Refinancování hypo - je tu nějaký finanční poradce?

katka_nedo
10. črc 2019

Dobry den,je tu nejaky financni poradce,ktery by mohl zjednodusene rici,jak budu refinancovat dve hypoteky(pozemek,dum),kdyz mi kazda konci jinak? Rozdil je 2roky.Teda kdyz mi konci fixace ne hypoteka.
Dekuji

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
katarina562
11. črc 2019

@katka_nedo Záleží o jaké výši ty hypotéky jsou. Taky jsem to teď řešili s přítelem. A musíme počkat do listopadu kdy končí fixace té vyšší a pak už jen doplatime nějaký poplatek za předčasné splacení u té druhé nižší.

katka_nedo
autor
11. črc 2019

@katarina562
@katarina562 Tak me driv konci ta nizsi.A moc vysoke to neni.Jelikoz nam.stavbu podhodnotili atd.To je na dlouho.

katarina562
11. črc 2019

@katka_nedo Tak buď počkej do konce fixace a nebo zaplatíte nějaký poplatek za předčasné splacení.

katka_nedo
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
katarina562
11. črc 2019

@katka_nedo Aha tak to je nejlepší probrat s finančním poradcem já osobně nedám dopustit na Partners.

merope
12. črc 2019

Tam je příliš mnoho neznámých - je to u stejné banky nebo u různých bank? Musíte to refinancovat nebo proč vlastně chcete tu banku měnit (většinou je jednodušší vykecat si dobré podmínky u stávající banky - ač tedy poradci samozřejmě doporučí refinancovat, jinak by neměli provizi).

Osobně bych nejspíše doporučila počkat na první fixaci a tam prostě změnit délku fixace na 2 roky (aby končily obě zhruba nebo i úplně stejně) a domluvit nějaké přijatelné podmínky na pokračování. Případně pokud je to u dvou různých bank, tak přefinancovat tu první k té druhé bance. Analogicky se dá domluvit a ve fixaci se poptat na to, jak půjdou úvěry spojit (jestli půjdou spojit) i pokud to je obojí u stejné banky. Ale závisí, u jaké konkrétní banky to je a proč chceš refinancovat jinam (pokud je důvod nespokojenost s bankou, tak chápu, že budeš refinancovat).

Jinak dost závisí, kdy jste si ten úvěr brali - u "nových" úvěrů jsou i ty poplatky za předčasné splacení relativně malé (ale pořád jsou).

Případně napiš zprávu - ale koukám, že jsi asi z Liberce, tam nebývám.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope Je to u KB.Hypo mela byt puvodne v jednom,jenze ta neschopnost banky nas dotlacila ke dvema u te KB.Ptam se takhle dopredu kvuli tomu,abych mela predstavu,co me ceka.Nastupuji na materskou a v dobe konce fixace budu na rodicaku a prave oproti zacatku,kdy jsem si hypo brala-bezdetna,svobodna-jsem ted vdana a vlastne mam dve deti(druhe porodim coby dup).

janovkov
12. črc 2019

@katka_nedo Doporučuji nepodcenit výběr poradce. My měli jednoho od Partners a dopadlo to tak, že jsme dostali sankci za předčasné splácení, právě proto že nemél zkušenosti s refinancem od naší původní banky mBank. Sice nakonec nám sankci vrátili ale trvalo to 3 měsíce a byli na konci až arogantní.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@janovkov Urcite take chci.A jak to mam se sankcema vim.Jelikoz jsem se jednu chvili zajimala,protoze jak nam to odhadce podhodnotil,tak proste nebylo mozne to dostavet

janovkov
12. črc 2019

@katka_nedo Nově máme hypo právě u KB ale se dvěma hypo zároveň bohužel neporadím. Jen že ani dobrá poradenka nemusí být na 100%. Tak ať to dobře dopadne.

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Jj, koukala jsem, že čekáš navíc dítko 🙂. Má zkušenost s KB je, že co se týče nových hypoték, je to občas na nervy (proto ji v poslední době už skoro nedělám), ale u původních úvěrů se hodně snaží je držet (pokud dobře splácíte).

