icon

Exekuce na "spolubydlící". Poradíte, prosím?

11. led 2021

Mám technický dotaz, právě jsem zjistila že je dost reálná hrozba že na naše "spolubydlící" je exekuce...
Vlastním RD, kde jsou dvě bytové jednotky, ale ne úředně oddělené - jedno patro = jeden byt, vstupní chodba je společná.
Jak je to v případě že obyvatelé druhého patra budou v exekuci, jak zajistím aby nešli olepovat věci u nás, když nemám žádný papír (nájemní smlouva, smlouva o užívání atp.) a ten papír nemám šanci získat...?
Díky za rady a zkušenosti.

Strana
z3
autor
11. led 2021

@zelenaesmolda Už jsme i přemýšleli že bychom to hodili na inzerci abychom to divadlo hezky zahráli, jenže tam je obava že by to bylo k ničemu...
@martaskaaa Hele jo, ona by toho byla schopná, věřím tomu že kdyby ten barák padal k zemi, ona bude sedět a čumět uprostřed obýváku 😒 A to že by to zařídil někdo nezainteresovaný by bylo nejlepší, já na to evidentně jen tak koule nemám... Pak je otázka, až mě jednou opravdu zasadí ten pomyslný poslední hřebíček, co se stane... Pak se asi budu bát sama sebe 😈
@marcicek84 je jim 12 a 16 a na sociálku jít může (jestli na to nebude líná), ale s ohledem na to že není rozvedená je otázka na co ne/bude mít nárok... Navíc ona se odtud nehne. Vlastně jí celý život někdo zařizuje pohodlný život, ona sice nadává jak jí všichni ubližují, ale technicky si nemá nač stěžovat, neznám člověka co by životem proplul tak vychcaně jako ona a já jsem prostě slepě jako idiot udělala to samé, stáhla jsem se a pro klid jsem nic neřešila a teď mě to začíná dohánět a já nějak nemám nevím co mám dělat a nemám odvahu se vzepřít, což je ten největší problém.

merope
11. led 2021

Teď mi došlo, že na sociálce jí nic nedají - pokud je to jeden dům, tak to znamená, že jste (z pohledu sociálky) všichni společná domácnost. Takže by se počítaly i tvé příjmy.

Tipuji, že pokud sepíšeš divadlo s prodejem, tak to s ní stejně nehne, podle toho, co popisuješ.

Čili bych se na to dívala, že ti převedla dům, kdyby to neudělala, tak bys teď někde platila nájem. Tak do výše toho nájmu za ni plať energie, ber to jako starání se o sourozence. Když bude sourozencům fakt zle, tak ať ví, že můžou za tebou. V tomto věku už to pomalu začnou vidět i oni.

A rozděl dům na 2 bytové jednotky, abys za ni mohla zkusit třeba vyřídit nějaké ty dávky na sociálce.

autor
11. led 2021

@merope Ano další věc je že by v takovém případě posuzovali asi i náš příjem... A je pravděpodobné že by s ní nehnulo nic, možná to že by jí někdo na rudlíku vyvážel ven 😝
Sourozenci to vidí, za mnou nepřijdou mají slušné lobby, důvod proč jsem se vracela byl ten že jsem myslela že tomu pomůžu, nevyšlo to... Ono sourozenci teď píšou vzkazy že evidentně máme dost prostředků, tak co jim máme koupit (například myčku, nebo podlahu...), oba jejich rodiče jim vysvětlili že jsme hajzlové a nesmí se s námi bavit, mladší mě před pár týdny poslala do háje, když jsem se ptala jestli jim jde internet kvůli distanční výuce, nebo jestli jim mám dát přístup k nám. Vyslechla jsem si že jsem kráva a nemám se o ně starat od té doby semnou nemluví ani klika a protestně přestali zhasínat a zapojili elektrický přímotop, protože oni to neplatí...😅
Na rozdíl od mého dětství mají alespoň světlo a teplo tak to asi k něčemu je, na druhou stranu jsem z toho už unavená a každá podobná jobovka v podobě hrozícího průšvihu, ať už je to exekuce, nebo riziko toho že to tam tím přímotopem, nebo kamny podpálí je další kapka.

