icon

Insolvence. Jsem OSVČ a peníze z faktury potřebuji k podnikání

geilinka
4. zář 2017

Ahoj, je to blbé téma, ale velmi mě zajímá insolvenčnímu poradci se nemohu dovolat a chtěla bych zkušenosti.
Jsme manželé já OSVČ a plánujeme vstup do insolvence (dluhy manžela z předchozího vztahu, nejaké chyby naše společné) ač jsme se snažili splácet úroky jsou stále vyšší než splácené částky.
Jakým způsobem probíhá insolvence pokud jsem osvč a peníze z faktury potřebuji dále k podnikání, budu posílat pouze dohodnutou část insolvenčními správci nebo mu půjde celá faktura a on nám z toho pošle peníze?
Dále malý má založené spoření na mé jméno u lišky, na peníze od babiček s docela hezkým úrokem plus podporu od státu, může se na tento účet vztáhnout insolvence? Zatím tam peníze nejsou je nově založený, ale jestli se vůbec vyplatí ho mít. Peníze z toho nechci vybírat jsou to opravdu peníze pro syna do budoucnosti (byt,škola nebo prostě jen tak až bude dospělý)...Díky za slušné odpovědi

Strana
z2
jezz1e
4. zář 2017

@geilinka Ještě u OSVČ upozorňuji, že pro srážky na oddlužení je rozhodný čistý zisk po odečtení skutečných nákladů. Takže byste měli vést daňovou evidenci, i když třeba pro účely výpočtu daně z příjmu náklady uplatňujete paušálem. Insolvenční správce by to pak měl kontrolovat. Je fakt, že většinou kouknou jen do daňového přiznání a s dopočítáváním splátek se moc nezabývají, ale raději si to hlídejte a náklady schovávejte.

geilinka
autor
4. zář 2017

@3blumicky děkuji za vaše pochopení, já ted také trnu hrůzou co kdy , je to tři dny zpátky co tu byl nějaký inkasní inspektor a donutil mě podepsat SK na závazek který byl původně 4000 a nyní 16000.....přestože jsem opakovaně řekla, že nevím jestli budu schopna danou splátku včas zaplatit,ale že se pokusím začal na mě křičet a blafat o paragrafu o podvodu a že mi přeje abych si šla sednout, měla jsem ve vedlejším pokoji mladší sestru a na ruce roční dítě, které po tomto výlevu začalo brečet, na výtku jestli by mohl mluvit potišeji nereagoval, manžel kvůli tomu musel přijet dřív protože jsem asi nervama a šokem nebo co začala krvácet a šla jsem na pohotovost, naštěstí všechno v přoádku, ale ted mám strach, navíc se pozval do bytu ani nevím jak rychle.....vím, že je moje blbost že jsem si půjčila i to že nemám na splácení, ale tohle jednání je asi už přes čáru a manžel byl rozzuřený a zvažuje podání žaloby.....

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e ano počítám paušálem, protože lístečky za benzin a všechno nikdy nezůstanou pohromadě ☹ a danové evidenci teda dvakrát nerozumím, proto jsem uvítala paušál.....děkuji za upozornění

gzergy
4. zář 2017

@geilinka,
bohužel doklady budete muset schovávat, správci to vyžadují.

jezz1e
4. zář 2017

@geilinka Od podání ins. návrhu už ti exekutor účet zablokovat nemůže.
Jinak pokud sis ale půjčila peníze, abys zaplatila jiný splatný dluh a věděla jsi, že nemáš na splácení, má tak trochu s tím podvodem věřitel pravdu (což neomlouvá jeho chování).
Osobně bych neřešila návrh s "insolvenčním poradcem", ale zašla za advokátem, aby za tebe a) sepsal ins. návrh, za b) zastupoval tě v řízení (to už bys musela platit), protože takhle navýšené pohledávky různých nebankovních subjektů o nehorázné smluvní pokuty, úroky apod. lze následně popřít pro rozpor s dobrými mravy. Pokud potom věřitel s popřenou pohledávkou nepodá žalobu (což v 90 % případů nepodá), ty smluvní pokuty a úroky se neuspokojují, takže se celkový objem pohledávek občas neuvěřitelně sníží.

geilinka
autor
4. zář 2017

@gzergy děkuji schovávají se od schválení insolvence ? nebo už ted?

