Hypotéka u Sberbank. Má někdo?

evaeva123
28. únor 2022

Dobrý den, máte někdo hypotéku u sberbank? Nic nefunguje nikde se neda dovolat? Mám si najít hypo poradce a zacit vyjednávat přestup jinam hned sama? Peníze se jim už posílat asi nemají jsme pochopila ale nerada bych se ocitla na oficialnim registru neplatičů. K tomu máme ještě fixaci do 2023 tak to taky nevím ale to by snad neměl být problém když banka konci. Ach jo . No byla to jediná banka ktr3ena nám to hypotéku dala protože manzel je cizinec. Děkuji

martiniquest
28. únor 2022

@evaeva123 Vyhledala bych financniho poradce. Bude vedet vic.

apemi
28. únor 2022

Ahoj my máme, náš finanční poradce nám včera říkal, at vyčkáme. Že pokud banka krachne, tak by její závazky měla odkoupit jiná myslím, si že česká banka. A že by smlouva měla běžet podle podmínek, které máte. Že je nesmysl, ted přecházet.

apemi
28. únor 2022

Ale určitě bych si našla nějakého bankovního poradce a nevrhla bych se do toho sama. My máme refixováno od léta za 2,09 a ted bychom se dostatli na 4-5 % a to si prostě nemůžeme dovolit

evaeva123
autor
28. únor 2022

@apemi ano přesně tak. Asi všude bych teď platila více než teď. Byla jsem ráda že máme fixaci do 2023 a nemusíme řešit vyšší úroky. Ach jo. A další splátku už tedy neposilate...? Já tam mám u všechny trvale příkazy. Mám to nastavené už několik let a teď si ani nepamatuji co vše tam je. :D nejdou teď už ani zrušit takže kdybych tam poslala peníze na hypotéku tak to spolkne stejně nějaký čekající trvalý příkaz .. . No nevim

apemi
28. únor 2022

@evaeva123 platba by se měla realizovat dal. Vyčkejte s čím dneska, zítra přijdou.Pak bych to začala řešit. Splátku platíme většinou až po 20. v měsíci a to doufamy že už to bude vyřešené.

levandule_k
28. únor 2022

@evaeva123 Co se týká všech trvalých příkazů , tak tam postupovat tak, že si otevřít účet v jiné bance, tam přesměrovat svůj příjem a odtamtud platit závazky. zdroj tady https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cnb-pra...

Jinak situaci sledovat, teď se to dost mění, ČNB pracuje na odejmutí licence.

Jinak, i když je to těžké zatím zůstaň v klidu, různé banky mají různé podmínky, které se mění, co platilo před 7 lety, je dnes jinak. I jiné banky dávají hypotéky, když je osoba cizinec.

evaeva123
autor
28. únor 2022

@levandule_k děkuji 🙂 tak zatím počkám a jen vyřeším novy účet a ostatní platby.

levandule_k
28. únor 2022

Hypotéka, půjčka od Sberbank Expo bank, se musí splácet i nadále. Jen je otázkou komu se bude splácet.

"Jestliže máte u této banky jakýkoliv úvěr, rozhodně se netěšte na to, že byste jej mohli přestat splácet. Obě banky jsou zatím v běžném provozu, splátky proto posílejte i nadále tak, jako tomu bylo doposud. Půjčka se nezruší ani krachem banky.

Pokud by došlo k zastavení činnosti některé z banky, na scénu nastoupí likvidátor, nebo insolvenční správce. Tomu budete posílat splátky půjčky až do doby, než dluh buď doplatíte, nebo než bude váš úvěr prodán nové bance. Pokud k prodeji dojde, stanete se (i nedobrovolně) klientem jiné banky – nicméně budete moci půjčku refinancovat, pokud byste přece jen chtěli jinam. Stejně probíhal například i odchod ING Bank nebo Wüstenrot z českého trhu – jen se vynechal mezikrok insolvenčního správce, neboť okamžitě došlo k prodeji.

Takže, stejně jako u končících ING Bank nebo Wüstenrot, by v případě odchodu Sberbank a Expobank zůstala po celou dobu trvání půjčky pravidla nastavena tak, jak je máte ve smlouvě sjednané teď. Teprve s případným koncem fixace u hypotéky může nastat změna – zejména v úrokové míře". https://www.banky.cz/clanky/ruske-sankce-a-bank...

levandule_k
28. únor 2022

Vklady bude vyplácet Garanční systém finančního trhu, a to do 100 000 eur na klienta.

jana_zofie
28. únor 2022

@levandule_k presne tak. Vyplata uz tam nepoputuje, ale penize na hypo ano. V pripade prodeje/krachu banky prejde pod jinou banku se stavajicimi podminkami az do doby refixace. Jeste tam mam penize na sporicim uctu, ale o ty se postara pojisteni vkladu, jen to bude chvili trvat. No co uz...

apemi
28. únor 2022

@levandule_k vy tomu nejak víc rozumíte? Mohla byste poradit, jak to bude....?Když nemáme vyčerapnou hypoteku....chybí nám poslední čerpání po kolaudaci.....dá se to vymoct tím Grančním systéme, nebo nám to dovyplatí ten nový majitel?

levandule_k
28. únor 2022

@apemi Jsem finanční poradce, takže tomu rozumím více než běžný občan, nicméně tady si úplně nejsem jistá, jak to bude. Tohle je poměrně nestandardní situace. Z mého pohledu snad nový majitel.

