale to víš sama dobře, taky sis tím prošla se svými dětmi.
@magdasan Problém je v tom, že ty děti nejsou stejně staré, takže náklady na ně se logicky budou lišit, a s tím nic nenaděláš. Zakladatelka má dle jiné diskuse doma kojené měsíční mimčo, takže jednak s ní mlátí hormony a vidí věci černější, než jsou, jednak evidentně s partnerem zatím neřešili rodinný rozpočet, což je ta hlavní chyba, tohle měli mít vyřešené ještě předtím, než se jim dítko narodilo. To, že její partner má dítě z předchozího vztahu, je prostě fakt, se kterým se zakladatelka musí srovnat, stejně jako se s tím musí srovnat hromada jiných žen či mužů, kteří si najdou protějšek se závazkem a založí s ním rodinu. Ty děti nemůžou za to, že se jejich rodiče rozešli/rozvedli, a založení nové rodiny není důvod k tomu, aby měly jakkoli strádat. A to píšu jako rozvedená, s nejstarší dcerou z prvního manželství, s dalšími dětmi ze současného vztahu, a sama musím s oběma "svými" chlapy - tedy nejen s mým současným mužem, ale i s mým exmanželem, vybalancovat životní úroveň našich dětí tak, aby žádné nestrádalo, aby se všem dostalo pozornosti a péče, jakou potřebují. A není to vždycky úplně jednoduché, právě díky tomu, že nejstarší dcera a mladší dcera jsou od sebe 10,5 roku, takže jejich potřeby jsou diametrálně odlišné.
@magdasan léčení něčího svědomí by se mělo jinak, kupováním zbytečnosti se to rozhodně nespraví 😀
@kolibricek36 ano kdyz je nema tak zaplati alimenty a tim to hasne a za tim si stojim
@kolibricek36 Přesně tak, ale zakladatelčit partner to takhle nejspíš řeší, podle toho co píše.Vy mě máte doma, takže chleba a voda, prvorozená ne, tudíž co jen chce v jakémkoli množství za jakékoliv peníze...
@tripisek alimenty musí platit, pokud jsou nařízené soudně, nebo bys chtěla aby šel do vězení???
@kolibricek36 ano musi, na jeji zivobyti ale nasi snad taky musi zivobyti zajistit. Jeji ostatni vymysly jsou zbytecne
@tripisek Diskusi jsem nečetla. Jestli to dobře chápu, máš pocit, že Tobě nedává přítel na Vaši dceru nic? Tzn. Ty platíš jídlo, náklady s bydlením, případně s autem apod.? Pokud máš opravdu pocit, že do Vás přítel nic "neinvestuje", protože mu nic nezbyde, pak je opravdu jediné řešení podat žádost o změnu výživného na soud. A bude záležet, jaké příjmy přítel doloží.
@tripisek ale už by neměl nic dávat víc - pokud nemá narozeniny, nejsou vánoce, to je pochopitelné
@kolibricek36 vždyť ona nepopírá nutnost placení alimentů. jen jí přijdou dost vysoké na jejich příjmy a nepovažuje za nutné nevlastní dceru rozmazlovat "blbostmi" na víc, nad rámec těch alimentů 😉
@blahova_andrea vždyt jsem to už tu psala - neměl by dávat víc - pokud nemá narozeniny nebo nejsou vánove
@tripisek Jednou ustoupí jeden, jednou druhý, o těch výmyslech můžete v klidu diskutovat. Soužití není nikdy bez problémů, ty jsou všude a budou.A s dětmi jich přibývá-to jsem dlouho nechápala. Vždycky jsem říkala, že to a to máme za sebou. Muž mi říkal, že zase něco bude a já se zlobila. TeĎ se stále učím ty překážky přeskakovat a je to závod, kde cíl nevidíme- i když ty překážky, co běhaj atleti jsou taky sakra blbé a kolikrát si namlátíš, víš, kde je cíl. V životě půjde asi spíše o styl toho běhu. 🤐
@lindaaax Já bych neřekla, že by tady většina diskutujících měla dojem, že zakladatelce vadí placení alimentů. Ale: zakladatelka založila rodinu s mužem, který má dítě z předchozího vztahu, na které platí alimenty a které se snaží zabezpečit někdy i nad jejich rámec. Tudíž první, co spolu měli (a musí) řešit, je jejich vlastní rodinný rozpočet, tedy přesné částky, kolik bude kdo z nich přispívat na domácnost, a že z tohoto rozpočtu další peníze na první dceru (kromě jídla, když je u nich) nepůjdou. Z toho, jak se zakladatelka vyjadřuje, mi připadá (a ráda bych se pletla), že jí prostě vadí to, že její partner má zájem o svou první dceru, že se snaží ji zabezpečit i nad rámec alimentů (nehodlám na rozdíl od jiných posuzovat to, jestli jí kupuje kraviny nebo ne, protože tu nepadlo nic konkrétního, a co mně může připadat jako kravina, jinému nemusí), a předhazuje mu to jako argumenty. Jenže takhle problém nikdy nemůže stát. To dítě tu jednou je, a upřímně - pokud by se chlap cukal v jeho zabezpečení, tak bych jako jeho nová žena byla sakra ostražitá, protože pokud by se jednou vykašlal na mě, tak by naše společné dítě mohlo dopadnout úplně stejně.