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e no tohle všechno slíbil zařídit včetně popření některých těch úroků atd....že to byla chyba už vím, ale spanikařila jsem když mi volali kvuli opožděné splátce a ,,doporučili" mi ty rychlé půjčky ,providenty aj..... ☹ jak říkám, zpětně si uvědomuji takové množství chyb až mě fackuje hanba

gzergy
4. zář 2017

Ano, schovávej již teď.
Jediný kdo může popřít úroky, úroky z prodlení atd. je správce a to až pro přezkoumání přihlášených pohledávek. Navíc nikde není napsáno, že správce vůbec něco popírat bude.

jezz1e
4. zář 2017

@gzergy Mám za to, že i po novele může v případě oddlužení popírat pohledávky i dlužník (§ 410 odst. 5 IZ).

digisek
4. zář 2017

@geilinka exekutor ti zablokovat účet může, ale pokud vám bude schváleno oddlužení soudem, pak bude muset účet odblokovat a pokud by si exekutor z peněz na účtě něco vzal, musel by to vydat ins.správci. Je pravda, že zahájením ins.řízení na to exekutor nárokon nemá, ale postupy některých exekutorů jsou až zarážející a i s tímto jsem se setkala .....nejlepší je po podání návrhu tam kde to hrozí tak to exekutorovi sdělit že byl podán návrh na zahájení ins.řízení. S tím ještě souvisí jedna věc, a to že po podání návrhu se nesmí nikam nic hradit - myšleno splátky různých úvěrů, které jsou předmětem té insolvence. Bylo by to bráno jako zvýhodňování věřitele.

gzergy
4. zář 2017

@jezz1e
dlužník ano, ale až po přezkoumání přezkumných listů správcem a hlavně po jejich zpracování.

jezz1e
4. zář 2017

@gzergy Tak dlužník má primárně to, zda nějaké pohledávky popírá, tvrdit už v seznamu pohledávek v insolvenčním návrhu . Samozřejmě v té době neví, kdo a s jakým nárokem se mu přesně přihlásí. Takže správce pak pohledávky zpracuje a předloží dlužníkovi a pak ideálně společně mají dojít k tomu, co je třeba popřít (bez spolupráce dlužníka například těžko popře správce pohledávku, že zanikla zaplacením, když o zaplacení nebude vědět). Poté správce vypracovává zprávu o přezkumu, kde už ale případné popření své či dlužníkem musí mít uvedené. A může se stát, že správce bude mít na pravost pohledávky jiný názor než dlužník (nebo si popřením nebude chtít přidělávat práci) a pak je na dlužníkovi, aby holt popřel sám. A k tomu se fakt hodí být zastoupen advokátem.

geilinka
autor
4. zář 2017

@digisek ano to vím, jde mi o prostředky na nájem,jídlo a benzín do práce, že se po podání návrhu nesmí nic platit vím....děkuji, já právě přemýšlím, jestli ex.upozornit na podaný ex.návrh nebo ne, aby se třeba nemstil tím že zrovna ten účet blokne....

geilinka
autor
4. zář 2017

@jezz1e děkuji, ukáži diskuzi manželovi a probereme tuto možnost.....advokát návrh podávat bude, ale nevím nakolik se v tom bude angažovat....poradce spracuje papíry a známý advokát to podá - já vím zmatek ☹

jezz1e
4. zář 2017

@geilinka Soud po přijetí návrhu vydá vyhlášku o zahájení řízení, kterou soud posílá i exekutorům, kteří jsou v návrhu uvedeni (resp. jejichž rozhodnutí jsou doložena v přílohách), obvykle tak do 3-5 dnů to exekutor dostane. Můžete mu to samozřejmě poslat na vědomí sami. Mstít by se neměl, dnes už je celkem soudama vyjasněno, co exekutoři smí a nesmí, takže už by si opravdu neměl troufnout blokovat účet, když bude mít prokazatelně doručenou vyhlášku o zahájení řízení (navíc jste pro něj pravděpodobně malá ryba než aby se tím zabýval). Případně se domluvte, aby vám faktury byly teď propláceny v hotovosti.

digisek
4. zář 2017

@geilinka souhlasím s @jezz1e , ta pravděpodobnost je malá, a mstít se nebude, to zas né, ale mohl by to udělat dřív než mu bude oznámeno soudem. Nevim v jak napjaté jste situaci, ale jsou případy, kdy exetoři prostě konají rychle.

mamiiinnaa
4. zář 2017

@geilinka slyšela jsem, že určitě není dobré informovat předem o podání návrhu na insolvenci. Domnívám se, že by se Vám to nevyplatilo, naopak asi byste koukala jak jsou rychlý. I když Vám to může pripadat jako slušnost. Držím palce a věřím, ze to zvládnete v relativně největším možném klidu, co jde 🙏😉

Strana
z2