Garanční systém se týká vkladů na běžném účtu, spořícím účtu, ten poslední část hypotéky platit nebude.

moudivlacek
28. únor 2022

na novinkach psali, ze zavazky bude prebirat Komercka, hypo se ma nadale platit

evaeva123
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
evaeva123
autor
28. únor 2022
evaeva123
autor
28. únor 2022

Takto to přesně máme odcházela nám platba z účtu sberbank na který jsem každý měsíc poslala peníze. Takže teď jsem docela v háji protože nikdo nekomunikuje těžko mi sberbank navrhne jiné řešení :(

levandule_k
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
1. bře 2022

Co dělat, píše ČNB https://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Co-o...

"Budou provedeny naplánované odchozí platby v budoucnu – trvalé příkazy a inkasa?

Předběžné opatření nezakazuje provádět platební transakce klientů trvalými příkazy a inkasy ve prospěch účtů u jiné banky, resp. jiné osoby.

Budou moci do Sberbank CZ nadále přicházet platby, např. výplata?

Příchozí platby po datu účinnosti předběžného opatření nebudou akceptovány a budou vraceny na účty odesílajících bank. Je třeba kontaktovat plátce a dohodnout se na jiném způsoby provedení transakce, např. informovat ho o jiném účtu u jiné instituce, na který má platbu směřovat.

Zadal jsem příkaz k úhradě, který Sberbank CZ neprovedla. Co s touto platbou bude?

Nevypořádané platby se vrací na účet Sberbank. Předběžné opatření nezakazuje provádět platební transakce klientů, výše transakcí však může být omezena s ohledem na omezenou likviditní situaci banky."

Nevím, jak aktuálně funguje internetové bankovnictví. Z mého pohledu pokud je funkční, zrušit inkasa, trvalé příkazy a udělat si účet jinde.

S hypotékou souvisí další platby - pojištění domu, životní pojištění, tak nezapomenout přesměrovat i tyto platby.

barunka1985
1. bře 2022

@evaeva123 koukněte na fb Sberbank je tam plno komentářů. taky tam píšou že klientům budou posílat maily

jana_zofie
1. bře 2022

@barunka1985 nam uz prisla sms, ze mame ze zacatku mesice cekat mail s pokyny k platbe

dendulevrtule
1. bře 2022

@apemi nam rikal poradce úplně to samé 😉 proste ted vyckat a platit dál.Budeme se jen modlit ze nas nekdo prevezme za stejnych podminek.Mame jejich pujcku a meli nam na konci vracet 50tisic😏

hojda
1. bře 2022

@moudivlacek KB bude pouze vyplácet peníze ze zákonného pojištění vkladů, nepřebírá nic dalšího od Sberbank o tom se bude teprve rozhodovat.

hojda
1. bře 2022

@levandule_k Převezme/odkoupí to jiná banka jsou to úvěry, které klienti normálně splácí, nejsou to žádné nedobytné pohledávky banky, takže někdo o to zájem mít určitě bude. Ta banka byla jinak finančně zdravá, ale v současné situaci nemá šanci na Evropském trhu přežít. Už jí chtěly prodat několikrát a vždy z toho nakonec sešlo, protože už ty původní sankce jí hodně omezovaly.

levandule_k
2. bře 2022

@dendulevrtule Do fixace musí držet stejné podmínky.

zrzeckas
2. bře 2022

7:22 - Česká národní banka (ČNB) omezila Sberbank CZ nakládání s majetkem a zahájila kroky k odnětí licence, zhruba 120 tisíc klientů se tak v současnosti nedostane ke svým penězům.

Jejich vklady jsou ze zákona pojištěné až do výše zhruba 2,5 milionu korun. Od 9. března bude náhrady vkladů vyplácet Komerční banka

zrzeckas
2. bře 2022

Tak možná to prevezme Komerční banka...... Ja u ni nejsem, ani u druhé, ale vzpombela jsem si na tuto dizkuzi a rikala si, ze vam to treba bude vhod

hojda
2. bře 2022

@zrzeckas Nepřevezme, to se teprve bude řešit, potřebují nějakou banku na vyplacení těch peněž klientům. KB s tím zatím nic jiného společného nemá.

zrzeckas
2. bře 2022

@hojda me tovtak napadlo, ze by i mohla, je myslim i vetsi jak Česká spořitelna

hojda
2. bře 2022

@zrzeckas V minulosti, když se řešil případný prodej sberbank, tak KB zájem neměla,ale to se může změnit, jen jiné banky už jsou v tom uvažování dál než KB.

dendulevrtule
2. bře 2022

@levandule_k my mame pujcku,takze nevim jak to s tím bude.Trochu se bojim ze z vyhodne pujcky ye stane nase noční můra,s tou premii uz jsme se vicemene rozloučila.