Takže:
- zatím vždy mi na KB prošlo, že dorovnali nejlepší nabídku, kterou jsem dokázala sehnat na trhu
- je k tomu ale potřeba papír z alternativní banky potvrzený přímo pobočkovým pracovníkem té alternativní banky (nestačí výtisk z kalkulačky finančního poradce) - prostě na tom papíru musí být, že to je opravdu nabídka, co ti dávají (osobně klienty posílám si to vyběhat samotné - vypadá to pak i líp)
- KB to pak dorovná
- současně se pak ptej na možnost spojení těch dvou úvěrů dohromady

A pozor, KB ti bude dávat návrh dodatku ke smlouvě - přečíst a pokud ti krom úrokové sazby nabízí nějaké jiné divné podmínky, ozvi se - nemůžou ti výrazně zhoršit podmínky, dá se to pak z toho dodatku vyhodit.

Ještě se mi nestalo, že bych klienta refinancovala od KB kamkoli jinam 🙂. Ale jsem nebetyčný altruista. Tak jen pro info, kdyby ti to chtěl někdo refinancovat:

- odměna pro poradce při refinancování - cca 1 promile z částky úvěru (při úvěru 2 miliony je to 20.000)
- odměna pro poradce, pokud zůstaneš - 0 Kč (ano, nedostane nic!, proto to nikdo nedělá a naopak se snaží při každé fixaci klientovi měnit banku)
- poplatky pro tebe pokud zůstaneš - 0 Kč
- poplatky pro tebe při refinancování - minimálně vklady na katastru, poplatek za vyčíslení úvěru u KB, možná poplatek za nový odhad, možná poplatek za poskytnutí úvěru (většinou teda 0), nutnost změnit banku... - ano, možná to bude jenom 5.000, ale jsou to zbytečné výdaje + samozřejmě tvůj čas.

Ale je zde nutnost časové investice nebo rovnou poradci nabídnout nějakou tu odměnu, pokud ti pomůže ten úvěr vyběhat na KB, aby ti zůstaly stávající podmínky (nulový poplatek je, pokud změníš pobočku, kde máš vedený úvěr na pobočku, kde má poradce kontakty).

Případně napiš. Prostě někdo nový ti to bude chtít "na sílu" refinancovat kvůli provizi - aspoň toť má zkušenost. Dokonce jsem vyřizovala úvěr z doporučení, z firmy pak odešla a i když jsem nabízela, že klientce vyřídím super podmínky, zakázali mi ji kontaktovat a nejspíše refinancovali (kvůli provizi).

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope Vycisleni je preci zdarma.Mi ho normalne udelali bez poplatku..

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Koukám, koukám, že to snad všechny banky pomaloučku, polehoučku zrušily. Ještě pár let zpátky jsem potkala poplatek i 4000.

dandaa
12. črc 2019

Odkud jsi? Mám v KB dost známých a mohu dát kdyztak kontakt na někoho kdo řeší jen hypotéky. Nebo i nezávislé poradce.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope Tak najednu stranu je to jako kdyby se uctovalo za nahlednuti do stavu uctu v internetbance.Aspon me jako lajkovi to tka prijde. Uprimne je v bankach mnoho poplatku,ktere jsou opravdu za nulovou praci.

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Tak ona tím papírem banka i souhlasí s tím, že bude na katastru další úvěr na stejnou nemovitost a jde do rizika, že kdyby se něco stalo, může vzniknout problém. Takže zase za "nulovou práci" to není. Otázkou je, jaký poplatek za to by byl řekněme odpovídající míře rizika.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope Jako tim,ze mi da soupis castky,ktera zbyva doplatit jde banka do rizika,ze tam bude dalsi uver?Tomu asi nejak nerozumim.Pokud treba vyhraji ve sportce,tak to budu chtit splatit a mam pravo bezplatne vedet,kolik presne jsem dluzna i sankcemi atd.

