Daň z příjmu fyzické osoby

betty2
25. led 2016

Ahoj maminy,
vždycky mi daňové přiznání dělali v práci, takže jsem teď trochu zmatená a musím si ho udělat sama a mám pár dotazů jestli nebudete některá vědět 🙂
V roce 2015 jsem byla do září na rodičovské dovolené, v předchozí práci jsem dostala výpověď s odstupným - mám potvrzení k dani, poté jsem byla na ÚP s podporou, poté cca 5 týdnů zaměstnaná - mám potvrzení k dani, a teď zase ÚP s podporou v nezaměstnanosti.
Mám dotaz jaké příjmy se do daňového přiznání uvádí? Nevím jestli se tam uvádí pouze příjmy v zaměstnání - mám tedy uvést pouze částky z potvrzení od obou zaměstnavatelů? Daň si vypočítávám sama? Přikládám k potvrzení nějaké doklady?

j.a.n.i
25. led 2016

@betty2 Ano, pouze příjmy ze zaměstnání, tedy tam opíšeš příjmy z těch 2 potvrzení, daň si vypočítáváš sama a přikládáš k DP pouze ty 2 potvrzení od zaměstnavatelů a eventuálně nějaké další doklady na případné odečty, pokud bys nějaké uplatňovala.

alushka
3. únor 2016

@j.a.n.i můžu se prosím zeptat? můj zaměstnavatel je zřejmě v úpadku, nekomunikuje. za rok 2015 jsem měla příjem jen rodičovský příspěvek, jinak nic. Musím podávat daňové příznáná? Pokud to správně chápu, tak asi ne, že, protože rodičovský příspěvěk není zdanitelný příjem. moc děkuji za odpověď.

j.a.n.i
4. únor 2016

@alushka Nemusíš.

alushka
4. únor 2016

@j.a.n.i moc děkuji 🙂

morgan
11. únor 2016

Ahoj, chci se taky na něco zeptat. 1. Nemůžu nikde najít jaký je teď daňový bonus na děti. Teda různý články ano, ale hledám něco oficiálního....2. Na různých kalkulačkách na netu mi vyjíždí jiný výpočet mzdy než jaký mám na výplatnici, ty kalkulačky se všechny shoduji, ale moje výplata s nimi ne 🙂, dá se na ty kalkulačky spoléhat nebo nebyl by někdo ochotný se mi na výplatnici mrknout? Díky...

janette65
14. únor 2016

@j.a.n.i a taky potvrzení z ÚP o době kdy jsi byla v evidenci..

j.a.n.i
14. únor 2016

@janette65 A k čemu, to jestli člověk byl nebo nebyl v evidenci UP nemá na daňové přiznání žádný vliv.

xpila
14. únor 2016

@janette65 Žádné potvrzení není třeba.

@morgan Stačí se podívat do zákona o dani z příjmu: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586#p35c
Jinak mzdové kalkulačky počítají mzdu za celý měsíc, tzn. pokud bys byla byť jen jeden den na dovolené, neschopence nebo měla jinou náhradu mzdy, tak už se to shodovat samozřejmě nemůže.

morgan
14. únor 2016

@xpila děkuju ti moc za odkaz. Je pravda, že jsem v tom měsíci měla jeden den dovolené a 6 hodin přesčasů, ale základ daně se mi tam liší skoro o 3 tisice a to mi přijde hodně.

betty2
autor
14. únor 2016

Byla jsem na FÚ strašně mile mě překvapili, paní mi podle podladu vše vypocitala, nadiktovala kam do formuláře vyplnit, fakt super 🙂 jinak musím přiložit i potvrzení z ÚP - kdy jsem byla evidována, doklad o rodičovské dovolené + potvrzení od zaměstnavatelů.

xpila
14. únor 2016

@morgan Tak ono to je teoreticky možné - stačí mít v předchozím čtvrtletí třeba odměny nebo tak.