Prostě jde zase o komunikaci, o nic jiného. Zakladatelka má mít jistotu v tom, že bude vědět, jaký je jejich rodinný rozpočet na domácnost, aby mohla plánovat nákupy, a její partner se musí otáčet, pokud chce zajistit nejen svou prvorozenou, ale i druhorozenou dceru. Zakladatelka nemá povinnost na prvorozenou dceru svého partnera přispívat, ale to neznamená, že mu bude vyčítat péči o ni.
Mně připadá divné, nemít to oddělené. My teda máme s manželem nějaké společné peníze kam přispíváme nějakou částí výdělku a ze kterých platíme nájem, složenky a někdy nákladnější společné věci a pak každý své peníze, se kterými si hospodaříme. Jsme domluveni, že až budu doma s děckem, spočítám si, kolik potřebuju aby mi dával na provoz domácnosti a starost o dítě, pokud na to nevystačí mateřská. Manžel vydělává o dost víc než já a peníze co mu zbývají dává na společné úspory nebo za ně něco společného pořizuje, ale i kdyby platil alimenty, mě to může být fuk, pokud dostávám svou "apanáž". Výhoda tohoto systému je, že se dá snadno dohodnout: Hele, nevystačím s penězi, můžeš mi dávat víc? Nebo můžeš nakupovat maso ty? Když mi před časem odpadnul jeden zdroj příjmu, snadno jsme se dohodli, že budu do společného přispívat méně, protože i tak nám to na nájem a energie vystačí. Takže fakt doporučuju zavést si v tom nějaký takový jasný pořádek "toto jsou moje peníze a toto tvoje a já platím tyhle věci a ty zase tamty". Pak nemusí mít nikdo špatnej pocit 🙂
@babickamary taky na tom nevidim nic spatneho mit to takto. Me se nelibi, ze utraci za svoji druhou dceru z nasich penez, takhle bych to pak neresila. S malou by jsme meli svoje 🙂
@tripisek hele, je úplně jedno jaký systém si zavedete. Pokud on bude pořád slepě platit své první dceři, tak se lehce může stát, že ti řekne, že ti nedá, protože nemá. Nakonec skončíte u soudu. On si musí uvědomit, že má už děti dvě a váže ho k nim stejná povinnost. A třeba to bude znamenat, že první sníži příspěvky. Prostě pokud nebudete mít v rozpočtu víc peněz, nemůže s nimi kalkulovat tak jako doteď.
@tripisek Dáte oba peníze na hromadu a z té hromady pak on financuje svou dceru? A tím OBA myslím i Tebe. Pokud ano, je to špatně. Ty předpokládám víš, jaké jsou vaše náklady na měsíc - kolik potřebujete zaplatit za bydlení, jídlo, auto... Tu sumu máte mít k dispozici jako rodina a z ní vůbec nemá být financováno nic dalšího. A podle toho potom přece každý z vás vloží do rozpočtu peníze, které vydělá či dostane (ani Ty nejsi bez příjmů, buď máš momentálně PPM, nebo rodičák, podle toho, jestli jsi na PPM měla nárok nebo ne), a ten zbytek je v případě Tvého partnera určen k jeho použití pro svou dceru. Pokud to nevyřešíte takovým či obdobným způsobem, tak z problémů nevyjdete.

@magdasan ale blbost, nechápete - ano, lepší by bylo kdyby měl obě děti s jednou ženou, ale takto, by měl dávat oběma stejně, ano, může umřít, ale podle toho co píše tak prvorozené matku má jinou a asi s němi nebydlí (myslím tím se zakladatelkoiu a otcem) - což by bylo něco úplně jiného kdyby jí měl ve vlastní péči ...
Zakladatelka to měla řešit už jak čekala dítě a nastavit hranice únosnosti - když už ten její na to nemá, tak má jít a požádat o snížení alimentů....
Dle Vás je ochrnutí důvod ke změně partnera?