Já už jim nechci pomáhat a usnadňovat život, když do mě jen kopou, nechci jim zařizovat dávky, nechci řešit jestli nechodí do školy, nechci vysvětlovat jejich učitelům proč je to tak či ona, s ohledem na to že jejich rodiče se školou nekomunikují... Ale ještě jsem evidentně nedospěla do toho že se to zvrtne v tak razantní krok, ale obávám se co poradí právník, protože jestli nebude moc možností, tak asi půjdu cestou nejmenšího odporu i navzdory tomu kolik lidí tím naštvu... Navzdory jejich přesvědčení totiž opravdu netisknu bankovky ve sklepě a za současné situace jsme docela rádi že nějak vyjdeme a i bez toho máme svých starostí víc než dost... Mimochodem ty energie jsme tu platili ještě předtím než jsme se nastěhovali a poté jsme dopláceli ještě dluhy, ono se ten nájem hezky prodražuje, ale výhoda zahrady je nepopiratelná😉

merope
11. led 2021

Teda vychovat 12ti leté děti už tak, že mají pocit, že jim okolí musí koupit vše, co nemají, tak to už je docela vrchol.

K tomu přímotopu a svícení mě napadá jedno - nejspíše ho budou mít na běžných zásuvkách, tzn. tam bude vysoký odběr na jedné zásuvce. Nedá se tam dát slabší jistič? Prostě při větším odběru vypadne. Má ten barák rozdělené rozvody elektřiny (jako oddělené spodní a horní patro)? To asi taky bude chtít, aby bylo. Zamakat na tom rozdělení - koneckonců pokud tam teď žijete dole sami, tak kdyby nahoře nebyli, pořád to budou 2 byty a můžete ten horní pronajmout.

kami2262
11. led 2021

Vím, že to zní děsivě... Ale pak tedy záleží jen na vašem rozhodnutí... Zřejmě se budete muset rozhodnout, kdo je pro Vás důležitější... Jestli manžel a děti, tedy rodina kterou jste si sama vybrala..
Nebo někdo, kdo o Vás očividně nejeví absolutně žádný zájem...
Nikdo si nemůže vybrat, kam a komu se narodí, ale je v našich silách najít si rodinu, se kterou chceme být a žít svůj život... Minulost nikdo z nás nezmění, ale budoucnost si každý píšeme sám
Jinak předpokládám, že jsem odhadla důvod darovaneho domu, že by někdo chtěl, aby jste za něj platila veškeré účty? Vypadá to tak.

autor
11. led 2021

@merope Jističe jsou na spodní a horní patro, hodiny jsou jen jedny. On je to odběr, taky se non-stop nahrazuje hlavní jistič protože to vyhodí celý dům, tady je elektrika asi z dob první republikové elektrifikace 🙈 Jo to rozdělení je nevyhnutelné, protože to jinak budeme řešit stále. Uvidím co poradí zítra právník a dle toho budu muset sestavit plán kroků...

Tak ona je velmi dobrý manipulant a když to máš denně, tak začne platit rčení o stokrát opakované lži... Takže i to že jdeme na výlet oni berou jako útok na jejich peníze, je to zvrácené, ale...
@kami2262 Ano je to tak a priorita je jasná, už jen sebrat odvahu a hrr do toho, jde o ten první krok, pak už to půjde lépe.
Jeden z důvodu to je, druhý že ji tehdy hrozila exekuce (což jsem zjistila při vyklízení před rekonstrukcí) a kdyby to neudělala už by byla na ulici a já se nechala utáhnout na vařenou nudli a planá slova. V neskonalé naivitě že se něco, nebo hlavně ona změnila jsem si na sebe upletla bič. Na druhou stranu až mě přejde šok, mdloby a nastoupí naštvanost a racionalita, tak to vyřeším a odnesou si zase jednu zkušenost k nezaplacení...