@betty2 ÚP a RD je nemá co zajímat, normálně se to nedává.

betty2
autor
15. únor 2016

@xpila když jsem byla na ÚP tak tom bylo několik lidí co taky chtěli potvrzení pro daně, takže to evidentně chtějí na FÚ. Mě to přijde i logické, sice se ta doba nedani, ale zase je to pro ne doklad, že jsem v tu dobu neměla jiné příjmy, stejně tak rodičak, tak to chápu já 😉

xpila
15. únor 2016

@betty2 Tak ty jsi v tu dobu klidně jiné příjmy mít mohla, takže to není žádný důkaz. A po mně to nechtěli (jo, bylo to asi jen za 6 dní, kdy mi nenavazovaly práce, ale to je jedno).

somalicats
15. únor 2016

@xpila Po mně teda taky nikdy nechtěli dokládat RD. Je fakt, že další příjmy jsem měla vždycky z vedlejšího OSVČ, ale samotnou RD jsem nikdy nedokládala.

j.a.n.i
15. únor 2016

@betty2 A jak to dokládá, že si neměla příjem, když si můžeš vydělat polovinu minimální mzdy? Resp. když budeš chtít podvádět a nenahlásíš brigádu, tak stejně na UP ví kulový a je to jejich potvrzení k ničemu a pokud podvádět nechceš, tak je zas ten papír od UP zbytečný.

mrshka
15. únor 2016

holky a dokládá se nějak PN, když jsem v ochranné lhůtě, tzn. nezaměstnaná, ale neplatí mě ÚP?

xpila
15. únor 2016

@mrshka Ne, jelikož se z ní neodvádí daň.

morgan
15. únor 2016

@xpila odměny jsem neměla, jsem tam teprve od listopadu, ale každopádně děkuju, zkusím se dopátrat, jak to ta učetní počítala.

luca50
15. únor 2016

@xpila do března jsem byla na rodičáku od půlky dubna do října jsem byla přes úp na brigádě a pak od listopadu do prosince mám normální práci. Daně mně vracet nebudou ale jedná se mi hlavně o vrácení na děti . když si spočítám výdělek za brigádu a za to co si vydělala v práci tak ji nevychází 55 000 na to aby se jí vrátili děti. Ale dočetla jsem se že si do příjmu můžu dát i podporu v nezaměstnanosti , když si to tam dá tak jí to vyjde Myslíte že opravdu podpora v nezaměstnanosti se můžu dát do daní???? Snad mě chápete
Manželovi to nevychází

xpila
15. únor 2016

@luca50 Nemůže, jelikož se z ní neodvádí daň.

luca50
15. únor 2016

@xpila děkuji

janette65
15. únor 2016

@j.a.n.i na dan nema,ale v potvrzeni od zamestnavatele je uvedeno za jake obdibi jsou prijmy a pokud je to jen cast roku,zbytek treba pracak,tak chteli potvrzko na zbyvajici dobu... Treba to je jen ten nas FU,ale delam priznani spoustu let a v techto pripadech to po kazdem vyzadovali...

xpila
15. únor 2016

@janette65 Já taky dělám přiznání spousty let a nikdy ho nechtěli 😀

janette65
15. únor 2016

@xpila 😀 😀 podavas v praze???

xpila
15. únor 2016

@janette65 Tak různě po celý republice 😀 Ale nejvíc Praha.

janette65
15. únor 2016

Tak to potom je mozny😀 jednu firmu jsem mela taky v praze...ale na malym meste potrebujou vedet vsechno,mozna brzy i kolik ma kdo kraliku 😀

xpila
15. únor 2016

@janette65 To je fakt, aby měli přehled 😀

j.a.n.i
18. únor 2016

@janette65 No, mě by fakt zajímalo, jakým způsobem (zákonným) by tento svůj požadavek oficiálně odůvodnili, protože v opačném případě nevidím důvod, proč jim dávat něco, co si oni vymysleli a nepotřebují to.

betty2
autor
25. únor 2016

Ještě si jenom upřesním, daňové přiznání musím odevzdat do 1.dubna 2016? Nevíte, zhruba kdy přeplatky vrací? moc díky 😀 🙂

j.a.n.i
25. únor 2016

@betty2 Není to do konce března, když je to všední den? A jinak přeplatky vrací v průběhu dubna, poslední chodí začátkem května.