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Ono se to nazývá "vyčíslení úvěru" ale současně na tom papíru je právě souhlas s tím, že se tam zapíše další banka. Pokud vyhraješ ve sportce, tak se prostě podíváš na výpis a tam to vidíš. Tohle je dokument, který je právě pro druhou banku, kde je napsáno kolik přesně bude dluh k danému datu a ten souhlas se zástavou.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope Tak to se na to mrknu,zda tam neco takoveho mam.

katka_nedo
autor
12. črc 2019

@merope V internetbance neni vse.Ted jsem to shledla a zadny souhlas se zastavou tam neni.Jsou tam vsechna vycisleni s naklady a vypsany postup predcasneho zaplaceni dle toho jaka je situace.Jsou tam vypsany příklady a postupy,jak se zachovat plus pripadne lhuty.

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Taky koukám na jedno vyčíslení z loňského roku (ale to šlo od KB ke KB, šlo o změnu vlastníka nemovitosti) a tam to není. Pravdou je, že skutečně refinancování pro klienta jsem dělala naposledy 2015, kde klientka potřebovala úpravu ve smlouvě, kterou stávající banka nedovolila. Vše ostatní vždy řeším domluvou s původní bankou 🙂. A to se rozhodně souhlas se zápisem vyžadoval. Taky záleží, jak je stávající úvěr postaven a zda a jak to stávající banka omezuje či nikoli.

merope
12. črc 2019

@katka_nedo Jinak zajímavý text je například tady: https://www.penize.cz/hypoteky/337882-refinanco...

katka_nedo
autor
14. črc 2019

@merope O tomto vím a mají to to dva sousedi, já však ne. Mě se zákaz zcizení netýká.

merope
14. črc 2019

@katka_nedo Tak to je dobře - každopádně držím palce, pokud nejsi s KB apriori nespokojená, tak fakt doporučuji vyběhat tu nejlepší protinabídku (i kvůli té mateřské to je nejjednodušší).

katka_nedo
autor
14. črc 2019

@merope Nespokojena jsem s odhadem.Vsichni kolem maji domy odhadnute o milion a vice vyse nez my i s pozemkem.Od toho vseho se pak bohuzel odvijely ostatni problemy.Jako takhle pokud by se zmenil odhadce,sloucilo se to do jednoho za slusny urok a slusnych podminek,tak mi to je fuk.Ale mela jsem treba takhle problem s pani na pobocce,na kterou jsem si musela dokumentaci nechat prevest kvuli stehovani,ze mi neopravnene tvrdila,ze mi po kolaudaci ma zase prijit odhadce,ktereho musim zaplatit a samozrejme furt ten samy.Ze to mam pry ve smlouve.Takze jsem zacala obvolavat a zjistovat,jelikoz ve smlouve nic takoveho nebylo a nebyla jsem si vedoma neceho takoveho.No a pak se mi ozvala reditelka pobocky a omlouvala se,ze se kolegyne spletla.Vite bylo toho dost s tou bankou a nevim jiste,zda mam jen smulu na vice neschopnych lidi nebo je system u KB sileny jako takovy.

merope
14. črc 2019

@katka_nedo Liberec... jestli to nebude pořád ten stejný. Vím, že na Liberecku má KB moc málo odhadců a jeden tam býval opravdu špatný (podhodnocoval neskutečně). Průšvih je, že většina bank teď už má odhadce přidělované a tak se může dokonce stát, že dostaneš přiděleného téhož. Ale možná i v KB by šlo nechat udělat odhad znovu a říct, že tohoto odhadce opravdu nechceš. Analogicky v jiných bankách lze říct, že konkrétního jednoho nee, i kdyby ti ho chtěli přidělit.

katka_nedo
autor
14. črc 2019

@merope pan Petr Tuma.Ve vedlejsi obci delal jedne odhad a taky sel az polovinu dolu.V KB o nem vedi,dokonce mi to bylo receno,ale ze s tim nic neudelaji.

katka_nedo
autor
14. črc 2019

@merope A ja jeste patrim pod Stredocesky kraj.Ovsem Liberecko je hned vedle.

dandaa
14. črc 2019

@katka_nedo odhadce můžete změnit a jde to řešit. Jen pro info odhady se dělají koeficienty a stačí když je někdo o kilometr blíž MHD, občanské vybavenosti a hned je cena o trochu, výšší a člověk neví co vše je v jiném domě navíc. My máme dům v lokalitě kde je několik domů na první pohled úplně stejných a odhady se liší až o dva miliony už jen kvůli nadstadartu domu a vybavení.