sudylichozrout
11. led 2021

Radu nemam, jen moc drzim palce, at to pro tebe dopadne co nejlepe. Pravnik urcite najde cestu. 😘

cuuza
12. led 2021

Nezavidim, přeji pevné nervy a taky trochu štěstí. A bacha, málokdo má jen jednu exekuci většinou jich bývá víc...

autor
12. led 2021

Tak po poradě s právníkem z exekuční komory a právníkem z katastru moc možností nemám. Soupis majetku by měl zaručit že i kdyby něco zabavili, tak by nám to měli na základě soupisu vrátit. A i pokud budu mít oddělené bytové jednotky, ale bez doložení nějaké smlouvy tak je to na zvážení vykonavatele, zda opravdu obývá jen jeden byt ale v případě úředního rozdělení mám o něco větší naději...

Děkuji všem za účast a komunikaci při večerních nervech.

mimi1004
12. led 2021

Hodně štěstí...

autor
12. led 2021

@mimi1004 Děkuji 🙂

ema_
12. led 2021

Ty hele, já bych to viděla ještě z jednoho pohledu. Jsi matka. Jsi zodpovědná za děti. Svym přístupem k matce své děti de facto poškozujes. O vztahu s mužem asi nemluvě. Myslí v prvé řadě na svou nejuzsí rodinu. Snad te to trošku pomůže dokopat k naštvaní a razantnejsim krokům k nějakému konečnému řešení. Já tě chápu, já jsem ochranitelsky typ, "pečovatelská". Chápu tvé morální zábrany, ale vlastní spokojene děti prostě musí být víc než babička, která za to zřejmě nestojí. Držím palce, ať se vše vyřeší ke spokojenosti tebe, děti a manžela. Každý svého štěstí strujce.

sararachell
26. pro 2021

ahoj! jak jsi dopadla?? mam stejnou situaci, akorat dum neni muj a moje cast rodiny nic neplati, nechce se odstehovat a kdyz vypnu elektrinu volaji policii, prestoze ji vypli, ze ji neplati.......majitel mi rekl, at si je odstehuju a ma pravdu.....Pomohla jsem jim na 2 roky, ale ted se chci stehovat a oni nechteji.....je neskutecne jak nekdo dokaze takto vyuzivat vlastni...... Rada pomuzu rodine, kdyz budu mit xxx milionu, ale milionar nejsem.....a ted je nejaky zakon, ze kdyz dcera ci syn maji dostatek jsou ze zakona povinni pomoci rodicum. OK. ja souhlasim, ale kdyz deti nemaji, tak to neplati obracene??? Budu muset zavolat policii, nebo uz nevim jak je vystehovat......a na bydleni jinde nemaji dostatecne vysoky duchod. Nemam na zubare, chodila jsem rok bez zubu, protoze jsem nemela na svoje veci a doktory !!! tohle je nejvetsi ukazka nerespektu clena rodiny......takze ja jsme pomohla a moje blbost. ano, ale kdo mohl vedet, ze rodina otoci a bude me vyzirat. Proc neplati oni a ja nebydlim zdarma? proc to nekterym lidem proste nedochazi???????

autor
26. pro 2021

@sararachell je to poněkud náročnější, řešení je ale nikdy ne úplně bezbolestné. To je nájemní byt? I ten zákon o péči má své meze, kdy nesmí být proti dobrým mravům a na tvůj úkor...

merope
29. pro 2021

@sararachell To klíčové - každý má tak vysoký důchod, že si může dovolit bydlení. Zvláště jsou-li rodiče dva. Jde o to, že existují sociální dávky, které právě s bydlením mohou pomoci. Zvláště bude-li to nějaká normální částka. Ano, možná jsou teď zvyklí, že komplet celý důchod je na jejich útratu a zbytek za ně platíš ty, tak to už nejde. Ale určitě je možnost mít nějaké rozumné bydlení. Klidně skoč na sociální odbor na úřadě a zkus se poptat, na jaké dávky by měli nárok - právě s tím, že se plánuješ stěhovat a že bohužel situace je nadále neúnosná.

