Insolvence. Jsem OSVČ a peníze z faktury potřebuji k podnikání
Ahoj, je to blbé téma, ale velmi mě zajímá insolvenčnímu poradci se nemohu dovolat a chtěla bych zkušenosti.
Jsme manželé já OSVČ a plánujeme vstup do insolvence (dluhy manžela z předchozího vztahu, nejaké chyby naše společné) ač jsme se snažili splácet úroky jsou stále vyšší než splácené částky.
Jakým způsobem probíhá insolvence pokud jsem osvč a peníze z faktury potřebuji dále k podnikání, budu posílat pouze dohodnutou část insolvenčními správci nebo mu půjde celá faktura a on nám z toho pošle peníze?
Dále malý má založené spoření na mé jméno u lišky, na peníze od babiček s docela hezkým úrokem plus podporu od státu, může se na tento účet vztáhnout insolvence? Zatím tam peníze nejsou je nově založený, ale jestli se vůbec vyplatí ho mít. Peníze z toho nechci vybírat jsou to opravdu peníze pro syna do budoucnosti (byt,škola nebo prostě jen tak až bude dospělý)...Díky za slušné odpovědi
@3blumicky děkuji za vaše pochopení, já ted také trnu hrůzou co kdy , je to tři dny zpátky co tu byl nějaký inkasní inspektor a donutil mě podepsat SK na závazek který byl původně 4000 a nyní 16000.....přestože jsem opakovaně řekla, že nevím jestli budu schopna danou splátku včas zaplatit,ale že se pokusím začal na mě křičet a blafat o paragrafu o podvodu a že mi přeje abych si šla sednout, měla jsem ve vedlejším pokoji mladší sestru a na ruce roční dítě, které po tomto výlevu začalo brečet, na výtku jestli by mohl mluvit potišeji nereagoval, manžel kvůli tomu musel přijet dřív protože jsem asi nervama a šokem nebo co začala krvácet a šla jsem na pohotovost, naštěstí všechno v přoádku, ale ted mám strach, navíc se pozval do bytu ani nevím jak rychle.....vím, že je moje blbost že jsem si půjčila i to že nemám na splácení, ale tohle jednání je asi už přes čáru a manžel byl rozzuřený a zvažuje podání žaloby.....
@geilinka Od podání ins. návrhu už ti exekutor účet zablokovat nemůže.
Jinak pokud sis ale půjčila peníze, abys zaplatila jiný splatný dluh a věděla jsi, že nemáš na splácení, má tak trochu s tím podvodem věřitel pravdu (což neomlouvá jeho chování).
Osobně bych neřešila návrh s "insolvenčním poradcem", ale zašla za advokátem, aby za tebe a) sepsal ins. návrh, za b) zastupoval tě v řízení (to už bys musela platit), protože takhle navýšené pohledávky různých nebankovních subjektů o nehorázné smluvní pokuty, úroky apod. lze následně popřít pro rozpor s dobrými mravy. Pokud potom věřitel s popřenou pohledávkou nepodá žalobu (což v 90 % případů nepodá), ty smluvní pokuty a úroky se neuspokojují, takže se celkový objem pohledávek občas neuvěřitelně sníží.
@jezz1e no tohle všechno slíbil zařídit včetně popření některých těch úroků atd....že to byla chyba už vím, ale spanikařila jsem když mi volali kvuli opožděné splátce a ,,doporučili" mi ty rychlé půjčky ,providenty aj..... ☹ jak říkám, zpětně si uvědomuji takové množství chyb až mě fackuje hanba
Ano, schovávej již teď.
Jediný kdo může popřít úroky, úroky z prodlení atd. je správce a to až pro přezkoumání přihlášených pohledávek. Navíc nikde není napsáno, že správce vůbec něco popírat bude.
@geilinka exekutor ti zablokovat účet může, ale pokud vám bude schváleno oddlužení soudem, pak bude muset účet odblokovat a pokud by si exekutor z peněz na účtě něco vzal, musel by to vydat ins.správci. Je pravda, že zahájením ins.řízení na to exekutor nárokon nemá, ale postupy některých exekutorů jsou až zarážející a i s tímto jsem se setkala .....nejlepší je po podání návrhu tam kde to hrozí tak to exekutorovi sdělit že byl podán návrh na zahájení ins.řízení. S tím ještě souvisí jedna věc, a to že po podání návrhu se nesmí nikam nic hradit - myšleno splátky různých úvěrů, které jsou předmětem té insolvence. Bylo by to bráno jako zvýhodňování věřitele.
@gzergy Tak dlužník má primárně to, zda nějaké pohledávky popírá, tvrdit už v seznamu pohledávek v insolvenčním návrhu . Samozřejmě v té době neví, kdo a s jakým nárokem se mu přesně přihlásí. Takže správce pak pohledávky zpracuje a předloží dlužníkovi a pak ideálně společně mají dojít k tomu, co je třeba popřít (bez spolupráce dlužníka například těžko popře správce pohledávku, že zanikla zaplacením, když o zaplacení nebude vědět). Poté správce vypracovává zprávu o přezkumu, kde už ale případné popření své či dlužníkem musí mít uvedené. A může se stát, že správce bude mít na pravost pohledávky jiný názor než dlužník (nebo si popřením nebude chtít přidělávat práci) a pak je na dlužníkovi, aby holt popřel sám. A k tomu se fakt hodí být zastoupen advokátem.
@geilinka Soud po přijetí návrhu vydá vyhlášku o zahájení řízení, kterou soud posílá i exekutorům, kteří jsou v návrhu uvedeni (resp. jejichž rozhodnutí jsou doložena v přílohách), obvykle tak do 3-5 dnů to exekutor dostane. Můžete mu to samozřejmě poslat na vědomí sami. Mstít by se neměl, dnes už je celkem soudama vyjasněno, co exekutoři smí a nesmí, takže už by si opravdu neměl troufnout blokovat účet, když bude mít prokazatelně doručenou vyhlášku o zahájení řízení (navíc jste pro něj pravděpodobně malá ryba než aby se tím zabýval). Případně se domluvte, aby vám faktury byly teď propláceny v hotovosti.
@geilinka slyšela jsem, že určitě není dobré informovat předem o podání návrhu na insolvenci. Domnívám se, že by se Vám to nevyplatilo, naopak asi byste koukala jak jsou rychlý. I když Vám to může pripadat jako slušnost. Držím palce a věřím, ze to zvládnete v relativně největším možném klidu, co jde 🙏😉

@geilinka Ještě u OSVČ upozorňuji, že pro srážky na oddlužení je rozhodný čistý zisk po odečtení skutečných nákladů. Takže byste měli vést daňovou evidenci, i když třeba pro účely výpočtu daně z příjmu náklady uplatňujete paušálem. Insolvenční správce by to pak měl kontrolovat. Je fakt, že většinou kouknou jen do daňového přiznání a s dopočítáváním splátek se moc nezabývají, ale raději si to hlídejte a náklady schovávejte.