A jinak samozřejmě i kdyby bydleli někde "s tebou", tak samostatné měřáky na energie a mít to napsané na sebe, je klíčové.

autor
29. pro 2021

@merope bohužel jsou lidi co mají sport z parazitování na okolí a pokud sami nebudou chtít, tak si nic nevyřeší a ona to za ně řešit (bez nich) nemůže... Každopádně pokud v bytě mají trvalé bydliště, tak je ze zákona nutné najít adekvátní bydlení za odpovídající cenu, což ovšem platí pro pronajímatele/vlastníka jak je to s nájemním bytem, když jsou to v podstatě spolubydlící nevím. Ale i u bezplatného práva užívání platí že se to nevztahuje na zajištění služeb, případně nutné výdaje k zajištění oprav, tzn. neplatí nájem, ale musí/měli by se podílet na platbách. Vymáhání je v tomto případě složité a většinou až soudní cestou...

Jinak sociálních dávek je dost od hmotné nouze, přes okamžitou pomoc, až po příspěvek na bydlení. Vše je se odvíjí od příjmu a životního minima, u příspěvků na bydlení ještě od částky kterou hradí, tuším nesmí přesáhnout 30, v Praze 35% rozhodných příjmů všech posuzovaných osob (již platí to že na daném místě nemusí být trvale bydliště) a náklady na bydlení musí doložit - zálohy na energie, služby, nájemné atp...

merope
30. pro 2021

To o shánění alternativního bydlení platilo pro nájemní a nikoli pro podnájemní smlouvu. Oni nebudou nájemníci, ale podnájemníci a tam je dost velký rozdíl.

Je mi jasné, že jsou to prostě paraziti a problém bude velký, zvláště když je to rodina - ale tím spíše je lepší něco prostě zařídit za ně - a pak to nechat na nich (s rizikem, že za půl roku zazvoní, že jsou z nich bezdomovci ☹ ).

V těch sociálních dávkách se moc nevyznám - ale důchody nejsou tak nizoučké, aby z nich nešlo něco najít. A pokud teď bydlí jako podnájemníci u někoho, tak samostatný byt by měl být počítán i jako lepší (ať je skoro kdekoli).

autor
30. pro 2021

@merope ono i při velké snaze toho za ně moc nevyresis, pokud nebudou chtít, můžeš vyplnit papíry, ale podepsat a odevzdat už to musí sami a pokud nebudou chtít... Výhoda je že pokud budou vše blokovat, tak je to přitěžující pro ně v případě sporů...

merope
30. pro 2021

Tak můžeš je tam vytáhnout a doprovodit.

autor
30. pro 2021

@merope to ano. Každopádně každému kdo toto musí řešit přeji pevné nervy, já se za ten rok zvládla dokonale zhroutit, požádat s kde kým a na pár měsíců doufat že je vyřešeno... Také jsem ztratila ideu o funkčnosti některých institucí a přišla o poslední iluze o tom, že když se člověk nechová jak dobytek, domluví se s každým 🤣 Ale má to i kladné dopady, už si nenechám tak sr... na hlavu, okolí zjistilo že si umím dupnout, namontovala jsem zámky na všechny dveře a věřím tomu že v příštím roce už to bude jen lepší, snad se podaří dotáhnout některé věci ke zdárnému konci, ta byrokracie je šílená, a pak už si každý může akorát trhnout. Takže se dá říci že to byl vlastně celkem dobrý rok 🤔

merope
30. pro 2021

Držím palce k tomu, ať se zadaří. Já takto taky přišla o pár iluzí, zase stran půjčování peněz.

autor
30. pro 2021

@merope ano ne na darmo se říká když chceš ztratit přítele půjč mu peníze, bohužel. A nejhorší kšeft je s rodinou...

Strana
z3